تهران-ایرنا - امانوئل مکرون پس از پایان سفر اخیرش به چین، از طرحی سرّی با پکن برای پایان دادن به جنگ اوکراین و بازگرداندن طرفین درگیر به میز مذاکره تا تابستان سال جاری خبر داد؛ موضوعی که شرکای اروپایی فرانسه دست کم در ابتدای کار چندان به آن خوش بین نیستند وممکن است حتی مکرون را بخاطر همکاری با چین سرزنش کنند.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از دیلی تلگراف، امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه از طراحی برنامه ای سرّی با چین برای بازگرداندن روسیه و اوکراین به میز مذاکره تا تابستان سال جاری میلادی خبر داد. این برنامه از سوی توبیاس الوود رئیس کمیته دفاعی پارلمان انگلیس، طرحی خطرناک اعلام شده و یان دونکان اسمیت رهبر پیشین حزب محافظه کار انگلیس هم رئیس جمهوری فرانسه را دوستی نه چندان قابل اعتماد خوانده است.

امانوئل مکرون در دستوری خطاب به امانوئل بون مشاور سیاست خارجی پیشین خود گفته بود با وانگ یی دیپلمات ارشد چینی برای ایجاد چارچوبی که بتواند به عنوان اساس مذاکرات آینده درباره اوکراین مورد استفاده قرار بگیرد، همکاری کند.

به گزارش ایرنا، دیلی تلگراف درحالی از وجود یک طرح سرّی میان چین و فرانسه برای خاموش کردن آتش جنگ اوکراین گزارش داده که نه دولت چین و نه کاخ الیزه، هیچ یک از وجود چنین طرح سخن به میان نیاورده اند و البته این موضوع را تکذیب هم نکرده اند.

یک منبع از رسانه امریکایی بلومبرگ که خواست نامش فاش نشود نیز گفت فرانسوی ها معتقدند مذاکره میان روسیه و اوکراین به زودی و تا تابستان سال جاری میلادی امکان دارد اتفاق بیفتد.

تمامی منابع معتقدند هرگونه مذاکره ای در آینده بستگی به شرایط بسیاری از جمله جهش موفقیت آمیز حملات اوکراین دارد که می تواند کی‌یف را در موقعیتی قدرتمند طی مذاکرات قرار دهد.

به گزارش بلومبرگ یک مقام رسمی دفتر مکرون ، موضوع گفت و گوی میان امانوئل بون و وانگ یی را تایید کرده است. با وجود این از ارائه جزئیات بیشتر در این خصوص خودداری کرده و افزوده متحدان فرانسه از هرگونه طرح ابتکاری از سوی فرانسه آگاه و مطلع بودند.

هنوز مشخص نیست آیا رئیس جمهوری فرانسه برای این طرح از سوی کی‌یف حمایت می شود. باوجود این روز شنبه کاخ الیزه اعلام کرده بود وی درباره گام های بعدی در سازماندهی اجلاس صلح با ولودیمر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین به بحث و تبادل نظر پرداخته است. رئیس جمهوری اوکراین نیز در مکالمه تلفنی گفت و گو با همتای فرانسوی خود و نتایج سفر اخیر وی به چین را تایید کرد.

بدون تایید جزئیات این گزارش منابع فرانسوی به دیلی تلگراف گفتند : « رئیس جمهوری فرانسه طی سفر خود به چین به شکل عمومی گفت خواستار متعهد کردن چین برای اجرای نقشی سازنده در این میان است. طبیعتا گفتگوهای دیپلماتیک صورت خواهد گرفت. »

از سوی دیگر کرملین روز گذشته اعلام کرد هیچ برنامه ای برای توافق صلح که از سوی فرانسه ارائه شده به دستش نرسیده است.

به گزارش ایرنا، به نظر می رسد فرانسه بسیار تلاش می کند تا راهی برای پایان دادن به جنگ اوکراین بیابد و امتیاز این ابتکار سیاسی و دیپلماتیک را به حساب خود واریز کند اما از آنجا انجام چنین کار خطیری به تنهایی از دست الیزه ساخته نیست، لذا پاریس دست به دامن پکن شده و با رویکردی که از دولت چین مبتنی بر ضرورت تقویت صلح و امنیت جهانی می شناسد، سعی دارد تا به کمک چینی ها این کار بزرگ را به سرانجام برساند. دولت چین هم اسفند ماه سال گذشته از یک ابتکار دیپلماتیک برای پایان دادن جنگ اوکراین شامل 12 بند رونمایی کرد و رایزنی هایی را نیز با روسیه در این خصوص انجام داد.

براساس گزارش دیلی تلگراف، خانم ریم ممتاز، تحلیلگر لبنانی الاصل موسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک، گفت: ماکرون به دلیل اظهارات جنجالی قبلی خود مبنی بر اینکه ناتو از مرگ مغزی رنج می‌برد، دیگر نزد شرکا و هم پیمانان اروپایی اش چندان قابل اعتماد نیست.
وی ادامه داد: مکرون با گفت‌وگو با روسیه در سال 2019 و ایجاد «ساختار امنیتی با روسیه» حتی پس از حمله روسیه به اوکراین، متحدان اروپایی خود را نادیده گرفته است.

وی افزود: هر گونه تلاش برای همکاری با چین در مورد اوکراین، بدون هماهنگی کامل با شرکای اروپایی و ایالات متحده، فرانسه را بیشتر منزوی خواهد کرد.

«جاستین کرامپ»، از موسسه سیبل لاین، یک نهاد اطلاعاتی و ژئوپلیتیکی، گفت: بزرگترین مشکل این است که بسیاری در اروپا و در واقع غرب، با توجه به موقعیت مشکوک پکن و روابط عمیق با مسکو، هرگز نمی توانند چین را یک واسطه صادق برای صلح بخوانند.

نشریه فرانسه لوموند هم در گزارشی نوشت دیپلمات‌های فرانسوی از توجیه و جمع و جور کردن تبعات بلندپروازی های ماکرون خسته شده‌اند.

لوموند گزارش داد: خستگی از عادت های نادرست ماکرون، به تنهایی می تواند توضیح دهد که چرا «فیلیپ اررا»، مدیر مهم امور سیاسی و امنیتی وزارت خارجه فرانسه، پس از چهار سال در تابستان امسال قصد کناره گیری از سیاست را دارد.

بسیاری از متحدان اوکراین پیشنهادهای آتش‌بس را که به روسیه اجازه می‌دهد دستاوردهای ارضی خود را حفظ کند، رد کرده‌اند و هشدار داده‌اند که پوتین تنها از مذاکرات صلح برای آماده‌سازی یک حمله جدید بهره‌برداری می‌کند.

دیپلمات‌های ارشد کشورهای گروه ۷، از جمله فرانسه، این هفته از «فرمول صلح» زلنسکی که شامل خروج کامل تمام نیروهای روسیه از خاک اوکراین است، حمایت کردند.

طبق گزارش‌ها، ماکرون مشتاق است در مورد تضمین‌های امنیتی آینده اوکراین با شرکای بین‌المللی مختلف از جمله چین گفتگو کند.
رهبران ناتو مذاکرات مشابهی را در نشست سالانه ائتلاف نظامی در ویلنیوس، لیتوانی در ماه ژوئیه آغاز خواهند کرد.