به گزارش خبرنگار ایرنا ، طبق آمار اتحادیه شالیکوبی داران مازندران حدود ۳۰۰ هزار تن انواع برنج های تولیدی برنج سال گذشته همچنان آماده فروش در انبارها موجود است از سوی دیگر گزارش میدانی از شالیکوبیهای استان نشان میدهد، برنج طارم محلی و طارم هاشمی ۲ رقم از بهترین ارقام برنج استان در حال حاضر به طور متوسط در هر کیلوگرم ۷۵ هزار تومان و رقم های کیفی پرمحصول ندا و شیرودی نیز حدود ۳۲ تا ۳۵هزار تومان آماده عرضه از سوی کشاورزان است، اما تقاضا برای خرید وجود ندارد.
وضعیت دپو و رکود بازار برنج تولیدی سال گذشته پس از گذشت یک ماه از سال جدید در حالی است که قیمت فعلی رقم طارم هاشمی نسبت به اسفند ماه پارسال حدود ۱۵ هزار تومان در هر کیلو گرم پایین تر آمده است و کشاورزان به خاطر نیاز به نقدینگی حاضر به فروش محصولشان نیز هستند.
افزایش حساسیت و دغدغه مسوولان استانی و ملی از دپو برنج های تولیدی سال گذشته بیشتر به این دلیل است که با گرم شدن هوا، برنج های موجود در معرض خطر آفات انباری به خصوص شپشک سر خرطومی قرار بگیرد.
آفت " شپشک " که مازندرانی ها به آن " ایزی " می گویند، به خاطر شرایط رطوبتی هوا و زمین بسرعت فعال و تکثیر می شود. از آن جایی که مقابله با این آفت در انبارهای شالیکوبی ها تقریبا غیر ممکن است ، با گرم شدن هوا خطر گسترش آفت انباری هزاران تن برنج در شالیکوبیهای مازندران دوچندان شده است.
راهکارهای جهاد کشاورزی برای برون رفت از رکود بازار برنج مازندران
رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان این که درحالی بازا برنج تولیدی سال گذشته استان همچنان با رکود مواجه است که شالیکاران سخت مشغول نشا کاری و با مشکل نقدنیگی مواجه هستند،گفت : با توجه به اهمیت حفظ زمین های کشاورزی و تولید برنج در این خطه ، باید نسبت به روش های بازاریابی و تسهیل فروش محصول برنج اقدام عملی کرد.
حسن عنایتی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا توضیح داد: با توجه به قیمت مناسب برنج های کیفی محلی و پرمحصول استان در نخستین اقدام باید عرضه برنج های وارداتی را در بازا کشور محدود کرد.
وی با اشاره به این که دومین راهکار خرید برنج های تولیدی مازندران توسط مراکز پرمصرف از جمله پادگان ها ، بیمارستان ها و دانشگاه ها است، ادامه داد: از سوی دیگر دولت می تواند با خرید توافقی و یا حمایتی مراکز خرید استان مازندران ،بازا برنج استان را رونق بدهد.
خطر گسترش آفت انباری شپشک به جان برنج های دپو شده مازندران
رییس اتحادیه شالیکوبی داران مازندران عرضه بیش از حد برنجهای خارجی را یکی از دلایل رکود بازار برنجهای داخلی دانست و گفت: کسادی و بی رونقی بازار برنج و در نتیجه انباشته شدن برنج سفید در شالیکوبی ها این روزها به مهم ترین دغدغه مالکان کارخانه ها تبدیل شده است،چراکه امانت شالیکاران به دلیل به فروش نرفتن در معرض خطر آفت انباری قرار گرفته است.
محمد باقر ابراهیمی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: اکنون شالیکاران به دلیل نیاز به نقدینگی حاضر به فروش محصول طارم محلی و هاشمی با قیمت ۷۵هزار تومان یعنی ۱۰ هزار تومان پایین تر از قیمت یک ماه گذشته ،هستند ،هرچند این قیمت به نسبت هزینه تولید بسیار کم است، اما کشاورزان حاضرند محصولشان را بفروشند.
این کارشناس بازار برنج مازندران گفت: طبق سیاست و رویکرد حمایتی دولت هرساله شاهد افزایش تولید برنج داخلی هستیم ، نمونه آن افزایش حدود ۱۵ تا ۲۰ درصدی تولید برنج سال زراعی گذشته است ،از طرفی دیگر طبق بررسی ها و روال تقاضای برنج از سوی تاجران استان های کشور نشان می دهد که هر ساله شاهد کاهش تقاضا به خاطر پایین بودن قدرت خرید مردم ، از سوی استان های مرکزی کشور هستیم ، این یعنی مردم مصرف برنج روزانه را به هفته ای یکبار کاهش دادند، بنابراین واردات برنج خارجی را باید به مراتب کم کنیم ،در واقع سرانه مصرف باید مطابق با شرایط جدید تعریف و کم شود.
ابراهیمی تصریح کرد: یعنی اگر سرانه مصرف بر اساس نیاز واقعی جامعه و پیش بینی تولید تعریف شود ، مسایل نوساسانات قیمت و بی رونقی بازار نیز حل و فصل می شود ،کشاورزان هموار به حداقل سود منطقی راضی هستند.
به گزارش خبرنگار ایرنا ، گسترش دامنه کسادی بازار برنج مازندران به سال جدید در حالی است که شالیکاران مازندرانی از افزایش قیمت انواع نهاده های کشاورزی نظیر سموم ،پلاستیک ، انواع بذر ،قطعات یدکی تیلر و تراکتور و دستمزد کارگری برای شخم و شیار و آب تخت کردن گلایه کرده و می گویند: با توجه به قیمت پایین و رکود فعلی بازار برنج و هزینه تولید ،نگرانی ها برای ادامه کشت و کار دوچندان شده است.
از آن جایی که بیشترین هزینه در کشت برنج مربوط به دستمزد کارگران است. به عبارتی شالیکاران امسال علاوه بر تحمل افزایش ۵۰ تا ۷۰ درصدی قیمت بیشتر نهاده های کشاورزی نظیر کود و سموم، با افزایش حدود ۳۰ تا ۵۰ درصدی دستمزد تراکتور ها برای شخم و شیار و نشاکاران نسبت به سال گذشته مواجه هستند.
لزوم توجه به رونق نسبی بازار برنج و رسیدن کشاورزان به نقدینگی به این دلیل است که در حال حاضر دستمزد کارگران مرد نشاء کار ۷۰۰ هزار تومان و کارگران زن ۶۰۰ هزار تومان است، همچنین دستمزد روزانه کارگرانی که نشاء را از خزانه به شالیزار منتقل می کنند به ۸۰۰ هزار تومان رسیده است.
طبق آمار رسمی سازمان جهاد کشاورزی مازندران سال گذشته یک میلیون و ۳۵۰ هزار و ۸۳۹ تن شلتوک برنج در کشت اول ۲۱۵ هزار هکتار اراضی شالیزاری استان تولید شد ، همچنین ،از ۴۱ هزار و ۳۲۰ هکتار مزارع پرورش رتون استان ۹۴ هزار و ۸۸۸ تن و از ۵۸ هزار و ۸۳۲ هکتار مزارع کشت مجدد برنج ۲۱۷ هزار و ۲۶۳ تن شلتوک استحصال شد.
برنجکاری یکی از مهم ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است و با تولید بیش از یک میلیون تن، ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور از این استان تامین میشود.
کشت برنج در مازندران به طور معمول با شخم و شیار ، خزانه گیری و آب تخت کردن شالیزار از ماه اسفند آغاز شد و اکنون طبق آمار رسمی جهاد کشاورزی استان حدود ۱۵ درصد زمین های شالیزاری استان نشا کاری انجام شده است.