هوای خنک بهاری، قلههای کوههای پوشیده از برف، رودخانههای دائمی و محلی، دشت و دمن پوشیده از سبزی و سرسبزی و باغات جوانهزده از ویژگیهای اردیبهشتی چهارمحال و بختیاری است.
یخچالهای دائمی، تالابهای آرامش بخش،زایندهرود و کارون، جادههای کنار جنگلهای بلوط، بازفت سنتی و زندگی عشایری برخی از شهرستانها و دریاچه سد کارون ۴ از دیگر ویژگی دومین ماه از سال در این استان بلند و مرتفع ایران است.
این ویژگیهای منحصر به فرد باعث شده است در تعطیلات عید فطر این استان میزبان گردشگران از سراسر کشور باشد و بیشتر گردشگران از طبیعت آن لذت ببرند.
سرزمین بومگردی
چهارمحال و بختیاری به دلیل توسعه گردشگری بومگردی مورد توجه گردشگران قرار گرفته است.
این اقامتگاه که از نظر هزینهای از هتلها و هتل آپارتمانها برای برخی از مسافران و گردشگران، اقتصادیتر و به صرفهتر است از نظر بافت سنتی نیز همچنان تاکید بر حفظ آداب و رسوم خود دارند.
پخت غذاهای محلی به ویژه آشهای سنتی با گیاهان بومی منطقه، پخت کباب بختیاری و ارائه لبنیات محلی تازه و وجود فضای نزدیک در طبیعت یا جاذبههای گردشگری، باعث شده برخی از گردشگران این نوع اقامت را در سفر انتخاب کنند.
استراحت و اسکان در " اقامتگاههای بومگردی" یکی از ظرفیتهای مورد توجه این روزها در چهارمحال و بختیاری در حوزه گردشگری محلی است که در همه فصلها برای این استان قابلیتپذیر گردشگر را دارد و در بهار این پذیرش شدت بیشتری دارد.
به گزارش ایرنا، "بومگردیها" اقامتگاههایی هستند که در محیطهای طبیعی و بومی با رعایت اصول پایداری زیست محیطی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و سازگار با معماری بومی، بافت تاریخی و سیمای طبیعی منطقه اقامتگاه ایجاد، احیا و یا بهرهبرداری میشود و ضمن بیشترین تعامل با جوامع محلی و توجه به تنوع اقلیم و طبیعت زمینه حضور گردشگران را برای تجربه زندگی در محیط طبیعی و بومی فراهم میکند.
بومگردیها براساس محیط جغرافیایی و حساسیتهای محیطی در چهار گروه کلبهها، خانههای سنتی روستایی و شهری، کمپهای عشایری و اکولاژها دستهبندی میشود.
سرزمین سیاهچادرهای عشایری
بافت سنتی برخی از شهرستانها به دلیل وجود زندگی عشایر غیور، باعث شده است بخشی از گردشگری این استان به گردشگری اجتماعی اختصاص یابد.
یکی از ویژگیهای نوروز چهارمحال و بختیاری علاوه بر زیستبومهای محلی و طبیعت سرسبز، وجود زندگی سنتی عشایر در تعدادی از شهرستانها است که با برپایی سیاهچادرهای سفر را برای مسافران به یاد ماندنیتر میکند.
سیاهچادر در بین عشایر بختیاری به "بهون" شهرت دارد و در نزد عشایر از جایگاه ویژهای برخوردار است،با توجه به چالشهای پیش روی بهون و بهون بافی و جایگزین شدن چادرهای مسافرتی و برزنتی که از قیمت و حجم کمتری برخوردار است.
مواد اولیه مورد نیاز برای بافت سیاهچادر یا بهون، موی بز است که با توجه به ویژگی باز و بسته شدن منافذ آن در گرما و سرما انتخاب شده است و مورد استفاده قرا میگیرد.در نخستین مرحله، موی کمر بز چیده و در آب قرار داده میشود و توسط بافندگان عشایری با دوکهای سنتی (پرههایی به نام پیزی) به صورت رشته و نخ درآورده میشوند، پس از آن بافندگان به چلهکشی روی زمین اقدام میکنند و سپس تار که از جنس موی بز است تنیده میشود.
چهارمحال و بختیاری میزبان گردشگران عید فطر
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری گفت: منابع، تاسیسات و زیرساختهای گردشگری این استان میزبان مسافران و گردشگران ورودی به استان در تعطیلات عید فطر است.
علیرضا جیلان افزود: در تعطیلات عید فطر امسال بیش از ۸۰۰ جاذبه گردشگری شامل ۱۰۸ جاذبه طبیعی، ۶۷۴ جاذبه فرهنگی و تاریخی، هشت اثر دستساز، ۱۲ روستای هدف گردشگری ملی، ۱۵ منطقه نمونه گردشگری مصوب دولت و ۹۰ رشته صنایعدستی و هنرهای سنتی در استان میزبان گردشگران این عید است.
وی افزود: هماکنون بیش از سه هزار و ۴۰۰ تخت در مراکز اقامتی زیرمجموعه ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری برای اقامت میزبانی از مسافران و گردشگران ورودی به این استان در تعطیلات عید فطر فعال است.
جیلان تصریح کرد: ۱۳ هتل، چهار هتلآپارتمان، ۵۰ دفتر خدمات مسافرتی، پنج مرکز تفریحی و سرگرمی، ۵۱ اقامتگاه بومگردی، دو مجتمع گردشگری، یک سایت طبیعتگردی، ۷۱ خانه مسافر، ۵۵ سرویس بهداشتی، ۲ اردوگاه گردشگری، ۲ مجتمع بینراهی، پنج سفرهخانه سنتی و چهار رستوران بینراهی از مهمترین زیرساختهای گردشگری چهارمحال و بختیاری برای میزبانی از مسافران ورودی به این استان در تعطیلات عید فطر امسال است.
وی یادآور شد: در این راستا از گردشگران و مسافران دعوت میشود تا در تعطیلات عید فطر امسال به چهارمحال و بختیاری سفر کنند و از جاذبههای گردشگری این استان بهعنوان "بهشت بومگردی ایران" بهرهمند شوند.
به گزارش ایرنا، از ۱۵ اسفندماه سال گذشته تا پایان ۱۳ فروردینماه جاری ۸۲ هزار و ۲ مسافر در مراکز اقامتی دارای مجوز زیرمجموعه ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و ستادهای اسکان چهارمحال و بختیاری اقامت پیدا کردند.
از این تعداد ۴۸ هزار و ۳۴۱ نفر برابر ۵۸.۹۵ درصد در اقامتگاههای رسمی و ۳۳ هزار و ۶۶۱ نفر برابر ۴۱.۰۵ درصد در اقامتگاههای غیررسمی و اضطراری اقامت داشتهاند.
در این مدت یک میلیون و ۴۱ گردشگر از جاذبههای تاریخی، فرهنگی و توریستی چهارمحال و بختیاری بازدید کردند که از این تعداد ۴۵۷ هزار و ۷۹۳ مورد مختص جاذبههای طبیعی، ۲۹۲ هزار و ۳۶۹ مورد مربوط به جاذبههای تاریخی، ۱۶۱ هزار و ۲۹۰ مورد مرتبط با جاذبههای دستساز، ۷۳ هزار و ۷۵۴ مورد مخصوص جاذبههای مذهبی و ۱۴ هزار و ۸۳۵ بازدید ویژه موزههای استان بوده است.