نوشهر- ایرنا- طرح اصلاح و تغییر خط انتقال گاز طبیعی غرب مازندران که سال ها مردم این مناطق انتظار اجرای آن را داشتند اکنون در برخی نقاط با مشکلاتی مواجه شده که ضروری است مسوولان امر برای رفع آن تد بیر کنند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، طرح اصلاح انتقال گاز طبیعی به غرب استان با اراده دولت جهادی سال گذشته با اعتباری بالغ بر ۲ هزار میلیارد تومان در حدفاصل نور - کلارآباد به طول حدود ۷۴ کیلومتر آغاز شد.

ایجاد منبع ذخیره سازی گاز، حفظ و تقویت پایداری خطوط به ویژه خط انتقال گاز غرب استان، پایداری سوخت پاک برای مصرف نیروگاه ۴۶۰ مگاواتی و ۵۰ مگاواتی در شهرستان نوشهر، آزادسازی حریم ۲۰۰ متری، رفع افت فشار گاز در فصل سرما و تغییر آن به حدود ۱۵ متر از مهم ترین اهداف این طرح گزارش شده است.

رفع نگرانی های ناشی از نیاز تخریب مستحدثات و هزینه های مضاعف روی دوش دولت با آزادسازی گستره زیادی از حریم از دیگر مزیت های طرح است که مسوولان در آیین عملیات اجرایی آن مطرح کرده اند.

سابقه انتقال خطوط انتقال گاز طبیعی حدفاصل ساری تا رشت به طول حدود ۴۲۰ کیلومتر به سال ۱۳۷۳ بر می گردد محدوده غربی استان مازندران هم در مسیر اجرای این طرح قرار گرفت و به تبع آن هشت شهرستان این منطقه هم با گذرزمان از این مزیت های خدادادی بهره مند شدند.

پس از اجرای این طرح ملی درست از اواخر دهه ۸۰ زمانی که تمایل غیر بومی ها به استان سرسبز مازندران به ویژه خطه غربی این استان گردشگرپذیر برای داشتن ویلا سال به سال بیشتر شد و به تبع آن ارزش زمین هم چندین برابر افزایش پیدا کرد.

بنابراین واقع شدن گستره زیادی از اراضی اشخاص در حریم ایمنی خطوط انتقال گاز و ممنوعیت هرگونه ساخت و ساز مشکلی که سال ها برای آنان مساله ساز شده بود و برای آزاد سازی این اراضی مسوولان ادوار گذشته بارها این موضوع را در نشست های مختلف مطرح و خواهان بازنگری طرح انتقال خطوط گاز شده بودند منتهی همه این تلاش ها و پیگیری ها نتیجه ای نداشت.

به عنوان نمونه معاون هماهنگی و امور عمرانی استاندار وقت مازندران در سال ۱۳۸۷ در نشست شورای اداری نوشهر مطرح کرد : واقع شدن حریم ایمنی خط انتقال گاز تا شعاع حدود ۲۰۰ متری برای ارایه هرگونه خدمات و ساخت وساز مشکل زا شده است و باید مسوولان دست اندرکار نسبت به بازنگری این طرح چاره ای بیندیشند.

سال ۱۳۹۱ هم مسوولان امر در شهرستان چالوس با انتقاد از اجرای این طرح گفتند : چنین وضعیتی سبب نگرانی مردم به ویژه روستاییان این منطقه شده اهالی این شهرستان خواهان تغییر لوله با ضخامت بیشتر و کاهش شعاع حریم شده اند.

مشکلی که با اجرای این طرح ملی در اواخر دهه ۸۰ درست زمان اوج مهاجرت ها از اقصی نقاط کشور به مازندران به ویژه خطه غربی استان برای ساخت ویلا افزایش یافت و با کاهش زمین و افزایش چندین برابری قیمت آن نگرانی صاحبان اراضی که زمینشان در حریم ایمنی خط انتقال گاز قرار گرفته بود بیشتر شد به گونه ای که آنان اجازه هیچگونه فعالیتی در این اراضی را نداشتند.

پاسخ دولت به مطالبه چندین ساله مردم غرب مازندران

با شکل گیری دولت سیزدهم و پیگیری های مستمر استاندار سرانجام به مطالبه چندین ساله مردم این خطه غربی استان پاسخ داده شد و سرانجام در هفته دولت سال گذشته عملیات اجرایی این طرح ملی کلید خورد.

برابر برنامه های از پیش تعریف شده این طرح باید در بازه زمانی حدود ۱۸ ماه تا ۲ سال به سرانجام برسد درحالی طبق گزارش ها به علت بروز برخی موانع روند اجرای آن از لحاظ زمانی حدود ۲ ماه دچار تعویق شده و پیشرفت آن هم به جای ۵۰ درصد، حدود ۳۰ درصد است.

مجری طرح خط لوله دهم سراسری انتقال گاز در این باره گفت: حدود ۳۰ سال از انتقال خطوط گاز طبیعی سراسری حدفاصل ساری تا رشت که محدوده غربی استان در مسیر اجرای این طرح است می گذرد منتهی در این سال ها موضوعی که مردم را رنج می داد و سبب نارضایتی آنان شده بود تعیین حریم ایمنی ۲۰۰ متری این خطوط بود.

محمد هادی امیدی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : تعیین این حریم یعنی شعاع ۲۰۰ متری در طرفین خط انتقال اجازه هیچ نوع فعالیتی جز کشاورزی به صاحبان اراضی داده نمی شد البته مسوولان وقت آن زمان پیش بینی چنین روز هایی را نداشتند که روزی فرا رسد مازندران مورد هجمه شمار زیادی از مسافران و گردشگران قرار گیرد و گستره زیادی از اراضی به ویلاسازی تبدیل شود.

وی اظهار کرد : پس از گذشت سال ها سرانجام با شکل گیری دولت جهادی سیزدهم و پیگیری های پیوسته استاندار مازندران موضوع تغییر کلاسه خط انتقال در دستور کار قرار گرفت که در نهایت عملیات اجرایی این طرح در هفته دولت پارسال شروع شد.

آزاد شدن ۲۲ میلیون متر مربع از حریم لوله گاز

وی بیان داشت : در زمان حاضر لوله ای که خریداری شده درصد ضخامت آن بسیار بالا بوده به طوری که با انجام عملیات خاکریزی حریم ۲۰۰ متری به حدود ۱۵ متر کاهش می یابد و با تکمیل این طرح بیش از ۲۲ میلیون متر مربع اراضی در حریم این لوله آزادسازی و در اختیار مالکان قرار می گیرد.

مجری طرح خط لوله دهم سراسری انتقال گاز گفت : نکته مهم تر آنکه از آنجایی که استان های شمالی در انتهای خط انتقال گاز سراسری قرار گرفته اند و در فصل سرمای سال گذشته یکی از دغدغه های ناشی از افت فشار و قطعی گاز در خطه شمال به ویژه مازندران مطرح بود بنابراین با تغییر این لوله این دغدغه ها برطرف می شود.

امیدی افزود: مهم ترین مشکلاتی که امروز در روند اجرای این طرح ملی با آنان مواجهیم افزون بر شرایط نامساعدجوی، سختی های عبور لوله در نقاط شهری با رعایت مسائل ایمنی و مساله مهم تر کم کاری برخی از صاحبان اراضی است چرا که آنان حرفشان این است که حریم لوله باید به نقطه صفر برسد اگر ۱۵ متر مربع هم تعیین شده باید شرکت گاز هزینه آن را پرداخت کند در حالی که در سال ۱۳۷۴ هم زمان اجرای طرح شرکت گاز حدود ۱۵ متر در ۲ طرف لوله را از کشاورزان خریداری کرد.

وی توضیح داد : به عنوان نمونه در شهر هچیرود چالوس عده زیادی از مالکان اراضی جلوی روند اجرایی این عملیات را به ۲ ماه گرفته اند و اجازه عبور لوله جدید را نمی دهند و همین رفتارها سبب شده تا عملیات از لحاظ زمانی مدت ۲ ماه دچار تعویق و از نظر پیشرفت فیزیکی هم به جای ۵۰ درصد حدود ۳۰ درصد باشد.

مجری طرح خط لوله دهم سراسری انتقال گاز گفت : در زمان حاضر در این محدوده شهری کار تعطیل شده هر چند در نقاط دیگر روند عملیات انجام می گیرد منتهی تعطیلی کارگران در این جبهه کاری روند کار را مختل نموده است و باید مسوولان امر در این زمینه تدابیری بیندیشند.

امیدی اظهار کرد : هم اینک از طول حدود ۶۰ کیلومتر لوله در محل اجرای این طرح، حدود ۳۳ کیلومتر آن جوشکاری شده که عملیات خاکریزی حدود ۱۰ کیلومتر آن هم با بکارگیری ماشین آلات سنگین صورت گرفته است و درصورتی اگر شهروندان هچیرودی اجازه دهند حدود ۶ کیلومتر از عملیات خاکریزی لوله را انجام دهیم بخشی از موانع رفع می شود.

این مسوول خاطرنشان کرد : با توجه به شرایط موجود و سنگ اندازی عده ای از مالکان اراضی در مسیر اجرای طرح بعید به نظر برسد در زمان ۱۸ ماه به سرانجام برسد امیدوارم با نامه نگاری های انجام گرفته با فرمانداران و مسوولان استانداری به زودی برای حل این مشکل چاره اندیشی کنند.

کاهش حریم ۱۵ متر خط انتقال گاز نسبت به سایر نقاط خواسته شهروندان هچیرودی

در این ارتباط شماری از صاحبان اراضی در پیرامون شهر هچیرود هم گفتند : شرکت ملی گاز به جای ۱۵ متر از ۲ طرف خطوط انتقال گاز قصد دارد از هر طرف لوله گاز حدود ۳۰ متر را به عنوان حریم محاسبه کند که این سبب اعتراض صاحبان این اراضی شده است.

جمال فقیه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : از آنجایی که در منطقه هرته کلا حدود ۲ هکتار زمین دارم درحالی که در دیگر نقاط این گونه نیست در برخی از نقاط لوله با صخامت بیشتر گذاشته اند و این حریم هر طرف حدود ۱۵ متر است.

این شهروند هچیرودی اظهار کرد : از آنجایی که در دهه ۱۳۹۰ حدود ۱۳ روستا ارتقا یافت جزو مناطق شهری هچیرود به شمار می آید اما کماکان این منطقه بافت آن سنتی و حالت روستایی دارد و عده ای ساکنان آن کارهای باغداری و شالیکاری انجام می دهند بنابراین با توجه به آنکه پیمانکاران این طرح از ماه ها پیش با استقرار ماشین آلات سنگین و جوشکاری خطوط گاز متاسفانه اغلب صاحبان این اراضی برای انجام کارهای کشاورزی و انتقال ماشین آلات کشاورزی دچار مشکل هستند.

وی گفت : این موضوع به اطلاع مسوولان منطقه به ویژه فرماندار چالوس رسانده شد و از او خواستند تا تکلیف کشاورزان این منطقه که فصل نشاکاری فرا رسیده و ضرورت دارد صاحبان این زمین ها ماشین آلات را به داخل زمین ها انتقال دهند چرا که ۲ هفته آینده زمان شخم و شیار و نشا کاری فرا می رسد و باید خزانه آماده شود منتهی همچنان تجهیزات پیمانکاران خطوط انتقال گاز مانع این کار شده است.

این شهروند هچیرودی گفت : در زمان حاضر پیمانکار این طرح ملی، مدت ۲ ماه سال روند اجرای طرح را در این منطقه رها کرده و این مساله نگرانی بیشتر کشاورزان و باغداران منطقه را به همراه داشته است.

اجرای طرح سبب رفع افت فشار گاز در غرب مازندران می شود

فرماندار چالوس در این باره گفت : اجرای این طرح در حقیقت پدافند غیر عامل است یعنی در فصول سرما به ویژه زمستان هنگامی که هوا سرد می شود یکی از دل نگرانی ها برای مردم خطه شمال به ویژه مازندران قطعی گاز است در زمستان سال گذشته این دغدغه ها وجود داشت.

علی قاسمی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : از آنجایی که گاز این منطقه بخشی از ترکمنستان و بخش دیگر آن هم از استان گیلان تامین می شود به علت سرمای زیاد سال گذشته به ظاهر ترکمنستان گاز را به روی ایران و خطه شمال مازندران و گیلان بست و به همین خاطر این دولت این طرح را به عنوان پدافند غیر عامل و یک ظرفیت جدید تعریف کرده است.

وی افزود : در حالی که امروز در حریم ۳۰ متری شهردار مجوز ساخت و ساز می دهد و مشکلی در این حوزه وجود ندارد و افزون برآن حدود ۲۰ میلیون متر مربع زمین از نور تا کلارآباد آزاد می شود و در اختیار صاحبان اراضی قرار خواهد گرفت و نامه نگاری هایی که انجام گرفته حدود ۳۰ متر از هر طرف به ۱۵ متر کاهش یابد و منتظر پاسخ هستیم.

غرب مازندران با برخورداری از ۲۰ شهر و بیش از هزار روستا شامل شهرستان های نور، نوشهر، چالوس، عباس آباد، کلاردشت، تنکابن و رامسر می شود این مناطق به علت برخوردرای از موقعیت های ممتازی نظیر همسایگی با جنگل، جلگه، کوه، روستاهای سرسبز و جاذبه های گردشگری نظیر مجموعه تله کابین نمک آبرود و رامسر و دیگر مزیت های تاریخی از دیرباز تاکنون خاستگاه میلیون ها مسافر و گردشگر بوده است و به همین خاطر خیلی از مردم بومی براساس شوق دیدار و بهره مندی از این مواهب طبیعی تمایل به داشتن خانه دوم در این خطه سرسبز هستند.