سلیمان محمدی روز چهارشنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا تصریح کرد:کشت گیاهان دارویی و کاشت گونه های علوفه ای از جمله اقدام ها برای احیای مراتع کهگیلویه و بویراحمد در یک ساله گذشته تاکنون بوده است.
وی تاکید کرد:کشت گیاهان دارویی در چهار هزار و ۸۸۰ هکتار از مراتع کهگیلویه و بویراحمد یکی از مهمترین اقدام ها به منظور احیای رویشگاه های مرتعی استان بوده است.
وی با اشاره به اینکه محصول تولیدی به خارج از کشور صادر می شود تاکید کرد: این طرح افزون بر ایجاد درآمد برای بهره برداران سبب ارزآوری نیز می شود.
محمدی با یادآوری اینکه پارسال بیش از یک میلیارد و ۸۰۰میلیون تومان بهره مالکانه سهم دولت از مراتع کهگیلویه و بویراحمد به حساب خزانه واریز شده عنوان کرد: با این اعتبار برای انجام طرح های حفاظتی در عرصه های طبیعی استان اقدام شده است.
وی تاکید کرد: براساس قراردادی که بین منابع طبیعی و بهره برداران کشت گیاهان دارویی بسته شده افراد مشارکت کننده۲۰ درصد درآمد خالص را تحت عنوان بهره مالکانه به حساب خزانه واریز می کند.
وی یادآور شد: مطابق با این قرارداد،اجازه برداشت و حمل شیرابه آنغوزه برای فروش و صادرات، توسط منابع طبیعی انجام می شود و در صورتی که مجوزی همراه فروشنده و صادرکننده شیرآبه گیاهان دارویی نباشد ضمن ضبط مال، جریمه برای وی لحاظ می شود.
محمدی افزود: همچنین اجرای طرح های بیولوژیک یا همان کاشت علوفه ای در سطح۷۸۰ هکتار از مراتع استان از دیگر گام ها برای احیای مراتع کهگیلویه و بویراحمد طی یک سال اخیر تاکنون بوده است.
حفاظت از ذخیره گاه های گیاهان دارویی
وی ابراز کرد: حفاظت از ذخیره گاه های گیاهان دارویی در ۱۷۰ هزار هکتار از عرصه های مناطقی مانند دمه، کوه سیاه، کوه سفید و کاکان از اقدام های حفاظتی در مراتع استان است.
محمدی خاطرنشان کرد: در این طرح حفاظت از ذخیره گاه های گیاهان دارویی مانند باریجه و کرفس که به صورت خودرو یا دست کاشت است برای پیشگیری از ورود دام ها در مدت زمان ۴۵ تا ۹۰ روز نگهبانی می شود.
طرح مدیریت چرای دام
طرح مدیریت چرای دام که به منظور کنترل تعداد دام با پروانه چرا در مراتع کهگیلویه و بویراحمد اجرا می شود با توجه به اینکه میزان دام در استان ۲.۵ برابر ظرفیت مراتع است برای پیشگیری از تخریب این عرصه های طبیعی اجرا می شود.
رییس اداره امور مراتع و بیابان منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت:سال۱۴۰۱ طرح مدیریت چرای دام در ۲۷۰هزار هکتار از مراتع مناطق استان اجرا شده است.
محمدی بیان کرد: براساس این طرح دامدارانی که اقدام به چرای مازاد در مراتع کرده باشند شناسایی، در مراحل نخست به آنان اخطار و در مراحل بعدی پروانه چرای آنان باطل می شود.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون تعداد دام های موجود در مراتع استان ۲.۵ برابر ظرفیت مراتع است افزود: این طرح می تواند به صیانت از عرصه های طبیعی کهگیلویه و بویراحمد کمک کند.
طرح ممیزی مراتع
رییس اداره امور مراتع و بیابان منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت: در این مدت همچنین طرح ممیزی در یکهزار و ۲۹۸هکتار از مراتع این استان به منظور ساماندهی بهره برداران و حفاظت از اراضی ملی اجرا شده است.
محمدی افزود: شناسایی بهره برداران، تعیین حدود مراتع برای ایجاد تعادل دام و مرتع و صدور پروانه چرای دام در راستای طرح ملی مدیریت پایدار از مهم ترین اهداف اجرای طرح ممیزی مراتع است.
وی بیان کرد: پروانههای چرای دام صادره شده باید منجر به طرح اجرایی مرتعداری شود، درغیر این صورت فاقد اعتبار بوده و باطل خواهد شد.
رییس اداره امور مراتع و بیابان منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت: مطابق ماده ۲۰ اصلاحیه شیوه نامه فنی و اجرایی بهره برداری از مراتع کشور، دامدارانی که پروانه چرای دام دریافت کردهاند مکلف به تهیه طرح مرتعداری هستند که در غیر این صورت برابر قانون باید این پروانه ها باطل شود.
محمدی بیان کرد: مدت چرای دام، ظرفیت مراتع، تاریخ ورود و خروج دام از مرتع و ایجاد تعادل بین دام و مرتع از اهداف اجرای طرح است.
نظارت بر طرح های مرتعداری
براساس برنامه ریزی انجام شده برای بهبود و ارتقای معیشت اقتصادی بهرهبرداران افزون بر تولید علوفه فعالیت هایی چون زنبورداری، آبزی پروری، پرواربندی، زراعت گیاهان دارویی ،کشت علوفه کاری در مراتع انجام می شود تا افزون بر بهره مندی از مزایای اقتصادی بستر پیشگیری از گزند عواملی چون آتش سوزی ها به اراضی ملی فراهم شود.
رییس اداره امور مراتع و بیابان منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت:از ابتدای سال گذشته تاکنون نظارت بر طرح های مرتعداری در ۱۳۰ هزار هکتار از مراتع این استان شده است.
محمدی افزود: براساس این طرح افزون بر صیانت از مراتع زمینه بهره مندی بهینه جوامع محلی از مراتع فراهم می شود.
محمدی افزود:طرح مرتعداری یک سند و مجوز موقت است که جایگاه آن بالاتر از پروانه چراست به همین دلیل هرگونه اجرا و بهرهبرداری از مراتع باید طبق این طرح انجام شود.
وی تاکید کرد: در این مدت همچنین طرح های مرتعداری برای هشت هزار و ۶۰۰ هکتار مرتع کهگیلویه و بویراحمد تدوین شده است.
پیشگیری از کوچ زودهنگام
وی با بیان به اینکه مراتع مناطق سردسیری کهگیلویه و بویراحمد تازه رویش کرده است و پشتوانه کافی ندارند، تصریح کرد: پیشگیری از ورود زودهنگام عشایر به مناطق سردسیری از دیگر اقدام ها به منظور حفاظت از مراتع استان بوده که در این طرح ۴۵۳ دستگاه خودرو و ۲۱۱ گله بازگشت داده شده است.
محمدی تاکید کرد: چرای دام در مناطق ییلاقی باعث از بین رفتن مراتع می شود به همین دلیل زمان ورود عشایر به مناطق سردسیری براساس تقویم سالیانه ۲۰ اردیبهشت است که البته براساس شرایط اقلیمی تغییر می کند.
محمدی خاطرنشان کرد: فرسایش خاک یکی دیگر از پیامدهای آسیب کوچ زودهنگام عشایر است که با لخت شدن مراتع از سبزه ،شرایط برای بروز سیل و شسته شدن خاک در بارندگی ها فراهم می شود.
رییس اداره امور مراتع و بیابان منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت: در این طرح که امروز به پایان می رسد بیش از ۲۰تیم ثابت و سیار برای پیشگیری از کوچ زودهنگام عشایر به مناطق ییلاقی در گلوگاه های استان مستقر شده بودند.
کهگیلویه و بویراحمد، ۵۲۰ هزار هکتار مرتع خارج از جنگل دارد که بیش از ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی ملی این استان دارای پوشش گیاهی مرتعی است.
این استان با مساحتی حدود ۱۶ هزار و ۲۴۹ کیلومترمربع، سرزمینی مرتفع و کوهستانی با اقلیم سردسیری و گرمسیری در جنوب غربی ایران قرار دارد.