به گزارش پایگاه خبری «سیدنی مورنینگ هرالد»، آرژانتین یکی از کشورهای پیشرو در زمینه دلار زدایی است و به تازگی تصمیم گرفته است برای واردات کالا از چین بجای دلار آمریکا، یوان پرداخت کند.
سرجیو ماسا وزیر اقتصاد آرژانتین هفتم اردیبهشت در توئیتی نوشت که با زو شیائولی سفیر و کارآفرینان چینی توافق کرده که بر اساس آن قرار شد آرژانتین «در ازای واردات، یوان» پرداخت کند.
وی افزود که استفاده از یوان در مبادلات با چین باعث خواهد شد که آرژانتین آزادی عمل بیشتری داشته باشد.
البته آرژنتین نخستین کشوری نیست که دلارزدایی را در دستور کار خود قرار داده است.
برزیل نیز به تازگی اعلام کرده است که اقداماتی را با هدف دلار زدایی و استفاده از ارز یوان در دستور کار خود دارد تا خود را از گزند نوسانات دلاری مصون دارد.
هفته گذشته نیز، مقامات بنگلادشی اعلام کردند که تصمیم دارند بهای ساخت نیروگاه هستهای که روسیه در حال ساخت آن برای این کشور بوده را با یوان چین پرداخت کنند.
نیروگاه اتمی که توسط روسیه برای بنگلادش ساخته میشود از اهمیت بسیار زیادی برای این کشور برخودار است. این در حالی است که بنگلادش با کمبود انرژی مواجه بوده و درخواستها از سوی شرکتها و بخش خانگی برای انرژی در حال افزایش است.
بنگلادش در حالی از یوان برای تعامل با روسیه استفاده میکند که کشورهای متعددی طی سالیان اخیر تلاش کردهاند که دلار را از معاملات خود کنار بگذارند.
چین نیز در ۲۸ مارس (۸ فروردین ماه سال جاری) اولین معامله تجاری را با واحد پول محلی خود (یوآن) به جای دلار آمریکا انجام داد.
بورس نفت و گاز شانگهای در بیانیهای اعلام کرد که دو شرکت ملی نفت فلات قاره چین (کنوک - CNOOC) و توتال انرژی فرانسه (Total Energies) از طریق این بورس، اولین معاملات چین در زمینه گاز طبیعی مایع را که به یوان تسویه شده است، انجام دادند.
بورس نفت و گاز شانگهای افزود: این معامله شامل حدود ۶۵ هزار تُن گاز طبیعی مایع است که قبل از تسویه معامله با شرکت چینی با ارز «یوآن» توسط «توتال انرژی» از امارات وارد شده است.
همچنین چین و برزیل توافقنامه ای در مورد تجارت دوجانبه با یوان در تاریخ ۱۰ فروردین ماه سال جاری منعقد کردند.
به استناد گزارش های خبری، در حال حاضر برزیل بزرگترین شریک تجاری چین محسوب میشود که آمارهای منتشر شده از تراز تجاری دو کشور با یکدیگر نشان میدهد، چین و برزیل تنها در سال ۲۰۲۲ مبادلاتی تجاری با یکدیگر داشتهاند که ارزش آنها به بیش از ۱۵۰ میلیارد دلار میرسد.
به باور کارشناسان، به دنبال ایجاد نوسانات شدید در دلار در سالهای اخیر، بنظر می رسد ارزش ارزهای محلی بیشترین آسیب پذیری را در برابر ارز رایج آمریکا داشته باشند و در نتیجه کشورها برای مقاوم کردن اقتصاد خود به دنبال جایگزین مناسبی برای دلار در معاملات تجاری جهانی هستند.
کارشناسان اقتصاد بین الملل می گویند کاهش استفاده از دلار و همچنین دلار زدایی یک مساله جدید نیست اما بنظر می رسد به تازگی این رویکرد به شدت در حال جریان است و می توان شاهد تغییرات چشمگیر در آینده بود.
هشدار بانک جهانی
کریستین لاگارد رئیس بانک مرکزی اروپا به تازگی با اشاره به اظهارات اخیر امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه در مورد روابط با آمریکا، انتخاب میان پکن یا واشنگتن را موجب تضعیف اقتصاد و فقر بیشتر دانست.
به گزارش تارنمای شبکه خبری فاکس نیوز، کریستین لاگارد، گفت که با افزایش فشار سیاسی بر کشورها برای انتخاب میان آمریکا و چین، رشد اقتصادی در سراسر جهان کمتر می شود و این چیزی است که باید به هر روش ممکن از آن دوری کرد.
رئیس بانک مرکزی اروپا یادآور شد که در همه روابط، چه تجارت، چه سیاست، چه توسعه اقتصادی و چه ثبات مالی، درگیری اجتناب ناپذیر نیست.
سخنان این مقام اروپایی در حالی است که تشدید تنش ها میان واشنگتن و پکن بر سر تایوان، روابط چین با اروپا و سایر کشورهای دیگر را مورد توجه قرار داده است. این امر به ویژه در پی سفر هفته گذشته امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه با همراهی اورسولا فن در لاین رئیس کمیسیون اروپا، در کانون توجهات جهانی قرار گرفته است.
مکرون در این سفر سخنانی بر زبان آورد که به باور بسیاری از ناظران می تواند روابط اروپا و آمریکا را تیره و تار کند و اساسا از اختلافات درون اتحادیه اروپا خبر می دهد.
رئیس جمهوری فرانسه پس از بازگشت از سفر چین بار دیگر با تکرار اظهاراتش گفت: دوست بودن به این معنی نیست که یک دست نشانده باشیم. وی افزود: این بدان معنا نیست که تنها به دلیل متحد بودن حق فکر کردن به خودمان را نداریم.
رئیس جمهوری فرانسه پس از سفر سه روزه به چین هشدار داده بود که اروپا نباید به فراسرزمینی بودن دلار وابسته شود و بدون استقلال راهبردی، اروپا در خطر حذف از تاریخ است. این اظهارات با واکنش تند رسانه های آمریکایی و حتی برخی تحلیلگران فرانسوی روبرو شد.