خشکسالیهای یک دهه اخیر، اما باعث شد کشاورزی چهارمحال و بختیاری دچار نوسانات شود به همین دلیل حرکت به سمت بهرهوری و استفاده بهینه از منابع و توسعه گلخانهها مد نظر قرار گرفته است.
کشاورزی زیربنایی امنیت غذایی است و هر چقدر کشاورزی توسعه یابد، سایر بخشهای نیز توسعه و پیشرفت خواهند کرد بنابراین توجه به بخش کشاورزی توجه به سایر بخشها نیز است.
امنیت غذایی آنقدر مهم و با اهمیت است که سند امنیت غذایی در دولت سیزدهم مورد توجه دولت قرار گرفت و رییس جمهور برای تحقق آن به دستگاههای ذیربط ماموریت اجرایی داده است.
رییس جمهور در فروردینماه امسال در دومین جلسه شورایعالی سلامت و امنیت غذایی در دولت سیزدهم، امنیت غذایی را از مهمترین مسائل امروز جهان و موضوعی چند ساحتی دانست که باید بر اساس کار فرهنگی و برنامهای دانشپایه پیگیری شود.
دکتر سید ابراهیم رییسی از زحمات و تلاشهای ۲۱ نهاد، دستگاه اجرایی و شوراهای عالی برای تدوین سند جامع ۱۰ ساله «امنیت غذا و تغذیه» که در این جلسه به تصویب رسید، قدردانی کرد و گفت: سند امنیت غذایی نقشه راهی برای همگرایی، هماهنگی و همکاری نزدیک دستگاهها در راستای تسهیل بهرهمندی عادلانه آحاد مردم از سبد غذایی سالم، مطلوب و کافی و محیط زیست پاک و فرآوردههای ایمن و استاندارد بهداشتی است.
«سند ملی امنیت غذا و تغذیه پایدار» که بر اساس بند ۶ سیاستهای کلی سلامت، بند ۶ سیاستهای کلی جمعیت، بند ۷ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و بند ۸ سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه محیط زیست و نقشه جامع علمی کشور و از تجمیع هفت سند مربوط به سلامت و امنیت غذایی تدوین شده، برای هر یک از حیطههای فراهمی دسترسی، مصرف و سلامت غذایی، ایمنی و کیفیت غذا، سلامت آب آشامیدنی و تابآوری(ثبات و پایداری) امنیت غذایی، راهبردها، اهداف کلان، اقدامات و اهداف کمی تعریف کرده است.
این سند که نقش به سزایی در تحکیم امنیت ملی و حکمرانی غذایی و ارتقای سلامت و تغذیه مردم، به ویژه اقشار آسیبپذیر و کمدرآمد خواهد داشت، با بررسی وضعیت تغذیه در کشورمان در سال ۱۴۰۱ اهدافی را برای دستیابی به امنیت غذایی در سال ۱۴۱۱ طراحی کرده و دبیرخانه شورایعالی سلامت با پیگیری و تسهیل فرایند تدوین برنامههای اجرایی ذیل سند و رصد شاخصها و عملکرد دستگاهها در اجرای سند، گزارش پیشرفت آن را هر ۶ ماه به کمیسیون دائمی ارائه میدهد.
به گزارش ایرنا، یک چهارم تولید ناخالص داخلی و یک پنجم اشتغال چهارمحال و بختیاری به بخش کشاورزی وابسته است. از مجموع اراضی این استان ۲۵۰ هزار هکتار معادل ۱۵ درصد سطح زیرکشت اراضی کشاورزی استان است و در حال حاضر ۷۷ هزار بهرهبردار با تولید سالانه یک میلیون و ۹۵۹ هزار تن انواع محصولات کشاورزی در این استان فعال هستند.
ضرورت توسعه بخش کشاورزی در چهارمحال و بختیاری
یکی از ضرورتهای توجه به امنیت غذایی، توسعه بخش کشاورزی از طریق بهرهوری و استفاده بهینه از خاک و آب است که چهارمحال و بختیاری به این سمت در حال حرکت است.
استاندار چهارمحال و بختیاری گفت: بخش کشاورزی یکی از مهمترین بخشهای برای تحقق شعار سال است و رشد تولید، در این بخش با استفاده بهینه از منابع قابل اجراست.
غلامعلی حیدری یادآور شد: در دولت سیزدهم به بخش کشاورزی استان توجه ویژهای شده است و توسعه گلخانه ها در چهارمحال و بختیاری در این دولت در حال اجراست.
استاندار چهارمحال و بختیاری گفت: باید هدفگذاری برای توسعه گلخانهها تا سطح ۵۰۰ هکتار در طول چهار سال آینده در استان صورت بگیرد و محدودیتی برای پرداخت تسهیلات در این حوزه وجود ندارد.
حیدری با اشاره به اینکه توسعه گلخانهها باتوجه به محدودیت منابع آبی و اشتغال بالا در این حوزه باید در دستور کار سازمان جهادکشاورزی قرار بگیرد، اظهار داشت: موانع پیشروی احداث و توسعه گلخانهها باید برطرف شود.
استاندار چهارمحال و بختیاری با اشاره ظرفیت کشاورزی و دامپروری استان تاکید کرد: این استان برای اجرای طرحهای دانشبنیان و طرحهای آزمایشی (پایلوت) گیاهان دارویی و کشاورزی آمادگی لازم برای همکاری با وزارت جهادکشاورزی را دارد.
حیدری افزود: رییسجمهور بر تقویت بخش کشاورزی و دامپروری چهارمحال و بختیاری تاکید کرده است و انتظار است این بخش در استان عملیاتی شود.
به گفته وی، چهارمحال و بختیاری دارای نرخ بیکاری بالایی است که برای ایجاد اشتغال در این استان باید از همه ظرفیتها استفاده شود چرا که این بیکاری باعث بروز معضلاتی از جمله مهاجرت از این منطقه به سایر نقاط دیگر شده است.
استاندار چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه ریشه برخی از مشکلات اجتماعی ناشی از بیکاری و نبود اشتغال است، گفت:یک همافزایی و همفکری در خصوص ایجاد اشتغال به خصوص از سوی وزارت جهادکشاورزی نیاز است که انجام شود.
تولید یک میلیون و ۶۳۰ هزار تن محصول به ارزش ۳۰ هزار میلیارد تومان در چهارمحال و بختیاری
رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری میگوید: ۲۵۰ هزار هکتار سطح زیر کشت محصولات کشاورزی در استان داریم که از این میزان یک میلیون و ۶۳۰ هزار تن محصول به ارزش ۳۰ هزار میلیارد تومان تولید میشود.
حسین برزگر در گفت و گو با ایرنا افزود: سهم بخش کشاورزی استان در تولید ناخالص داخلی استان ۲۱ درصد و سهم اشتغال آن ۲۲ درصد است در حالی که این شاخصها به ترتیب در کشور ۸.۴ و ۱۶ درصد است که نشان از جایگاه قابل توجه بخش کشاورزی در شاخصهای اقتصادی استان دارد.
وی خاطرنشان کرد: سال گذشته نیز ۲ هزار و ۴۵۴ شغل جدید در بخش کشاورزی استان ایجاد شد که بر اساس آن توانستیم ۱۰۲ درصد تعهدات خود در سامانه رصد را ایفا کنیم.
آب مصرفی بخش کشاورزی استان کمتر از منابع تخصیصی
رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری در خصوص نسبت منابع و مصارف آب در بخش کشاورزی استان نیز توضیح داد: در حالی که یک میلیارد و ۲۵۷ میلیون مترمکعب آب به بخش کشاورزی استان اختصاص دارد و ۴۳۸ میلیون مترمعکب آن حقابه و مابقی تخصیص است اما سال گذشته ۶۲۴ میلیون مترمکعب آب در استان مصرف و در مجموع سالانه به طور متوسط ۷۵۰ میلیون مترمکعب آب در این بخش مصرف میشود.
برزگر از تخصیص ۵۰ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای شبکههای آبیاری تحت فشار در استان طی ۶ ماه اخیر خبر داد و گفت: اهتمام دولت در این حوزه در مقایسه با سالهای گذشته بینظیر است و این رقم معادل مجموع اعتبار آبیاری تحت فشار ۱۰ سال گذشته است.
وی نیاز مصرفی آب بخش کشاورزی استان برای افق ۱۴۲۰ را ۲ میلیارد و ۲۴۲ میلیون مترمکعب اعلام کرد و افزود: برای تامین این میزان آب، منابع جدیدی از جمله سد شهدای چشمه علی (ونک)، سد آقبلاغ، سد باباحیدر و سد بیدکان تعریف شده است که با تکمیل و بهرهبرداری از این طرحها، اجرای مجتمعهای کشاورزی از جمله طرحهای گلخانهای و دامپروری ایجاد و توسعه مییابد.
رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری ارتقای بهرهوری آب را راهبرد دوم دولت سیزدهم در تامین آب بخش کشاورزی عنوان کرد و اظهار داشت: ارتقای بهرهوری به ۲ مقوله فیزیکی و اقتصادی تقسیمبندی میشود که در بخش فیزیکی آن باید به ازای هر مترمعکب آب تولید بیشتری حاصل شود که این مهم در سال گذشته محقق شد و ۲۰۰ گرم به ازای مصرف هر مترمکعب آب افزایش تولید داشتیم.
برزگر همچنین با اشاره به رتبه دوم استان در تجهیز اراضی استان به سامانههای نوین آبیاری، افزود: در حال حاضر ۵۸ درصد اراضی استان به سامانههای نوین مجهز است در حالی که میانگین کشوری آن ۴۶ درصد است.
وی تصریح کرد: امسال نیز اجرای سامانههای نوین آبیاری در یک هزار و ۶۰۰ هکتار از مزارع و باغات استان هدفگذاری شده است.
رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری استفاده از آب سبز را از دیگر راهکارهای دولت در ارتقای بهرهوری آب در بخش کشاورزی عنوان کرد و گفت: سال گذشته ۳۱ هزار هکتار توسعه دیمزارها در استان محقق شد.
برزگر اجراسازی طرح مغفول مانده اصلاح الگوی کشت را از دیگر اقدامات دولت سیزدهم در راستای افزایش بهرهوری در بخش کشاورزی برشمرد و گفت: در قالب این طرح گلخانههای استان از ۳۰ هکتار در پایان دولت دوازدهم به ۷۰ هکتار در حال حاضر رسیده و ۳۵ هکتار نیز در دست احداث است.
وی توسعه کشت گیاهان دارویی را از دیگر راهبردهای طرح اصلاح الگوی کشت عنوان کرد و یادآور شد: در سفر رییسجمهور و اعضای هیات دولت کشت گیاهان دارویی در ۴۵۰ هکتار از اراضی استان مصوب شد که طی سال گذشته ۳۸۰ هکتار آن محقق شد.
رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: در مجموع با اجرای سیاستها و طرحهای دولت در استان طی سال گذشته پنج میلیون مترمکعب آب در این بخش صرفهجویی شد و استان رتبه نخست توسعه گلخانه را در کشور کسب کرد.
برزگر ادامه داد: در خصوص بهرهوری اقتصادی نیز که به معنای ارزش تولیدات کشاورزی به ازای هر مترمکعب آب مصرفی است نیز چندین اقدام در استان در دست اجراست که شامل شهرک تخصصی بادام، شهرک دانشبنیان نهادههای کشاورزی، میدان دام و کاهش ضایعات بخش کشاورزی میشود.
وی افزود: در قالب این طرحها، ارزش افزوده محصولات کشاورزی در استان افزایش، زنجیره تولید تکمیل و در نهایت با مصرف آب کمتر محصولات بیشتری با ارزش بالا در استان حاصل میشود.
رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: با تدوین سیاستها و راهبردهای تحقق شعار در تلاشیم تا طی یک برنامه پنج ساله، سالانه ۲ درصد تولیدات کشاورزی استان افزایش پیدا کند.
برزگر افزود: برنامههای این سازمان برای تحقق شعار سال مبنی بر رونق تولید و مهار تورم در پنج محور تدوین شده است.
وی ادامه داد: ارتقای امنیت غذایی و ضریب خودکفایی، ارتقای سلامت محصولات کشاورزی و دامپروری، تکمیل زنجیرههای تولید و ارزش در حوزه نهادهها، بازاریابی و فروش محصولات، ارتقای سطح و میزان خدمات به کشاورزان، ارتقای سطح نظات و بازرسیها و توسعه نظارتها و سامانههای نظارتی از جمله برنامههای راهبردی این سازمان برای سالجاری است.
برزگر ایجاد ۱۳ شهرک گلخانهای، احداث ۴۳ مجتمع دامپروری و توسعه واحدهای صنعتی دامپروری را از دیگر برنامههای استان برای ارتقای ضریب امنیت غذایی در استان برشمرد و افزود: سال گذشته ۵۰۰ جواز تاسیس برای توسعه واحدهای گلخانهای، مجتمعهای دامپروری و مزارع شیلات در استان صادر شد که بخشی از این واحدها امسال به بهرهبرداری میرسد.
وی تصریح کرد: اجرای سند الگوی کشت، لایروبی قنوات، اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها و ارتقای ضریب مکانیزاسیون از دیگر برنامههای استان برای ارتقای ۲ درصد تولیدات کشاورزی استان در سالجاری است.
رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری با تاکید بر اینکه امسال شهرک تخصصی بادام استان بهرهبرداری میشود، اظهار داشت: همچنین احداث شهرک نهادههای کشاورزی، ایجاد میدان و عرضه دام و راهاندازی پایانه صادراتی ماهی و بادام از دیگر برنامههای سالجاری این سازمان است.
حضور شرکتهای دانش بنیان در توسعه بخش کشاورزی
رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری ایجاد نخستین شهرک دانشبنیان نهادههای کشاورزی را از مهمترین مصوبات سفر رییسجمهور به این استان عنوان کرد و گفت: زمین برای احداث این شهرک به مساحت ۸۰ هکتار در شهرستان بروجن تامین و روند اجرایی شدن طرح در حال انجام است.
حسین برزگر در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: در این شهرک، نهادههای کشاورزی شامل کود، بذر، سم، تجهیزات آبیاری، ماشینآلات، تولید عوامل بیولوژیک، تکثیر بذر و هرآنچه به عنوان نهاده از آن یاد میشود از سوی شرکتهای دانشبنیان تولید میشود.
وی ادامه داد: برای احداث این شهرک دانشبنیان تفاهمنامه سهجانبه بین پارک علم و فناوری، سازمان جهادکشاورزی و شرکت شهرکهای صنعتی استان امضا شده است و امید میرود با ایجاد این زیرساخت بتوان از شرکتهای مجوزدار دانشبنیان استان حمایت و بستر لازم برای فعالیت این شرکتها را فراهم کرد.
رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری، اختصاص بخشی از شهرک تخصصی بادام به شرکتهای دانشبنیان را از دیگر اقدامات این سازمان در راستای حمایت از این شرکتها اعلام کرد و گفت: شرکتهای دانشبنیان در اولویت استقرار در شهرک تخصصی بادام استان هستند.
برزگر از فعالیت ۴۰ شرکت دانشبنیان در تولید بذر، ترکیبات غیرشیمیایی سم، نهال و کشت بافت، تجهیزات سنجش از راه دور و کشاورزی هوشمند در استان خبر داد و تصریح کرد: برای فعالیت شرکتهای دانشبنیان تنها داشتن یک ایده کفایت نمیکند و این ایدهها باید نظاممند شده و شرکتها مجوزهای قانونی برای تولید محصول را دریافت کنند و علاوهبر آن این شرکتها باید بتوانند محصولات خود را در بازار رقابتی به فروش بگذارند.
روند توسعه احداث گلخانه
مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: در حال حاضر ۵۶ هکتار گلخانه در قالب ۱۸۰ واحد در استان فعال و در دست بهرهبرداری و ۴۰ هکتار نیز در قالب ۷۰ واحد در دست احداث است.
ابراهیم شیرانی در آیین افتتاح نخستین گلخانه شیشهای این استان اظهار داشت: توسعه کشتهای گاخانهای نه تنها از سیاستهای مورد تاکید وزارت جهاد کشاورزی است بلکه یکی از برنامههای مهم استان و تاکید استاندار پیگیری این مهم است.
وی ادامه داد: در همین راستا احداث سالانه ۱۰۰ هکتار گلخانه در استان پیشبینی شده است و در حال حاضر همین تعداد گلخانه در نوبت دریافت تسهیلات قرار دارد.
مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: امید میرود امسال با ابلاغ تسهیلات جهش خوبی را در توسعه گلخانههای استان شاهد باشیم.
پرداخت تسهیلات بخش گلخانهای
مدیر شعب بانک کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: این بانک در سال گذشته ۲ هزار و ۷۱۸ میلیارد ریال تسهیلات به طرحهای گلخانهای استان پرداخت و رتبه نخست تحقق اهداف این بخش را کسب کرد.
هوشنگ طاهری میرقائد در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: تسهیلات پرداختی در بخش گلخانه به ۸۷ طرح به مساحت ۳۳ هکتار اختصاص یافت که بر اساس آن بیش از ۴۰۰ درصد تحقق برنامه در توسعه کشتهای گلخانهای استان محقق شد.
وی ادامه داد: در مجموع در سال گذشته ۳۷ هزار و ۵۳۸ میلیارد ریال تسهیلات از سوی این بانک به ۲۷ هزار نفر از کشاورزان و دامداران استان پرداخت شد.
مدیر شعب بانک کشاورزی چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: پرداخت ۸۶۰ فقره تسهیلات قرضالحسنه ازدواج به مبلغ یکهزار و ۱۸۴ میلیارد ریال و پرداخت یکهزار و ۸۳۱ فقره تسهیلات فرزندآوری به مبلغ ۸۸۱ میلیارد ریال از دیگر برنامههای انجام شده از سوی این بانک در سال گذشته بوده است.
به گزارش ایرنا و بر اساس آخرین گزارش اعلام شده از سوی سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری، در حال حاضر ۵۶ هکتار گلخانه در قالب ۱۸۰ واحد در استان فعال و در دست بهرهبرداری و ۴۰ هکتار نیز در قالب ۷۰ واحد در دست احداث است.