تاریخ انتشار: ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۰۷:۵۲

قم - ایرنا - چند سالی است بر اساس راهبرد تغییر الگوی کشت، تولید گیاه گل محمدی در مزارع قم رونق خاصی یافته و این موضوع جلوه زیبایی به تار و پود کشاورزی استان بخشیده‌است.

به گزارش ایرنا، گل محمدی علاوه بر این که به دلیل سازگاری با شرایط آب و هوای قم برای کشت در این استان مناسب است، در فرآوری ۱۲۰ محصول غذایی و بهداشتی هم مورد استفاده قرار می‌گیرد و به همین دلیل کشت آن از نظر اقتصادی نیز مقرون به‌صرفه است.

در همین رابطه با استقبال کشاورزان، کشت گل محمدی که از آن به عنوان یکی از مهمترین گیاهان دارویی نیز یاد می‌شود در مزارع استان قم گسترش قابل توجهی یافته است و اکنون حدود ۴۰۰ هکتار از زمین‌های کشاورزی استان به کشت این گیاه اختصاص دارد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی قم در این خصوص بیان داشت: موضوع کشت گیاهان دارویی به ویژه گل محمدی را به عنوان یک دغدغه مهم دنبال می‌کنیم، در طول این سال‌ها اقدام‌های خوبی در این رابطه انجام شده‌است تا علاوه بر حفاظت از آب و خاک، میزان تولید محصولات دارای ارزش افزوده در بخش کشاورزی قم گسترش یابد.

محمدرضا حاجی رضا افزود: افزایش سطح زیر کشت گیاهان دارویی از جمله گل محمدی، از مهمترین برنامه‌های سازمان جهاد کشاورزی قم است و در این ارتباط هر سال میزان قابل توجهی از مزارع استان به کشت این گیاه اختصاص می‌یابد.

وی با بیان این که توسعه کشت گل محمدی با توجه به شرایط خاصی که برخی از مناطق استان دارند،‌ به جد در دستور کار سازمان جهاد کشاورزی قم قرار گرفته‌است،‌ ادامه داد: به دنبال استفاده از گیاهانی هستیم که در برابر تنش‌های محیطی در قم مقاوم است.

وی تاکید کرد: در حوزه انجام کارهای زیربنایی نیز برای توسعه فعالیت‌های بخش کشاورزی استان به خصوص در بخش آب و خاک همه ظرفیت‌های خود را به کار گرفتیم.

۸۰۰ تُن گل محمدی امسال در قم برداشت خواهد شد

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی قم نیز پیرامون این موضوع به ایرنا، گفت: امسال ۳۷۵ هکتار از زمین‌های کشاورزی استان زیر کشت گل محمدی است که برداشت محصول از آن آغاز شده‌ و تا حدود یک‌ماه آینده ادامه می‌یابد.

محمد علی سلامی ضمن اشاره به اینکه گل محمدی هم در مناطق کوهستانی و هم در مناطق دشتی استان قم کشت می‌شود، بیان داشت: ۱۳۰ هکتار از سطح زیر کشت گل محمدی در مناطق سردسیر قم و ۲۴۵ هکتار نیز در مناطق دشتی و گرم استان است که بر اساس پیش‌بینی‌ها امسال بیش از ۸۰۰ تُن گل محمدی برداشت می‌شود.

وی با بیان اینکه از میان ۳۷۵ هکتار باغ گل محمدی موجود در استان قم، ۳۵۳ هکتار بارور و ۲۲ هکتار نیز نهال است، ادامه داد: به طور متوسط از هر هکتار باغ گل محمدی در استان،‌ ۲.۲ تُن محصول برداشت می‌شود، البته باغ‌هایی هم داریم که هر هکتار آن چهار تُن محصول می‌دهد.

وی ادامه داد: برداشت محصول از باغ‌های گل‌محمدی استان قم در مناطق دشتی و گرمسیر از ۲۰ فروردین‌ماه آغاز شده و به مدت یک ماه به طول خواهد انجامید که البته در یک هفته آینده اوج این کار خواهد بود و کارگران بسیاری در باغ‌های گل محمدی استان حاضر می شوند و به کشاورزان در برداشت محصول خود، کمک می‌کنند، پس از آن هم نوبت به برداشت گل محمدی از باغ‌های مناطق سردسیر و کوهستانی استان خواهد رسید.

سلامی با اشاره به این که به دنبال ایجاد ارزش‌افزوده در زمینه تولید گل محمدی هستیم، گفت:‌ هرکیلوگرم گل محمدی به صورت میانگین ۵۰ هزار تومان خریداری می‌شود که با ایجاد مراکز فرآوری و تبدیل آن به محصولات جانبی می‌توان درآمد کشاورزان در این بخش را به نحو چشمگیری افزایش داد.

وی بیان داشت: توسعه کشت گل‌محمدی بر اساس راهبرد تغییر الگوی کشت استان در دستورکار سازمان جهاد کشاورزی قم است،‌ چراکه این گیاه با شرایط آب‌وهوایی قم سازگاری مناسبی دارد و طی سال‌های اخیر کشت آن مورد استقبال بسیاری از کشاورزان قمی قرار گرفته‌است.

بر اساس گفته کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی قم، گل محمدی در استان قم هم در مناطق دشت با ارتفاع ۹۰۰ متر از سطح دریا و نیز در منطقه‌های کوهستانی تا ارتفاع ۲ هزار و ۳۰۰ متری کِشت شده‌است.

این گیاه در ابتدای فصل بهار می رسد و از لحاظ اقتصادی کِشت آن قابل اهمیت است، البته تامین کارگر برای برداشت آن مساله ای حایز اهمیتی است، چراکه برداشت مکانیزه آن هنوز در سطح دنیا امکان پذیر نیست و به همین علت، هزینه برداشت آن بالاست.

به همین علت به کشاورزان توصیه می‌شود، گل محمدی را در مناطق کوهستانی و باغات و اراضی کوچک کشت کنند تا امکان برداشت محصول آن به صورت خانوادگی فراهم باشد.

بر اساس گفته کارشناسان و کشاورزان استان محصول گل محمدی مشکل فروش ندارد و تولیدکنندگان می‌توانند گل محمدی را به صورت «تَر» و یا «خشک» به بازار عرضه کنند.

با توجه به نزدیکی استان قم به شهرهای قمصر و کاشان در استان اصفهان که تولیدکننده گلاب هستند، خرید این محصول توسط تولیدکنندگان خیلی راحت صورت می‌گیرد.

همچنین محصول گل محمدی آفت و بیماری خاصی ندارد و نیاز آبی این محصول بسیار پایین است و اشتغالزایی و ارزش افزوده بالایی را نصیب استان می‌کند.

گفتنی‌است استفاده از انواع گیاهان دارویی همچون گل‌محمدی تاثیر فراوانی بر سلامت افراد دارد و به همین خاطر همواره مورد توجه بوده و کشت آن نیز از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است.

قم به دلیل موقعیت جغرافیایی استان و برخورداری از مناطق گرم و خشک در کنار مناطق مرتفع و کوهستانی قابلیت کشت انواع متنوع گیاهان دارویی همچون گل محمدی را دارد و هم اکنون نیز شمار زیادی از کشاورزان استان در این بخش مشغول فعالیت هستند.

۱۰۴ هزار هکتار زمین کشاورزی در استان موجود است، در این میان ۶۴ هزار هکتار سطح سبز و زیر کشت کشت می‌باشد که ۴۲ هزار هکتار آن زراعی و ۲۲ هزار هکتار آن باغی است.

به طور کلی بیش از ۱۴ هزار بهره‌بردار در زمینه تولید محصولات کشاورزی در قم فعال هستند، همچنین میزان متوسط تولید بخش کشاورزی استان در سال ۸۵۰ هزار تن در زمینهٔ محصولات زراعی،‌ باغی،‌ دامی، شیلات و گلخانه‌ای است؛ بیشتر بهره‌برداران بخش کشاورزی را روستاییان تشکیل می‌دهند به‌نحوی‌که کشاورزی به‌تنهایی حدود ۵۰ درصد اشتغال روستاییان در بخش‌های مختلف قم را به خود اختصاص داده‌است.