حسن قاسم پور روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا، افزود: در روزهای آغازین اردیبهشت ماه سال جاری یکی از همیاران علاقهمند به محیط زیست موفق شد با دوربین تلهای خود ابتدا تصویر (فیلم) سه قلاده پلنگ شامل ۲ ماده (مادر و توله) و یک قلاده نر بالغ را به ثبت برساند و به فاصله ۲ روز نیز، یک قلاده پلنگ نر بالغ دیگر را در ارتفاعات منطقه با استفاده از دوربین عکاسی خود ثبت کند.
وی گفت: این همیار علاقمند به محیط زیست موفق شد دوباره طی همان روز یک قلاده پلنگ نر به همراه ۲ قلاده پلنگ ماده را این بار به صورت تنها در حوالی همان منطقه مجددا تصویربرداری کند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اردبیل با اشاره به مشاهده و ثبت پلنگ ایرانی در مناطق هم مرز این استان با استان آذربایجان شرقی و تطبیق مشخصات پلنگهای مشاهده شده با اظهارات افرادی که آنها را در منطقه مشکول دیده اند، بیان کرد: بررسیهای کارشناسان محیط زیست استان نشان می دهد چهار قلاده پلنگ بین مناطق مشکول و کاغذ کنان در رفت و آمد هستند و علت افزایش حضور این گونه ارزشمند در منطقه، وفور طعمه، عدم دسترسی و دستاندازی انسانها به این مناطق بوده که حاصل حفاظت و مراقبت شبانه روزی محیط بانان منطقه است.
قاسم پور اظهار کرد: پویایی جمعیت پلنگ در منطقه شکار ممنوع دربند مشکول نشانه پتانسیل زیست محیطی بالای این منطقه به لحاظ جمعیت علف خواران بعنوان طعمه و همچنین سلامت زیستگاه و وجود امنیت مناسب در این منطقه است.
قاسم پور اضافه کرد: تعامل، آموزش و فرهنگ سازی جوامع بومی و محلی، مشارکت دادن سایر اقشار مختلف جامعه و از جمله دامداران، کوهنوردان، معدن کاران و دوستی مردم با طبیعت و محیط زیست و احیای چاه ها و چشمه ها در زیستگاه حیات وحش تاثیر بسزایی در حفظ این گونه های ارزشمند دارد چرا که طبیعت با وجود این گونهها زیبا و زنده هست.
وی ادامه داد: با توجه به اقدامات موثر انجام شده در چند سال اخیر در جلوگیری از تلفات این گونه ارزشمند (پلنگ ایرانی) شاهد افزایش جمعیت آن در مناطق تحت مدیریت محیط زیست استان هستیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اردبیل یادآورشد: منطقه شکار ممنوع دربند مشکول شهرستان کوثر یکی از زیستگاههای اصلی پلنگ در استان بوده و حضور پلنگ در آن حاکی از امن بودن این منطقه است.
به گزارش ایرنا، چند سال متوالی گزارش های مکرر و اخباری مبنی بر حضور گونه پلنگ در نقاط مختلف از زیستگاههای بکر و غنی منطقه شکار ممنوع دربند مشکول در بخش فیروز شهرستان کوثر ارایه می شد، ولی تصویری از این گونه ارزشمند در منطقه مذکور ثبت نشده بود که تیرماه سال ۱۳۹۷ سه قلاده پلنگ ایرانی و خردادماه سال ۱۴۰۱، ۲ قلاده پلنگ ایرانی در منطقه شکار ممنوع دربند مشکول مشاهده و تصویربرداری شد.
پلنگ ایرانی بزرگترین یا یکی از بزرگترین زیرگونههای پلنگ میباشد که بومی غرب آسیا است و در فهرست جانوران در معرض انقراض " آی یوسی ان" قرار دارد.
منطقه شکار ممنوع دربند مشکول با مساحت ۲۹ هزار و ۸۰۰ هکتار از سال ۱۳۹۰ تحت مدیریت حفاظت محیط زیست استان اردبیل قرار گرفته است و پلنگ، کل و بز، خرس، سیاه گوش، گربه و درختان بنه، ارس، ریش بز، بادام وحشی، گون و شیرین زبان از جمله گونههای جانوری و گیاهی منطقه بوده و یکی از مناطق بسیار مستعد و غنی به لحاظ اکولوژیکی و تنوع زیستی استان اردبیل به حساب می آید که در شرف ارتقای سطح به منطقه حفاظت شده قرار دارد.
این منطقه شکار ممنوع در جنوب استان اردبیل، هممرز شهرستان گیوی در اطراف رودخانه بزرگ و دائمی قزلاوزن واقع شده است.
شهرستان کوثر در ۸۵ کیلومتری جنوب اردبیل قرار دارد.