حجتالاسلاموالمسلمین سیدمحمد مهاجرانی درباره نقش نمایشگاه کتاب تهران در معرفی هر چه بهتر ایران معاصر به جهانیان عنوان کرد: این مساله از چند جنبه قابل بررسی است که یکی از آنها حضور مردم در نمایشگاه کتاب است. حضور گسترده مردم در این نمایشگاه نشان میدهد که ایرانیان چقدر به کتاب و کتابخوانی علاقهمند هستند.
مردم ایران با وجود مشکلات اقتصادی کماکان برای فرهنگ هزینه میکنند و کتاب میخرند
این نویسنده ادامه داد: میزان فروش کتاب در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران هم میتواند در معرفی ایران معاصر موثر باشد. بهواقع حجم خرید بالا از این نمایشگاه نشان میدهد که مردم ایران با وجود مشکلات اقتصادی کماکان برای فرهنگ هزینه میکنند و کتاب میخرند. تعداد و تنوع ناشران هم در این مورد اثرگذار است زیرا کمیت و تنوع ناشران شرکت کننده در نمایشگاه کتاب در هر کشوری نشاندهنده سلامت اقتصاد نشر در آن کشور است.
وی افزود: وجود غرفه های خاصی که صرفا در حوزه جغرافیا، تاریخ، فرهنگ، اقوام، هنرهای سنتی و صنایع دستی کار میکنند، میتواند به نوعی ویژگی های فرهنگی، ادبی و هنری ایران را به بازدیدکنندگان خارجی اعم از نویسندگان و ناشران شرکتکننده از کشورهای دیگر در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران نشان دهد.
مهاجرانی همچنین بیان کرد: ناشرانی که بهطور تخصصی در حوزه فناوری کار میکنند آخرین دستاوردهای فضای فناوری و صنعت در ایران را معرفی میکنند. ناشرانی هم که در حوزه دفاع مقدس و ادبیات پایداری فعالیت میکنند، میتوانند از این زاویه نشاندهنده فرهنگ ایران معاصر باشند. میتوان گفت تقریبا ایران از تمام زوایا در نمایشگاه کتاب تهران معرفی میشود. اگر چه این نمایشگاه، نمایشگاه کتاب است اما گویی نمایشگاه فرهنگ، هنر و خلق و خوی ایرانیان هم هست.
وقتی کودکی به نمایشگاه کتاب میآید ناخودآگاه در این محیط به کتاب و کتابخوانی ترغیب میشود
این شاعر به ضرورت حضور کودکان و نوجوانان در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به همراه والدین اشاره کرد و افزود: این حضور از چند منظر جالب توجه است. وقتی کودکی به نمایشگاه کتاب میآید ناخودآگاه در این محیط به کتاب و کتابخوانی ترغیب میشود و از سویی نیز اشتیاق او به مقولههای فرهنگی افزایش مییابد.
وی با اشاره به ایجاد حس رقابت بین کودکان در نمایشگاه کتاب عنوان کرد: کودک در نمایشگاه کتاب، تعداد زیادی از هم سن و سالهای خود را میبیند که در حال خرید یا نگاه کردن به کتابها هستند. چنین فضایی این حس را ایجاد میکند که او هم برای اینکه از کودکان دیگر عقب نماند باید کتاب بخرد و بخواند. مساله دیگر انتخاب کتاب توسط کودک است که باعث ایجاد حس ارزشمندی در او میشود. بسیاری از مادران و پدران به فرزندان خود قدرت انتخاب میدهند و این مساله علاقهمندی و اشتیاق کودک را به کتاب بیشتر میکند. کودکی که از غرفهها بازدید میکند و از بین انبوهی از کتابها، چند کتاب انتخاب میکند، مسلما به خواندن آنها بیشتر راغب و مشتاق است.
مهاجرانی با بیان اینکه برخی از ناشران شرایط دیدار و گفتوگوی نویسندگان با کودکان را فراهم میکنند، گفت: برخی از غرفههای کودک و نوجوان فرصت تعامل بین نویسندگان، شاعران، تصویرگران و مترجمان کودک و نوجوان با مخاطب را فراهم میکنند. کودکی که در نمایشگاه کتاب باشد، میتواند از این فرصت استفاده کند و چه بسا شاعر و نویسنده مورد علاقه خود را ملاقات کرده و با او صحبت کند. گفتوگو با اهالی فرهنگ باعث میشود که کودک بیشتر به کتاب و کتابخوانی علاقهمند شود.
کودک باید در کنار کتاب دیدن و کتاب خریدن به تفریحات کودکانه هم بپردازد
نویسنده کتاب زیر درخت خرما برگزاری نشستهایی با حضور نویسندگان، شاعران و مترجمان در غرفههای کودک و نوجوان را باعث جذابیت هر چه بیشتر این بخش نمایشگاه برای مخاطب دانست و افزود: از کودکان باید خواسته شود که اگر کتابی خواندند نظرات خود را در مورد محتوا و تصویرگری کتاب بدهند. نویسندگان و شاعران هم میتوانند در مورد کتابهای خود توضیحی به کودکان دهند. این تبادل نظر کمکی دو جانبه برای کودک و نویسنده و شاعر و تصویرگر محسوب میشود.
مهاجرانی با اشاره به نقش والدین در ایجاد فضای جذاب برای کودکان در نمایشگاه کتاب عنوان کرد: پدر و مادرها اصرار نداشته باشند که کودکان فقط در نمایشگاه مشغول دیدن کتابها و خرید باشند. در کنار فضای کتاب و کتابخوانی باید به کودکان اجازه تفریح هم داد. کودک باید در کنار کتاب دیدن و کتاب خریدن به تفریحات کودکانه هم بپردازد.
سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران ۲۰ تا ۳۰ اردیبهشتماه ۱۴۰۲ در مصلی امام خمینی(ره) و همزمان بهصورت مجازی در ketab.ir برگزار خواهد شد.