به گزارش روز سه شنبه ایرنا دریادار دوم پاسدار امرالله نوذری با اشاره به برگزاری رژه دریایی شناورهای نظامی، تجاری و مردمی در سواحل بندر ماهشهر با هدف گرامیداشت روز خلیج فارس اظهارکرد: ماموریت نیروی دریایی سپاه در این منطقه حفظ امنیت جمهوری اسلامی و کشتیرانی است.
وی با تاکید بر اینکه برای برقراری این امنیت به کمک نیروهای فرا منطقه ای هیچ نیازی نداریم افزود: چتر امنیتی جمهوری اسلامی در خلیج فارس گسترش یافته و در این زمینه با دیگر کشورهای همسایه همکاری داریم.
نوذری اضافه کرد: با توانمندی های نیروی دریایی سپاه انقلاب اسلامی، حضور فعال و مقتدرانه ای در منطقه داریم تا خلیج فارس برای ملت ایران و دیگر همسایگانمان بماند.
در ۲۲ تیرماه ۱۳۸۴، هیات دولت مصوبه ای را تایید کرد که به موجب آن دهم اردیبهشت هرسال ، “روز ملی خلیج فارس” نام گرفت .
خلیج فارس از سمت شمال با ایران، از غرب با کویت و عراق و از جنوب با عربستان، بحرین و امارت متحده عربی همسایه است. وسعت آن ۲۴۰ هزار کیلومتر است و پس از خلیج مکزیکو و خلیج هودسن سومین خلیج بزرگ جهان محسوب میشود. خلیج فارس توسط تنگه هرمز به دریای عمان و از طریق آن به دریاهای آزاد مرتبط است و جزایر مهم آن عبارتاند از: خارک، ابوموسی، تنب بزرگ، تنب کوچک، جزیره کیش، جزیره قشم، و لاوان که تمامی آنها به ایران تعلق دارد.
خلیج فارس و سواحل آن معادن سرشار نفت و گاز دارد و مسیر انتقال نفت کشورهایی چون کویت، عربستان و امارات متحده عربی است. به همین دلیل، منطقهای مهم و استراژیک محسوب میشود. بندرهای مهمی در حاشیه خلیج فارس وجود دارد که از آنها میتوان بندر شارجه، دوبی، ابوظبی و بندر عباس را نام برد.
خلیج فارس، نامی تاریخی و ریشهدار است و سرهنگ عبدالکریم قاسم دیکتاتور سابق عراق نخستین کسی بود که پس از کودتا در آن کشور، کوشید این نام تاریخی را تغییر دهد.
همچنین جمال عبدالناصر رئیس جمهوری پیشین مصر و رهبر جنبش عربی نیز اوایل از نام صحیح این پهنه آبی استفاده میکرد؛ اما پس از شکست از اسرائیل، تصمیم گرفت پان عربیسم را به خاورمیانه بیاورد و از آن زمان بود که برای تغییر این نام هم تلاش کرد.
موسسه جغرافیایی و کارتوگرافی سحاب، ۲۵ هزار نقشه تاریخی و معاصر جهان را به زبانهای مختلف از کتابخانههای سراسر جهان گردآوری کرده است که تقریبا در تمام آنها نام خلیج فارس بهدرستی درج شده است.
باتوجه به وجود دهها نقشه بینالمللی در دورههای گوناگون تاریخی، یونانیان باستان، از جمله بطلمیوس، خلیج فارس را سینوس پرسیکوس (خلیج فارس) و دریای سرخ که میان شبه جزیره عرب و قاره آفریقا بود را سینوس عربیکوس (خلیج عربی) مینامیدند.
در اوایل دوران اسلامی نیز نقشهنگاران مسلمان، آثار یونانیان، بهویژه بطلمیوس را ترجمه میکردند؛ تا آنکه خوارزمی، دانشمند ایرانی، نقشهای از جهان که بسیار دقیقتر از نقشه بطلمیوس بود را ترسیم کرد.
در نقشههای دوره اسلامی، خلیج فارس با نام بحر فارس مشخص شده است، در اروپا نیز تا قرن هفدهم، از همان عبارت یونانی سینوس پرسیکوس استفاده میشد و از قرنهای هفدهم و هجدهم، بهتدریج، عبارت Persian Gulf جایگزین شد.