حسن هانیزاده، کارشناس مسائل منطقه در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا در خصوص اهمیت و اهداف سفر رئیس جمهور کشورمان به سوریه پس از گذشت ۱۲ سال از آغاز بحران و جنگ در سوریه، اظهارداشت: سفر آقای رئیسی، رئیس جمهور کشورمان به سوریه یک پیام روشن برای جامعه جهانی به همراه دارد و آن این است که سوریه پس از ۱۲ سال بحران نفسگیر اکنون توانسته سرافرازانه از این بحران خارج شود.
وی گفت: بازگشت سوریه به محور مقاومت و اتحادیه عرب و ایفای نقش تاثیرگذار این کشور در معادلات منطقهای و بینالمللی نشان میدهد که سوریه توانسته بر این بحران مسلط شود.
این کارشناس مسائل منطقه عنوان کرد: از سال ۲۰۱۱ تاکنون سوریه با یک «بحران پیچیده امنیتی، نظامی و سیاسی» مواجه بوده است و بیش از ۱۵۰ هزار عنصر تروریستی از ۸۰ کشور مختلف جهان از سال ۲۰۱۱ وارد سوریه شدند و در قالب ۱۷۰ گروهک تروریستی دست به ناامنی و تخریب علیه مردم سوریه زدند.
هانیزاده با بیان اینکه بیش از ۷۰۰ هزار نفر در سوریه قربانی این بحران شدند و حجم خسارتها به ۶۵۰ میلیارد دلار رسید، افزود: همچنین در این مدت ۱۱ میلیون نفر از مردم سوریه آواره شدند و عامل همه اینها آمریکا، رژیم صهیونیستی و برخی از کشورهای اروپایی و منطقهای است.
وی تاکید کرد: سوریه با کمک ایران، روسیه و حزبالله لبنان توانست پس از ۱۲ سال بر این بحران غلبه کند و شرایط را به نفع «محور مقاومت» تغییر دهد.
این کارشناس مسائل منطقه با بیان این که سفر آقای ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور وقت جمهوری اسلامی ایران از چند زاویه قابل تجزیه و تحلیل است، عنوان کرد: نخست این که ایران در طول این ۱۲ سال در کنار سوریه قرار گرفت و کمک کرد تا سوریه از این بحران خارج شود.
هانی زاده ادامه داد: همچنین سفر رئیس جمهور به سوریه تاکیدی بر «عمق مناسبات استراتژیک تهران دمشق»، به اعتبار اینکه سوریه در طول چهار دهه گذشته عمق استراتژیک ایران بوده است، به حساب می آید.
وی گفت: ایران در طول ۱۲ سال گذشته توانسته به کمک ملت و دولت سوریه بشتابد، ضمن اینکه روسیه و حزب الله هم در این خصوص نقش مهمی ایفا کردند.
این کارشناس مسائل منطقه تصریح کرد: در سفر رئیس جمهور کشورمان به سوریه ایران چندین قرارداد برای سرمایه گذاری و همچنین بازسازی شهرهای سوریه، احداث نیروگاههای برقی، آبی و البته مشارکت در ساخت چندین سد به امضا میرسد.
وی افزود: این موضوع نشان میدهد که سوریه به نقطه ثبات در منطقه رسیدهاست و همچنین اینکه جامعه جهانی و کشورهای عرب به این نتیجه رسیدند که سوریه باید به «اتحادیه عرب» بازگردد.
این کارشناس مسائل منطقه تصریح کرد: سفر برخی از مقامات کشورهای عربی از جمله وزیر خارجه عربستان به دمشق نشان داد که کشورهای عرب منطقه الان درصدد بازگرداندن سوریه به معادلات منطقهای هستند.
هانیزاده بیان کرد: دعوت رسمی ملک سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان از بشار اسد برای شرکت در نشست سران کشورهای اتحادیه عرب در ریاض، نشان داد که سوریه الان به یک نقطه استقرار رسیده و توانسته بر اوضاع مسلط شود.
وی در مورد تاثیر سفر ابراهیم رئیسی به سوریه بر اقدامات موثر دولت برای ارتقای روابط تجاری با آن کشور، عنوان کرد: ایران در طول چهار دهه گذشته همواره مناسبات خود را در سطح قابل قبولی با سوریه حفظ کرده است.
این کارشناس مسائل منطقه ادامه داد: روابط اقتصادی، سیاسی و امنیتی ایران و سوریه روابط کاملاً پایداری است و در جریان سفر آقای رئیسی قراردادهای تجاری بین ایران و سوریه امضا خواهد شد زیرا «سوریه بازار مناسبی برای کالاهای ایرانی» است.ضمن اینکه مسافرت زائران ایرانی برای زیارت اماکن مقدس در سوریه هم در این سفر از سر گرفته خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه «دولت سیزدهم» در سالهای اخیر، در «همگرایی منطقهای» بسیار موفق عمل کرده است، گفت: توافقنامه ایران و عربستان در پکن و از سرگیری روابط تهران و ریاض موفقیت بسیار بزرگی برای دولت سیزدهم در ایجاد همگرایی منطقه ای تلقی می شود.
این کارشناس مسائل منطقه در پایان خاطر نشان کرد: این همگرایی منطقهای و توافق نامه تهران ریاض در حقیقت تأثیر مثبتی بر شرایط تمام منطقه گذاشته، به گونهای که بسیاری از کشورهای عرب منطقه تمایل دارند که سطح مناسبات خود را با ایران ارتقا دهند.