به گزارش ایرنا، مهرعلی بارانچشمه روز سهشنبه در نشست خبری به مناسبت روز فرهنگ پهلوانی اظهار کرد: جزو نادرترین فدراسیونهایی بودیم که سال گذشته تمام برنامههای خود شامل مسابقات و برنامههای آموزشی را به طور کامل اجرا کردیم. برای نخستین مرتبه در سال ۱۴۰۱ لیگ مستعدین برگزار شد و بنای ما ترویج ورزش زورخانهای در بین نونهالان و نوجوانان است. فدراسیون از نظر تامین نیروی انسانی داور و مربی با مشکل مواجه بود که سال گذشته ۱۲۴۰ مربی و داور در رشته زورخانهای، مرشدی و کشتی پهلوانی پرورش یافتند. در برخی استانها مرشد به اندازه کافی نداریم به طوری که در یکهزار و ۳۰۰ شهرستان فاقد یک مربی، داور یا مرشد هستند و در همین راستا یکی از برنامههای مهم ما امسال برگزاری دورههای آموزشی است.
وی یادآور شد: برای دومین مرتبه در تاریخ این رشته قصد داریم دوره بینالمللی مربیگری را برگزار کنیم. همچنین مسابقات کشتی پهلوانی را در سالن ۱۲ هزار نفری آزادی برگزار کردیم که بازوبند پهلوانی از سوی رییس جمهور به آقای میرزاپور اعطا شد. فدراسیون کشتی در این زمینه حمایت لازم را دارد تا رشته پهلوانی را ترویج دهیم. همچنین با آموزش و پرورش تفاهم نامهای برای توسعه این رشته در مدارس امضا کردیم و سال گذشته یک هزار دانش آموز دوره مرشدی را دیدند. همچنین با فدراسیونهای دانشگاهی، کارگری و... در زمینه ترویج ورزشهای زورخانهای و کشتی پهلوانی امضا کردیم و رقابتهایی نیز در برخی دانشگاهها، زندان ها، مدارس و... برگزار شد.
بارانچشمه ادامه داد: سال گذشته شرایط زورخانههای ۱۵۰ شهرستان را بررسی کردیم که بسیاری از آنها فرسوده است. در سفر به استانها با ائمه جمعه به عنوان مسئول ستاد ترویج پهلوانی جلساتی داشتیم تا برای احداث زورخانه و ترویج آن حمایت لازم را داشته باشند؛ سال گذشته در سطح کشور ۲۰ زورخانه افتتاح شد.
رئیس فدراسیون ورزشهای زورخانهای و کشتی پهلوانی یادآور شد: برای نخستین بار آیین نامه انضباطی مختص به این ورزش تدوین شد. سال گذشته ۴ تیم به خارج اعزام کردیم که دو تیم به ایتالیا رفتند. هدف ما از این اعزام ها ترویج این ورزش در دیگر کشورها بود. همچنین تیمهایی نیز به کرهجنوبی رفتند و یک تیم نیز به جام جهانی اعزام شد. متاسفانه در ۲ یا ۳ سال گذشته مسابقهای از فدراسیون بینالمللی زورخانهای برگزار نشد.
بارانچشمه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه تدوین آییننامه انضباطی قرار است اهرمی برای محرومیت منتقدان باشد؟ پاسخ داد: طی ۲ گذشته حتی یک منتقد نیز بازخواست نشد. چندین جلسه کمیته انضباطی پارسال برگزار شد که درباره تخلفات ورزشکاران خارج از آیین نامه مسابقات یا اعتراض تیم ها بود.
وی در بخش دیگری از این گفتوگو درباره بودجه فدراسیون نیز توضیح داد: در سال ۱۴۰۱ بودجه برخی فدراسیونها در قالب تبصره ۱۴ بود. وزارت ورزش البته حمایت لازم را داشت چرا که معتقدند این ورزش نیاز به توسعه و حمایت دارد. در حقیقت تا دی ماه سال گذشته مشکلی بابت بودجه نداشتیم. امسال هم هنوز تفاهمنامهای بین فدراسیونها با وزارت ورزش منعقد نشده و ظاهرا دولت هنوز بودجه را ابلاغ نکرده است. بر همین اساس مبلغی را به عنوان تنخواه از وزارت ورزش دریافت کردیم.
رئیس فدراسیون ورزشهای زورخانهای و کشتی پهلوانی همچنین درباره ثبت این رشته از سوی کشور جمهوری آذربایجان، گفت: آیین ورزش زورخانهای و کشتی پهلوانی در سال ۱۳۸۹ به نام ایران در یونسکو ثبت شده است، این کشور سال گذشته پیشنهاد داد عنوان فرهنگ پهلوانی به نام آنها ثبت شود. جمهوری آذربایجان در گذشته تحت قلمرو ایران بوده و این رشته به همین واسطه نیز تا حدی در آنجا پیگیری میشد. آنها هم تصاویر قدیمی را به یونسکو بردند و نماینده وزارت میراث فرهنگی کشورمان آنجا عضو است و نمایندهای از ما یا وزارت ورزش یا وزارت خارجه و... حضور ندارد. با وجود آنکه تذکر داده بودیم و قول دادند پیگیری کنند تا این اتفاق نیفتد اما متاسفانه یونسکو تایید کرد فرهنگ پهلوانی به نام این کشور باشد.
وی بیان داشت: یونسکو بنا دارد تا خرده فرهنگ ها را به هم وصل کند، الان فرهنگ پهلوانی را با درخواست جمهوری آذربایجان ثبت کرده و ما هم به آن معترض هستیم و در این زمینه چند نامه را به وزارت میراث زدیم. با توجه به نبود امکانات و تجهیزات جمهوری آذربایجان، هیچ پایه و اساسی این رشته در آنجا وجود ندارد. در ثبت فرهنگ پهلوانی از سوی کشور همسایه در یونسکو به طور قطع کوتاهی و قصوری از سوی وزارت میراث وجود داشته است که باید آنان پاسخگو باشند.
وی همچنین با تشریح برنامههای هفته ترویج فرهنگ پهلوانی گفت: روز ۱۸ اردیبهشت همزمان با ۱۷ شوال در تهران با حضور وزیر ورزش مراسمی جهت تجلیل از افرادی که در عرصههای مختلف همچون امنیتی، سلامت، ساخت اماکن ورزشی و زورخانه و...فعالیت دارند خواهیم داشت. همچنین قصد داریم مرشدان تحت حمایت صندوق بیمه هنرمندان قرار گیرند. سند راهبردی ورزش زورخانهای و کشتی پهلوانی نیز تدوین شده و طی چند روز آینده رونمایی خواهد شد.
او در پایان گفت: از ۲۰ زورخانهای که سال گذشته احداث شد ۱۶ زورخانه توسط بخش خصوصی ساخته شده اما در عمل هیچ حمایتی از سوی هیچ نهادی از زورخانهها صورت نمیگیرد تا آنها به ادامه فعالیت دلگرم شوند.