یاسوج- ایرنا- مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: سد آبریز می تواند شکوه و اقتدار تاریخی کهگیلویه بزرگ که روزی در آن بلادشاپور وجود داشت را دوباره برگرداند زیرا ۲۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی به کشت و زرع اختصاص داده خواهد شد و حداقل ۲۰ هزار شغل ایجاد و در پی آن تولید رونق خواهد گرفت.

آرش مصلح روز چهارشنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: با احداث این سد ۲۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی زیر کشت خواهد رفت و اشتغال این منطقه متحول خواهد شد و زنان و مردان این منطقه در همین اراضی مشغول به کار می شوند.

وی افزود:در این صورت بیش از هشت تریلیون تومان ورود و خروج مالی در کهگیلویه اتفاق خواهد افتاد و بیکاری در کهگیلویه بزرگ عملا به صفر خواهد رسید.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: آبریز یکی از سدهایی است که تمام اهداف یک سد شامل کنترل سیلاب، تولید برق، تامین آب شرب، تامین آب صنعت، آب کشاورزی و بهبود محیط زیست در آن دیده شده و به نفع مردم استان است و می‌تواند در توسعه کهگیلویه و بویراحمد اثرگذار باشد.

مصلح تاکید کرد: مطالعات اولیه سد آبریز مرداد ماه سال ۱۳۹۰ شروع شده و در سال ۱۳۹۵ مجوز تخصیص آب را اخذ کرد و بعد از آن مطالعات دقیق زمین‌شناسی، پدافند غیرعامل، مجوزهای زیست محیطی، مطالعات تفصیلی و غیره آغاز شد.

وی ابراز کرد: این سد مجوز های مهم از جمله تخصیص آب به میزان ۱۳۵ میلیون متر مکعب و مجوز زیست محیطی را اخذ کرده و در حال حاضر اقدامات طراحی بر روی آن در حال انجام است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: امید است مجموعه همکاران تا اواسط تابستان موفق به طراحی آن شوند و امسال نیز فرایندهای نهایی آن طی شود.

مصلح ادامه داد: ۱۰ اردیبهشت امسال پیوست‌های لایحه بودجه ابلاغ شد و این سد کماکان در بودجه ۱۴۰۲ قرار دارد و رئیس جمهور و وزیر نیرو قول مساعد داده اند که این سد تقدیم مردم کهگیلویه خواهد شد.

وی افزود: سد آبریز کمبود آب آشامیدنی کهگیلویه، چرام و لنده را تامین و سبب پایداری برق منطقه شود و آب صنایع پتروشیمی دهدشت، سیمان تنگ سپو، صنایع دشت مازه و غیره را تامین کند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: اخیراً گزارشی از سوی مرکز پژوهش‌های مجلس در خصوص سد آبریز منتشر شده بود که صرفاً جنبه مشورتی برای نمایندگان دارد.

وی ادامه داد: مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، یک بازوی علمی و مشورتی برای مجلس است.

مصلح اضافه کرد: وزارت نیرو هم تخصصی است و حتماً از نظر مرکز پژوهش‌ها استفاده می‌کند اما این گزارش هیچ خللی در روند احداث سد آبریز ایجاد نمی‌کند.

سد آبریز در یک نگاه

مارون از رودخانه‌های جنوب غربی ایران جزو ظرفیت های مهم استان کهگیلویه و بویراحمد و بخصوص شهرستان کهگیلویه که سالهای زیادی است آب این رودخانه رونق کشاورزی استانهای پایین دست را شتاب بخشیده است.

این رودخانه پرآب و دائمی با عبور از رشته کوه زاگرس در استان کهگیلویه و بویراحمد در پایین دست با اتصال دو رودخانه دائمی چاروسا و موگرمون شهرستان لنده سد بزرگ مارون را طی این سالها به یکی از سدهای مهم در جنوب کشور تبدیل کرده است.

رودخانه مارون به همراه دو رودخانه دیگر شهرستان کهگیلویه ولنده بیشترین آب را از استان خارج می‌کند.

عملیات احداث سد مارون ۲ معروف به آبریز با هدف انتقال آب به ۲۰ هزار هکتار از زمین‌های تشنه شهرستان‌های کهگیلویه و چرام که مورد تاکید وزیر وقت نیرو در سفر مهرماه سال ۹۸ به این استان بود.

با ساخت این سد، آب بصورت ثقلی از یک تونل به طول چهار هزار ۹۰۰ متر به لوله‌هایی به طول هفت هزارو ۴۰۰ متر انتقال و با احداث تونلی به طول شش هزارو ۴۵۰ متر آب به دشت‌های شهرستان‌های کهگیلویه و چرام انتقال می‌یابد.

مطالعات فاز اول و دوم این طرح از سوی منابع آب اجرایی شده است. این سد با ارتفاع ۱۵۰ متر و بصورت آر سی سی اجرا می‌شود.

بر اساس تخصیص وزارت نیرو ۱۵۰ میلیون متر مکعب آب از این سد به دشت‌های کهگیلویه و چرام منتقل خواهد شد. سد آبریز که برای آبیاری بیش از ۳۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی شهرستان‌های کهگیلویه و چرام پیش بینی شده است شکوفایی و توسعه بخش کشاورزی در این مناطق را در پی خواهد داشت.

سد آبریز با توجه به تولید ۲۸ هزار مگاوات برق هم برای دولت و هم برای مردم منطقه سودآوری زیادی دارد.

سد آبریز در محدوده روستای آبریز در شمال شرقی شهرستان کهگیلویه احداث می‌شود.

به گفته مسئولان این سد نه تنها مزیت های فراوانی برای استان کهگیلویه و بویراحمد خواهد داشت بلکه استان های همجوار نیز از مزیت ها و قابلیت های این سد بهره مند خواهند شد.

کهگیلویه و بویراحمدی که ۲ میلیون مترمکعب تولید آب در مارون دارد و حدود ۴۹۰ میلیون متر مکعب هم سهم دارد ۱۳۵ میلیون متر مکعب آن را حق دارد در زمستان بگیرد لذا سد آبریز با این وضعیت مطالعه شد و مجوز تخصیص آب، زیست محیطی، پدافند غیرعامل، باستان شناسی و فنی گرفت.

طبق آخرین مطالعات از سد آبریز قرار است این سد ۳۰ هزار هکتار از اراضی شهرستان های کهگیلویه و چرام را پوشش دهد به معنای آنکه ۱۲ هزار هکتار در کهگیلویه و هشت هزار هکتار در چرام عملیاتی شود.

از مجموع این ۳۰ هزار هکتار شاید ۱۷ هزار هکتار جزو بهترین اراضی زراعی دیم کشور به لحاظ حاصلخیزی خاک، شرایط آب و هوایی و میزان بارندگی هستند.