نقش جامعه اعم از حاکمیت و سایر مردم در مواجهه و برخورد با قشر معلولان و افراد کم توان جسمی و ذهنی نیز در راستای بهبود شرایط زندگی آنها بسیار موثر است و از این زاویه لازم است فضایی مفرح و مبتنی بر عدالت اجتماعی برای برخورداری اقشار معلول و کم توان از امکانات اجتماعی فراهم گردد.
قرآن کریم وجود نواقص در زندگی انسان را امتحانی از جانب پروردگار بیان فرموده است. چنانکه می فرماید: «وَ لَنَبْلُوَنَّکُمْ بِشَیْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْصٍ مِنَ الأَمْوالِ وَ الأَنْفُسِ وَ الثَّمَراتِ وَ بَشِّرِ الصَّابِرینَ؛ الَّذینَ إِذا أَصابَتْهُمْ مُصیبَةٌ قالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَیْهِ راجِعُونَ؛ أُولئِکَ عَلَیْهِمْ صَلَواتٌ مِنْ رَبِّهِمْ وَ رَحْمَةٌ وَ أُولئِکَ هُمُ الْمُهْتَدُونَ»؛ قطعاً همه شما را با چیزی از ترس، گرسنگی و کاهش در مالها وجانها و میوه ها آزمایش می کنیم؛ و بشارت ده به استقامت کنندگان!آنها که هر گاه مصیبتی به ایشان می رسد، می گویند: «ما از آن خدائیم؛ و به سوی او باز می گردیم !اینها، همانها هستند که الطاف و رحمت خدا شامل حالشان شده؛ و آنها هدایت یافتگان هستند.
در این آیه یکی از مصادیق امتحان نقص در انفس و جان بیان شده؛ اما چنین امری مانع سلوک معنوی و سیر به کمال نبوده؛ لذا قرآن کریم صابرین را بشارت به پاداش الهی داده است. از این رو می توان اذعان داشت همه کسانیکه در مسیر فراهم کردن فضایی برای بهبود تن و جان معلولان قدمی بر می دارند ، گامی در راه عدالت و بهره مندی از الطاف الهی برداشته اند.
بر اساس آمارهای موجود ، معلولان جسمی با حدود ۵۵ هزار نفر بیشتر فراوانی آمار در معلولیت ه در استان فارس را داراست، معلولیت ذهنی با ۲۸ هزار ۲۳۵ نفر، ناشنوایی و کم شنوایی ۲۰ هزار ۹۳۶ نفر،بینایی و کم بینایی ۱۹ هزار ۹۳۷ و اعصاب و روان ۸ هزار و ۲۷۶ نفر و ۵ هزار ۸۳۰ نفر صوت و گفتار به ترتیب در آمار معلولین استان قرار دارند.
امسال در هفته شیراز که از نیمه اردیبهشت ماه آغاز می شود ، تورهای گردشگری ویژه سالمندان و معلولان ذهنی در جهت افزایش نشاط و توانبخشی این قشر راهاندازی شده تا آنها هم بتوانند با بهرهگیری از این خدمات مانند سایر افراد تفریحات خاص و هیجان انگیز را تجربه کنند و لذت ببرند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، شبکه گردشگری در استان فارس نیازمند ارائه خدمات در حوزه سالمندان و معلولان است. هر چند که سفر و تجربه گردشگری برای سالمندان و معلولان همواره با چالشها و دشواریهای بسیاری همراه بوده و مشکل رفت و آمد این افراد در سطح شهر و عدم وجود زیرساختهای مورد نیاز در این زمینه بدنه گردشگری معلولان و سالمندان را ضعیف کرده است اما در سالهای اخیر موضوعات مفصل و متنوعی در خصوص گردشگری در دسترس بیان و تمهیدات لازم برای فراهم شدن زمینه گردشگری معلولان و سالمندان اندیشیده شده است.
امسال نیز در شهر شیراز برنامهریزی منسجمی برای توسعه گردشگری این قشر صورت گرفته و تور گردشگری معلولان و سالمندان به مناسبت هفته شیراز راهاندازی شده است.
گردشگری، اساسیترین حقوق شهروندی برای معلولان و سالمندان
یک فعال حوزه گردشگری با اعتقاد به اینکه محرومیت نمیتواند سالمندان و معلولان را از محیط گردشگری جدا کند، گفت: در هفته شیراز تورهای ویژه سالمندان و معلولان ذهنی در جهت نشاط و توانبخشی این قشر برگزار میشود تا این افراد هم بتوانند نشاط لازم از یک سفر درون شهری را کسب کنند.
عبدالله افشاری در گفت و گو با ایرنا افزود: در حال حاضر در کشورهای پیشرفته معیارها، ضوابط و استانداردهای گوناگونی برای بهرهمند ساختن معلولان از تجربیات گردشگری در نظر گرفته شده است؛ ما نیز با اعتقاد به اینکه گردشگری آسان برای معلولان و سالمندان از اساسیترین حقوق شهروندی است، شرایطی فراهم کردهایم که روز شیراز فرصتی برای گردشگری معلولان و سالمندان باشد.
اهمیت توجه به گردشگری دسترسپذیر برای معلولان
این فعال گردشگری بر اهمیت توجه به گردشگری دسترسپذیر برای معلولان تأکید کرد و گفت: امروز چهارشنبه ۱۳ اردیبهشتماه برنامهریزی لازم برای بازدید ۴۰ نفر از دختران معلول ذهنی از بقاع متبرکه سید علاالدین حسین(ع) انجام شده است؛ این تورها با همکاری اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان فارس و شهرداری شیراز برگزار میشود.
افشاری با بیان اینکه افراد معلول فرصتهای کمتر یا بسیار محدودی برای لذت بردن از فعالیتهای گردشگرانه دارند، گفت: در گذشته مراکز بهزیستی اقدامات لازم را برای جابجایی معلولان به نقاط گردشگری شهر انجام میدادند اما در حال حاضر تمام تلاش خود را بکار گرفتیم تا بتوانیم برای نخستین بار تور مخصوص معلولان و سالمندان را راهاندازی کنیم.
در نظر گرفتن تفریحات برای معلولان در تورهای گردشگری
وی عنوان کرد: در این تورها سعی میکنیم برای معلولان مانند دیگر افراد جامعه تفریحات خاص و هیجانانگیز در نظر بگیریم تا آنها هم بتوانند از امکانات گردشگری بهره ببرند.
افشاری اضافه کرد: ما سعی میکنیم چالشهای افراد کمتوان و معلول ذهنی را با اپراتور و امکانات حرفهای به حداقل برسانیم. همچنین در تلاش هستیم تور سالمندان را با همکاری ادارهکل میراثفرهنگی، شهرداری و آژانسها برگزار کنیم. در حقیقت قصد داریم زمینهای فراهم کنیم تا سالمندان و معلولان بتوانند از اماکن زیارتی و سیاحتی بهره لازم را ببرند.
پارک سلامت روان شیراز؛ پتانسیلی برای گردشگری سلامت
وی به بازدید مدیرکل دفتر توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی از پارک سلامت روان حاجات اشاره کرد و افزود: سید مصطفی فاطمی مدیرکل دفتر توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در سفر به شیراز از مرکز پارک سلامت روان حاجات بازدید کرد که در این مرکز از ١٣٠ نفر سالمند، عقب مانده ذهنی و بیسرپرست نگهداری میشود.
افشاری افزود: یکی از مزایای ویژه این مجموعه هتل سالمندان و سوئیتهای ویژه سالمندی است که این امکانات باعث شده این مجموعه از پتانسیل بسیار زیادی در حوزه گردشگری سلامت برخوردار شود.
برخورداری از استاندارهای بالای مراقبتی
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه این مرکز از استانداردهای بالای کمی و کیفی و مراقبتی بهره میبرد، امکان پذیرش سالمندان از سایر کشورها در این مکان وجود دارد.
افشاری بیان کرد: مدیرکل دفتر توسعه وزارت میراث فرهنگی و صنایعدستی نیز معتقد بود این مرکز در نوع خود در کشور بینظیر و دارای پتانسیل ویژه گردشگری سلامت در استان فارس و کشور است.
امکان پذیرش سالمندان از سایر کشورها
وی افزود: در این بازدید مقرر شد که در اسرع وقت نشستی سهجانبه با مسئولان بهزیستی کشور، امور خارجه و وزارت میراث فرهنگی برای پذیرش سالمندان از دیگر کشورها در این مرکز انجام شود.
این فعال گردشگری اظهار کرد: مدیرکل دفتر توسعه وزارت میراث فرهنگی و صنایعدستی همچنین بر این باور بود که این مرکز میتواند پایلوت کشور باشد و تمامی فعالان گردشگری سلامت میتوانند همکاری همه جانبهای با این مرکز داشته باشند.
۱۵ اردیبهشت ماه در تقویم رسمی کشور به عنوان روز شیراز نامگذاری شده است.