مهاباد - ایرنا - مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان‌غربی گفت: موسیقی صرفا یک هنر نیست بلکه زبان مشترک همه مردم است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، علیرضا نوروزی روز چهارشنبه در آیین افتتاحیه دهمین جشنواره سراسری موسیقی «به‌یت و حه‌یران» (آواز عاشقانه کُردی) سردشت افزود: موسیقی های محلی مانند «به‌یت و حه‌یران» زبان قابل فهم و یادگاری گرانبها از گذشتگان است.

وی اضافه کرد: هنرمندان باید تمام توان خود را برای حفظ، نگهداری و نگهبانی از این میراث گرانبها به کار بگیرند، آن را غنی‌تر کرده و به نسل‌های آینده منتقل کنند.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان‌غربی با انتقاد از عملکرد برخی مدیران در زمینه عدم حمایت از موسیقی گفت: این امر باعث شده که ذایقه جوانان ما در زمینه موسیقی تغییر پیدا کند و این مدیران باید در برابر آیندگان جوابگو باشند.

نوروزی از هنرمندان و مهمانان ویژه دهمین جشنواره سراسری موسیقی «به‌یت و حه‌یران» سردشت قدردانی کرد و ادامه داد: این جشنواره از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و مسوولان آذربایجان غربی برای برگزاری آن همت بالایی دارند و تاکنون ۹ دوره آن برگزار شده است.

فرماندار سردشت نیز در این آیین گفت: موسیقی «به‌یت و حه‌یران» در بین مردم این منطقه قدمتی چند هزار ساله دارد و از نسل‌های گذشته سینه به سینه به نسل امروز منتقل شده است.

باباخان اسکندری افزود: هنرمندان امروز نیز باید با توجه به تهاجم موسیقی و فرهنگ غربی، این گنجینه تاریخی و فرهنگی را علاوه بر اینکه غنی ببخشند آن را به نسل‌های آینده منتقل کنند

وی اضافه کرد: همه مسوولان و هنرمندان باید در این زمینه تلاش کنند تا ذایقه و سلیقه نسل امروز به سمت موسیقی بیگانه گرایش پیدا نکند بلکه موسیقی غنی محلی به آنان معرفی کنند.

وی با اشاره به اینکه سردشت از قدیم مهد موسیقی و عالمان بزرگی بوده است، افزود: شهرستان سردشت این افتخار را داشته که در طول تاریخ مهد انسان‌های بزرگی در زمینه ادبیات، موسیقی و علوم دینی و سایر علوم باشد.

آیین افتتاحیه دهمین جشنواره سراسری موسیقی «به‌یت و حه‌یران» سردشت روز چهارشنبه با خواندن حه‌یرانی از سوی هنرمند پیشکوست سردشتی استاد خضر قادری گرماوی مشهور به «خله ده‌رزی» آغاز شد.

به گزارش ایرنا، دهمین جشنواره سراسری موسیقی «به‌یت و حه‌یران» به مدت ۲ روز ( ۱۳ و ۱۴ اردیبهشت) به میزبانی سردشت در حال برگزار است و در این دوره ۱۳۶ اثر انفرادی و ۲۲ اثر گروهی از ۱۶ استان مختلف به دبیر خانه جشنواره ارسال شده است.

هیات داوران این جشنواره متشکل از «هوشنگ جاوید»، «ناصح بهرام بیگی» و «مهدی احمدی» از بین مجموع آثار این جشنواره ۷۸ اثر انفرادی و آثار ۹ گروه را به عنوان آثار برتر انتخاب کنند.

نخستین جشنواره «به‌یت و حه‌یران» سردشت در منطقه غرب کشور، اسفند سال ۱۳۸۵ برگزار شد و تاکنون ۹ دوره جشنواره ملی موسیقی بیت و حیران در این شهرستان برگزار شده است.

جشنواره «به‌یت و حه‌یران» در هر دوره با حضور هنرمندان استان‌های مختلف کشور در ۲ بخش مسابقه و گروه نوازی برگزار می‌شود.

بخش مسابقه این جشنواره شامل تک‌خوانی (مقام، بیت، لاوک، حیران، هوره، بند، عاشیقی، آواهای محلی) و تک نوازی سازهای اصیل (زهی، بادی و کوبه ای نظیر نرمه‌نای، دف، شمشال، تنبک، توزله، قوپوز، بالابان، نقاره، کمانچه، سرنا، تنبور، دیوان، دوتار و چگور) بر اساس سنت موسیقیایی هر منطقه است.

بخش گروه‌نوازی نیز برای اجرای عمومی گروه‌های موسیقی به منظور اجرای نواهای سنتی، محلی و آیینی در مدت برگزاری این جشنواره پیش بینی شده است.

جشنواره موسیقی «به‌یت و حه‌یران» سردشت در سال ۱۳۹۷ به عنوان اولین اثر معنوی و ناملموس حوزه فرهنگ و ارشاد در سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری کشور به ثبت ملی رسید.

شهرستان مرزی سردشت در جنوب آذربایجان غربی قرار دارد.