تاریخ انتشار: ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۰۷:۵۲

گرگان- ایرنا- پوشاک محلی گنجینه ارزشمند و یکی از مهمترین ظرفیت‌های توسعه اقتصادی، گردشگری و اشتغالزایی گلستان به‌شمار می‌رود که به تاکید کارشناسان توجه بیشتر به نمود فرهنگ، تمدن و هویت در پوشاک منطقه، این استان را به قطب پوشاک اقوام کشور تبدیل خواهد کرد.

به گزارش ایرنا، راهرویی با فرش قرمز و غرفه‌های رنگارنگ با لباس های بومی و محلی این روزها تالارفخرالدین اسعدگرگانی را به گلستانی تماشایی تبدیل کرده و پای مردم را از هر سن و قشری به جشنواره استانی لباس بومی و محلی باز کرده است.

تجربه ثابت کرده که نمایشگاه های لباس های محلی همواره با حجم انبوه و استقبال بالای عموم مخاطبان و به ویژه نوجوانان و جوانان همراه بوده و این اتفاق جشنواره استانی لباس بومی و محلی را که حضور مطلق لباس های اقوام مختلف و صنایع دستی مرتبط با پوشاک بومی را در فضای خنک اردیبهشتی گرگان جاری و ساری ساخته نیز از این قاعده مستثنی نکرد.

لباس های بومی و محلی اقوام مختلف به‌عنوان گنجینه‌ای فرهنگی این سرزمین کهن که نماد هویت، تاریخ، فرهنگ، سنت‌های کهن و یگانگی است به تاکید شماری از فعالان، طراحان و هنرمندان این عرصه گلستان در زمینه پوشاک های سنتی در سطح کشور صاحب نام بوده و به دلیل تاریخ هفت هزارساله و سکونت اقوام مختلف ایران در این استان شمالی ظرفیت لازم برای تبدیل شدن به قطب لباس های بومی و محلی را دارد.

برپایی جشنواره هایی در این حوزه گامی مهم شناسایی و معرفی طرح‌های متنوع بر اساس الگوهای کهن سنتی، شکوفایی استعدادها و بروز خلاقیت ها در حوزه طراحی پوشاک های محلی، احیا و معرفی ویژگی های برجسته لباس های بومی، محلی و استفاده از آن در طراحی های نوین است.

پوشاک سنتی گلستان قابلیت صادرات دارد

رقیه شهمرادی یکی از فعالان پوشاک بومی و محلی در گفت و گو با ایرنا گفت: استقبال از لباس های سنتی تلفیقی خریداران بیشتری داشته و بیشتر مخاطبان لباس هایی با پارچه های سنتی و تورهای مدرن را برای خود و یا دوستانشان خریداری می کنند.

این بانوی مینودشتی افزود: لباس های سنتی بیشتر در مراسم های خاص از جمله حنابندان، عروسی، تولد و بله برون استفاده می شود.

وی اظهار داشت: با توجه به شرایط فرهنگی، اجتماعی و ظرفیت های اقوام که در گلستان وجود دارد، این استان می تواند به قطب تولید پوشاک بومی و محلی تبدیل شود.

این بانوی هنرمند بیان کرد: پوشاک سنتی گلستان در کشور سرآمد بوده و قابلیت‌های بسیار زیادی حتی برای صادرات این محصولات و ارزآوری برای کشور دارد.

رنگ های طبیعی زینت بخش پوشاک محلی اقوام ترکمن است

هانیه قالی بانوی هنرمند ترکمن هم در این ارتباط گفت: بچه های امروزی با آشنایی با فرهنگ و هنر خود بیشتر با تاریخ کشور آشنا می شوند که متاسفانه فرهنگ‌سازی غلط سال های گذشته باعث شده بود پوشاک بومی و محلی به حاشیه رانده شود ولی در نمایشگاه شاهدم بار دیگر شور و اشتیاقی کودکان، نوجوانان و جوانان برای خرید لباس های محلی دارند.

وی اظهار داشت: ترکمن ها فرهنگ غنی و دیرپای خود را در پوشاک های متنوع خود به تصویر می کشند بطوری که رنگ های شاد با پوشش آنها عجین شده است.

عروسک محلی در آشنایی کودکان و نوجوانان با لباس های بومی و محلی تاثیرگذار است

رقیه پویان یکی از نخبگان و فعالان فرهنگی گلستان هم در این ارتباط گفت: با توجه به اینکه گلستان به عنوان نگارستان ایران بخاطر تنوع اقوامش شناخته می شود خیلی جای بررسی برای توانمندسازی ظرفیت قطب پوشاک بومی و محلی دارد؛ پوشاک های زیبایی که هر کدام از این اقوام درون خودشان دارند که کلی از نقش مایه های زندگی خود را در این لباس ها نقش بسته شده است.

وی که بیش از ۱۰ سال در طراحی پوشاک محلی فعالیت داشته افزود: با مدرن شدن صنعت پوشاک ظرفیت مهم لباس های محلی در حال کمرنگ شدن در جامعه و به ویژه در نسل های جدید شده که با تنوع دادن به این تاریخچه های هنری می توان همه اقشار را در استفاده از این پوشش ها ترغیب کرد.

وی اظهار داشت: کاری که من برای معرفی پوشش اقوام انجام می دهم استفاده از کلاه، شال و روسری های محلی در مناطق مختلف کشور است که افراد بسیاری که با شور و اشتیاق فراوانی برای آگاهی از تاریخچه آن ها سوال می پرسند با پوشش بومی استان گلستان آشنا می کنم.

خانم پویان بیان کرد: آموزش های عروسک های محلی هم که همه آن ها پوشش اقوام مختلف خود را داشته باعث می شود که کودکان و نوجوانان با لباس های مختلف و آداب و رسوم خود آشنا شوند.

دانشگاه های گلستان ظرفیت ویژه ای برای آموزش پوشاک محلی دارند

سامره مهرجو یکی از طراحان پوشاک های محلی که بیش از ۲۰سال در این حوزه فعالیت داشته در این ارتباط گفت: به دلیل اینکه اقوام بسیاری در گلستان زندگی می کنند می تواند قطب پوشاک بومی و محلی باشد چرا که از تمام اقوام ایران زمین در این استان زندگی می کنند.

وی افزود: در زمان حاضر صنایع پوشاک در بین نسل جوان خیلی بیشتر طرفدار داشته و حتی جوانانی با ایده های ناب خود در گرگان دانشگاه طراحی لباس دولتی، آزاد، علمی و کاربردی و هنرستان های مختلف مشغول به فعالیت بوده اگر پوشش اقوام مختلف را در این داشنگاه ها آموزش دهیم می توان قالب پوشاک سنتی را در کنار مدرن حفظ کنیم.

این مدرس پوشاک محلی اظهار داشت:با توجه به پیشینه تاریخی، قومیتی، جغرافیایی و تنوع فرهنگی این منطقه پوشاک بومی و محلی در این استان جایگاه ویژه ای داشته که هیچ استانی همانند گلستان به دلیل اسکان اقوام مختلف، از این تنوع برخوردار نیست.

کیف های سنتی از ملزومات پوشاک های محلی است

فاطمه براتی یکی از بانوان کرد ساکن گلستان هم در این ارتباط گفت: بیش از ۲۰ سال به کودکان و نوجوانان ناشنوا، معلول جسمی و حرکتی آموزش کیف دستی های بومی و محلی را می دهم که از ملزومات کنار پوشش بانوان اقوام مختلف است.

وی افزود: در سال های اخیر استقبال ویژه ای از پوشاک و ملزومات کنار آن در جامعه می شود و از تمام اقشار مایل به آموزش هستند.

وی اظهار داشت: در اوایل آموزش دادن به زنان و دختران جوان، یکی از سرپرستان خانوار که بودجه ای برای تهیه مواد اولیه بافت کیف های سنتی نداشت و از جمعه بازار شهر لباس های بافت قدیمی را از حراجی به قیمت خیلی کم خرید و تبدیل به گلوله های نخی کرد و با آموزش لازم تبدیل به کیف های بومی و محلی کرد و یک نفر ۸۰۰ هزار تومان آنها را خرید که این سود باعث شد از افسردگی درآمده و شور و نشاط خاصی به زندگی اش جاری شود و در حال حاضر یکی از هنرمندان برجسته این حوزه است.

براتی بیان کرد: با آموزش هایی که در روستاهای مختلف داشته کودکان زیادی با هنر بافت کیف های سنتی آشنا شده و به خانواده های خود آموزش دادند که منبع درآمدی برای آنها شده است.

این بانوی فعال پوشاک و ملزومات آن گفت: این هنر بافت کیف های بومی و محلی سینه به سینه از مادربزرگانم به من انتقال یافته و من هم یکی از رسالت های خود را انتقال این هنر می دانم.

هنرهای دستی ارزشمندتر از طلا هستند

مژگان اسفندی یکی دیگر از هنرمندان سوزن دوزی لباس در این ارتباط گفت: بیش از ۴۰ سال در حوزه سوزن دوزی فعالیت دارم که استفاده از این هنر در پوشش اقوام مختلف استان قدمت بالایی داشته که نسل به نسل از مادرانمان به ارث رسیده است.

وی افزود: سوزن دوزی های پوشاک های محلی مورد استقبال ویژه دختران نوجوان و جوان است که باید به این ظرفیت نگاه ویژه ای داشت.

وی اظهار داشت: در کنار اینکه با عشق و علاقه این هنر را یاد گرفتم در کنارش از این هنر درآمدزایی هم می کنم و بی شک یک هنر دستی از یک قطعه طلا بیشتر ارزش دارد.

زیورآلات سنتی گنجینه های ارزشمند فرهنگ و تاریخ در پوشاک

معصومه غضنفری یکی از هنرمندان رشته زیورآلات سنتی در این ارتباط گفت: در این نمایشگاه برخی از زیورآلات سنتی را به تمام قشرهای پیر و جوان، کودک و نوجوان، دختران و زنان حاضر معرفی و ارائه کردم.

این بانوی گرگانی افزود: استفاده از زیورآلات سنتی زیبایی خاصی به پوشاک بومی و محلی اقوام مختلف در استان گلستان داده و به نوعی هر کدام از آنها تورقی بر فرهنگ و هنر منطقه است.

وی اظهار داشت: زیورآلات سنتی در پوشش بانوان اهمیت خاصی داشته که بی شک گنجینه ای ارزشمندی برای توسعه صنعت گردشگری به ویژه در نسل جوان است که شکوفایی این جاذبه های زیبا و منحصر بفرد نیازمند تهیه نقشه راه و سرمایه گذاری است.

غضنفری بیان کرد: با وجود اینکه گلستان مهد زیورآلات سنتی بوده و قطب لباس های بومی و محلی در کشور در بین هنرمندان شناخته می شود ولی از این ظرفیت تاکنون به خوبی استفاده نشده است.

پوشاک محلی تجلی جغرافیای منطقه است

اعظم امانی یکی از بانوان هنرمند کرمانج ساکن گلستان هم در این ارتباط گفت: پوشاک های محلی با توجه به اقلیم منطقه، نوع کار، رنگ جغرافیای منطقه را نشان می دهد.

وی افزود: استقبال خانواده ها باعث آشنایی فرزندان آنها با پوشش های محلی می شود و لباس بومی برخلاف عرف امروزی، با اصالت، رنگ و نقش مورد استقبال کودکان هم قرار می گیرد.

پوشاک محلی در جهیزیه دختران گلستانی باید باشد

حلیمه میرعرب رضی که همراه خانواده خود در این نمایشگاه حاضر شده در این ارتباط گفت: حفظ آداب و رسوم در بین اقوام مختلف گلستان از اهمیت ویژه ای برخوردار است و به این مهم بزرگان استان توجه خاصی دارند.

این بانوی رامیانی افزود: در فرهنگ منطقه ما در جهیزیه دخترانشان حتما لباس های محلی مشهود بوده و مادران یکدست پوشش بومی و محلی را در اختیار دخترانشان قرار می دهند.

استان گلستان دارای یک میلیون و ۸۶۹ هزار نفر جمعیت متشکل از اقوام و مذاهب گوناگون است که در شمال کشور قرار دارد و پیشینه تاریخی بیش از ۷ هزار ساله دارد.