به گزارش ایرنا، محمدشریف زارعی چهارشنبه شب در نشست با دانشجویان دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش جمهوری اسلامی ایران درخصوص ماموریت محورشناسی و شناخت منطقه کاشان از لحاظ آداب و رسوم، فرهنگ، اقتصاد، تهدیدها و فرصت ها افزود: شهرستان کاشان ۴۵۰ هزار هکتار وسعت و نزدیک به ۴۰۰ هزار نفر جمعیت دارد و شامل چهار بخش، هفت شهر و ۶۰ روستا است و در شمالی ترین نقطه اصفهان قرار دارد.
وی اظهار کرد: بخش قابل توجهی از وسعت کاشان کوهستانی است، بخش برزک، نیاسر کوهستانی و دشت کاشان کویری است و آب و هوای این شهرستان هم کویری و هم گرم و معتدل است.
فرماندار ویژه کاشان بیان کرد: شهر باستانی سیلک یک منطقه در فلات مرکزی ایران و از نخستین زیگورات ها و اجتماع انسانی جهان است و این تمدن هشت هزار ساله به لحاظ تاریخی و فرهنگی ارزشمند است.
زارعی گفت: مردم کاشان در سال ۱۱۳ هجری قمری به مدینه رفته و از امام باقر(ع) درخواست می کنند که یک نماینده برای تبلیغ مذهب تشیع به کاشان بفرستند و ایشان فرزند برومندشان حضرت امام علی ابن محمد باقر(ع) را به کاشان می فرستند که این امام زاده والامقام سه سال در این منطقه ساکن شدند و نخستین نماز جمعه ایران در مسجد جامع کاشان برگزار شد و در سال ۱۱۶ هجری ایشان را در منطقه اردهال به شهادت می رسانند و به همین دلیل تفکر شیعی در منطقه توسعه پیدا کرد و منجر شد که منطقه کاشان از ابتدای تاریخ اسلام تا کنون مهد تمدن اسلامی و مذهبی باشد.
وی اظهار کرد: مقام معظم رهبری در سفری که به کاشان داشتند در بیاناتشان به بعضی از علمای کاشان اشاره کردند و فرمودند که اگر بخواهیم بزرگان کاشان را نام ببریم زمان زیادی نیاز دارد و عالمانی چون نراقی ها، علامه فیض و غیره از این جمله هستند.
فرماندار ویژه کاشان افزود: در ابعاد دیگر دانشمندانی چون غیاث الدین جمشید کاشانی که ریاضی دان جهانی بود متولد کاشان است و این شهرستان از گذشته تا کنون مهد تربیت عالمان بزرگ از جمله میرزا علی یثربی از اساتید حضرت امام خمینی(ره) بوده است.
زارعی گفت:بیش از هزار هیات مذهبی به طور همه روزه در کاشان فعال هستند و در ایام محرم و صفر ۶۰ روز کامل عزاداری داریم و هیات های مذهبی در ایام الله های مختلف در کاشان هر روز برنامه دارد و جایگاه هیات های مذهبی در نظام اجتماعی و فرهنگی کاشان اثرگذار است.
وی افزود: کاشان تنها شهر غیر از مرکز استان در کشور است که دارای نماینده ولی فقیه است.
زارعی اظهار کرد: مقام معظم رهبری روزی که به استان اصفهان آمدند به شهر کاشان نیامدند و یک هفته بعد یک سفر جداگانه به شهر کاشان داشتند و این نشانه اهمیت این شهر است.
فرماندار ویژه کاشان گفت: در حوزه سیاسی این شهر شخصیت های بزرگی چون آیت الله کاشانی از چهره های اثرگذار در جریان ملی شدن صنعت نفت داشته است. احزاب و گروه های سیاسی و مبارزان انقلابی بزرگی در کاشان داشتیم و شخصیت هایی مثل امام موسی صدر در کاشان سخنرانی کرده و جواد منصوری نخستین فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کاشانی است.
زارعی افزود: در حوزه اجتماعی هم مشارکت مردم در امور خیر زیاد است و خیران کاشانی در حوزه های مختلف فعالیت دارند. در بخش مسکن، خیران مسکن ساز تا کنون ۱۵۰۰ واحد مسکن ساخته اند و در حوزه درمان بسیاری از مراکز درمانی توسط خیران وقف شده است.
وی گفت: در حوزه خیران مدرسه ساز ما رتبه های برتر کشور را داریم و اکنون ۱۳۰۰ میلیارد تومان برای یک مجتمع هنرستانی پیشبینی کردیم و زمین در اختیار خیران گذاشته ایم که در حال اجراست و بسیاری از مدارس کاشان خیرساز است.
زارعی اظهار کرد: در بخش اقتصادی کاشان موقعیت ویژه دارد و نخستین کارخانه ریسندگی و بافندگی در کاشان در سال ۱۳۱۱ تاسیس شد و ۹۰ سال قدمت دارد. مرحوم تفضلی که معروف به پدر ریسندگی ایران است، شخصیت بزرگی بود و موسس این کارخانه بوده است.
فرماندار ویژه کاشان گفت: وجود ۱۲ ناحیه صنعتی، ۲ هزار واحد صنعتی و ۲ شهرک صنعتی امیرکبیر با ۹۰۰ هکتار و ۱۳۰۰ هکتار وسعت بخشی از طرفیت های اقتصادی این منطقه است، منطقه ویژه اقتصادی هم از دیگر طرفیت های مهم اقتصادی کاشان است.
زارعی افزود:سال گذشته ۵۰۰ میلیون دلار صادرات در حوزه های مختلف از کاشان داشتیم و به لحاظ بازرگانی و تجاری اتاق بازرگانی کاشان ۱۳۵ سال قدمت دارد و از هشت شهر نخست ایران بوده که دارای اتاق بازرگانی است.
وی گفت: در بخش ریسندگی و بافندگی کاشان قطب فرش ماشینی و دستباف است و ۳۰۰ محصول دیگر به غیر از فرش داریم.
زارعی اظهار کرد: این صنایع نیازمند نیروی کار است و اکنون در بخش کارگری با کمبود نیروی کار مواجه هستیم و مجبوریم از کارگران دیگر شهر ها استفاده کنیم و بخشی از نیروی کار ما از اتباع بیگانه تأمین می شود و اتباع هم فرصت و هم تهدید در منطقه کاشان هستند. ۵۰ هزار اتباع افغانستانی در کاشان داریم که یک هفتم جمعیت ما را تشکیل می دهند.
فرماندار ویژه کاشان گفت: مشکل بیکاری در حوزه کارگری نداریم اما در بخش فارغ التحصیلان دانشگاهی با مشکل بیکاری مواجه هستیم.
زارعی گفت: کاشان با داشتن ۱۵ مرکز دانشگاهی و ۲۸ هزار دانشجو یک شهر دانشگاهی است و دانشگاه دولتی کاشان یکی از ۱۰ دانشگاه برتر ایران است.
وی افزود: ۲۵۰۰ طلبه و ۱۵ مدرسه علمیه برادران خواهران در کاشان داریم و داشتن این تعداد مدرسه علمیه هم از ویژگی های کاشان است.
فرماندار ویژه کاشان اظهار کرد: در این دوره تلاش ما بر این است که صنایعی در کاشان مستقر شوند که بتوانند از نیروی کار تحصیلکرده در همین منطقه استفاده کند.
زارعی گفت: گلاب از دیگر بخش های صنعتی ما است و ۲۶۰۰ هکتار سطح زیرکشت گل محمدی داریم. به لحاط تولید اسانس و گلاب و مشتقات آن در ایران رتبه نخست را داریم و ۱۸۰۰ واحد سنتی و نیمه صنعتی در حوزه گلاب گیری در کاشان فعال است.
وی افزود:در بخش صنعتی ۴۶ واحد صنعتی گلاب گیری داریم که گلاب ربیع بزرگ ترین واحد صنعتی گلاب گیری کاشان است و محصولات آن به ۸۰ کشور جهان صادر می شود. در حوزه کشاورزی ۹ هزار هکتار باغات داریم و یکی از سیاست های ما در حوزه زنجیره تامین و تولید صنایع ،تکمیل آنها به ویژه در حوزه اسانس است و در بخش گردشگری شهر کاشان از ۱۰ شهر نخست مقصد گردشگری است و بخشی از آن مربوط به گل و گلاب است.
زارعی اظهار کرد: وجود ۱۷۰۰ اثر تاریخی، ۳۳۰ اثر تاریخی ثبت ملی و ۴۰ اثر ناملموس فرهنگی ثبت شده از ظرفیت های شهرستان در حوزه میراث فرهنگی است.
فرماندار ویژه کاشان گفت: زری بافی، شعربافی، مخمل بافی و غیره از طرفیت های کاشان در بخش صنایع دستی است.
زارعی افزود: امسال در ایام تعطیلات نوروز و عید فطر کاشان رتبه چهارم از شهرهای انتخاب نخست کشور بود و باغ فین رتبه سوم در تعطیلات نوروز را به لحاط حضور گردشگر در کشور کسب کرد و در یک روز ۴۰ هزار نفر از باغ فین دیدن می کردند، اقتصاد گردشگری ما پایدار است و باید صنایع دستی کاشان را توسعه دهیم.
وی ادامه داد: یکی از مسائل مهم کاشان حضور مراکز نظامی و صنعتی ازجمله مجتمع شهید احمدی روشن و مراکز دیگر است.
زارعی اظهار کرد: شهرهای قمصر، نیاسر، برزک، اردهال، مشکات، جوشقان قالی و راوند از شهرهای اقماری منطقه کاشان است و هریک از این شهرها دارای امام جمعه هستند.
وی افزود: کاشان منطقه ای با تنش آبی است اما از ۶۰ روستای کاشان ۵۸ روستا برخوردار از شبکه آب رسانی هستند.
زارعی گفت: ۴۵ درصد ماهیان زینتی ایران در منطقه راوند کاشان تولید می شوند و اخیرا شهرک ماهیان زینتی را با ۱۵۰ هکتار مساحت ایجاد کرده ایم.
فرماندار ویژه کاشان فرونشست دشت کاشان را از تهدیدهای منطقه ذکر کرد و افزود: باید برای این مشکل تدبیر شود چون سفره های زیرزمینی ما پاسخگو نیست و اکنون باید از عمق ۲۰۰ متر آب از چاه کشیده شود و این موجب ایجاد فرونشست می شود.
وی سیل را از دیگر تهدیدات بالقوه کاشان عنوان کرد و گفت: بزرگترین سیل ها در ۱۰۰ سال اخیر در کاشان رخ داده، بخش زیادی از دشت کاشان در مسیل قرار دارد و در سال ۱۳۸۶ سیل عظیمی وارد کاشان شد و خسارات زیادی وارد کرد و در سال ۱۳۹۸ سیل در ناحیه مشهداردهال رخ داد و ۲ نفر غرق شدند.
شهرستان کاشان با جمعیت افزون بر ۳۶۴ هزار نفر، در فاصله نزدیک به ۲۰۰ کیلومتری شمال اصفهان قرار دارد.