تهران-ایرنا-کابوس صهیونیست‌ها از مانور منطقه‌ای تهران، اوجگیری دسانتیس جمهوری خواه، نزول محبوبیت بایدن، بازداشت ۵۲ معترض تاج گذاری چارلز سوم، بازگشت سوریه به اتحادیه عرب و آخرین تحولات در انتخابات ترکیه مهمترین عناوین خبری بین الملل ایرنا در چند ساعت گذشته است.

**سوریه به اتحادیه عرب بازگشت
بعد از گذشت 11 سال، با عضویت مجدد سوریه در اتحادیه عرب موافقت شد. موافقتی که کارشناسان، آن را نتیجه تغییر معادلات قدرت و نظم منطقه غرب آسیا می‌دانند.


https://irna.ir/xjMpnR
**رییس مجلس ازبکستان: می‌توانیم با گردشگری روابط اقتصادی با ایران را گسترش دهیم
رییس مجلس قانون‌گذاری ازبکستان گفت: گردشگری و روابط اقتصادی مکمل هم هستند و حضور گردشگران منجر به توسعه اقتصادی و همچنین حضور اقتصادی نیز منجر به افزایش گردشگر بین ۲ کشور ازبکستان و ایران خواهد شد.

نورالدین جان اسماعیل اف روز یکشنبه در دیدار با استاندار خراسان رضوی افزود: در سال‌های اخیر روابط ۲ کشور ایران و ازبکستان در حال توسعه است و امیدوار هستیم در آینده نیز این روابط گسترش یابد.

وی ادامه داد: دولت‌های ازبکستان و ایران برنامه‌های همکاری در دست اقدام دارند و بر همین اساس همکاری و تماس بین وزارتخانه‌ها و فعالان اقتصادی منجر به اقدام و ارتباط بیشتر ۲ کشور می‌شود و حوزه های پارلمانی و از جمله گروه دوستی پارلمان های ۲ کشور در این موضوع نقش بسیار مهمی دارد.

رییس مجلس ازبکستان با اشاره به این که روابط اقتصادی این کشور و ایران نیاز به گسترش بسیار دارد گفت: امید است روابط اقتصادی و تجاری ۲ کشور در سطح مناسبی قرار گیرد و سفر رئیس جمهور کشور ازبکستان در آینده نزدیک به ایران منجر به امضای اسنادی شود تا اقتصاد ۲ کشور توسعه بسیاری پیدا کند.

اسماعیل اف افزود: با سفر به استانهای اصفهان و خراسان رضوی، توانستم با توانمندی های دیگر ایران آشنا شوم تا تصویر کامل تری از این کشور برای ما شکل گیرد.

در این دیدار رییس مجلس قانون‌گذاری کشور ازبکستان در خصوص برگزاری همه پرسی قانون اساسی جدید این کشور و نیز توسعه سیاست خارجی با همسایگان هم توضیحاتی ارائه کرد.

استاندار خراسان رضوی نیز در این دیدار، وجود حرم مطهر امام رضا (ع) را از مهمترین افتخارات مشهد و خراسان رضوی دانست و با بیان ویژگیها و مختصات جغرافیایی خراسان رضوی گفت: شهر مشهد سالانه میزبان حدود ۳۰ میلیون زائر است.

یعقوبعلی نظری افزود: این استان دارای ویژگی‌های منحصربه‌فردی در حوزه دامداری و کشاورزی است و از مهمترین صنایع موجود در استان می‌توان به حوزه صنایع غذایی اشاره کرد و این در حالی است که سایر صنایع نیز در حال پیشرفت بسیار خوبی است.

وی ادامه داد:معادن از دیگر مزیت های این استان است که از آن جمله می‌توان به معدن سنگ آهن به عنوان یکی از شاخصه‌های این استان اشاره کرد که می‌تواند توسعه صنایع فولادی را در پی داشته باشد.

استاندار خراسان رضوی گفت: وجود دانشگاه های بزرگی همچون دانشگاه فردوسی مشهد و علوم پزشکی مشهد از دیگر مزیت های علمی این استان به حساب می‌آید و سالانه شاهد حضور افراد بسیاری از کشورهای آسیای مرکزی برای زیارت و درمان در شهر مشهد هستیم.

نظری افزود: بعد از سفر رییس جمهور ایران به ازبکستان رابطه بین ۲ کشور با امضای اسناد رو به گسترش نهاد و امیدواریم با سفر رییس‌جمهور کشور ازبکستان به ایران، روابط بیشتر و بهتری بین ۲ کشور برقرار شود.

وی اضافه کرد: پیشنهاد می‌کنیم استان و ولایتی در کشور ازبکستان متناظر با خراسان رضوی معرفی شود تا توسعه منطقه ای نیز پیشرفت داشته باشد.

اسماعیل اف روز یکشنبه در صدر یک هیات پارلمانی وارد مشهد شد. در این سفر چهار نفر از نمایندگان مجلس قانونگذاری و سنای این کشور وی را همراهی می کنند.

یعقوبعلی نظری استاندار خراسان رضوی در بدو ورود اسماعیل اف به فرودگاه شهید هاشمی نژاد مشهد از وی و هیات همراه استقبال رسمی کرد.

همچنین غلامرضا نوری قزلجه، رییس گروه دوستی پارلمانی ایران و ازبکستان و نمایندهٔ بستان‌آباد استان آذربایجان شرقی در این سفر با هیات پارلمانی ازبکستان همراه است.
رییس مجلس قانون‌گذاری ازبکستان شامگاه ۱۵ اردیبهشت وارد تهران شد. اسماعیل اف که به دعوت رسمی رییس مجلس شورای اسلامی در صدر هیاتی پارلمانی به ایران سفر کرده است دیروز نیز با محمدباقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی دیدار و گفت و گو کرد.

زیارت حرم مطهر حضرت امام رضا(ع) ، بازدید از مسجد گوهرشاد شاهکار به جامانده از دوره تیموری در حرم مطهر رضوی، دیدار و گفت و گو با استاندار خراسان رضوی و بازدید از پارک علم و فناوری خراسان رضوی از برنامه های سفر یک روزه هیات پارلمانی ازبکستان در سفر به مشهد است.
https://irna.ir/xjMpm۷
**روایتی از یک خبر- تبعیض‌نژادی؛ میراث برده‌داری آمریکا
همزمان با بازدید بی‌سابقه کارشناسان سازمان ملل از ایالات متحده با هدف بررسی پیامدها و میراث برده‌داری، قتل یک سیاهپوست دیگر این‌بار در نیویورک خشم فعالان اجتماعی را برانگیخته است و آنان را آماده خیزش دیگری علیه تبعیض نژادی می‌کند.

کارشناسان سازمان ملل در پایان بازدید بی‌سابقه خود از آمریکا با هدف بررسی تبعیض نژادی در این کشور به‌عنوان میراث دوران برده‌داری، عنوان کردند که این کشور باید شعارسازی و برخوردهای مقطعی را کنار گذشته و با معضل جاری خشونت پلیس علیه سیاه‌پوستان و نابرابری نژادی، مقابله کند.

نخستین بازدید رسمی کارشناسان سازمان ملل از آمریکا در چارچوب بررسی تبعیض نژادی و نقض حقوق سیاه‌پوستان آمریکایی که پس از قتل جورج فلوید در مِه ۲۰۲۰ (خرداد ۱۳۹۹) مورد توجه شورای امنیت سازمان قرار گرفته بود، پس از ۲ هفته، روز جمعه گذشته به وقت محلی به پایان رسید.

به گفته تریسی کیسی یکی از دو کارشناس مستقل سازمان ملل در جریان این بازدید، نابرابری نژادی در آمریکا به زمان تشکیل این کشور باز می‌گردد و هیچ راه حل فوری ندارد. تا به امروز تبعیض‌های نژادی در تمام مراحل برخورد با پلیس و مجریان قانون دیده می‌شود؛ از لحظه برخورد و دستگیری تا محکومیت‌ها و سلب حق رای.
کیسی تاکید کرد که نیاز به یک اهتمام کلی در دولت وجود دارد که عاری از شعار و خواهان اصلاحات باشد.

او به همراه خوان مندز از آرژانتین در طول ماموریت ۱۵ روزه خود در آمریکا، از ۶ شهر واشنگتن، آتلانتا، لس آنجلس، شیکاگو، مینیاپولیس و نیویورک بازدید کردند.

ماموریت کارشناسان سازمان ملل تحقیق در مورد استفاده بیش از حد از زور، اتهامات نژادپرستانه و سایر موارد نقض حقوق بشر توسط مجریان قانون و سازمان‌های کیفری آمریکا علیه سیاه‌پوستان در این کشور بود.

کیسی همچنین با اشاره به تبعیض نژادی در آمریکا به عنوان میراث عمیق و ذاتی برده داری و تبعیض‌های قانونی در این کشور، تصریح کرد که این رویه جامعه سیاه پوست آمریکا را به سر حد تحملشان رسانده است.

سابقه

به قتل رسیدن یک سیاهپوست دیگر به نام جردن نیلی نشان می‌دهد که سناریو قتل‌های نژادپرستانه در آمریکا همچنان ادامه دارد.

نیلی روز دوشنبه گذشته در مترو شهر نیویورک به دست یک مسافر سفیدپوست به نام دنیل پنی در میان بی‌توجهی دیگران کشته شد.

ویدیویی که از وقوع این سانحه در فضای مجازی منتشر شده، نشان می‌دهد در میان بی‌توجهی حاضران در صحنه، چندین مسافر تلاش می‌کنند نیلی را روی زمین بی‌حرکت نگه دارند در حالی که یک مسافر [سفید پوست] دیگر گردن او را گرفته و فشار می‌دهد تا زمانیکه که وی جان خود را از دست می‌دهد.

درحالیکه مقام‌های شهر نیویورک به تحقیقات در مورد قتل این بی‌خانمان سیاهپوست ادامه می‌دهند، خشم و انزجار در میان فعالان آمریکایی نسبت به اینکه پنی هنوز بازداشت نشده به وجود آمده است.
دونا لیبرمن مدیر اجرایی اتحادیه آزادی‌های مدنی نیویورک به روزنامه گاردین گفت: کشته شدن نیلی بازتاب دهنده تعصب نژادی عمیق در جامعه آمریکا است. نحوه برخورد با وی پس از مرگ بازتاب تعصب‌های دیگر نسبت به افرادی است که از بیماری سلامت روان رنج می‌برند.

مدیر اجرایی اتحادیه آزادی‌های مدنی نیویورک باور دارد که کشته شدن نیلی اگر او یک سیاهپوست نبود، هیچ‌وقت اتفاق نمی‌افتاد.

وی همچنین کوچک‌ترین شکی ندارد که اگر پنی یک سیاهپوست بود پلیس بی‌درنگ علیه او اتهام مطرح می‌کرد.

در گذشته خشونت‌های بی‌انتها علیه سیاهپوستان آمریکایی از جمله جورج فلوید که در ۲۵ مه سال ۲۰۲۰ میلادی (پنجم خرداد ۱۳۹۹) در شهر مینیاپولیس ایالت مینه سوتا زیر زانوی درک شووین افسر پلیس سفید پوست جان باخت، تبعیض نژادی در جامعه آمریکا را برجسته کرده و منجر به اعتراض‌ها علیه بی‌عدالتی در چند نسل اخیر شده است.

اهمیت موضوع

فعالان مدنی معتقد هستند که شرایط حول زندگی و مرگ نیلی بازتاب دهنده شکست‌های طولانی مدت برای ارائه خدمات اجتماعی به افراد فقیر در نیویورک است.

کارشناسان عدالت جنایی به گاردین گفتند که بازداشت نکردن شخص مظنون در این پرونده نشان دهنده نابرابری‌های شکل گرفته در رفتار نظام قضایی جنایی آمریکا با افراد سیاهپوست، فقیر یا دچار معلولیت است.

لیبرمن در این خصوص گفت: این مساله تلاقی تعصب ویرانگر و سیاست شکست خورده است. این فقط مربوط به شهر نیویورک نیست. شهر نیویورک جامعه را شکل می‌دهد یا آن را بازتاب می‌دهد.

وی همچنین تصریح کرد: این مساله همچنین سیاست‌های شکست خورده‌ای که شهر ما به مدت چندین دهه دنبال کرده را منعکس می‌کند. به جای ارائه مراقبت‌های درمانی، به جای ارائه محل اسکان، پلیس‌ها را به خیابان‌ها گسیل می‌کنیم.
آمریکایی‌های سیاهپوست در مقایسه با سفید پوستان این کشور به صورت نامناسبی دستگیر، متهم و پیش از محاکمه زندانی می‌شوند.

گزارش سازمان ملل از نابرابری‌های نظام قضایی جنایی آمریکا نشان می‌دهد که سیاهپوستان آمریکایی حتی به صورت ناعادلانه از وثیقه محروم می‌شوند و در صورت ناتوانی در تهیه آن زندانی می‌شوند.

در مورد قاتل نیلی با گذشت یک هفته پس از ورود پلیس به پرونده، هنوز هیچ اتهامی مطرح نشده است.

به اعتقاد دونالد گرانت یک روانشناس بالینی در لوس آنجلس، این اقدام مرگبار نشان دهنده اجرای خودسرانه قانون توسط سفیدپوستان است که تبدیل به یک تهدید برای سیاهپوستان آمریکایی شده و در کشتن بسیاری از مردان و زنان این رویکرد عیان شده است.

گرانت به ان‌بی‌سی‌نیوز گفت که این موضوع وحشت را در روح سیاهپوستان شعله ور می‌کند زمانیکه ما شاهد این قتل‌های بدون محاکمه، بدون دادگاه و بدون قضاوت هستیم.

ارزیابی

اظهارات کارشناسان و گزارش سازمان ملل گویای نابرابری‌های نظام‌مند در جامعه آمریکا است و به نظر تمهیدات ادعایی دولت‌ها نیز از بین برنده این تبعیض‌ها نبوده است.

برغم وعده دولت جو بایدن رئیس جمهوری ایالات متحده برای مبارزه با نژادپرستی در آمریکا، سازمان‌های دولتی این کشور نگران رفتارهای ناعادلانه دولت فدرال با رنگین‌پوستان هستند.

نگرانی‌های گسترده‌ای درباره رفتار ناعادلانه دولت با رنگین پوستان از جمله در زمینه ارائه کمک به کشاورزان، دیدار از پارک های ملی و توزیع مزایای بیکاری وجود دارد.

این نابرابری‌های اجتماعی می‌تواند آتش خشم سیاهپوستان و فعالان کارزار «زندگی سیاهپوستان اهمیت دارد» را روشن کند و بار دیگر اعتراض‌های گسترده‌ای را علیه بی‌عدالتی‌های اجتماعی در ایالات متحده به راه اندازد.
https://irna.ir/xjMnNv
**قدردانی مقام صلیب سرخ جهانی از فعالیت خبری ایرنا در جنگ ها، حوادث و بلایای طبیعی
«یوهانس بروئر» رییس دفتر نمایندگی کمیته بین المللی صلیب سرخ جهانی در ایران، روز یکشنبه در دیدار با «علی نادری» مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی، فعالیت ایرنا را در انعکاس و پوشش خبری بحران ها، جنگ ها، حوادث و بلایای طبیعی ستود.

یوهانس بروئر با اشاره به ماموریت ها و رسالت نهادهای بشردوستانه مثل صلیب سرخ جهانی در امداد رسانی به آسیب دیدگان درحوادث مختلف گفت خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) نیز نقش مهم و موثری در تنویر اذهان و افکارعمومی در مواقع بحران و حوادث مختلف برعهده دارد.

وی همکاری سازمان خویش را با نهادهای ایرانی درخصوص جست‌وجوی مفقودان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و نیز تبادل اسرا میان دوکشور یادآور شد و گفت که آماده ایم زمینه حضور ایرنا برای ارایه خدمات خبری در حوادث و بلایای طبیعی را فراهم کنیم.

مقام صلیب سرخ جهانی همچنین کمک های جمهوری اسلامی ایران به آوارگان و مهاجران افغانستانی را یادآور شد و گفت : ایرنا در اطلاع رسانی درباره خدمات ارایه شده به مهاجران افغانستانی نقش مهمی را ایفا کرده است.

علی نادری مدیرعامل ایرنا نیز در این دیدار؛ گزارشی از فعالیت های خبری و تصویری ایرنا در داخل و خارج از کشور بیان و خاطر نشان کرد ایرنا به عنوان رسانه رسمی و حاکمیتی جمهوری اسلامی ایران ظرفیت بسیار خوبی برای پوشش مطلوب خبری جنگ ها، حوادث و بلایای طبیعی دارد و آماده همکاری با این نهاد برای اطلاع رسانی درباره حوادث مختلف است.

مقام صلیب سرخ جهانی همچنین با حضور در تحریریه خبر ایرنا، از بخش های مختلف حوزه خبر دیدن کرد و با نحوه فعالیت و فرایند تهیه، تولید و انتشار خبر در خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) آشنا شد.

خبرگزاری جمهوری اسلامی با قدمتی ۸۸ ساله در حال حاضر ۶۰ دفتر خبری در داخل و خارج از کشور دارد و اخبار و تولیدات خود به ۹ زبان خارجی شامل انگلیسی، عربی، فرانسه، آلمانی، چینی، روسی، ترکی استانبولی، اسپانیولی و اردو منتشر می کند.
https://irna.ir/xjMpn۸
**هشدار رئیس جمهوری چک به اوکراین: شتابزده عمل نکنید
رئیس جمهوری چک به طور خصوصی به همتای اوکراینی خود درباره بروز فاجعه در نتیجه شتاب‌زدگی در آغاز ضد حملات علیه روسیه هشدار داد.

روزنامه گاردین اعلام کرد که پتر پاول رئیس جمهوری چک و ژنرال بازنشسته ارتش به تازگی در نشست با ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری و دنیز شیمهال نخست وزیر اوکراین در کی‌یف هشدار داد که این کشور دیگر ویژگی شگفت انگیزی را که باعث حملات موفق سال گذشته آنها در خارکیف واقع در شرق و منطقه خرسون در جنوب این کشور شد، ندارند.

این ژنرال بازنشسته که تا سال ۲۰۱۸ رئیس کمیته نظامی ناتو بود و از سوی دولت های چک و فرانسه به خاطر نجات نیروهای فرانسوی محاصره شده توسط صرب ها در جریان جنگ بوسنی در سال ۱۹۹۳، مورد تقدیر قرار گرفت، تاکید کرد که در ظرفیت های نظامی اوکراین برای انجام حملات موفقیت آمیز علیه روسیه خلاهایی وجود دارد.

رئیس جمهوری چک گفت: زلنسکی از وی و زوزانا چاپوتووا (Zuzana Čaputová) همتای اسلواکش خواسته است که در آستانه ضد حملاتی که از مدتها پیش انتظار آن می رود به تسلیح یک تیپ مکانیزه اوکراینی کمک کنند.

این ژنرال نظامی سابق ناتو افزود: به نظر می رسد که آنها (اوکراینی ها) همچنان احساس می کنند که همه ابزارهای لازم را برای آغاز یک عملیات موفقیت آمیز در اختیار ندارند.

گاردین نوشت: رئیس جمهوری چک فاش کرد که وی هفته پیش همزمان با مقدمه چینی برای ضد حملات، به نخست وزیر اوکراین هشدار داد، قبل از این که به طور کامل آمادگی این حملات را پیدا کند در انجام آنها تعجیل نکند.

پاول که به منظور شرکت در مراسم تاجگذاری چارلز سوم در لندن بسر می برد در مصاحبه ای گفت: اگر ضد حملات شکست بخورد برای اوکراین بسیار آسیب رسان خواهد بود زیرا آنها دستکم در سال جاری شانس دیگری نخواهند داشت.

رئیس جمهوری چک اظهار داشت: اوکراین صرف نظر از قدرت نیروهایش، ناگزیر با «تلفات وحشتناکی» مواجه خواهد شد و آنها نمی توانند شکست این حملات را تحمل کنند.

بر اساس این گزارش، این ضدحملات از نظر چیدمان نیروها، پشتیبانی مهمات و تامین مالی سوخت بسیار دشوار خواهد بود و اوکراین امسال فقط یک شانس خواهد داشت و بنابراین باید موفق باشد.
https://irna.ir/xjMpmN
**حمله پهپادی اوکراین به فرودگاهی در روسیه خنثی شد
سرویس امنیت ملی روسیه در بیانیه‌ای اعلام کرد که حملات پهپادهای اوکراینی علیه یک فرودگاه این کشور را خنثی کرده است.

سرویس امنیت فدرال روسیه (FSB) روز یکشنبه اعلام کرد که نیروهای امنیتی این کشور تلاش اطلاعاتی اوکراین برای حمله به یک فرودگاه نظامی در مرکز روسیه با هواپیماهای بدون سرنشین مجهز به مواد منفجره را خنثی کردند.

سرویس امنیت ملی روسیه در بیانیه‌ای که در وب سایت این سرویس منتشر شد، اعلام کرد که هدف این پهپادهای A-۵۰ فرودگاه سورنی در منطقه ایوانوف واقع در ۷۰۰ کیلومتری مرز اوکراین بوده است.

از زمان آغاز جنگ روسیه و اوکراین در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲، مسکو بارها کی‌یف را به استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین برای هدف قرار دادن تاسیسات انرژی، لجستیک و نظامی روسیه متهم کرده است.

اوکراین دست داشتن در حملات داخل روسیه را رد کرده و مسئولیت این حملات را به گردن پارتیزان‌های ضد دولتی روسیه می‌اندازد.
https://irna.ir/xjMpnr
**تشدید اختلافات در کابینه نتانیاهو؛ «بن گویر» نشست هفتگی کابینه را تحریم کرد
به دنبال تشدید اختلافات میان وزیر تندرو امنیت داخلی رژیم صهیونیستی و نخست‌وزیر این رژیم درپی ناتوانی ارتش اسرائیل در دفع حملات موشکی اخیر مقاومت فلسطین به شهرک‌های صهیونیست‌نشین، وزرای حزب «عوتسما یهودیت» این بار در اقدامی دیگر علیه بنیامین نتانیاهو نشست هفتگی کابینه را تحریم کردند.

منابع مطلع اعلام کردند که وزرای حزب «عوتسما یهودیت» به سرکردگی «ایتامار بن گویر» وزیر تندرو امنیت داخلی رژیم صهیونیستی، در نشست هفتگی امروز کابینه نتانیاهو شرکت نکردند.

روز گذشته (شنبه) منابع نزدیک به بن گویر گفته بودند که وی قصد دارد اعتراض خود را علیه کابینه نتانیاهو تشدید کند و در نشست سران احزاب ائتلاف شرکت نخواهد کرد.

این منابع افزودند: بن گویر به دنبال سرنگون کردن کابینه نتانیاهو نیست، اما علاقه‌ای هم به ماندن در کابینه‌ای که تنها بر روی کاغذ راستگرا است، ندارد.

نزدیکان بن گویر در این باره می‌گویند: بن گویر فهرستی از خواسته‌های متعدد دارد که شامل بیش از ده مورد است و همه آنها وعده‌های انتخاباتی هستند نه خواسته حزب عوتسما یهودیت.

برپایه این گزارش، نزدیکان بن گویر معتقدند که عدم حضور حزب عوتسما یهودیت در رای گیری در مجمع عمومی کنست و جلسات کمیته‌های کنست، اعتراضی به «واکنش ضعیف در غزه» است. این یک پیام جزئی است و اگر لیکود به آن اهمیتی ندهد، نتانیاهو نخستین شخصی خواهد بود که قدرت شش نماینده حزب بن گویر در کنست را درک خواهد کرد و خواهد دید که دستان آنها برای رای دادن بالا نخواهد آمد.

ناتوانی رژیم صهیونیستی در مقابله با حملات موشکی اخیر مقاومت فلسطین و پاسخ به این حملات، اعتراض دو حزب تندروی «صهیونیسم دینی» به رهبری «بزالل اسموتریچ» و حزب «عوتسما یهودیت» به رهبری «ایتامار بن گویر» به عنوان دو هم‌پیمان اصلی «بنیامین نتانیاهو» را به همراه داشته است.

در همین راستا، حزب «عوتسما یهودیت» (قدرت یهودی) به ریاست بن گویر پیشتر اعلام کرده بود که به دلیل واکنش ضعیف کابینه بی بی علیه حملات غزه در روند رای گیری در کِنست (پارلمان رژیم صهیونیستی) شرکت نخواهد کرد.

این حزب در بیانیه‌ای تاکید کرد: ما در حال بررسی اقدامات بیشتر هستیم.

این اعتراض‌ها منجر به شکل‌گیری اختلاف میان نتانیاهو و بن ‌گویر شد و به دنبال مخالفت وزیر تندرو امنیت داخلی رژیم صهیونیستی و اعضای حزب او با مشارکت در جلسه کنست در اعتراض به ناتوانی کابینه و ارتش این رژیم در پاسخگویی به حملات موشکی مقاومت فلسطین از نوار غزه، حزب لیکود و «عوتسما یهودیت» یکدیگر را تهدید به قطع همکاری در کابینه ائتلافی کردند.

حزب لیکود به ریاست بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی چهارشنبه در بیانیه‌ای به شدت از ایتامار بن گویر وزیر امنیت داخلی این رژیم انتقاد کرد.

در بیانیه لیکود آمده است: نخست وزیر، وزیر جنگ و نیروهای امنیتی کسانی هستند که رویدادهای امنیتی حساس و پیچیده‌ای را که اسرائیل با آن مواجه است، مدیریت می‌کنند.

این بیانیه می افزاید: نخست وزیر کسی است که تصمیم می‌گیرد که چه کسی در رایزنی‌های امنیتی شرکت کند و اگر این برای بن گویر قابل قبول نیست، دیگر نیازی به ماندنش در کابینه نیست.

بیانیه لیکود، واکنش بن گویر را به همراه داشته است.

بن گویر در پاسخ به بیانیه حزب لیکود و در پیامی به نتانیاهو گفت: «اگر ما را در کابینه نمی‌خواهید، از این تصمیم استقبال می‌کنیم، چرا که این یک کابینه کاملاً راست‌گرا نیست».
https://irna.ir/xjMpmm
**نماینده مجلس مصر: بازگشت به اتحادیه عرب پیروزی بزرگی برای سوریه است
نماینده مجلس مصر بازگشت به اتحادیه عرب را پیروزی بزرگی برای مردم و دولت سوریه دانست.

«مصطفی بکری» نماینده مجلس مصر امروز (یکشنبه) در گفت وگو با شبکه روسیه الیوم اظهار داشت: تصمیم بازگرداندن سوریه به اتحادیه عرب با تاخیر زیاد انجام شد و صدور این تصمیم در امروز (یکشنبه) یک پیروزی بزرگ برای دولت سوریه است که با تروریسم و ‌داخالت‌های خارجی مبارزه کرد.

وی افزود: تصمیم برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب هرچند خیلی دیر انجام شد، اما رسیدن به این تصمیم مایه خوش بینی و امید دوباره است.

بکری بااشاره به اینکه سوریه یک کشور عربی فعال است که در معرض توطئه‌های متعددی که کشور، مردم و امنیت سوریه را هدف قرار داد، قرار گرفته است، تاکید کرد: رژیم اسرائیل، آمریکا و سازمان‌های تروریستی بیشترین برندگان این توطئه‌ها هستند.

وی اظهار داشت: بیانیه صادر شده از سوی اتحادیه عرب منعکس کننده آگاهی از این واقعیت‌ها و نگرانی برای امنیت ملی کشورهای عربی و همچنین علاقه مندی به شکل دادن یک روند سیاسی در سوریه به دور از تروریسم، توطئه و دخالت خارجی است.

شورای اتحادیه عرب امروز (یکشنبه) جلسه فوق العاده‌ای را در سطح وزرای خارجه این اتحادیه به ریاست «سامح شکری» وزیر امور خارجه مصر برگزار کرد و پس از بررسی تحولات سوریه و موضوع بازگشت دمشق به اتحادیه عرب با بازگشت مشروط سوریه به اتحادیه عرب موافقت کرد.

سخنگوی اتحادیه عرب اعلام کرد که این اتحادیه طرح بازگشت سوریه را تایید کرد.

پیشتر «جمال رشدی» سخنگوی اتحادیه عرب گفته بود که وزرای خارجه این اتحادیه درباره لغو تعلیق عضویت دمشق تصمیم گیری خواهند کرد.
وی همچنین گفته بود که در این نشست نتایج نشست‌های وزیران خارجه کشورهای عربی که در عربستان و اردن برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب برگزار شد و دعوت از دمشق برای نشست بعدی سران اتحادیه عرب در ریاض مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.

وزرای خارجه اردن، عربستان، عراق، مصر و سوریه هفته گذشته نشستی مشورتی برگزار کردند تا راه‌های بازگشت آوارگان سوری از کشورهای همسایه و توسعه سیطره دولت سوریه بر تمام سرزمین‌های خود و حل و فصل مساله قاچاق مواد مخدر را بررسی کنند.

این نشست پس از نشست دیگری که وزرای خارجه شورای همکاری خلیج فارس در اواسط آوریل گذشته برای بحث در مورد بازگشت سوریه به اتحادیه عرب در عربستان برگزار کردند و در آن وزرای خارجه مصر، عراق و اردن نیز شرکت داشتند، برگزار شد.

اتحادیه عرب در نوامبر ۲۰۱۱ عضویت دمشق را به حالت تعلیق درآورد و تحریم‌های سیاسی و اقتصادی علیه آن وضع کرده بود.

از اسفند ماه سال ۱۳۸۹ که بحران سوریه آغاز و به جنگ بین المللی تبدیل شد و با کمک جبهه غربی – عربی – صهیونیستی، گروه‌های تروریستی – تکفیری پا به عرصه جنگ سوریه گذاشتند، مردم سوریه روز خوشی را شاهد نبوده‌اند و همواره در نگرانی به سر برده‌اند.

هرچند ارتش این کشور به کمک رزمندگان جبهه مقاومت اسلامی توانستند بسیاری از گروه‌های تروریستی همچون داعش را شکست دهند، ولی حضور تروریست‌های مورد حمایت آمریکا در شرق و شمال شرق سوریه از سال ۱۳۹۶ امکان برقراری امنیت در سراسر خاک این کشور برای سوری‌ها را فراهم نکرده و اقدامات بی‌شمار تروریست‌های آمریکایی و مزدوران تحت امرشان هنوز کام مردم سوریه را تلخ نگاه داشته است.

در پی وقوع زلزله مهیب هفت و هشت دهم ریشتری ۱۷ بهمن ماه شمال غرب سوریه (و جنوب ترکیه) که خسارت‌های زیادی به بار آورد، باب کمک‌های برخی کشورهای جهان به سوریه باز شده است.

از این تاریخ چند هیات سیاسی، پارلمانی به دمشق سفر کرده‌اند و راه بازگشت دمشق به اتحادیه عرب هموار شده است.
https://irna.ir/xjMpns
**روایت دلارزدایی از تبادلات تجاری در جهان
خبرگزاری اسپوتنیک با ارایه تحلیلی، نوشت: تحریم‌های روسیه و کاهش تبادلات تجاری بین چین و آمریکا، روند دلارزدایی از تجارت جهانی را آغاز کرده است.

هر روز به تعداد کشورهایی که در تبادلات تجاری خود دلار را کنار می‌گذارند، اضافه می‌شود.

در حال حاضر ۱۴۰ کشور جهان که محصولات چینی تهیه می‌کنند به جای دلار از یوان این کشور استفاده می‌کنند.

یک رسانه خبری چینی هشدار داده است که اگر پکن، دلار آمریکا را در تبادلات تجاری خود کنار بگذارد، ایالات متحده با عواقب بدی روبرو خواهد شد.

گفته شده است که تحت نظم تجاری جدید در حال ظهور روند جهانی دلارزدایی بین کشورهای جهان ادامه دارد و در صورتی که آمریکا بخواهد در مقابل چین موضع گیری داشته باشد، سرعت دومینوی کشورها در پیوستن به تجارت غیردلاری بیشتر هم خواهد شد.

اواخر ماه آوریل جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا طی یک سخنرانی در اندیشکده بروکینگز گفته بود که کشورش طرفدار تنوع ریسک‌زدایی است و به جدایی از تجارت چین فکر نمی‌کند.

با این حال، این گزارش تاکید می کند که واردات کالاهای مصرفی توسط ایالات متحده در سه ماه اول سال جاری ۲۰.۶ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته است.

بروکینگز نیز هشدار داد که اگر روند کنونی ادامه یابد، روند دلارزدایی جهانی شتاب می گیرد.

مسکو یوان را به عنوان ارز ذخیره پذیرفته، در حالی که متعهد شده است که از ابزار پرداخت ارز چینی بین روسیه و کشورهای آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین استفاده کند.

تحریم‌های روسیه، از جمله مسدود کردن ذخایر بانک مرکزی این کشور، قطع آن از سوئیفت، همراه با محدودیت‌های اعمال‌شده بر صنایع چین، زنگ خطری برای بسیاری از کشورهای در حال توسعه بوده و تقاضا برای دلار در معاملات بین‌المللی را کاهش داده است.

کریستالینا جورجیوا، مدیر عامل صندوق بین‌المللی پول (IMF) در ژانویه ۲۰۲۲ هشدار داد که افزایش نرخ بهره آمریکا می‌تواند بر اقتصاد جهانی و به‌ویژه کشورهایی با سطوح بالاتر بدهی تاثیر معکوس داشته باشد.

وی اذعان کرد که تغییر مسیر از دلار آمریکا ادامه دارد ولی هنوز جایگزینی برای دلار به عنوان ارز جهانی وجود ندارد.
https://irna.ir/xjMppg
**وزیر دفاع ترکیه: با سوریه برای ایجاد مرکز هماهنگی توافق کردیم
وزیر دفاع ترکیه درحالی امروز یکشنبه از توافق آنکارا با دمشق برای ایجاد یک مرکز هماهنگی میدانی مشترک در خاک سوریه خبر داد که دولت سوریه هنوز در این باره اظهار نظری نکرده است.

«خلوصی آکار» در گفت وگو با تی.وی۱۰۰ ترکیه گفت: در نشست چهارجانبه و دیدار با مقامات سوریه اعلام کردیم که مبارزه با تروریست‌ها، علت اصلی حضور نظامی ترکیه در خاک سوریه است و در برابر خواسته آنها مبنی بر خروج از مناطق شمالی سوریه، ترکیه نیز دغدغه خود را مطرح کرد.

وی در پاسخ به این سوال که «برای عادی سازی با سوریه چه گام هایی برداشته می شود؟» افزود: به طرف سوری اعلام کرده‌ایم که ترکیه به هیچ وجه یک نیروی اشغالگر نیست و به تمامیت ارضی همسایگان خود احترام می‌گذارد.

ارتش ترکیه هم اکنون بیش از یکصد پایگاه در شمال سوریه ایجاد کرده است و در حالی که آنکارا مدعی است که حضور نظامیانش در شمال سوریه با هدف جلوگیری از تهدید تروریستها است، دمشق این اقدام را "غیرقانونی و اشغالگری" می‌داند. دولت سوریه همچنین از "حمایت ترکیه از گروههای تروریست در شمال سوریه" سخن می گوید.

دولت دمشق در نامه‌ای به دبیرکل سازمان ملل و رییس دوره‌ای شورای امنیت، نسبت به حضور نیروهای نظامی ترکیه در خاک خود اعتراض کرده و خواستار خروج این نیروها از سوریه شده است.

وزیر دفاع ترکیه در ادامه گفت وگوی امروز خود با تی.وی۱۰۰ از توافق دو طرف ترکیه و سوریه برای «خلاص شدن فوری از شر تروریست‌ها» سخن گفت و ادامه داد: آنکارا دیگر توان پذیرش آوارگان اضافی را ندارد و باید از ورود موج جدید آوارگان از خاک سوریه به ترکیه جلوگیری شود.

وی هدف دیگر از حضور نیروهای نظامی کشورش در خاک سوریه را جلوگیری از هجوم آوارگان عنوان و اضافه کرد: تروریست ها از ثروت متعلق به سوریه استفاده کرده و با غصب مناطق زندگی و نادیده گرفتن حقوق شهروندان، آنها را از خانه خود بیرون کرده و به سوی ترکیه هدایت می کنند.

آکار در واکنش به سخنان یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ترکیه در خصوص اخراج اتباع و آوارگان سوری از ترکیه ابراز عقیده کرد: خیال برادران سوری ما آسوده باشد، ما به آسایش مردم ترکیه و برادران سوری خود بیش از هر چیز ارزش می دهیم.
https://irna.ir/xjMpkk
**ابراز همدردی ایران با خانواده قربانیان سیل در کنگو
سخنگوی وزارت امور خارجه در پی وقوع سیل در کنگو که موجب کشته شدن حدود ۳۰۰ تن از مردم و وارد آمدن خسارتهای فراوان به ساختمان‌های دولتی و خصوصی شد، با دولت و مردم این کشور ابراز همدردی کرد.

ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه روز یکشنبه در پی وقوع سیل در جمهوری دموکراتیک کنگو که موجب کشته شدن حدود ۳۰۰ تن از مردم و وارد آمدن خسارتهای فراوان به ساختمان‌های دولتی و خصوصی شد، با دولت و مردم این کشور ابراز همدردی کرده و ضمن تسلیت به خانواده قربانیان، برای مجروحان و مصدومان این حادثه آرزوی سلامتی کرد.
https://irna.ir/xjMppC

**ترکیه: آمریکا پیشنهاد داد سامانه «اس ۴۰۰» به اوکراین ارسال کنیم
وزیر خارجه ترکیه گفت که آمریکا به کشورش پیشنهاد داده تا سامانه اس-۴۰۰ به اوکراین ارسال کند.

«مولود چاووش اوغلو» روز یکشنبه در گفت‌وگو با روزنامه «هابر تُرک» افزود: آمریکا در خصوص سامانه‌های اس ۴۰۰ موجود در ترکیه چندین پیشنهاد به ما ارائه کرد، آنها گفتند که «می‌خواهیم امکان مطالعه آن‌ها را داشته باشید.»

وی افزود که این پیشنهاد بر استقلال ما تاثیر می‌گذارد و در این صورت استقلال ترکیه از بین خواهد برد.

چاووش اوغلو ادامه داد: دولت ترکیه بارها پیشنهادهای مختلفی را از دولت آمریکا در مورد سامانه اس-۴۰۰ دریافت کرده است.

وی اضافه کرد: اگر آنکارا [نسبت به این پیشنهادها ] انعطاف و رضایت از خود نشان می‌داد، با مشکلات فعلی با واشنگتن مواجه نمی‌شد.

وزیر خارجه ترکیه ادامه داد: آمریکایی‌ها حتی به ما پیشنهاد دادند که این سامانه‌ها (اس ۴۰۰) را به اوکراین ارسال کنیم، اما ما این پیشنهاد را رد کردیم.
https://irna.ir/xjMpkQ
**تبلیغات تلویزیونی نامزدهای انتخابات ترکیه از امروز آغاز می شود
تبلیغات تلویزیونی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ترکیه و احزاب سیاسی متقاضی سخنرانی تبلیغاتی از امروز از طریق شبکه ملی تی.آر.تی پخش می شود.

بر اساس تقویم اعلام شده از سوی شورای عالی انتخابات ترکیه، هر کدام از نامزدها می‌توانند از طریق شبکه تلویزیونی تی.آر.تی۱ و نیز شبکه رادیویی تی.آر.تی۱ و با استفاده از فرجه تعیین شده برابر و با فاصله زمانی تعیین شده از طریق قرعه کشی، به تبلیغ برنامه‌های خود بپردازند.

پخش اولین سخنرانی نامزدهای ریاست جمهوری و احزاب سیاسی از ساعت ۲۱ و نیز سخنرانی آنها از طریق رادیو در ساعت ۱۵ و ۳۶ دقیقه برنامه ریزی شده است.

به گزارش این رسانه، هر نامزد انتخابات در پخش برنامه تبلیغاتی از طریق شبکه تی.آر.تی، فرصت سخنرانی به مدت ۱۰ دقیقه را بر اساس قرعه کشی انجام شده دارد و سخنرانی دوم هر نامزد نیز یک روز قبل از انتخابات(شنبه هفته آینده) از طریق شبکه رادیویی و تلویزیونی تی.آر.تی پخش خواهد بود.

براساس تقویم انتخاباتی تدوین شده، پس فردا رای گیری در خارج از کشور ترکیه که از ۱۰ روز پیش آغاز شده، پایان می یابد و روند تبلیغات انتخابات نیز ساعت ۱۸ شنبه هفته آینده به اتمام می رسد.

بیست و هشتمین دوره انتخابات پارلمانی و سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری این کشور ۱۴ ماه می ۲۰۲۳(۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲) برگزار می شود.

بنا به اعلام شورای عالی انتخابات ترکیه نتایج موقت انتخابات ریاست جمهوری تا ساعت ۲۳:۵۹ روز رای گیری اعلام می شود و در صورتی که در اولین دور رای گیری، اکثریت مطلق آرای معتبر به دست نیاید، دومین دوره انتخابات ریاست جمهوری در روز یکشنبه ۲۸ ماه مِی برابر با هفتم خردادماه ۱۴۰۲ برگزار خواهد شد.

انتخابات حساس پیش رو، سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در تاریخ ترکیه و دومین دور انتخابات ریاست جمهوری این کشور پس از تغییر نظام سیاسی از پارلمانی به ریاستی و بیست و هشتمین دوره انتخابات مجلس این کشور محسوب می‌شود.

بنا به تصمیم شورای عالی انتخابات ترکیه، همه ۱۹۱ هزار و ۸۸۴ صندوق رای در ۹۷۳ شهرستان ۸۱ استان داخل و نیز همه صندوق‌های خارج از کشور ترکیه در روز ۱۴ ماه می ۲۰۲۳(۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲) و پس از اتمام مراحل رای‌گیری باز شده و شمارش خواهد شد.

دوره ریاست جمهوری ترکیه پنج ساله است و بر اساس اصلاحیه قانون اساسی این کشور، رئیس جمهور، در انتخاب وزرا و مدیریت کشور از طریق قوه مجریه اختیار تام و کامل دارد.
https://irna.ir/xjMpmh

**وقوع انفجار دوباره در اطراف کاخ ریاست جمهوری سودان
منابع خبری از وقوع انفجار دوباره در اطراف کاخ ریاست جمهوری در شهر خارطوم پایتخت سودان خبر دادند.

شبکه الجزیره امروز (یکشنبه) گفت که صدای انفجارهای شدید بعد از ظهر امروز در اطراف کاخ ریاست جمهوری در مرکز خارطوم به گوش رسده و دود سیاهی به آسمان برخاسته است.

به گفته این شبکه، ارتش سودان مواضع نیروهای پشتیبانی سریع در اطراف کاخ ریاست جمهوری را بمباران کرده است.

با وجود برخی تلاش های دیپلماتیک برای پایان درگیری در سودان، نبردها هر از چند گاهی در خارطوم پایتخت روی می دهد. این نبردها تاکنون منجر به کشته شدن نزدیک به ۵۰۰ نفر شده است.

پیشتر نیز شبکه المیدان امروز (یکشنبه) گزارش داده بود که درگیری‌ها بین ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع همچنان ادامه دارد و آمار کشته‌شدگان این درگیری‌ها در سودان تاکنون به ۴۷۹ نفر رسیده است.

به گفته سندیکای پزشکان سودان، آمار زخمی های این نبردها نیز به دو هزار و ۵۱۸ نفر رسیده و بخشی از این زخمی ها و نیز کشته شدگان را غیرنظامیان تشکیل می دهند.

بر اساس این گزارش، تعداد زیادی از قربانیان و مجروحان در این آمار ذکر نشده اند، چرا که به دلیل شرایط امنیتی و سختی تردد، رساندن آنها به بیمارستان ها و مراکز درمانی ممکن نیست.

المیادین، ابتکار عمل آمریکا و عربستان در جده به منظور مذاکره بین دو طرف درگیر در سودان را نخستین تلاش جدی برای پایان دادن به جنگ سه هفته ای در سودان دانسته است جنگی که بخش هایی از خارطوم را به منطقه جنگی تبدیل کرده و روند شکننده انتقال قدرت در این کشور را نیز بیش از پیش به مخاطره افکنده است.

گزارش های سازمان جهانی بهداشت نیز حاکی است که درگیری های سودان از ۱۵ آوریل (۲۶ فروردین) تاکنون صدها کشته و هزاران نفر دیگر از جمله امدادگران سازمان ملل را مجروح کرده و ده ها هزار نفر نیز وادار به فرار از مناطق درگیری و رفتن به سمت ایالت های دیگر و یا کشورهای همسایه مانند مصر و چاد شده اند.

صندوق کودکان سازمان ملل متحد، یونیسف هم در گزارشی از وجود بررسی هایی خبر داد که نشان می هد در هر ۷ ساعت یک کودک سودانی کشته یا زخمی می شود.

خبرگزاری اسپوتنیک عربی هم به نقل از ارتش سودان اعلام کرد که این نیرو، حمله نیروهای پشتیبانی سریع را دفع و تعدادی از خودروهای آنها را منهدم کرده است.

ارتش سودان همچنین از تسلیم شدن ۷ نیروی وابسته به نیروهای پشتیبانی سریع خبر داد و مدعی شد که عناصر شبه نظامی و شورشی اقدام به حمله و تخریب چند بانک و مراکز تجاری در خارطوم کرده اند.
https://irna.ir/xjMphW
**ابراز انزجار اروپایی‌ها از وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی
وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی در حالی قرار است در مراسم «روز اروپا» شرکت کند که اروپایی‌ها اعلام کردند، علاقه‌ای به حضور وی در این مراسم ندارند.

اتحادیه اروپا در حال بررسی این موضوع است که نماینده ای به مراسم «روز اروپا» در تل آویو اعزام نکند.

مراسم «روز اروپا» قرار است روز سه شنبه ۹ می (۱۹ اردیبهشت) در تل‌آویو و با حضور «ایتامار بن گویر» وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی برگزار شود.

شبکه تلویزیونی صهیونیستی «کان» به نقل از یک مقام اتحادیه اروپا نوشت: بسیاری از اظهارات و عقاید بن گویر با دیدگاه های اتحادیه اروپا در تضاد است و این اتحادیه از نگاه سیاسی وی یا حزبش حمایت نمی کند و درباره فرستادن نماینده رسمی برای حضور در مراسم «روز اروپا» تصمیم نگرفته است.

سفیر یکی از کشورهای اروپایی نیز در گفت‌وگو با روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» اعلام کرد که ترجیح می دهد با بن گویر و «بزالل اسموتریچ» رهبر حزب «صهیونیسم دینی» دیداری نداشته باشد.

این در حالی است که دفتر بن گویر، حضور وی را در مراسم «روز اروپا» به نمایندگی از کابینه رژیم صهیونیستی تایید کرده است.

شبکه تلویزیونی صهیونیستی «کان» اعلام کرد که کابینه رژیم صهیونیستی قصد اعزام فرد دیگری را غیر از بن گویر به مراسم «روز اروپا» ندارد.

نهم می که در اروپا با عنوان «روز اروپا» شناخته می‌شود، سالگرد «بیانیه شومان» است؛ در چنین روزی در سال ۱۹۵۰، روبرت شومان، وزیر خارجه وقت فرانسه در یک نطق تاریخی در پاریس ساختار جدیدی از همکاری سیاسی برای

اروپا ارائه کرد که در آن وقوع هرگونه جنگی میان دولت‌های اروپایی را غیرقابل تصور می‌خواند. این پیشنهاد مبنای تشکیل نهادی است که امروزه به عنوان اتحادیه اروپا شناخته می‌شود.

به گزارش ایرنا، حضور رهبران احزاب تندرو صهیونیست در کابینه راستگرای بنیامین نتانیاهو، روابط رژیم صهیونیستی با آمریکا و اتحادیه اروپا را دچار مخاطره کرده است.

باوجود گذشتن چندماه از تشکیل کابینه جدید رژیم صهیونیستی، جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا سنت شکنی کرده و هنوز وی را به کاخ سفید دعوت نکرده است.

اتحادیه اروپا و آمریکا بر این باورند که رویکرد افراطی کابینه کنونی رژیم صهیونیستی موجب تقویت مقاومت فلسطین و تسریع فروپاشی این رژیم می شود.
https://irna.ir/xjMpkb
**مصر: راه حل اوضاع سوریه سیاسی است/عراق: بر سر بازگشت دمشق به اتحادیه عرب توافق شد
وزیر خارجه مصر در سخنانی در جریان نشست شورای وزیران اتحادیه عرب درباره سوریه در قاهره بر عدم مداخله خارجی در امور داخلی سوریه و راه حل سیاسی به عنوان تنها راه برای وضعیت این کشور تاکید کرد. در همین حال سخنگوی وزارت خارجه عراق نیز از توافق برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب خبر داد.

«سامح شکری» وزیر خارجه مصر در این باره اظهار داشت: همه مراحل بحران سوریه ثابت کرده است که راه حل نظامی برای آن وجود ندارد.

شکری گفت: تنها راه حل بحران سوریه، راه حل سیاسی با مالکیت انحصاری سوریه بدون مداخلات و دیکته‌های خارجی است. دولت سوریه و احزاب و طرف‌های ملی مسئولیت اصلی دستیابی به راه حل سیاسی را بر عهده دارند.

وزیر امور خارجه مصر همچنین تاکید کرد که همه اشکال تروریسم باید در سوریه از بین برود. این درست نیست که یکی از فرزندان امت عربی پناهنده، آواره یا متاثر از تروریسم و جنگ باشد.

وی افزود: ما مشتاق ادامه گام‌ها برای اجرای نتایج نشست امان پایتخت اردن درباره سوریه و حمایت جامعه بین المللی از آن هستیم.

شکری ادامه داد: ما یک مسئولیت تاریخی داریم که در کنار ملت سوریه باشیم تا به آنها کمک کنیم صفحه غم انگیز تاریخ خود را ببندند.

در همین راستا، احمد الصحاف، سخنگوی وزارت خارجه عراق نیز در جریان این نشست گفت: در نشست وزرای خارجه عرب بر سر بازگشت سوریه به کرسی خود در اتحادیه عرب توافق شد.

الصحاف تاکید کرد: دیپلماسی گفت‌وگو و تلاش‌های یکپارچه کردن اعراب که توسط عراق اتخاذ شد، تاثیری واقعی برای بازگرداندن سوریه به اتحادیه عرب داشت.

پیش از این شبکه سعودی «العربیه» امروز (یکشنبه) اعلام کرد: وزرای خارجه عرب در نشست فوق العاده خود که امروز در قاهره برگزار شد، با بازگشت مشروط سوریه به اتحادیه عرب موافقت کردند.

این شبکه خبری اضافه کرد: پس از مدت ها غیبت، سوریه در نشست فوق العاده شورای اتحادیه عرب که امروز ( یکشنبه ) در سطح وزرای خارجه در قاهره برگزار شد، به آغوش این اتحادیه بازگشت.

خبرنگار العربیه گزارش داد که وزرای خارجه عضو اتحادیه عرب طی یک جلسه مشورتی که پشت درهای بسته برگزار شد بر بازگشت مشروط سوریه به اتحادیه عرب پس از غیبتی که حدود ۱۲ سال به طول انجامید، توافق کردند.

وی همچنین تصریح کرد که در پیش نویس این تصمیم که متعاقباً بصورت رسمی منتشر خواهد شد، آمده است که از امروز ( ۷ ماه مه ) شرکت هیات های سوری در جلسات این اتحادیه از سر گرفته می شود.

پیشتر «جمال رشدی»‌ سخنگوی اتحادیه عرب گفت که وزرای خارجه این اتحادیه درباره لغو تعلیق عضویت دمشق تصمیم گیری خواهند کرد.

وی همچنین گفته بود که در این نشست نتایج نشست‌های وزیران خارجه کشورهای عربی که در عربستان و اردن برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب برگزار شد و دعوت از دمشق برای نشست بعدی سران اتحادیه عرب در ریاض مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.

وزرای خارجه اردن، عربستان، عراق، مصر و سوریه هفته گذشته نشستی مشورتی برگزار کردند تا راه‌های بازگشت آوارگان سوری از کشورهای همسایه و توسعه سیطره دولت سوریه بر تمام سرزمین‌های خود و حل و فصل مساله قاچاق مواد مخدر را بررسی کنند.

این نشست پس از نشست دیگری که وزرای خارجه شورای همکاری خلیج فارس در اواسط آوریل گذشته برای بحث در مورد بازگشت سوریه به اتحادیه عرب در عربستان برگزار کردند و در آن وزرای خارجه مصر، عراق و اردن نیز شرکت داشتند، برگزار شد.

اتحادیه عرب در نوامبر ۲۰۱۱ عضویت دمشق را به حالت تعلیق درآورده و تحریم های سیاسی و اقتصادی علیه آن وضع کرده بود.

از اسفند ماه سال ۱۳۸۹ که بحران سوریه آغاز و به جنگ بین المللی تبدیل شد و با کمک جبهه غربی – عربی – صهیونیستی، گروه های تروریستی – تکفیری پا به عرصه جنگ سوریه گذاشتند، مردم سوریه روز خوشی را شاهد نبوده‌اند و همواره در نگرانی به سر برده‌اند.

هرچند ارتش این کشور به کمک رزمندگان جبهه مقاومت اسلامی توانستند بسیاری از گروه‌های تروریستی همچون داعش را شکست دهند، ولی حضور تروریست‌های مورد حمایت آمریکایی در شرق و شمال شرق سوریه از سال ۱۳۹۶ امکان برقراری امنیت در سراسر خاک این کشور برای سوری‌ها را فراهم نکرده و اقدامات بی‌شمار تروریست‌های آمریکایی و مزدوران تحت امرشان هنوز کام مردم سوریه را تلخ نگاه داشته است.

در پی وقوع زلزله مهیب هفت و هشت دهم ریشتری ۱۷ بهمن ماه شمال غرب سوریه (و جنوب ترکیه) که خسارت‌های زیادی به بار آورد، باب کمک‌های برخی کشورهای جهان به سوریه باز شده است.

از این تاریخ چند هیات سیاسی، پارلمانی به دمشق سفر کرده‌اند و راه بازگشت دمشق به اتحادیه عرب هموار شده است.
https://irna.ir/xjMpkm
**ضدحمله احتمالی کی‌یف متاثر از حملات موشکی روسیه
مقام‌های اوکراین اعلام کردند، روسیه روز یکشنبه (امروز) و در آستانه ضدحملات مورد انتظار کی‌یف، به حملات موشکی خود ادامه داد و یک مرکز صنعتی را در منطقه میکولائیف (Mykolaiv) در جنوب اوکراین هدف قرار داد.

خبرگزاری رویترز به نقل از ویتالی کیم فرماندار شهر میکولائیف در یک رسانه اجتماعی نوشت: یک ساختمان و منطقه متعلق به یک شرکت نامشخص بعد از حمله روسیه به این منطقه با پنج موشک کروز Kh-۲۲ تخریب شد.

یوری ایحنات (Yuriy Ihnat) سخنگوی نیروی هوایی اوکراین نیز صبح یکشنبه به تلویزیون محلی گفت که در مجموع ۶ فروند از این موشک‌ها در حملات شبانه به سمت اوکراین شلیک شده اما هیچ یک به اهداف خود اصابت نکرده است.

اوله سینیهوبف (Oleh Synyehubov)، فرماندار منطقه خارکف، نیز گفت که به دنبال اصابت یک موشک اس-۳۰۰ به پارکینگی در شهر بالاکلیا (Balakliya) دستکم پنج نفر زخمی شدند.

رویترز مدعی شد: نیروهای روسیه حملات موشکی دوربرد خود به زیرساخت ها و اهداف غیرنظامی را در روزهای اخیر افزایش داده است.

مقامات کی‌یف و دنیپروپتروفسک (Dnipropetrovsk) منطقه ای در جنوب شرقی این کشور نیز به ترتیب از سرنگونی یک پهپاد شناسایی و تهاجمی در ساعات اولیه روز یکشنبه خبر دادند.

در ۲ هفته گذشته، حملات به اهداف تحت کنترل روسیه به ویژه در کریمه تشدید شده است. اوکراین، بدون تایید هیچ گونه نقشی در این حملات مدعی است که از بین بردن زیرساخت‌های دشمن، به منظور آماده‌سازی برای یک حمله زمینی برنامه‌ریزی شده است.

رویترز نوشت: انتظار می رود ارتش کی یف ضد حملات خود را برای بازپس گیری اراضی تحت اشغال روسیه در شرق و جنوب این کشور در هفته های آینده تشدید کند.

الکساندر پروکودین (Oleksandr Prokudin) فرماندار شهر خرسون گفت: در این شهر جنوبی که اوکراین نوامبر گذشته آن را آزاد کرد، اما تحت حملات مداوم روسیه قرار داشته، ۶ نفر طی ۲۴ ساعت گذشته در حملات مختلف کشته شده اند.
https://irna.ir/xjMpkn
**اتحادیه عرب با بازگشت سوریه به این اتحادیه موافقت کرد
سخنگوی اتحادیه عرب اعلام کرد که اتحادیه عرب طرح بازگشت سوریه به این اتحادیه را تایید کرد.

منابع خبری پیشتر گزارش داده بودند که وزرای خارجه کشورهای عربی درباره طرح بازگشت سوریه به اتحادیه عرب توافق کرده اند.

پیشتر «جمال رشدی»‌ سخنگوی اتحادیه عرب نیز گفته بود که وزرای خارجه این اتحادیه درباره لغو تعلیق عضویت دمشق تصمیم گیری خواهند کرد.

وی همچنین گفته بود که در این نشست نتایج نشست‌های وزیران خارجه کشورهای عربی که در عربستان و اردن برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب برگزار شد و دعوت از دمشق برای نشست بعدی سران اتحادیه عرب در ریاض مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.

وزرای خارجه اردن، عربستان، عراق، مصر و سوریه هفته گذشته نشستی مشورتی برگزار کردند تا راه‌های بازگشت آوارگان سوری از کشورهای همسایه و توسعه سیطره دولت سوریه بر تمام سرزمین‌های خود و حل و فصل مساله قاچاق مواد مخدر را بررسی کنند.

این نشست پس از نشست دیگری که وزرای خارجه شورای همکاری خلیج فارس در اواسط آوریل گذشته برای بحث در مورد بازگشت سوریه به اتحادیه عرب در عربستان برگزار کردند و در آن وزرای خارجه مصر، عراق و اردن نیز شرکت داشتند، برگزار شد.

اتحادیه عرب در نوامبر ۲۰۱۱ عضویت دمشق را به حالت تعلیق درآورده و تحریم های سیاسی و اقتصادی علیه آن وضع کرده بود.

از اسفند ماه سال ۱۳۸۹ که بحران سوریه آغاز و به جنگ بین المللی تبدیل شد و با کمک جبهه غربی – عربی – صهیونیستی، گروه های تروریستی – تکفیری پا به عرصه جنگ سوریه گذاشتند، مردم سوریه روز خوشی را شاهد نبوده‌اند و همواره در نگرانی به سر برده‌اند.

هرچند ارتش این کشور به کمک رزمندگان جبهه مقاومت اسلامی توانستند بسیاری از گروه‌های تروریستی همچون داعش را شکست دهند، ولی حضور تروریست‌های مورد حمایت آمریکایی در شرق و شمال شرق سوریه از سال ۱۳۹۶ امکان برقراری امنیت در سراسر خاک این کشور برای سوری‌ها را فراهم نکرده و اقدامات بی‌شمار تروریست‌های آمریکایی و مزدوران تحت امرشان هنوز کام مردم سوریه را تلخ نگاه داشته است.

در پی وقوع زلزله مهیب هفت و هشت دهم ریشتری ۱۷ بهمن ماه شمال غرب سوریه (و جنوب ترکیه) که خسارت‌های زیادی به بار آورد، باب کمک‌های برخی کشورهای جهان به سوریه باز شده است.

از این تاریخ چند هیات سیاسی، پارلمانی به دمشق سفر کرده‌اند و راه بازگشت دمشق به اتحادیه عرب هموار شده است.
https://irna.ir/xjMpkX

**جزئیات پیش نویس طرح اتحادیه عرب برای حل بحران سودان
وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب پیش نویس طرحی را به منظور حل بحران در سودان آماده کردند.

خبرگزاری النشره لبنان امروز (یکشنبه) اعلام کرد: وزیران خارجه اتحادیه عرب در نشست امروز خود در قاهره پیش نویس طرحی را آماده کردند که هدف از آن حل ریشه های بحران سودان با تاکید بر ضرورت احترام به حاکمیت ملی و یکپارچگی سرزمینی این کشور است.

وزیران خارجه اتحادیه عرب در این پیش نویس بدنبال تلاش برای رسیدن به یک آتش بس کامل و پایدار در سودان با نفی هرگونه مداخله خارجی و همچنین تشکیل یک کانال ارتباطی میان دو طرف درگیری برای ورود به مرحله اجرایی حل بحران جاری در این کشور هستند.

نمایندگان عالیرتبه کشورهای عربی امروز در قاهره در دو نشست فوق العاده به منظور بررسی بحران های سوریه و سودان گرد هم آمده اند.

"جمال رشدی" سخنگو دبیرکل اتحادیه عرب پیش تر گفته بود که احمد ابوالغیط دبیرکل این اتحادیه، نسبت به بررسی بحران سوریه در نشست های آتی اتحادیه عرب ابراز خوشبینی کرده است.

در اثر درگیری های داخلی سودان که از ۱۵ آوریل (۲۶ فروردین) آغاز شده، تاکنون نزدیک به ۵۰۰ نفر کشته و دو هزار و ۵۱۸ نفر نیز زخمی شده اند.
https://irna.ir/xjMpj۳
**حداقل ۱۷ حزب در انتخابات ترکیه به پارلمان راه می یابند
حداقل ۱۷ حزب سیاسی ترکیه به صورت مستقل و یا در قالب ائتلاف، در جریان بیست و هشتمین دوره انتخابات مجلس، به پارلمان این کشور راه می یابند.

در بیست و هشتمین دوره انتخابات پارلمانی ترکیه که قرار است همزمان با انتخابات ریاست جمهوری این کشور ۱۴ ماه می ۲۰۲۳(۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲) برگزار شود، نامزدهای ۲۴ حزب برای کسب ۶۰۰ کرسی مجلس در ۸۷ حوزه انتخابیه به رقابت می‌پردازند.

رئیس شورای عالی انتخابات ترکیه اعلام کرد که برای حضور در بیست و هشتمین دوره انتخابات پارلمانی و نشستن بر ۶۰۰ کرسی مجلس ملی ترکیه، ۳۶ حزب، واجد شرایط حضور در رقابت بودند که ۲۴ حزب، نامزدهای خود را برای قرار گرفتن در فهرست نهایی معرفی کردند.

بر اساس گزارش تارنمای خبری استار و بنا به اعلام «احمد ینر»، طبق قوانین انتخاباتی ترکیه، در این دوره حد نصاب ورود به مجلس که با آخرین تغییر در قانون انتخابات از ۱۰ درصد به هفت درصد کاهش یافته، اعمال خواهد شد و بر همین مبنا، تعداد نمایندگانی که هر یک از احزاب سیاسی وارد مجلس خواهند شد، بر اساس تعداد آرای معتبر در هر حوزه انتخابیه خواهد بود.

بنا به اعلام تارنمای خبر.۷، احزاب کوچکی که نمی توانند از حد نصاب هفت درصد عبور کنند، از طریق ائتلاف با احزاب دیگر، امکان حضور در مجلس را دارند و بر این اساس، در پایان انتخابات حداقل ۱۷ حزب وارد مجلس خواهند شد و این تعداد ممکن است افزایش یابد.

پنج حزب عدالت و توسعه، جمهوری خواه خلق ترکیه، دموکراتیک خلق ها، حرکت ملی و حزب نیک در دوره قبلی انتخابات توانستند با رد کردن حد نصاب ۱۰ درصد، وارد پارلمان ترکیه شوند اما نمایندگان ۹ حزب دیگر نیز در قالب ائتلافی وارد پارلمان این کشور شدند.
در برگه رای بیست و هشتمین دوره انتخابات پارلمانی ترکیه، نام ۲۴ حزب مستقل و یا ائتلافی جای گرفته و علاوه بر این، ۱۵۱ نامزد مستقل و انفرادی هم در صحنه رقابت حضور دارند.

بررسی فهرست نامزدهای انتخابات پارلمانی ترکیه نشان می دهد که ۱۶ نفر از اعضای کابینه اردوغان در شهرهای مختلف این کشور نامزد انتخابات پارلمانی شده‌اند.

همچنین در این رقابت‌های انتخاباتی، حزب کُردی دموکراتیک خلق‌ها نیز که در مجلس کنونی ترکیه ۶۷ کرسی دارد و پس از حزب حاکم عدالت و توسعه و حزب جمهوری خواه خلق، سومین حزب بزرگ حاضر در پارلمان این کشور به شمار می رود، به خاطر بیم از انحلال، فهرست انتخاباتی خود را در قالب حزب چپ و سبزها معرفی کرد.

انتخابات حساس پیش رو، سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در تاریخ ترکیه و دومین دور انتخابات ریاست جمهوری این کشور پس از تغییر نظام سیاسی از پارلمانی به ریاستی و بیست و هشتمین دوره انتخابات مجلس این کشور محسوب می‌شود.

دوره ریاست جمهوری ترکیه پنج ساله است و منتخبان مردم در مجلس ترکیه نیز که ۶۰۰ عضو دارد، در مدت پنج سال بر کرسی می‌نشینند.

روند اخذ رای برای انتخابات همزمان ریاست جمهوری و پارلمانی ترکیه در ۷۳ نمایندگی سیاسی خارجی و در ۱۵۶ نقطه از جهان و نیز در دروازه‌های گمرکی این کشور از یک هفته پیش آغاز شده است.

بنا به تصمیم شورای عالی انتخابات ترکیه، همه ۱۹۱ هزار و ۸۸۴ صندوق رای در ۹۷۳ شهرستان ۸۱ استان داخل و نیز همه صندوق‌های خارج از کشور ترکیه ۱۴ ماه می ۲۰۲۳(۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲) و پس از اتمام مراحل رای‌گیری باز شده و شمارش خواهد شد.

بنا به اعلام این نهاد، در صورت کشیده شدن انتخابات ریاست جمهوری این کشور به دور دوم، دور دوم این رقابت سیاسی در روز یکشنبه ۲۸ ماه مِی ۲۰۲۳(۷ خردادماه ۱۴۰۲) برگزار خواهد شد.

در انتخابات همزمان ریاست جمهوری و پارلمانی ترکیه، در مجموع ۶۴ میلیون و ۱۱۳ هزار و ۹۴۱ نفر نفر واجد شرایط رای دادن هستند که سه میلیون و ۴۱۶ هزار و ۹۸ نفر از آنها در خارج از کشور ترکیه به سر می برند.

بر اساس اعلام شورای عالی انتخابات ترکیه، آرای معتبر اخذ شده از شهروندان این کشور در خارج، با توجه به تناسب تعداد رای آرای کسب شده توسط احزاب در استان‌های ترکیه توزیع خواهد شد.

بنا به اعلام این نهاد، یک هزار و ۵۹۲ نفر از اتباع ترکیه ساکن در ایران نیز از امروز می توانند با حضور در شعب تعیین شده در سفارت و کنسولگری‌های این کشور در تهران، مشهد و تبریز در انتخابات ترکیه شرکت کنند.
https://irna.ir/xjMph۵
**کلید پیروزی در انتخابات ترکیه در دست کیست؟
پایگاه خبری - تحلیلی «العربی الجدید» درباره انتخابات ترکیه نوشت: طیف های محافظه‌کار در ترکیه بزرگترین بخش اجتماعی طبقات مختلف مردم ترکیه را تشکیل می دهد و هر یک از احزاب سیاسی در انتخابات ریاست‌جمهوری و پارلمانی این کشور که بتواند آنها را جذب کند، به برتری بزرگی دست خواهد یافت.

پایگاه العربی الجدید امروز یکشنبه در گزارشی درباره تاثیر طیف محافظه کار در انتخابات پیش روی انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی ترکیه آورده است: درصد طیف محافظه کار در ترکیه حدود ۴۵ درصد تخمین زده می‌شود و دولت ترکیه و جناح مخالفان آن در تلاش هستند که به این طیف وعده هایی بدهند تا نتیجه انتخابات را با قاطعیت به نفع خود تمام کنند.

«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه روی حمایت طیف محافظه کار که وی و حزب «عدالت و توسعه» را ۲۱ سال پیش به قدرت رساندند، حساب باز کرده است؛ طیفی که باعث شد که «احمد داوود اوغلو» نخست وزیر سابق و بنیانگذار حزب «آینده» را که اکنون با جناح مخالف اصلی متحد شده است، کنار بزند.
نخست وزیر سابق و بنیانگذار حزب «آینده» ترکیه دو ماه پیش گفت که اردوغان همچنان از حمایت طیف محافظه کار برخوردار است و باید این حمایت را از وی گرفت تا در انتخابات در برابرش به برتری رسید.

طیف محافظه کار در ترکیه به معنای جریان اسلامی دینی و ملی است و اگر طیف محافظه کار و متدین کُردهای ترکیه را به حساب بیاوریم، این درصد بیشتر خواهد شد، اما بیشتر رای دهندگان کُرد ترکیه به احزاب کُردی در ترکیه رای می‌دهند. در همین راستا، اردوغان در دوره‌های قبلی انتخابات ترکیه توانسته بود، آرای کمی از آن‌ها را بدست آورد.

درگیری بین نیروهای محافظه کار و سکولار در ترکیه برای چندین دهه ادامه داشت و نیروهای سکولار به ویژه حزب سکولار جمهوری خواه خلق به ریاست «کمال قلیچدار اوغلو» از حمایت ارتش ترکیه برخوردار بودند.

با تداوم برتری حزب «عدالت و توسعه» در انتخابات و رسیدن به قدرت از سال ۲۰۰۲ میلادی، حزب قلیچدار اوغلو از چندین روش از جمله تسامح، ترویج راه حلی برای مساله حجاب و ائتلاف با احزاب اسلامی تلاش کرد تا خود را به رای دهندگان محافظه کار نزدیک کند.

«کمال قلیچدار اوغلو» نامزد جناح مخالفان و رهبر حزب جمهوری خواه خلق که با احزاب اسلامی «سعادت»، «دموکراسی و پیشرفت DEVA» و «آینده» ائتلاف کرده، به اهمیت و نقش طیف محافظه کار (دینی) در پیروزی متوالی حزب «عدالت و توسعه» در انتخابات دو دهه قبل پی برده و به همین دلیل است که او خیلی زود کارش را برای جذب این بخش از جامعه شروع کرد و از بیش از یک سال قبل در اظهاراتی از مسیر خود در جهت تعامل حزبش با تمام اقشار جامعه ترکیه از جمله قشر محافظه کار (دینی) سخن گفت.
قلیچدار اوغلو همچنین برنامه‌ها و پیش نویس قانونی را برای حمایت از آزادی حجاب در پارلمان اعلام کرد که این اقدام از تلاش‌های او و حزبش برای رخنه در صفوف طیف محافظه‌کار (دینی) که بخشی از آن‌ها از دوره طولانی زمامداری اردوغان و نبود راه حل‌های اقتصادی سرخورده شده اند، برملا کرد.

«محمد رقیب اوغلو» استاد بخش روابط بین‌الملل دانشگاه «باتمان» ترکیه در گفت و گو با پایگاه «العربی الجدید» درباره طیف محافظه‌کار در ترکیه، پراکندگی آن‌ها و برجسته‌ترین خواسته‌های آن‌ها گفت که طیف محافظه کار اسلامی تقریبا ۳۵ درصد از شهروندان ترکیه را تشکیل می دهند که در کنار طیف قومی محافظه کار روی هم تقریباً ۴۵ درصد جامعه را شامل می شوند.

این استاد دانشگاه افزود که احزاب و ائتلاف‌های سیاسی به دنبال جذب طیف های محافظه کار هستند. از این رو، حزب حاکم عدالت و توسعه در تلاش برای حفظ ارزش‌های اسلامی و ملی از جمله مسجد ایاصوفیه، موضوع صنایع دفاعی، مساله حجاب، موسسات قرآنی و رفع موانع حجاب است.

رقیب اوغلو اظهار داشت که اردوغان به دنبال تصویب اصلاحات قانون اساسی برای محافظت و پاسداری از حق حجاب است و در ازای آن، حزب جمهوری خواه خلق در طول مبارزات انتخاباتی کنونی خود شاهد تغییر قابل توجهی بوده است؛ به گونه‌ای که این حزب و قلیچدار اوغلو درباره اجازه دادن برای آزادی عبادت برای همگان سخن گفته و متعهد شده‌اند که هر مانعی را برای زنان محجبه برطرف کنند.

وی اضافه کرد: در داخل جناح مخالفان (احزاب میز شش گانه که قلیچدار اوغلو را نامزد ریاست جمهوری کرده اند) احزاب سعادت، آینده و دموکراسی و پیشرفت حضور دارند که احزاب نزدیک به طیف محافظه کار هستند؛ درحالی که «میرال اکشنر» رهبر حزب خوب به صراحت گفته که نمازهای پنجگانه را می‌خواند و به حج رفته است.

اما درباره خواسته‌های طیف محافظه کار، رقیب اوغلو تاکید کرد که این خواسته ها درباره سیاست خارجی مبتنی بر دوری گزیدن ترکیه از غرب است و خواهان رویکردی ملی است.

وی اشاره کرد که حمله رسانه‌های غربی و خارجی به اردوغان به نفع او است، زیرا وی را به طیف محافظه کار نزدیک می‌کند.
این استاد دانشگاه روابط بین‌الملل دانشگاه باتمان افزود: همچنین پروژه‌های صنایع دفاعی، توسعه تجارت، به چالش کشیدن غرب، اتحاد جهان اسلام و نزدیک شدن به خاورمیانه از برجسته‌ترین خواسته‌های دیگر طیف محافظه کار است.

«علی باکر» استاد روابط بین‌الملل در مرکز ابن خلدون دانشگاه قطر نیز در گفت وگو با العربی الجدید اظهار داشت: به طور مشخص در ۱۰ سال گذشته، بخش اعظم افکار عمومی ترکیه به سمت محافظه‌کاری یا راست گرایی گرایش پیدا کرده است؛ به این معنا که جهت گیری محافظه‌کارانه و راست گرایانه گرایش غالب در افکار عمومی ترکیه شده است و این روند در طول سال‌های گذشته نسبت به سایر گرایش‌ها تقویت شده است.

باکر در عین حال گفت: در درون گرایش‌ محافظه‌کاری و راست‌گرای درجات متفاوتی وجود دارد، اظهار داشت: در جدال کلی دو جناح بزرگ ائتلاف جمهوری‌خواه و ائتلاف مردم در انتخابات پیش روی ترکیه، حتی (کسب) چند درصد (آرا) هم وزن‌ بزرگی برای این دو جناح به حساب می‌آیند.

انتخابات ریاست‌جمهوری و پارلمانی ترکیه قرار است یکشنبه هفته آینده (۲۴ اردیبهشت) برگزار شود.

بر اساس قوانین، همه فرایند برگزاری انتخابات ترکیه توسط شورای عالی انتخابات این کشور مدیریت می‌شود و بر این اساس، ۶۴ میلیون واجد شرایط رای دادن در ترکیه، برای انتخاب سیزدهمین رئیس جمهور و ۶۰۰ نماینده بیست و هشتمین دوره پارلمان این کشور، پای صندوق‌های رای می‌روند.

انتخابات حساس پیش رو، سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در تاریخ ترکیه و دومین دور انتخابات ریاست جمهوری این کشور پس از تغییر نظام سیاسی از پارلمانی به ریاستی و بیست و هشتمین دوره انتخابات مجلس این کشور محسوب می‌شود.

دوره ریاست جمهوری ترکیه پنج ساله است و منتخبان مردم در مجلس ترکیه نیز که ۶۰۰ عضو دارد، در مدت پنج سال بر کرسی می‌نشینند.
https://irna.ir/xjMp۷۵
**کابوس صهیونیست‌ها از یک هفته مانور منطقه‌ای تهران
دیپلماسی فعال ایران در منطقه بخصوص در بازه زمانی سفر وزیر امور خارجه به لبنان تا سفر آیت الله رئیسی به سوریه، رژیم صهیونیستی را که در ماههای اخیر با بحران داخلی نیز دست و پنجه نرم می‌کند، به شدت نگران و سردرگم کرده و «هراس» از خاورمیانه متحد را به جانش انداخته است.

در دو هفته اخیر تحرکات دیپلماتیک ایران در منطقه پررنگ بود؛ رویدادهایی که از هفتم اردیبهشت ماه با سفر حسین امیرعبداللهیان به لبنان و دیدار با مقامات این کشور و همچنین سیدحسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان آغاز شد و با حضور غافلگیرانه وزیر امور خارجه در نقطه مرزی مارون الراس، زنگ خطر را برای صهیونیست‌ها به صدا درآورد.

این تحولات تنها چند هفته پس از حمله مشترک مقاومت از غزه، جنوب لبنان و سوریه به سرزمین‌های اشغالی رقم خورد. حملاتی که با پاسخ انفعالی رژیم صهیونیستی و هدف قرار دادن زمین‌های خالی و کشاورزی به خوبی نشان داد این رژیم که با بحران‌های داخلی روبه روست، از هر زمان دیگری ضعیف تر بوده و برای رفتن خود عجله دارد.

هنوز تل آویو این اتفاق را به خوبی هضم نکرده بود که انجام سفر بن فرحان به دمشق و دیدارش با رییس جمهور سوریه و به دنبال آن بحث عادی سازی روابط کشورهای عربی با این کشور رسانه‌های منطقه‌ای و جهانی را پر کرد و پس از آن گام‌های عملی برای بهبود روابط کشورهای عربی با سوریه و بازگشت این کشور به اتحادیه عرب برداشته شد که نشست جده نخستینِ آن بود.

همچنین در جریان نشست اواسط هفته گذشته در امان، موضوع امنیت سوریه توسط کشورهای عربستان، عراق، سوریه، مصر و اردن مورد بررسی قرار گرفت و حتی به بازگشت دمشق به اتحادیه عرب نیز توسط برخی کشورها اشاره شد تا پیروزی دیگری برای جبهه مقاومت پس از شکست فتنه شام در تاریخ منطقه ثبت شود.

تیر خلاص را اما سفر تاریخی آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور بر پیکر صهیونیست‌ها زد؛ رئیس جمهور ایران سیزدهم اردیبهشت در جریان سفری دو روزه وارد دمشق شد تا پیروزی تهران پس از پایمردی‌ها در میدان و در عمق استراتژیک جمهوری اسلامی ایران را به منطقه نشان بدهد.

رقم خوردن این اتفاقات متوالی، گواه آن است که دیپلماسی دولت سیزدهم در منطقه دستاوردها و تحولات مثبت منطقه‌ای را به نفع جریان مقاومت شکل داده است؛ از ماجرای توافق برای از سرگیری روابط تهران و ریاض که منجر به گشایش روابط با دیگر کشورهای عربی با ایران شد تا سفر به سوریه که بیش از یک دهه مقام اجرایی اول جمهوری اسلامی ایران را به خود ندیده بود، همگی در این چارچوب قابل تفسیر است.

صهیونیست‌ها؛ هراسان از تحولات منطقه

نگاهی کوتاه به اصل و حاشیه سفر آیت الله رئیسی و بیانیه مشترک تهران و دمشق و قرار دادن آن در کنار پازل تحولات چند ماه اخیر در منطقه نشان می‌دهد که چرا صهیونیست‌ها و آمریکایی‌ها از این تحولات هراسان بوده و نتوانسته اند آن را در پشت اظهارات خود پنهان کنند. کما اینکه سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واکنش به این سفر آن را دردسر ساز و بسیار نگران کننده توصیف و یا تلویزیون رژیم صهیونیستی آن را به «افزایش وحدت و یکپارچگی محور ایران، حزب الله، حماس و جهاد اسلامی» برای اجرای یک «برنامه جدید در خاورمیانه» تعبیر کرد.

بیانیه‌ای با پیام معنادار برای رژیم صهیونیستی

پایان این سفر با یک بیانیه مشترک همراه بود؛ ایران و سوریه در سه بند جداگانه به طور ویژه به رژیم صهیونیستی اشاره کردند و از اتحاد یکدیگر در برابر این رژیم سخن گفتند. در یک بند از «حق دفاع مشروع برابر تجاوزات رژیم صهیونیستی به جمهوری عربی سوریه»، در بند دیگر به «محکوم کردن ادامه اشغال منطقه جولان سوریه توسط اشغالگران» و در جایی دیگر از «اشغالگری رژیم صهیونیستی به عنوان علت العلل بحران‌های منطقه و حق مشروع فلسطینی‌ها در دفاع از خود» سخن به میان آمده است.

این بیانیه در کنار دیدارهای رئیس جمهور با علمای سوری و همچنین نشست‌های جداگانه با فرماندهان مقاومت و اندیشمندان فلسطینی به خوبی نشان می‌دهد آنچه یکی از دلایل نزدیکی تهران و دمشق در چهار دهه گذشته بوده، همچنان مورد اهتمام دو کشور است.

البته در کنار تحولات در عرصه دیپلماسی که به نفع جریان مقاومت و تحدید رژیم صهیونیستی در جریان است، نباید تغییرات راهبردی مهمی را که در نوع واکنش گروه‌های مقاومت به ماجراجویی‌های این رژیم مشاهده می شود، فراموش کرد؛ نمونه بارز آن، تحولات ماه رمضان امسال در مسجد الاقصی بود.

حمله از سه نقطه جغرافیایی متفاوت به رژیم صهیونیستی پس از هتک حرمت مسجدالاقصی گویای آن بود اگر آمریکا آن طور که مایک پمپئو وزیر خارجه سابق این کشور گفته «در کمتر از یازده دقیقه پس از اعلامیه استقلال رژیم صهیونیستی این رژیم جعلی را به رسمیت شناخت»، اکنون کشورهای منطقه و محور مقاومت قادرند در سایه وحدت میادین کمتر از همین زمان جای جای سرزمین‌های اشغالی را زیر آتش مقاومت ببرند.

پشت به آمریکا؛ رو به همسایگان

بیانیه مشترک تهران و دمشق، مواضع اصولی دو کشور را در مواجهه با سیاست های خصمانه آمریکا در منطقه مشخص کرده و در چهار بند به هماهنگی بالای ایران و سوریه برابر اشغالگران آمریکایی، تحریم‌های ضدانسانی علیه دو کشور و حفظ تمامیت ارضی سوریه پرداخته است.

این بیانیه در کنار محکوم کردن اقدام ضدانسانی غرب در منطقه، از فشردن دست دوستی همسایگان با یکدیگر پس از عادی سازی روابط عربستان با ایران و همچنین کشورهای منطقه با سوریه استقبال کرده است.

این بندها بدان معناست که محور مقاومت پس از پیروزی در فتنه شام و شکست دشمنان دو ملت ایران و سوریه از برقراری روابط با کسانی که پس از این تجریه تاریخی درصدد اصلاح گذشته و ساخت آینده هستند استقبال می‌کند اما با کشورهایی که بر اشغالگری و ادامه سیاست‌های مخرب خود در منطقه اصرار دارند، سر سازش نخواهند داشت.

توسعه روابط از ابعاد نظامی- امنیتی به مرحله اقتصادی

نکته بعدی در بیانیه تهران و دمشق توجه به همکاری و مشارکت اقتصادی است؛ از ابتدای دولت سیزدهم، دولتمردان با سفرهای متعدد به سوریه زمینه لازم برای تعمیق همکاری‌های اقتصادی را ایجاد کرده‌اند که نشان می‌دهد این دو کشور تلاش دارند تا با توسعه روابط دو سویه، همکاری‌های نظامی- امنیتی را به ابعاد اقتصادی تسری دهند و رویکرد متفاوت دولت سیزدهم این همکاری را تسریع خواهد کرد که توافق برای تشکیل بانک و بیمه مشترک و تسهیل فعالیت بازرگانان و بخش خصوصی در جریان این سفر در همین راستا بوده است.

این همکاری برای هر دو کشور لازم و ضروری بوده و جایگاه ایران در دوران سازندگی سوریه را حفظ می‌کند که همین مساله نگرانی از پایداری روابط تهران و دمشق را برای تل آویو بیش از پیش می‌کند.

نمادهایی که معنادار است

سفر آیت الله رئیسی به سوریه که با عنوان جشن مقاومت معرفی شد، دستاوردهایی به غایت مهم داشته است که می‌توان در ماهها و سال‌های آتی در خصوص آن بهتر سخن گفت. ایران به خوبی این پیام را به همه کشورهای منطقه صادر کرد که در پرتو احترام به مقاومت و گفت‌وگو آینده منطقه رقم می‌خورد و تحمیل جنگ و خونریزی نمی‌تواند آنها را در رسیدن به اهداف خود یاری رساند.

دولتمردان ایرانی نیز به خوبی از فرصت‌های میدان استفاده کرده و فعالیت‌های دیپلماتیک خود را سامان دادند. از حضور در مرز با سرزمین‌های اشغالی تا نماز آیت الله رئیسی در مسجد اموی دمشق که بسیاری از دشمنان سوریه از اقامه نماز در آن بعد از سرنگونی دولت قانونی سوریه سخن می‌گفتند به خوبی سراب بودن طراحی‌ها برای آینده سوریه توسط رقبای منطقه‌ای را به رخ کشید.

صهیونیست‌ها که با واهمه فراوان منطقه را رصد می‌کنند، به خوبی می‌دانند که ایران در حال چیدن ثمره دهها سال نگاه راهبردی خود به مساله فلسطین و مسائل منطقه است. با آنکه بر پایه توطئه‌های صهیونیستی قرار بود با حذف سوریه، محور مقاومت دچار انقطاع شود، اما امروز روابط تهران و دمشق بیش از پیش دوستانه و نزدیک‌تر شده است تا جایی که نه تنها مردم سوریه کیلومترها برای استقبال از رئیس جمهور ایران در خیابان‌های دمشق صف می‌کشند، بلکه بشار اسد رئیس جمهور سوریه برای خداحافظی صمیمانه با آیت الله رئیسی پروتکل‌های دیپلماتیک را زیرپا می‌گذارد و برای بدرقه به فرودگاه دمشق می‌آید.
https://irna.ir/xjMnKN
**آخرین مواضع و وعده نامزدهای انتخابات ترکیه در یک هفته سرنوشت ساز
یکشنبه هفته آینده انتخابات سرنوشت‌ساز ترکیه برگزار می شود و در ایام باقیمانده تا این رویداد مهم، چهار نامزد رقابت انتخاباتی ریاست جمهوری، برای جلب آرای مردمی، مواضع و وعده های خود را به شکل شفاف در معرض گزینش مردم قرار می دهند.

در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ترکیه که همزمان با انتخابات پارلمانی این کشور برگزار می شود، «رجب طیب اردوغان» که از سوی ائتلاف جمهور، «کمال قلیچدار اوغلو» از سوی ائتلاف ملت، «محرم اینجه» از سوی حزب مملکت و «سینان اوغان» از سوی ائتلاف آتا حمایت می‌شوند، به عنوان چهار نامزد نهایی در حال رقابت هستند.

مردم ترکیه این روزها در حال ارزیابی وعده‌ها و مواضع این چهار نامزد انتخابات ریاست جمهوری هستند و همزمان، نامزدهای انتخاباتی و هواداران آنها نیز با حضور در تجمعات انتخاباتی در شهرهای مختلف این کشور، برنامه‌های تبلیغاتی خود را دنبال می‌کنند.

برنامه‌های تبلیغاتی ائتلاف جمهور که اردوغان را به عنوان نامزد ریاست جمهوری خود معرفی کرده و نیز ائتلاف ملت که قلیچدار اوغلو را به عنوان نامزد مورد حمایت خود معرفی کرده، پررنگ تر از برنامه های اینجه و اوغان دو نامزد دیگر این رقابت است.

اردوغان و قلیچدار اوغلو دو نامزد فعال بیش از دو رقیب دیگر خود فعالیت تبلیغاتی دارند و این روزها با سفر به شهرهای مختلف ترکیه، به سخنرانی پرداخته و در حال معرفی برنامه‌ها و اعلام مواضع و وعده‌های خود برای دوره جدید ریاست جمهوری این کشور هستند.
اردوغان: کشور را به تروریست‌ها نمی دهیم

رئیس جمهور ترکیه در همایش انتخاباتی "برای صدمین سال ترکیه، زمان مناسب، مرد مناسب" در یکی از شهرهای ترکیه با برشمردن خدمات دولت خود به خصوص در هفته های اخیر گفت: در این انتخابات فرصت اداره کشور را به تروریست ها نخواهیم داد و اگر قلیچدار اوغلو دوستانی مثل گروه تروریستی پ.ک.ک دارد، ما هم ملت ترکیه را داریم.

وی اضافه کرد: کسی در این انتخابات آقای کمال(قلیچدار اوغلو) را رئیس جمهور نخواهد کرد و ملت ترکیه کسانی را که به خاطر معاونت رئیس جمهور و تصاحب صندلی وزارتخانه، آینده کشور را فدای جاه طلبی موذیانه امپریالیست ها می کنند، فراموش نخواهد کرد.

نامزد ائتلاف جمهور اظهار داشت: تروریست‌های ساکن در کوهستان قندیل، کودتاگران گروه گولن، رسانه‌های آمریکایی و دگرباشان جنسی همه در این انتخابات از آقای کمال(قلیچدار اوغلو) حمایت می کنند، در حالی که اگر پنج بز به آنها بدهید و به کوه های توروس بفرستید، بزها را گم می کنند و برمی گردند.

اردوغان رقبای انتخاباتی خود را ناتوان و بدبخت خواند و با بیان این که انتخاب پیش رو ثروت و فرصتی برای آبادانی ترکیه است، گفت: آیا می توان کشور را به یاران این اتحاد ساده لوحان سپرد؟

وی اضافه کرد: سازمان های رسانه ای و نهادهای دولتی در اروپا و آمریکا آشکارا و جانبدارانه در انتخابات ترکیه وارد شده اند ولی به همه آنها در روز انتخابات درس خواهیم داد.

رئیس جمهور کنونی ترکیه با بیان اینکه میز ائتلاف تبدیل به میز تسلیم شده است، گفت: آنها بی کفایت و بازوی تروریست ها هستند.

وی از ایجاد بانک خانواده و جوانان به پشتوانه منابع گازی کشف شده در دریای سیاه و بر اساس برنامه انتخاباتی خود خبر داد و افزود: خانواده و آینده فرزندان سنگ بنای ملت ترکیه است، بر این اساس، زنان خانه دار را با پوشش رایگان یک سوم هزینه های حق بیمه بازنشسته خواهیم کرد و بر اساس منابع این بانک، از تحصیل، اشتغال، راه اندازی کسب و ازدواج جوانان حمایت خواهیم کرد و از هر خانوار حداقل یک نفر شاغل خواهد شد.

اردوغان با بیان این که «هیچ کس نمی تواند ما را از نظر کار و خدمات شکست دهد» گفت: ما با مخالفان رقابت نمی کنیم، بلکه با خودمان رقابت می کنیم و کشور را تسلیم این تیم بی ایمان و بی کتاب نخواهیم کرد.

وی همچنین گفت: انتخابات ترکیه برای کل جهان اهمیت ویژه ای دارد و گروه‌های تروریستی پ.ک.ک و گولن با امید بستن به رقیب من به میدان آمده اند ولی ملت ترکیه پاسخ همه آنها را خواهد داد.

نامزد ائتلاف جمهور با بیان این که «امروز تروریست های شکست خورده در پشت رقیب وی جمع شده اند، ولی آنها بدانند که با تروریسم و کودتا نمی توانند به اهداف خود برسند»،افزود: کمال قلیچدار اوغلو رقیب انتخاباتی من و شرکای او فریب خورده گروه‌های تروریستی و دسیسه دشمنان ترکیه هستند و آنها یک بار دیگر موفق نخواهند شد.

وی رقیب انتخاباتی و رهبران سیاسی مخالف خود را هواداران سازمان تروریستی پ.‌ک.‌ک خواند و ائتلاف میز ششگانه را ائتلافی برای آزاد کردن تروریست‌‎ها عنوان کرد و ادامه داد: رقیب انتخاباتی من هیچ برنامه ای برای اداره کشور ندارد و تنها وعده وام گرفتن از غرب و رها کردن تروریست ها از زندان را داده است.

اردوغان خود را پیشتاز رقابت انتخابات ریاست جمهوری ترکیه دانست و خطاب به قلیچدار اوغلو گفت: شما نمی توانید با نظرسنجی ساختگی و تخریب دولت در شبکه‌های اجتماعی پیروز انتخابات شوید.
قلیچدار اوغلو: پناهجویان سوری و افغانستانی را اخراج می کنیم

کمال قلیچدار اوغلو نامزد انتخابات ریاست جمهوری ترکیه نیز طی یک سخنرانی تبلیغاتی وعده داد که همه پناهجویان سوری و افغانستانی در ترکیه را حداکثر ظرف مدت ۲ سال به کشور خود بازمی گرداند.

وی با بیان اینکه بدون هیچ تبعیضی، عدالت را بر ترکیه حاکم خواهد کرد، خطاب به جمع حاضر در تجمع انتخاباتی اپوزیسیون در شهر استانبول گفت: شما با ابزارهای دموکراتیک، یک حکومت استبدادی را تغییر خواهید داد.

نامزد ائتلاف ملت اظهار کرد: همه ما تشنه عدالت هستیم، سودای زندگی در قصر را ندارم و همه یاران من هم مثل مردم عادی زندگی می کنند و با تسهیل روند بیمه شهروندان و ایجاد فرصت دریافت وام، زندگی مردم را سامان خواهم داد.

وی با متهم کردن دولت اردوغان به غارت ثروت ترکیه مدعی شد: آنها ۴۱۸ میلیارد دلار را برداشتند و من قول می دهم که همه آن مبلغ را به کشور آورده و به مردم بدهم.

قلیچدار اوغلو اضافه کرد: دو گروه نمی خواهند که قلیچدار اوغلو رئیس جمهور شود، یکی از آنها باند قدرت پنج نفره در دولت و دومی هم قاچاقچیان مواد مخدر هستند، قول می دهم که شبکه مواد مخدر را ریشه کن کنم.

وی وعده استخدام ۱۰۰ هزار معلم در صدمین سالگرد جمهوری ترکیه را داد و گفت: من با رای مردم، رئیس جمهور ۸۵ میلیون جمعیت ترکیه خواهم شد و با پرهیز از ایجاد دو قطبی، اخلاق و عدالت را در کشور حاکم خواهم کرد.

رهبر حزب جمهوری خواه خلق ترکیه اضافه کرد: پنج میلیون و ۳۰۰ هزار جوان برای اولین بار پای صندوق های رای می روند، این جوانان دموکراسی را به این کشور خواهند آورد و یک حکومت استبدادی تغییر خواهد کرد، این هدیه بسیار مهمی است که این جوانان به تاریخ سیاسی ترکیه و تاریخ سیاسی جهان خواهند داد.

وی تاکید کرد: وقتی به عنوان رئیس جمهور انتخاب شدم، به جای ساکن شدن در کاخ (مجموعه جدید ساخته شده توسط اردوغان در محله بش تپه)، در مجتمع قدیمی و تاریخی ساختمان نهاد اجرایی ترکیه در محله چانکایای آنکارا خواهم رفت.

قلیچدار اوغلو با بیان این که «لیره ترکیه ارزش خود را از دست داده و هر کسی نگران آینده است»، گفت: امروزه شهروندان ترکیه از اسکناس یورو، دلار و یا طلا استفاده می کنند، ولی ما این روند را متوقف خواهیم کرد.

وی کشور و پرچم ترکیه را دو خط قرمز خود در همه معادلات و تصمیمات اعلام کرد و افزود: بر این اساس، ترکیه را تا پنج سال آینده، به قدرتمندترین کشور حوزه مدیترانه تبدیل خواهیم کرد.

نامزد ائتلاف ملت اعطای تابعیت ترکیه به اتباع خارجی از طریق خرید ملک به ارزش ۴۰۰ هزار دلار را پولشویی خواند و ادعا کرد: دولت و حزب حاکم اکنون نهادها و ستون های اصلی دولت را نابود کرده اند، به طوری که نه عدالت و قوه قضاییه مستقل وجود دارد، نه مجلس و نه رسانه آزاد و تنها اراده یک نفر حاکم است.

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری ترکیه، دولت کشورش را دولتی تک قطبی شده خواند و همه نارسایی کشور را مربوط به رقیب خود دانست و گفت: بر خلاف ادعای رقیب، سازمان دیانت ترکیه را که آتاترک مجوز تاسیس آن را از مجلس گرفته، تعطیل نخواهیم کرد.

وی با بیان این که نگرانی جدی نسبت به روز انتخابات، شب انتخابات و روند برگزاری آن وجود دارد، ادامه داد: امنیت صندوق رای مهم است چرا که ما به شورای عالی انتخابات، خبرگزاری آناتولی و شبکه تلویزیون ملی تی.آر.تی اعتماد نداریم، ولی تمام زیرساخت های فنی برای سلامت انتخابات را فراهم کرده ایم.

قلیچدار اوغلو اضافه کرد: به رغم تلاش دولت و حزب حاکم، ما این انتخابات را خواهیم برد و در روزهای اول پس از پیروزی در انتخابات، بخشنامه ای برای جلوگیری از زیاده خواهی ها، صادر کرده و بلافاصله کمیسیون ارزیابی وضعیت و خسارت تشکیل می دهیم.

نامزد ریاست جمهوری ائتلاف ملت با بیان این که «ترکیه نیاز به تغییر دارد»، قول داد خانه ویران شده زلزله زدگان ترکیه را به صورت رایگان احداث کرده و در اختیار آنها قرار دهد.

وی افزود: رویکرد ما ملی گرایی وطن پرستانه است و به خدا سوگند، در دوره ما همه چیز بسیار خوب خواهد بود، نزاع در کشور تمام خواهد شد، همه را در آغوش خواهیم گرفت و به هویت، اعتقاد و سبک زندگی همه احترام خواهیم گذاشت.
سینان اوغان: رقابت اردوغان و قلیچدار اوغلو سنگین است

سینان اوغان نامزد ریاست‌جمهوری ائتلاف آتا نیز که بیشتر تبلیغات انتخاباتی خود را در مصاحبه با رسانه‌ها متمرکز کرده، طی یک مصاحبه عمومی گفت که نامزدی وی از نظر نشان دادن فضایل جمهوری ترکیه بسیار مهم است.

وی پیش بینی نتیجه انتخابات را بسیار سخت خواند و بیان کرد: با این حال شواهد نشان می دهد که انتخابات در دور اول تمام نمی شود و حتی اگر پایان یابد، با اختلاف بسیار کمی تمام می شود.

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری ترکیه طی سخنانی که نشان دهنده قطع امید کردن او از پیروزی در این رقابت انتخاباتی است، اظهار کرد: به نظر من اردوغان و قلیچدار اوغلو ۴۱ و یا ۴۲ درصد رای و فاصله کمی از هم دارند و این احتمال هم وجود دارد که آرای آنها به زیر ۳۰ درصد هم افت کند.

وی تاکید کرد: در شرایط فعلی، به نظر نمی‌رسد یکی از این دو نامزد در انتخابات آزاد پیروز شود.
محرم اینجه: انصراف نمی دهم

محرم اینجه نامزد انتخابات ریاست جمهوری ترکیه که به علت آرای پایین و عقب ماندن از رقبای خود بر اساس نظرسنجی انتخاباتی از سوی فعالان سیاسی، تحت فشار برای کنار کشیدن از رقابت است، انصراف از نامزدی در شرایط فعلی را رد کرد و گفت: تا آخر در صحنه رقابت باقی می ماند.

وی خواستار کنار کشیدن اردوغان از صحنه رقابت انتخاباتی ترکیه شد و گفت: بگذارید من با قلیچدار اوغلو رقابت کنم.

نامزد مورد حمایت حزب مملکت، حضور نامزدهای حزب دموکراتیک خلق‌ها و حزب عدالت و توسعه را خطری برای انتخابات پارلمانی ترکیه دانست و افزود: این دو تشکیلات، با نظام جمهوری و آتاترک مشکل دارند.

وی آینده ترکیه را در صورت پیروزی قلیچدار اوغلو مبهم خواند و اظهار کرد: هیچ کسی از وابستگی یاران او خبر ندارد و به همین علت، ترکیه، به حزب مملکت نیاز دارد و اگر این حزب در پارلمان حاضر باشد، از جمهوریت و کمالیستی بودن مجلس ترکیه حفاظت خواهد شد.

اینجه با انتقاد از عملکرد یاران قلیچدار اوغلو گفت: احمد داوود اوغلو و علی باباجان در گذشته با قرار گرفتن در کنار اردوغان، مسبب وضع فعلی ترکیه هستند.

وی با تاکید بر ضرورت کنار رفتن اردوغان از صحنه سیاست ترکیه از طریق انتخابات گفت: او کسی است که در ۲۱ سال گذشته خزانه بانک مرکزی ترکیه را خالی و کشاورزی را نابود کرد، جوانان را به ناامیدی کشاند و نتوانست از بازنشستگان حمایت کند و خیابان‌های ترکیه را پر از پناهجویان سوری کرد.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری ترکیه ایجاد چند دستگی در جامعه، نابودی قوه قضاییه مستقل و بی خاصیت شدن دانشگاه‌ها را از جمله دستاوردهای اردوغان برشمرد و افزود: او ترکیه را فقیر کرد، اما گزینه‌های دیگر انتخابات هم جایگزین‌های خوبی برای او نیستند.

وی تاکید کرد: تنها در صورتی از صحنه رقابت انتخابات ترکیه کنار می کشد که احمد داوود اوغلو و علی باباجان از ائتلاف ملت جدا شده و از حمایت قلیچدار اوغلو دست بردارند.

دور اول و دوم انتخابات ترکیه چه زمانی خواهد بود؟

انتخابات همزمان ریاست جمهوری و پارلمانی ترکیه در داخل این کشور ۱۴ ماه می ۲۰۲۳(۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲) برگزار می‌شود و در صورت کشیده شدن انتخابات ریاست جمهوری به دور دوم، دور دوم این رقابت سیاسی در روز یکشنبه ۲۸ ماه مِی ۲۰۲۳(۷ خردادماه ۱۴۰۲) برگزار خواهد شد.

۶۴ میلیون و ۱۱۳ هزار و ۹۴۱ نفر برای حضور در انتخابات همزمان ریاست جمهوری و پارلمانی ترکیه واجد شرایط رای دادن هستند که سه میلیون و ۴۱۶ هزار و ۹۸ نفر از آنها در خارج از کشور ترکیه به سر می برند.

برای حضور در رقابت بیست و هشتمین دوره انتخابات پارلمانی ترکیه نیز که همزمان با انتخابات ریاست جمهوری این کشور در حال برگزاری است، نامزدهای ۲۴ حزب به همراه ۱۵۱ نامزد مستقل برای کسب ۶۰۰ کرسی مجلس در ۸۷ حوزه انتخابیه به رقابت می‌پردازند.
https://irna.ir/xjMpdy
**کابوس صهیونیست‌ها از یک هفته مانور منطقه‌ای تهران
اعضای عرب کِنِسِت رژیم صهیونیستی به نخست‌وزیر این رژیم درباره تداوم حضور "ایتامار بن گویر" به عنوان یک صهیونیست تندرو در راس وزارت امنیت داخلی این رژیم هشدار دادند.

منصور عباس عضو کنست (پارلمان) رژیم صهیونیستی، افزایش فزاینده خشونت ها در سرزمین های اشغالی را موضوع گفت‌ وگوهای خود با "یاریو لوین" وزیر دادگستری اسراییل اعلام کرد.

وی درباره دلیل ۲ برابر شدن قتل و جنایت در مناطقی از سرزمین های اشغالی نیز گفت: کسی در اینباره پاسخ گو نیست، زیرا وزیر تاثیرگذاری در وزارت امنیت داخلی حضور ندارد و در نتیجه بی قانونی در آن مناطق حاکم شده است.

این عضو عرب کنست رژیم صهیونیستی خواستار حضور فردی حرفه ای در راس وزارت امنیت داخلی رژیم صهیونیستی شد و گفت: بنیامین نتانیاهو نخست وزیر مسئول عواقب انتصاب بن گویر در این منصب است.

"احمد طیبی" دیگر عضو عرب کنست رژیم صهیونیستی نیز با انتشار ویدئوی شهادت یک جوان فلسطینی در مشاجره خیابانی با یک صهیونیست در توئیتر، این وضعیت را حاکی از اظهارات آتش افروزانه بن گویر ارزیابی کرد.

دیار عمری، جوان ۲۰ ساله فلسطینی روز شنبه توسط یک شهرک نشین صهیونیست در روستای «صندله» از توابع شهر ناصره در شمال فلسطین به شهادت رسید.

نظامیان صهیونیست صبح شنبه همچنین در یورش به اردوگاه نور شمس در شرق شهر طولکرم در کرانه باختری رود اردن دو جوان ۲۲ ساله فلسطینی را به شهادت رساندند.

وزارت بهداشت تشکیلات خودگردان فلسطین اعلام کرد: «سامر صلاح الشافعی» با شلیک گلوله به ناحیه گردن، سینه و شکم و «حمزه جمیل خریوش» از ناحیه سینه، گردن و پای چپ، در شهر طولکرم هدف گلوله نظامیان اشغالگر قدس قرار گرفتند.

بر اساس این گزارش، گروه های مقاومت تاکید کردند که جنایت اشغالگران صهیونیست در اردوگاه طولکرم بی پاسخ نخواهد ماند.

گردان‌های کتائب «القسام» شاخه نظامی جنبش حماس در بیانیه ای اعلام کرده که اشغالگران صهیونیست بهای سنگینی بابت این جنایت پرداخت خواهند کرد.
https://irna.ir/xjMpfv
**رقابت انتخاباتی احزاب در آمریکا/ اوجگیری دسانتیس جمهوری خواه، نزول محبوبیت بایدن
روند نزولی محبوبیت بایدن میان آمریکایی‌ها و به ویژه طرفداران حزب دموکرات درحالی ادامه دارد که نتایج یک نظرسنجی جدید نشان می‌دهد رای دهندگان آمریکایی، ران دسانتیس دومین نامزد محبوب جمهوریخواهان را از بایدن برای ریاست جمهوری مناسب‌تر می‌دانند.

محبوبیت جو بایدن رئیس‌جمهوری آمریکا در پایین‌ترین سطح قرار دارد؛ درصد بیشتری از آمریکایی‌ها اکنون نسبت به هوشیاری ذهنی او تردید دارند و حمایت از وی در مقایسه با رقبای اصلی‌اش در حزب جمهوری‌خواه نسبت به چهار سال گذشته، کمتر و متزلزل‌تر است.

نتایج نظرسنجی مشترک واشنگتن پست و ای بی سی نیوز نشان می‌دهد بایدن در همین ابتدای رقابت‌ برای تصاحب کرسی ریاست جمهوری آمریکا در انتخابات ۲۰۲۴ با چالش‌های اساسی و متعددی روبه‌رو است. وی ۲ هفته پیش از این به طور رسمی نامزدی خود را برای انتخابات آینده این کشور اعلام کرده بود.

بر اساس این نتایج جدید و یافته های نظر سنجی‌هایی که در ماه‌های گذشته صورت گرفته‌ است، همواره بیش از نیمی از دموکرات ‌ها خواهان نامزدی به غیر از بایدن برای حزب مطلوب خود بوده‌اند.

نکته حائز اهمیت دیگر این است که ۷۰ درصد از شرکت کنندگان مستقل که به طور معمول آرای آن‌ها نقش تعیین کننده‌ای در نتایج انتخابات آمریکا دارد، بایدن را برای نامزدی حزب دموکرات مناسب نمی‌دانند.
بر این اساس،‌ رضایت کلی از بایدن در حال حاضر به ۳۶ درصد کاهش یافته است در حالی که این مقدار در نظر سنجی ماه فوریه (بهمن/اسفند) ۴۲ درصد بود. مخالفت با وی نیز اکنون در ۵۶ درصد توقف کرده که از میان مخالفان بایدن، ۴۷ درصد می‌گویند «به شدت» با او مخالف هستند.

این درحالیست که کاهش محبوبیت بایدن، تنها بخشی از مشکلات وی در مسیر تلاش برای انتخاب دوباره به عنوان رییس‌جمهور آمریکا است.
به رغم اینکه مشکلات فعلی اقتصاد آمریکا از جمله تورم، بحران بانکی، احتمال رکود اقتصادی و افزایش هزینه‌های زندگی، تاحدی از عملکرد ضعیف دولت دونالد ترامپ رییس جمهوری پیشین این کشور و پیامدهای همه‌گیری کرونا سرچشمه می‌گیرد اما بسیاری همچنان بر این باورند که ترامپ از منظر اقتصادی عملکرد بهتری از بایدن داشته است.

از طرفی دیگر، جو بایدن در صورت انتخاب دوباره، دوره ریاست جمهوری جدید خود را در ۸۲ سالگی آغاز و در ۸۶ سالگی تمام خواهد کرد.

تردیدها نسبت به عملکرد بایدن از زمان کاندیداتوری وی در انتخابات پیشین نیز مطرح می‌شد اما امروز ۶۳ درصد از پاسخ دهندگان می‌گویند بایدن از نظر ذهنی آمادگی لازم برای انجام صحیح شغل ریاست جمهوری آمریکا را ندارد. این درحالیست که این مقدار در نظرسنجی‌های سال ۲۰۲۰، تنها ۴۳ درصد بود.

همچنین ۶۲ درصد از شرکت‌کنندگان در این نظر سنجی بر این باورند که رییس جمهوری کنونی آمریکا از سلامت فیزیکی لازم برای اداره کشور برخوردار نیست.

اوضاع برای دونالد ترامپ رقیب اصلی بایدن نیز چندان تفاوتی ندارد. او نیز در صورت پیروزی در انتخابات ریاست ‌جمهوری آینده آمریکا ۷۸ ساله خواهد بود. اگرچه نتایج این نظرسنجی نشان می‌دهد ذهنیت آمریکایی‌ها به سلامت ذهنی و فیزیکی او در مقایسه با بایدن در وضعیت مناسب‌تری قرار دارد.

در این میان «صداقت و اعتمادپذیری» هر دو نامزد وضعیت امیدوارکننده‌ای را میان پرسش شوندگان نشان نمی‌دهد. از نظر رای دهندگان ترامپ ۳۳ درصد و بایدن ۴۱ درصد قابل اعتماد و صادق هستند.
یکی دیگر از نشانه‌های هشدار برای بایدن و تیم او نتایج انتخابات فرضی خواهد بود. در رقابت‌های انتخاباتی ۲۰۲۰، در نظرسنجی‌های پیش از انتخابات بایدن همواره حتی با درصدی اندک از ترامپ پیش بود اما در نظر سنجی حاضر هنگامی که از شرکت کنندگان پرسیده شد در انتخابات آینده ریاست‌جمهوری آمریکا به چه کسی رای می‌دهند، نتایج نشان داد که او نه تنها از ترامپ به عنوان رقیب اصلی خود شکست‌ خواهد خورد بلکه آرای موافق بایدن از ران دسانتیس دومین نفر در فهرست جمهوریخواهان نیز در وضعیت بدتری قرار دارد.

اما شاید بیشترین هشدار برای بایدن کاهش حمایت رای دهندگان مستقل از او باشد.

بر اساس نتایج این نظر سنجی، ۴۲ درصد از رای راهندگان مستقل حامی ترامپ، ۳۴ درصد حامی بایدن و حدود یک چهارم (۲۵ درصد) هنوز در این باره مردد هستند.
گفتنی است ترامپ نیز برای انتخابات پیش رو، دردسرهای مخصوص خود را دارد. وی پرونده‌های جنایی متعددی از جمله مشارکت در حمله به ساختمان کنگره در ۶ ژانویه ۲۰۲۱، تلاش برای تغییر نتایج انتخابت ۲۰۲۲ و کشف اسناد محرمانه در اقامتگاه او در فلوریدا، را در دست بررسی دارد.

در این میان ۴۴ درصد از پاسخ دهندگان معتقد هستند که این اتهامات نادرست بوده و تنها با هدف تخریب چهره عمومی ترامپ به او زده شده است.

این گزارش می‌افزاید: ترامپ به تازگی به ۳۴ فقره جنایت در نیویورک در پرونده‌ای مبنی بر پرداخت حق السکوت به یک بازیگر زن فیلم‌های غیر اخلاقی متهم شد.

نظر سنجی مشترک شبکه خبری ای‌بی‌سی نیوز و روزنامه واشنگتن پست از ۲۸ آوریل تا ۳ مِه (۸ تا ۱۳ اردیبهشت) میان یک هزار و ۶ بزرگسال آمریکایی (۴۳۸ جمهوری‌خواه و مستقل متمایل به حزب جمهوری خواه و ۳۹۶ دموکرات و مستقل متمایل به حزب دموکرات) از طریق تماس تلفنی صورت گرفت.
https://irna.ir/xjMp۹۷
**بازداشت ۵۲ معترض در مراسم تاج گذاری چارلز سوم
پلیس انگلیس اعلام کرد به منظور پیش‌گیری از هرگونه اخلال در مراسم تاج گذاری «چارلز سوم»، دیروز ۵۲ نفر از معترضان از جمله رهبر گروه مخالف سلطنت «جمهوری‌خواهان اروپایی» بازداشت شدند.

صدها تظاهرکننده روز گذشته با حضور در جمعیت حاضران برای مراسم تاج گذاری سلطنتی انگلیس با پوشش زرد رنگ - متمایز از رنگ قرمز، سفید و آبی پوشش سایرین - و با در دست داشتن پلاکاردهایی به رنگ زرد که بر آن‌ها شعار «شاه من نیستی» (Not My King) نوشته شده بود، اعتراض خود را اعلام کردند.

بنابر اعلام گروه مخالف سلطنت «جمهوری‌خواهان اروپایی»، گراهام اسمیت رهبر این گروه پیش از آغاز مراسم تاجگذاری بازداشت شده بود.

در این میان تصاویر منتشر شده در فضای مجازی نشان می‌دهد افسران پلیس پلاکاردهای تظاهرکنندگان را نیز جمع‌آوری می‌کردند.

پلیس انگلستان مدعی است که تظاهرکنندگان [بر خلاف حق آن‌ها برای اعتراض] به دلیل احتمال تخریب اموال عمومی و ایجاد اخلال در «حرکت‌های رسمی» بازداشت شده‌اند. این درحالیست که پلیس و مقام های دولت انگلیس پیشتر موافقت خود را با برگزاری تجمع معترضان در روز تاج‌گذاری اعلام کرده ‌بودند.

روز گذشته یکی از معترضان پس از آزادی از سوی پلیس به خبرنگار ایرنا گفته بود: «پلیس من را به ظن حمل تخم مرغ بازداشت کرد.»
بر اساس این گزارش، گروه جمهوریخواهان وعده داده بود که بزرگترین اعتراض را در تاریخ معاصر این کشور علیه عضو خاندان سلطنتی انگلیس برگزار خواهد کرد. در مراسم تاجگذاری، هنگامی که چارلز و کامیلا همسر وی به سمت کلیسای وست مینیستر ابی، درحرکت بودند، معترضان آن‌ها را «هو» می‌کردند.

البته رسانه‌های تصویری انگلیس اهتمام زیادی را به خرج دادند تا هنگام حرکت ارابه سلطنتی، تصویر معترضان پخش نشود.

معترضان که شمار آن‌ها به حدود ۲ هزار نفر می‌رسید سپس در هوای بارانی لندن با سردادن شعار «سلطنت را منحل کنید» به سمت میدان ترافلگار لندن راهپیمایی کردند.

در اسکاتلند و ولز نیز تظاهراتی علیه نظام سلطنتی انگلیس برگزار شد. تظاهرکنندگان در اعتراض به هزینه‌های هنگفت برگزاری مراسم‌های سلطنتی به ویژه تاجگذاری پلاکاردهایی با شعار «سلطنت را لغو کنید، به مردم غذا دهید» در دست داشتند.
رویترز در این گزارش مطرح می‌کند: اگرچه شمار معترضان در مقایسه با ده ها هزار نفری که برای حمایت از چارلز سوم آمده بودند در اقلیت قرار داشت، اما نظرسنجی‌ها روند کاهشی حمایت را از نظام سلطنتی انگلیس به ویژه میان جوانان نشان می‌دهد.

با مرگ ملکه انگلیس نیز این جریان تشدید شده است به طوریکه در استرالیا، جامائیکا و برخی از کشورهای مشترک المنافع، بحث‌هایی در مخالفت با پذیرش پسر وی به عنوان پادشاه ایجاد شد.

در همین رابطه دولت ایالتی «نیو ساوت ولز» استرالیا اعلام کرد به منظور صرفه جویی در هزینه تصمیم دارد بادبان‌های «خانه اپرا سیدنی» (Sydney Opera House) را در جشن تاج گذاری روشن نکند.
https://irna.ir/xjMp۶۳
**روسیه انبار اسلحه در اوکراین را منهدم کرد / دفع حمله پهپادی اوکراین
سخنگوی وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که واحدهای توپخانه روسیه، یک انبار تسلیحات در اوکراین را منهدم کردند.

سخنگوی وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که سرنشینان خمپاره‌انداز، یک توپخانه ، یک سیستم ارتباطی ماهواره‌ای و یک ایستگاه جنگ الکترونیک منهدم شدند. علاوه بر اینها، یک انبار تسلیحات و کیت های تعمیری مورد استفاده برای موشک -توپخانه، تجهیزات زرهی و متحرکِ تیپ ۱۲۴ دفاع ارضی نیروهای مسلح اوکراین نیز منهدم شد.

وی افزود: نیروهای روسی همچنین با استفاده از جنگ الکترونیک، سه پهپاد اوکراینی در نزدیکی روستاهای کرینکی، اوبریوکا و وینوگرادوو در منطقه خرسون را از کار انداخته‌اند.

در همین حال گزارش شده است که پدافند هوایی روسیه حمله هواپیماهای بدون سرنشین اوکراین به سواستوپل را دفع کرد

سامانه‌های پدافند هوایی روسیه و تجهیزات جنگ الکترونیک، حمله پهپادهای اوکراینی به شهر بندری سواستوپل روسیه در کریمه را در دفع کردند.

فرماندار میخائیل رازوژایف صبح یکشنبه در ارتباط با این حمله در شبکه اجتماعی تلگرام گفت: هیچ خسارتی وارد نشده است. یک پهپاد بدون سرنشین از کنترل خارج شد و در جنگل سقوط کرد. دومین پهپاد بر فراز دریا در نزدیکی خرسون و سومین پهپاد نیز بر فراز دریا در نزدیکی اسکله شمالی سرنگون شد.

وی افزود که در مجموع ده پهپاد برای حمله به کریمه و سواستوپل نیمه‌شب گذشته فرستاده شده بودند.
https://irna.ir/xjMp۶d
**پیش‌بینی میلیاردر آمریکایی از فرجام تشدید تنش‌ها میان واشنگتن و پکن
وارن بافت (Warren Buffett) میلیاردر آمریکایی و یکی از پنج ثروتمند اول جهان، با اشاره به شدت گرفتن تنش ها میان واشنگتن و پکن هشدار داد که این روند در نهایت می تواند به نابودی یکی از این دو قدرت جهانی منجر شود.

تارنمای خبری «هیل» با اشاره به سخنان این سرمایه دار آمریکایی در یک نشست اقتصادی سالانه به نقل از وی، نوشت: شرایط تنش کنونی میان پکن و واشنگتن، همانند وضعیت آمریکا در مقابل اتحاد جماهیر شوروی سابق در دوران جنگ سرد است که دو طرف با علم به اینکه در صورت وقوع جنگ هسته‌ای؛ نابود خواهند شد، سیاست دوجانبه مخربی را در پیش گرفته بودند.

بنابراین گزارش، وارن بافت در جریان نشست سالانه در شرکت چند میلیتی خود به نام « بِرکشِر هاتاوِی » (Berkshire Hathaway) در مورد این نگرانی گفت: دو کشور آمریکا و چین باید درک کنند هریک از دو طرف قادر به نابودی طرف دیگر است و نمی توانند یکدیگر را بیش از حد تحت فشار قرار دهند.

وی گفت: شما اکنون بازی را انجام می دهید که بواقع نمی توانید در آن مرتکب اشتباه فاحشی شوید.

بافت در ادامه بیان نگرانی هایش از تشدید تنش ها میان آمریکا و چین،گفت: وضعیتی که در آن هر دو کشور بتوانند موفق عمل کنند برای قرن آتی ضرورت خواهد داشت و سران آمریکا و چین باید از هرگونه اقدامات «تحریک آمیز» که باعث افزایش تنش بین طرفین می شود، اجتناب ورزند.

وی افزود: هردو کشور می توانند در این میان به رقابت با یکدیگر و پیشرفت و موفقیت دست یابند؛ با چنین چشم اندازی چین و آمریکا کشورهای عالی و شگفت انگیزی خواهند بود.

به دنبال ابراز نگرانی تحلیلگران و کارشناسان سیاسی و نظامی از عواقب خطرناک تشدید تنش ها میان آمریکا و چین و به صدا درآمدن زنگ های هشدار در این زمینه، دامنه این نگرانی ها به جامعه اقتصادی، تجار و سرمایه داران آمریکایی گسترش یافته است.

واشنگتن پس از زمینه سازی در وقوع جنگ اوکراین با نادیده انگاشتن دغدغه های امنیتی کرملین، اکنون مدتی است روی موضوع تایوان که نقطه حساس پکن به شمار می رود، انگشت گذارده است و با مانورهای سیاسی و نظامی خود مدتی است هرچه بیشتر طرف مقابل را تحت فشار قرار داده و تحریک می کند.
https://irna.ir/xjMp۸۶
**چین همکاری‌های دوجانبه با طالبان افغانستان را افزایش می‌دهد
وزیر امور خارجه چین در دیدار با امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجه طالبان افغانستان گفت: چین همکاری‌های دوجانبه را در زمینه‌های مختلف افزایش می‌بخشد تا به افغانستان کمک کند که خود اتکایی، صلح، ثبات، توسعه و رفاه را محقق سازد.

وزیر امور خارجه چین در دیدار با امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجه طالبان، خواستار پیشبرد گفت‌وگوهای همکاری میان چین، افغانستان و پاکستان براساس اصول سود متقابل و نتایج برد – برد شده است.

این خبرگزاری با انتشار گزارشی از دیدار چین گانگ، وزیر امور خارجه چین، با امیرخان متقی در اسلام‌آباد، پایتخت پاکستان، خبر داده‌ است.

گانگ افزوده است که کشورش همیشه به «حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی افغانستان» احترام می‌گذارد.

او افزوده است که همکاری‌های دوجانبه را در زمینه‌های مختلف تعمیق می‌بخشد تا به افغانستان کمک کند تا خوداتکایی، صلح، ثبات، توسعه و رفاه را محقق سازد.

از سوی دیگر، امیرخان متقی نیز گفته است طالبان امیدوارند با چین، پاکستان و سایر کشورهای همسایه ارتباط داشته باشند.

سرپرست وزارت خارجه طالبان خاطرنشان کرده که مایل است همکاری‌های سه‌جانبه میان طالبان، چین و پاکستان را برای ارتقای ثبات و رفاه منطقه به‌طور فعال ارتقا دهد.

این در حالی است که وزیر خارجه چین در دیدار با عارف علوی، رییس جمهور پاکستان، نیز گفته که کشورش خواستار افزایش هماهنگی برای بازسازی افغانستان در همکاری با پاکستان است.

امیرخان متقی روز جمعه، ۱۵ اردیبهشت، در راس یک هیات برای اشتراک در نشست سه‌جانبه پاکستان، چین و طالبان عازم اسلام‌آباد شد.
https://irna.ir/xjMp۷X
**مخالفت ۸۰ درصدی ژاپنی‌ها با افزایش مالیات برای تامین بودجه نظامی
براساس نظرسنجی خبرگزاری کیودو ژاپن، ۸۰ درصد مردم این کشور مخالف افزایش احتمالی مالیات برای تامین بودجه برنامه دفاعی ژاپن به رغم نگرانی های رو به افزایش مردم درباره احتمال انجام عملیات نظامی چین علیه تایوان هستند.

براساس این نظرسنجی که از ماه مارس تا آوریل سال جاری میلادی انجام شد نشان می دهد باوجود اینکه مردم ژاپن نیاز به تقویت ظرفیت های دفاعی کشورشان را تاحد زیادی به دلیل شرایط شکننده امنیتی درک می کنند اما درباره افزایش مالیات برای تامین هزینه های نظامی تردید دارند.

در این نظرسنجی تنها ۱۹ درصد مردم ژاپن از درخواست فومیو کشیدا نخست وزیر این کشور برای افزایش بودجه نظامی از طریق مالیات حمایت کردند. دولت ژاپن از ماه دسامبر سال میلادی گذشته تصمیم گرفت با افزایش بیش از ۵۰ درصدی بودجه نظامی را به ۴۳ تریلیون ین معادل ۳۱۹ میلیارد دلار طی ۵ سال و با شروع سال مالیاتی ۲۰۲۳ افزایش دهد.

در تغییر مهم سیاست امنیتی در قانون اساسی دوران پس از جنگ جهانی دوم ژاپن، دولت این کشور تصمیم گرفته ۲ درصد رشد ناخالص داخلی خود را تا سال مالیاتی ۲۰۲۷ به بودجه نظامی اختصاص دهد.

باوجود این حدود ۶۰ درصد پاسخ دهندگان به این نظرسنجی گفتند برنامه ۵ ساله دفاعی ژاپن مناسب و درست نیست. در حالی که ۸۸ درصد مردم توضیحات نخست وزیر این کشور در رابطه با تقویت نظامی را کافی ندانستند. از سوی دیگر ۴۸ درصد مردم نیز درباره دلایل مخالفت با افزایش مالیات گفتند مردم نمیتوانند بیش از این افزایش مالیات را تحمل کنند.

به علاوه درباره احتمال اقدام عملیات نظامی چین علیه تایوان، ۵۳ درصد پاسخ دهندگان ابراز نگرانی بسیار کردند و ۳۶ درصد تاحدودی نگران بودند.

به گزارش ایرنا، دنباله روی ژاپن از سیاست های چین هراسانه آمریکا در منطقه باعث شده است تا دولت توکیو در ماه ها و سال های اخیر، میل بیشتری به نظامی شدن پیدا کند و به ویژه در یک سال اخیر، تحرکات تازه ای را برای افزایش توان نظامی خود و خرید تجهیزات نظامی و استقرار آن در نقاط مختلف انجام داده است؛ اقداماتی که باعث بالا رفتن هزینه های زندگی مردم این کشور می شود.

این نظرسنجی با تمرکز بر مسائل امنیت ملی ژاپن و شرکت ۳ هزار نفر بالای ۱۸ سال از تاریخ ۷ مارس تا ۱۷ آوریل انجام شد.
https://irna.ir/xjMp۷T
**کره جنوبی و آمریکا همکاری های سایبری را توسعه می دهند
همزمان با افزایش آزمایش های موشکی کره شمالی، وزارت دفاع کره جنوبی روز یکشنبه اعلام کرد این کشور و ایالات متحده در هفته جاری مذاکراتی در خصوص سایبری در سئول برگزار خواهند کرد.

این نشست، هشتمین جلسه ای به شمار می آید که در دو روز آینده در کارگروه همکاری سایبری در سئول برگزار خواهد شد.

در چهار سال گذشته به سبب شیوع ویروس کرونا برگزاری نشست همکاری سایبری رو در رو به حال تعلیق درآمده بود.

این اولین جلسه ای است که بصورت رو در رو در چهار سال گذشته پس شیوع همه گیری کووید-۱۹ برگزار می شود.

بنابر اعلام وزارت دفاع کره جنوبی، در این دیدار دو طرف قصد دارند سیاست های امنیت سایبری، روند فعلی تهدیدات سایبری و تلاش های مشترک برای تقویت آموزش امنیت سایبری را مورد بحث قرار دهند.

وزارت دفاع کره جنوبی همچنین در بیانیه ای اعلام کرد: دو طرف انتظار دارند مکانیسم همکاری امنیت سایبری در این دیدار مورد بحث و بررسی قرار گیرد.

در اواخر سال جاری، مقام های امنیتی کره جنوبی پیونگ یانگ را متهم کردند که با سازماندهی گروهی از کارشناسان ، یک ارتش سایبری تشکیل داده و از آن در فضای مجازی استفاده می کند.

مقام های سئول می گویند ۳۲ هزار رایانه و سرورهای سه شبکه اصلی تلویزیونی و سه بانک در کره جنوبی در پی آلودگی به یک بدافزار در ۴ فروردین ماه سال جاری گذشته از کار افتادند و کارهای اطلاع رسانی و بانکی مختل شد ، اما این که این بدافزار را چه کسی به جان کامپیوترهای کره جنوبی انداخته بود مسئله ای است که نیاز به هفته ها و حتی ماه ها بررسی دارد.

با این همه کره جنوبی تمامی شش حمله سایبری به این کشور را از سال ۲۰۰۹ و از جمله حمله اخیر را به کره شمالی نسبت می دهد.
کره جنوبی حتی یک مرکز فرماندهی امنیت سایبری در سئول تشکیل داده تا جلوی حمله هکرهای کره شمالی را بگیرد.

طی چند سال گذشته کره شمالی همگام با توفیق در فناوری هسته ای و موشکی، در بخش فناوری اطلاعات هم پیشرفت هایی داشته است. از جمله این پیشرفت ها می توان به ساخت سیستم عاملی به نام 'ستاره سرخ' اشاره کرد که پیونگ یانگ برای استفاده در رایانه های کره شمالی طراحی کرده است.
https://irna.ir/xjMp۹۳
**نگاه مثبت نشست اتحادیه عرب به بازگشت سوریه
نماینده دایم اردن در اتحادیه عرب از وجود نشانه ها و نگاه مثبت در نشست امروز وزرای خارجه عرب نسبت به بازگشت سوریه به این اتحادیه خبر داد.

امجد العضایله روز یکشنبه در اظهاراتی اعلام کرد که نشانه های مثبتی مبنی یک توافق احتمالی بر سر طرح بازگشت سوریه به اتحادیه عرب می بیند.

وی گفت: انتظار می‌رود وزیران خارجه عرب در نشست امروز خود در قاهره با ازسرگیری مشارکت هیات های سوری در جلسات شورای اتحادیه موافقت کنند.

نماینده اردن در اتحادیه عرب گفت که احساس می کند که اعراب بر سر این که می باید در حل این بحران یک نقش پیشرو داشته باشند، متفق القول هستند.

العضایله افزود: روند امور مثبت است و اگر ملاحظاتی به میان نیاید، وزیران خارجه عرب در نشست امروز خود، این طرح را تصویب خواهند کرد.

وی توضیح داد که این تصمیم بر اساس توافق میان اعضا انجام خواهد شد و به شکل رای گیری نخواهد بود.

براساس برخی گزارش های رسانه ای، قرار است طرح پیشنهادی اردن برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب در نشست امروز بررسی شود که خواهان اقدامات گام به گام دو جانبه است.
https://irna.ir/xjMp۹J
**دلار زدایی از تجارت پاکستان و روسیه/ «یوآن» چین، جای دلار را می‌گیرد
برخی رسانه های پاکستان به تازگی اعلام کرده اند این کشور احتمالا قصد دارد برای پرداخت مبلغ قرارداد خرید نفت از روسیه، از «یوآن» چین به جای دلار آمریکا استفاده کند؛ موضوعی که باعث گسترش دامنه دلار زدایی از تجارت جهانی خواهد شد.

این کشور به احتمال زیاد هزینه قرارداد خرید نفت از روسیه را به یوان چین پرداخت خواهد کرد. همزمان با نخستین محموله حامل ۷۵۰ هزار بشکه نفت خام که انتظار می رود در ماه خرداد بارگیری شود، اولین پرداخت به ارز ملی چین خواهد بود.

این خبر در برخی رسانه های روسی و غربی نیز بازتاب یافته است.

منابع آگاه اعلام کرده اند که پاکستان قیمت نفت خام را به احتمال زیاد به ارز چین خواهد پرداخت و بانک چین ممکن است نقش مهمی برای معاملات میان دو کشور ایفا کند.

با این حال، این مقام مسئول از افشای جزئیات نحوه پرداخت و تخفیف دقیق خودداری کرد و دلیل آن این بود که این موضوع به نفع پاکستان نیست و طرف فروشنده نیز بخاطر واکنش سایر کشورهای خریدار، نمی‌خواهد آن را علنی کند.

برخی منابع پاکستانی اعلام کرده اند که این کشور با قیمت هر بشکه حدود ۵۰ تا ۵۲ دلار در مقایسه با سقف قیمت ۶۰ دلار برای هر بشکه نفت روسیه که در گروه هفت برای اعمال فشار بر روسیه تعیین شده، موافقت کرده است.

پاکستان پیش از این ابراز تمایل کرده بود که قیمت نفت روسیه را با تخفیف و نزدیک به ۵۰ دلار در هر بشکه، یعنی ۱۰ دلار در هر بشکه کمتر از سقف قیمتی که کشورهای گروه ۷ بر نفت روسیه در پی جنگ اوکراین اعمال کردند، دریافت کند.

پس از تحریم روسیه توسط کشورهای غربی به دلیل درگیری در اوکراین، کشورهای آسیایی به خرید نفت این کشور روی آورده اند و چین، هند و پاکستان، مهمترین خریداران نفت روسیه به شمار می آیند.
https://irna.ir/xjMpbp
**کارشناس اقتصادی سوریه: سفر رئیس جمهور ایران گامی در راستای رفع مشکلات اقتصادی است
کارشناس اقتصادی سوریه، سفر رئیس جمهور اسلامی ایران به سوریه را گامی در راستای تقویت همگرایی در مسائل مختلف که بین دو کشور توافق شد دانست و گفت : این سفر زمینه رفع مشکلات اقتصادی را فراهم می کند.

جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی سوریه در پایان سفر رسمی دو روزه آیت‌الله دکتر سید ابراهیم رئیسی به این کشور که به دعوت بشار اسد رئیس جمهور سوریه انجام شد، بیانیه مشترکی منتشر کردند.

در پاسخ به دعوت رسمی بشار اسد، رئیس جمهوری عربی سوریه، آیت الله سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران، دیداری رسمی از کشور جمهوری عربی سوریه طی دو روز چهارشنبه و پنج‌شنبه، ۱۳ و ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۲ به‌ عمل آورده و با مقامات عالی این کشور در خصوص راه‌های گسترش و تقویت روابط دوجانبه، آخرین تحولات منطقه و اوضاع در صحنه جهانی، بحث و تبادل نظر نمودند.

"عمار یوسف"، کارشناس اقتصادی سوریه در گفت و گو با رسانه ها ، سفر آیت الله دکتر سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور اسلامی ایران به سوریه را در چارچوب تقویت همگرایی اقتصادی دو کشور دانست.
یوسف افزود: جمهوری اسلامی ایران یکی از حامیان اصلی اقتصاد کشور غربی سوریه چه از طریق تسهیلات اعتباری و چه از طریق بخش نفت و غذا بوده و در آینده هم خواهد بود.

وی خاطرنشان کرد: این سفر در چارچوب تقویت یکپارچگی اقتصادی دو کشور صورت گرفت.

این استاد دانشگاه تاکید کرد : این سفر زمینه را برای بهبود اقتصادی دو کشور فراهم کرد.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه سوریه دارای پنج منطقه آزاد و راه آهن است ، افزود : ایران می تواند برای رونق اقتصادی سوریه که به نفع دو کشور باشد، در این کشور سرمایه گذاری کند.

وی افزود : در این سفر روسای جمهور دو کشور گفتگوهای عمیقی انجام دادند که تمرکز آن بر راه‌های توسعه و تقویت روابط دوجانبه براساس روابط برادرانه و استراتژیک میان دو کشور و هم‌چنین آخرین تحولات در منطقه و شرایط جهانی بود. همچنین دو طرف بر ضرورت احترام به حاکمیت ملی، استقلال و حفظ تمامیت ارضی دو کشور، طبق اهداف و اصول منشور ملل‌متحد تأکید نمودند.

رییسان جمهور ایران و سوریه در این دیدار بر اهمیت تقویت روابط دوجانبه از طریق تداوم همکاری‌های سیاسی، اقتصادی، کنسولی و سایر زمینه‌های همکاری و هم‌چنین استمرار تبادل هیات‌های عالی‌رتبه میان دو کشور تأکید کردند.
https://irna.ir/xjMpbP
**بانک توسعه آسیایی: مناطق وسیعی از آسیای مرکزی و قفقاز در معرض بیابان‌زایی هستند
بر اساس مطالعه بانک توسعه آسیایی، مناطق وسیعی از مراتع و برخی مناطق جنگلی و همچنین تا ۱۰ درصد از زمین های کشورهای عضو «سازمان همکاری های اقتصادی منطقه ای اسیای مرکزی» (CAREC) بخصوص در آسیای مرکزی و قفقاز در معرض تخریب و بیابان زایی قرار دارند.

معاون رئیس بانک توسعه آسیایی در جریان پنجاه و ششمین نشست سالانه شورای حکام این بانک در اینچئون کره جنوبی تصریح کرد: این بانک برای مقابله با این بحران این بانک قصد دارد در سال ۲۰۲۳ با مشارکت کشورهای عضو سرمایه کذاری زیادی عمدتاً در پروژه های انرژی، زراعت و حمل و نقل سرمایه گذاری انجام دهد.

وی با بیان اینکه سرمایه گذاری کشورهای عضو این سازمان در سال ۲۰۲۲ به ۹ میلیارد دلار می رسد، اظهار داشت: ۱۷ میلیارد دلار توسط بانک توسعه آسیایی، حدود ۲۱ میلیارد دلار توسط سایر شرکای اروپایی و ۹ میلیارد دلار توسط دولت های کشورهای عضو در سال گذشته تأمین مالی شد.

وی گفت که مجموع سرمایه گذاری های تحت برنامه این سازمان در سال گذشته به حدود ۴۷ میلیارد دلار رسید.
معاون رئیس بانک توسعه آسیایی افزود: در سال ۲۰۲۳، بانک توسعه آسیایی قصد دارد عمدتاً در پروژه های انرژی، زراعت و حمل و نقل سرمایه گذاری کند.

وی دستورکار بانک در چارچوب برنامه های آسیای مرکزی و غربی را شامل اجرای شیوه های کشاورزی با در نظر گرفتن دستور کار آب و هوا، بهبود سیستم بهداشت و درمان، بهبود سیستم هشدار بلایا، توسعه چارچوب چشم انداز تغییرات آب و هوایی سازمان همکاری های اقتصادی منطقه ای اسیای مرکزی عنوان کرد و گفت: در این منطقه وضعیت آب و هوا به صورت محلی برای مدتی بهبود خواهد یافت اما از منظر جهانی، اگر تغییرات کاهش نیابد، مشکل بزرگی خواهد بود.

افغانستان، چین، گرجستان، قزاقستان، قرقیزستان، مغولستان، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان و جمهوری آذربایجان، کشورهای عضو هستند.

بانک توسعه اوراسیا(EDB) قبلا نیز اعلام کرده بود که آسیای مرکزی به دلیل مصارف بیش از حد با کمبود آب مواجه است و در صورت عدم همکاری منطقه ای کافی، تا سال ۲۰۵۰، این منطقه ممکن است با کمبود آب آبیاری مواجه شوند.

بانک توسعه اوراسیا (EDB) در گزارشی با عنوان «امنیت غذایی و بازگشایی پتانسیل های کشاورزی و صنعتی منطقه اوراسیا» با اعلام این مطلب نوشت: برای کشورهای آسیای مرکزی، منبع اصلی محدودیت های ساختاری کمبود منابع آب است. در آینده، کمبود در کشورهای خشک نه تنها افزایش می یابد بلکه امکان گسترش زمین های کشاورزی را محدود می کند.

براساس این گزارش بانک توسعه اوراسیا(EADB) در صورت عدم همکاری منطقه ای کافی، تا سال ۲۰۵۰ کشورهای آسیای مرکزی ممکن است با کمبود آب برای آبیاری مواجه شوند.
https://irna.ir/xjMp۸x
**حماس: سلاح خود را به سوی اشغالگران نشانه گرفتیم/اتحاد فلسطین در میدان رویارویی با دشمن
عضو دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) تاکید کرد که ملت فلسطین با تمام گروه‌ها و جریان‌های ملی آن در میدان رویارویی با دشمن صهیونیستی متحد و یکپارچه است.

«خلیل الحیه» در سخنانی در الجزایر افزود: ما فلسطینیان در میدان نبرد با دشمن صهیونیستی متحد هستیم و دست به سلاح بوده و سلاح خود را به سمت رژیم اشغالگر نشانه گرفته ایم.
وی تصریح کرد که وحدت یکی از ارکان اساسی است.

عضو دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) بار دیگر از کشور الجزایر به خاطر حمایت از وحدت فلسطینیان تشکر و بر پایبندی جنبش متبوعش به اعلامیه آشتی ملی الجزایر و آمادگی برای اجرای بندهای آن به منظور تحقق نهایی آشتی و وحدت ملی تاکید کرد.
الحیه اضافه کرد: اطمینان داریم سرانجام بر دشمن صهیونیستی پیروز شده و سرزمین فلسطین و مسجدالاقصی را آزاد خواهیم کرد.

«عبدالمجید تبون» رییس جمهوری الجزایر چندی پیش گفت که آرمان ملت فلسطین، به عنوان موضوع مرکزی و محوری و کلیدی ما باقی خواهد ماند که از سوی اشغالگران و از طریق اقدامات آنها در حال نابودی است.

سخنان تبون درحالی بیان می شود که الجزایر همواره حمایت کامل خود را با مردم فلسطین اعلام کرده و مخالف هرگونه عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی بوده است.
https://irna.ir/xjMpbh
**وزرای خارجه عرب درباره بازگشت سوریه به اتحادیه عرب موافقت کردند
منابع خبری گزارش دادند که که وزرای خارجه کشورهای عربی در نشست امروز یکشنبه خود در قاهره درباره بازگشت سوریه به اتحادیه عرب توافق کردند.

شبکه سعودی «العربیه» امروز ( یکشنبه) گفت: وزرای خارجه عرب در نشست فوق العاده خود که امروز در قاهره برگزار شد، با بازگشت مشروط سوریه به اتحادیه عرب موافقت کردند.

از اسفند ماه سال ۱۳۸۹ که بحران سوریه آغاز و به جنگ بین المللی تبدیل شد و با کمک جبهه غربی – عربی – صهیونیستی، گروه های تروریستی – تکفیری پا به عرصه جنگ سوریه گذاشتند، مردم سوریه روز خوشی را شاهد نبوده‌اند و همواره در نگرانی به سر برده‌اند.

هرچند ارتش این کشور به کمک رزمندگان جبهه مقاومت اسلامی توانستند بسیاری از گروه‌های تروریستی همچون داعش را شکست دهند، ولی حضور تروریست‌های مورد حمایت آمریکایی در شرق و شمال شرق سوریه از سال ۱۳۹۶ امکان برقراری امنیت در سراسر خاک این کشور برای سوری‌ها را فراهم نکرده و اقدامات بی‌شمار تروریست‌های آمریکایی و مزدوران تحت امرشان هنوز کام مردم سوریه را تلخ نگاه داشته است.

در پی وقوع زلزله مهیب هفت و هشت دهم ریشتری ۱۷ بهمن ماه شمال غرب سوریه (و جنوب ترکیه) که خسارت‌های زیادی به بار آورد، باب کمک‌های برخی کشورهای جهان به سوریه باز شده است.

از این تاریخ چند هیات سیاسی، پارلمانی به دمشق سفر کرده‌اند و راه بازگشت دمشق به اتحادیه عرب هموار شده است.
https://irna.ir/xjMpdN
**نگرانی اوکراین از بی‌نتیجه بودن ضدحملات علیه روسیه
مقام‌های ارشد اوکراین به دنبال عقب‌نشینی از ادعای پیروزی در جنگ با روسیه و نگران هستند که ضدحملات علیه مسکو، انتظار دیگر کشورها از کی‌یف را برای موفقیت‌آمیز بودن عملیاتشان برآورده نکند.

اولکسی رزنیکوف وزیر دفاع اوکراین به روزنامه واشنگتن پست گفت: انتظار از کارزار ضد حمله ما در جهان دست کم گرفته شده است. اغلب افراد منتظر اتفاق بزرگی هستند.

بر اساس این گزارش، تجدید قوا پیش از ضد حملات که جزئیات آن همچنان مخفی است، مقام‌های اوکراینی را با این سوال روبرو کرده است که چه نتیجه‌ای کافی است تا بر غرب به ویژه آمریکا تاثیر بگذارد.

واشنگتن پست اضافه می کند: برخی نگران هستند که اگر اوکراینی‌ها کمتر از حد انتظار ظاهر شوند، کی‌یف ممکن است کمک نظامی بین‌المللی را از دست بدهد یا با فشار جدیدی به منظور تعامل با مسکو بر سر میز مذاکره و نه میدان جنگ مواجه شود.

این گزارش تاکید دارد: چنین مذاکراتی شامل درخواست‌های روسیه برای تسلیم اراضی اوکراین می‌شود که کی‌یف آن را غیرقابل قبول می‌داند.

در همین پیوند ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین روز دوشنبه گذشته به روزنامه واشنگتن پست گفت: من معتقدم که هر چه پیروزی بیشتری در میدان جنگ داشته باشیم افراد بیشتری به ما باور پیدا می‌کنند که این بدین معنی است که ما کمک بیشتری دریافت خواهیم کرد.

بر اساس این گزارش، کی‌یف تمایل به پیشرفت سریع در جنگی دارد که با درگیری توپخانه‌ای در جنوب و شرق به کندی پیش می‌رود و هیچ کدام از طرف‌ها پیشروی‌های ارضی قابل توجهی به دست نیاوردند.

کارشناسان اعلام کردند که عقب راندن روس‌ها به سمت مواضعشان در پیش از شروع جنگ، دشوار خواهد بود؛ زمانیکه بخش‌هایی از لوگانسک، دونتسک و شبه جزیره کریمه در اختیار آنها بود.

به نوشته روزنامه واشنگتن پست، این فشار تا حدی ناشی از موفقیت‌های گذشته اوکراین در میدان نبرد است. ابتدا تلاش روسیه برای تصرف کی‌یف را دفع کرد و بعدها نیروهای روسیه را از سنگرهایشان در مناطق خارکف و خرسون بیرون راند.

در همین ارتباط وزیر دفاع اوکراین مدعی شده است: ما همه جا الهام بخش بودیم زیرا تصور این بود که در طول ۷۲ ساعت سقوط خواهیم کرد. اما سابقه نشان می‌دهد که شرکای اوکراین اکنون انتظار مشترک دارند که اوکراین دوباره موفق خواهد شد.

رزنیکوف فاش کرد که شرکای غربی به او گفته‌اند اکنون به نمونه بعدی موفقیت نیاز دارند، زیرا باید آن را به مردم خود نشان دهند. اما من نمی توانم به آنها بگویم که مقیاس این موفقیت چقدر خواهد بود. ده کیلومتر، ۳۰ کیلومتر، ۱۰۰ کیلومتر، ۲۰۰ کیلومتر؟

بر اساس این گزارش، موفقیت بزرگ اوکراین می‌تواند تسلیحات و مهمات غربی که این کشور برای ادامه جنگ به آن‌ها نیاز دارد، برایشان به همراه داشته باشد.

واشنگتن پست یادآوری می کند: اکنون روسیه ممکن است مزیت جغرافیایی و تعداد نیروهای بیشتری داشته باشد. وزیر دفاع اوکراین گفته است که حدود ۵۰۰ هزار نیروی روسی در حال حاضر بر اوکراین متمرکز هستند و دست کم ۳۰۰ هزار تن از آنها داخل خاک اوکراین هستند.
https://irna.ir/xjMpbc

**ساخت آزمایشگاه ژئوتکنیک در سوریه با همکاری پژوهشگاه زلزله‌شناسی ایران
پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله ایران و مرکز ملی زلزله‌نگاری سوریه تفاهم نامه جامع همکاری در حوزه‌های مختلف پژوهشی و فناوری مرتبط امضا کردند که یکی از مفاد آن طراحی و ساخت آزمایشگاه پیشرفته ژئوتکنیک در سوریه است.

آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور ایران در سفری دو روزه چهارشنبه گذشته (۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۲) در صدر هیات عالی رتبه‌ای به سوریه سفر کرد.

در این سفر «برنامه جامع همکاری‌های راهبردی و بلندمدت میان ایران و سوریه» همراه با ۱۴ سند همکاری‌ بین دو کشور در حوزه‌های همکاری‌های تجاری، نفت‌ و انرژی، فنی‌مهندسی، مسکن، حمل و نقل ریلی‌ و هوایی، مناطق آزاد و بخش خصوصی، ارتباطات و فناوری‌ و زلزله و امدادرسانی و تسهیل امور زیارتی به امضای مقامات دو طرف رسید.

یکی از این تفاهم‌نامه‌ها در حوزه همکاری‌های علمی زلزله‌شناسی بود که بر مبنای ارائه توانمندی های علمی و فنی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله به طرف سوری امضا شد و در قالب تفاهم نامه جامع همکاری در حوزه های متنوع پژوهشی و فناوری زلزله شناسی و مهندسی زلزله بین پژوهشگاه و مرکز ملی زلزله نگاری کشور سوریه به امضا رسید.

رئیس مرکز ملی شبکه لرزه نگاری باند پهن پژوهشگاه به عنوان نماینده اعزامی همراه هیات ایرانی، تصریح کرد این تفاهم‌ نامه شامل توسعه تجهیزات، آموزش و توانبخشی کادر فنی و تبادل تجربیات متخصصان در زمینه لرزه نگاری است به نحوی که به پیشرفت مرکز ملی زلزله نگاری این کشور کمک کند. طراحی و ساخت یک آزمایشگاه پیشرفته ژئوتکنیک در کشور سوریه از دیگر مفاد این تفاهم نامه است.

با توجه به آسیب پذیری و واقعیت لرزه خیز بودن کشور، بر اساس پیشنهاد سازمان یونسکو و تصویب دولت، مؤسسه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله با مجوز شورای گسترش آموزش عالی در آذر ۱۳۶۸ تأسیس شد. این مؤسسه در پاییز ۱۳۷۸ بر اساس مصوبه چهارصد و هشتمین جلسه شورای گسترش آموزش عالی به پژوهشگاه ارتقا یافت و در مردادماه ۱۳۸۰ اساسنامه جدید پژوهشگاه تصویب شد. تشکیلات جدید پژوهشگاه نیز در ۲۲ شهریورماه ۱۳۸۶ به تصویب هیات امنای پژوهشگاه رسید و از طرف وزیر علوم، تحقیقات و فناوری برای اجرا ابلاغ شد.

پژوهشگاه بین‌المللی مهندسی زلزله و زلزله‌شناسی از سه معاونت فناوری، پژوهشی و تحصیلات تکمیلی، اداری، مالی و توسعه منابع و چهار پژوهشکده زلزله شناسی، مهندسی سازه، مهندسی ژئوتکنیک و مدیریت خطرپذیری و بحران تشکیل شده است. همچنین مرکز ملی شبکه لرزه نگاری باندپهن کشور با ایستگاه لرزه نگاری مستقر در نقاط مختلف کشور نیز از جمله بخش های دیگر و تازه تاسیس این پژوهشگاه است.
https://irna.ir/xjMp۵P
**پیام مهم سفر رئیسی به سوریه از نگاه تحلیلگر آمریکایی
تحلیلگر ارشد آمریکایی با تاکید بر اینکه سفر آیت الله رئیسی رئیس جمهور ایران به سوریه در "زمان بسیار مهمی" انجام شد و از منظر آینده روابط دو کشور در "دوران پسا جنگ" حائز اهمیت است،درباره این سفر گفت:پیام مهم تهران به بازیگران منطقه این بود که به سرمایه گذاری در اتحاد خود با دمشق ادامه خواهد داد.

"جورجیو کافیرو" (Giorgio Cafiero) مدیر اجرایی موسسه تحلیل وضعیت خلیج فارس مستقر در واشنگتن دی سی در گفتگو با خبرنگار ایرنا در نیویورک افزود: رئیس جمهور ایران در مقطع بسیار حساس و مهمی به سوریه سفر کرد. در دوسال گذشته دولت بشار اسد با سرعت بالایی مشغول برنامه ریزی برای بازگشت به دنیای عرب بوده است. ‌تعدادی از کشورهای عربی از جمله آنهایی که در گذشته از شبه نظامیان درگیر در سوریه حمایت می کردند، اکنون درحال عادی سازی روابط با دمشق هستند و دیپلمات های خود را به سوریه می فرستند.

کافیرو که تحلیلگر و محقق در حوزه غرب آسیا و آفریقا است، تصریح کرد: توافق دیپلماتیکی که ایران و عربستان دو ماه پیش در پکن امضا کردند، تاثیر زیادی در ترغیب ریاض برای عادی سازی روابط با دمشق داشته است.

این تحلیلگر ارشد امور بین المللی ادامه داد: ایران به صراحت اعلام کرده است که فعالانه به حمایت از دولت دمشق و پیگیری منافع ملی خود در سوریه متعهد خواهد بود. جمهوری اسلامی ایران با انجام فداکاری‌های بزرگ برای تقویت دولت سوریه و کمک به حفظ قدرت آن در بحبوحه بحران، می‌خواهد سطح بالای نفوذ خود را در این کشور در آینده حفظ کند.

کافیرو تاکید کرد: درحالی که برخی از کشورهای عربی در تلاش برای بازگرداندن سوریه به مدار نفوذ خود با هدف توقف ایران در سوریه هستند، پیام تهران به بازیگران منطقه این است که جمهوری اسلامی ایران به سرمایه گذاری در اتحاد خود با دمشق ادامه خواهد داد.

مدیر اجرایی موسسه تحلیل وضعیت خلیج فارس درباره دلایل مخالفت کاخ سفید با این سفر و عادی سازی روابط سوریه با سایر کشورها گفت: واشنگتن می خواهد بازیگران منطقه ای، دولت سوریه را منزوی کنند و با اسد مانند یک رهبر غیرقانونی رفتار کنند. اگرچه دولت آمریکا اساساً با این واقعیت کنار آمده است که رئیس جمهور سوریه در آستانه سقوط از قدرت نیست و احتمالاً به این زودی ها هم تغییر نخواهد کرد، اما می خواهد از ادغام مجدد دمشق در حوزه دیپلماتیک منطقه عربی جلوگیری کند.

کافیرو همچنین درباره نقش ایران و سایر کشورها در سوریه پساجنگ گفت: نقشی که ایران در جریان درگیری سوریه ایفا کرد با نقشی که در دوره پس از جنگ ایفا می کند، متفاوت خواهد بود. در این مقطع، دولت اسد نیاز به حمایت مالی و سرمایه گذاری هنگفت برای بازسازی و توسعه مجدد سوریه دارد. غرب به دلیل عوامل سیاسی این امر را فراهم نخواهد کرد.

محقق آمریکایی حوزه غرب آسیا تصریح کرد: ایران از سرمایه‌گذاری اعراب در سوریه که به بازسازی این کشور کمک می‌کند، استقبال می‌کند، زیرا این امر نزدیک‌ترین متحد عرب تهران، یعنی «سوریه» را تقویت خواهد کرد.

مدیر اجرایی موسسه تحلیل وضعیت خلیج فارس مستقر در واشنگتن دی سی درباره تاثیر روند تحولات منطقه بر توافق سازش و عادی سازی روابط رژیم صهیونیستی با کشورهای عرب منطقه گفت: در شرایط کنونی، تصور پیوستن سعودی ها به توافقنامه ابراهیم بسیار دشوار است. از آنجایی که اسرائیل هیچ امتیازی به فلسطینی ها نمی دهد، ریاض تمایلی به عادی سازی روابط با تل آویو ندارد. ماهیت افراطی دولت فعلی اسرائیل، حتی با معیارهای تل آویو، پیوستن عربستان سعودی به توافقنامه ابراهیم را از واقعیت دورتر می کند. بر اساس ارزیابی من، روند گسترش توافقنامه ابراهیم فعلا متوقف شده است. در شورای همکاری خلیج فارس، تنها دو کشور عربی - امارات و بحرین روابط خود را با اسرائیل عادی کرده اند. من معتقد نیستم که یکی دیگر از اعضای شورای همکاری خلیج فارس، حداقل در آینده قابل پیش‌بینی، از این روند پیروی کند.

این تحلیلگر ارشد آمریکایی افزود: با این وجود، حتی اگر عادی سازی رخ ندهد، من فکر می کنم تعداد انگشت شماری از کشورهای عربی، از جمله عربستان سعودی، همکاری با اسرائیل را به روش های نسبتاً پنهانی انتخاب خواهند کرد که نیازی به پیوستن آنها به توافق ابراهیم ندارد. از آنجایی که عربستان سعودی چشم‌انداز بزرگ ۲۰۳۰ خود را پیش می‌برد، ریاض احتمالاً به راه‌هایی که اسرائیل می‌تواند به تنوع اقتصادی این کشور برای دوری از نفت کمک کند، اهمیت می‌دهد.

مشروح مصاحبه خبرنگار ایرنا در نیویورک با "جورجیو کافیرو" مدیر اجرایی موسسه تحلیل وضعیت خلیج فارس مستقر در واشنگتن و تحلیلگر و محقق حوزه خاورمیانه و آفریقا به شرح زیر است:
زمان بسیار مهم سفر رئیس جمهور ایران و دولت اسد در حال ورود به دنیای عرب

ایرنا: سفر آیت الله رئیسی رئیس جمهور اسلامی ایران به سوریه را پس از ۱۳ سال از آغاز بحران در این کشور چگونه ارزیابی می کنید؟

تحلیلگر آمریکایی: رئیس جمهور ایران در زمان بسیار مهمی به سوریه سفر کرد. در دوسال گذشته دولت بشار اسد رئیس جمهور سوریه با سرعت بالایی مشغول ورود مجدد به دنیای عرب بوده است. ‌تعدادی از کشورهای عرب از جمله آنهایی که در گذشته از شبه نظامیان درگیر در سوریه حمایت می کردند، اکنون درحال عادی سازی روابط با دمشق هستند و دیپلمات های خود را به سوریه می فرستند.

مقام های ایران، این روند را نشانه ای از موفقیت تهران و شکست واشنگتن می بینند. توافق دیپلماتیکی که ایران و عربستان دو ماه پیش در پکن امضا کردند، تاثیر زیادی در ترغیب ریاض برای عادی سازی روابط با دمشق داشته است. تهران این حرکت به سمت آشتی دمشق-ریاض را به عنوان یک تحول بسیار مثبت در خصوص منافع ملی خود و اهداف سیاست خارجی اش می داند.

سفر (آیت الله ) ابراهیم رئیسی به سوریه از منظر آینده روابط تهران و دمشق در دوران پسا جنگ حائز اهمیت بود. در حالی که ایران در بحبوحه بحرانی که سال ۲۰۱۱ شروع شد برای سوریه مهم بود، تهران می‌خواهد نشان دهد که ایرانی‌ها همچنان متعهد به همکاری نزدیک با دمشق در آینده هستند. در طول این سفر، قراردادهایی در حوزه انرژی، تجارت، راه آهن و کشاورزی امضا کردند که نشان دهنده تمایل تهران برای تعمیق بیشتر روابط دوجانبه در ماه ها و سال های آینده است.

پیام تهران به بازیگران منطقه ای

ایرنا: از دیدگاه شما، تاثیر سفر رئیس جمهور ایران در روند تحولات آتی منطقه غرب آسیا به ویژه سوریه چیست؟

تحلیلگر آمریکایی: ایران به صراحت اعلام کرده است که فعالانه به حمایت از دولت دمشق و پیگیری منافع ملی خود در سوریه متعهد خواهد بود. ایران با انجام فداکاری‌های بزرگ برای تقویت دولت سوریه و کمک به حفظ قدرت آن در بحبوحه بحران، می‌خواهد سطح بالای نفوذ خود را در این کشور در آینده حفظ کند. در حالی که برخی از کشورهای عربی در تلاش برای بازگرداندن سوریه به مدار نفوذ خود با هدف کاهش نفوذ ایران در سوریه هستند، پیام تهران به بازیگران منطقه این است که جمهوری اسلامی ایران به سرمایه گذاری در اتحاد خود با دمشق ادامه خواهد داد.

آمریکا در پی ممانعت از ادغام مجدد دمشق در حوزه دیپلماتیک منطقه عربی

ایرنا : به نظر شما چرا آمریکا از عادی سازی روابط سوریه با دیگر کشورها حمایت نمی کند و به همراه رژیم اسرائیل از سفر رئیس جمهور ایران به سوریه عصبانی هستند در حالیکه آمریکا به بهانه مبارزه با گروههای تروریستی همچنان در سوریه حضور غیرقانونی دارد و به گفته مقامات دمشق در حال غارت منابع نفت و انرژی سوریه است؟

تحلیلگر آمریکایی: آمریکا می خواهد بازیگران منطقه ای دولت سوریه را منزوی کنند و با اسد مانند یک رهبر غیرقانونی رفتار کنند. اگرچه واشنگتن اساساً با این واقعیت کنار آمده است که رئیس جمهور سوریه در آستانه سقوط از قدرت نیست و احتمالاً به این زودی ها تغییر نخواهد کرد، اما می خواهد از ادغام مجدد دمشق در حوزه دیپلماتیک منطقه عربی جلوگیری کند.

آمریکا و اسرائیل نمی خواهند شاهد قدرت گرفتن مجدد سوریه تحت حاکمیت بشار اسد مانند دوران پیش از درگیری در سال ۲۰۱۱ باشند و این کشور دوباره به یک بازیگر قوی منطقه ای تبدیل شود. بنابراین، واشنگتن از اهرم مالی و قدرت تحریم ها برای بازدارندگی کشورهای عربی مانند امارات از سرمایه گذاری و تجارت با سوریه استفاده می کنند.سوریه ضعیف شده است و اقتصاد این کشور در وضعیت وحشتناکی قرار دارد، و به نظر من سیاست های آمریکا برای جلوگیری از تغییر هر یک از این واقعیت ها طراحی شده است. با این حال، تعداد فزاینده ای از کشورهای عربی چنین اعتقادی ندارند که اتخاذ رویکرد مشابه « کره شمالی» برای سوریه نتیجه مثبتی برای منطقه خواهد داشت و بنابراین، سؤالات در مورد دولت سوریه احتمالاً منبع تنش میان آمریکا و برخی از متحدان و شرکای عرب آمریکا مانند امارات، عربستان سعودی، بحرین، عمان، اردن و مصر خواهد بود.

اجتناب غرب به دلایل سیاسی از بازسازی سوریه/احتمال نادیده گرفتن قانون سزار از سوی ریاض و ابوظبی

ایرنا: جمهوری اسلامی ایران به درخواست دولت بشار اسد و بر اساس اصل مستشاری به همراه روسیه و محورهای مقاومت، به سوریه کمک کرد تا گروههای تروریستی در این کشور حاکم نشوند. اکنون، نقش ایران را در دوره عادی سازی روابط منطقه ای و تحولات جدید این منطقه چگونه ارزیابی می کنید؟

تحلیلگر آمریکایی: نقشی که ایران در جریان درگیری سوریه ایفا کرد با نقشی که در دوره پس از جنگ ایفا می کند، متفاوت خواهد بود. در این مقطع، دولت اسد نیاز به حمایت مالی و سرمایه گذاری هنگفت برای بازسازی و توسعه مجدد سوریه دارد. غرب به دلیل عوامل سیاسی این امر را فراهم نخواهد کرد. این در حالی است که شرایط اقتصادی ایران و روسیه مانع از ارائه این کمک ها از سوی تهران یا مسکو خواهد شد.

بنابراین، کشورهای ثروتمند عربی خلیج فارس مانند عربستان سعودی و امارات، کشورهایی هستند که حداقل در نهایت احتمال دارد چنین سرمایه گذاری هایی را در سوریه پس از جنگ انجام دهند. با این حال، در حال حاضر، تحریم های آمریکا آنها را از انجام این کار باز می دارد. اما شرایط آینده ممکن است تغییر کند. در زمانی که ریاض و ابوظبی استقلال خود را از واشنگتن اعلام می کنند، غیر واقعی نیست که احتمال نادیده گرفتن قانون سزار توسط این دو کشور عربی را در نظر بگیریم، به خصوص اگر آنها احساس کنند که دولت بایدن تمایلی به اجرای چنین تحریم های ثانویه ای ندارد.

در پایان، ایران از سرمایه‌گذاری اعراب در سوریه که به بازسازی کشور کمک می‌کند، استقبال می‌کند، زیرا این امر نزدیک‌ترین متحد عرب تهران، یعنی «سوریه» را تقویت خواهد کرد.

توقف روند سازش و دشواری پیوستن عربستان به این توافق

ایرنا: با توجه به روند تحولات منطقه ای پس از احیای روابط ایران و عربستان سعودی، آینده روند توافق به اصطلاح ابراهیمی (سازش) را چگونه ارزیابی می کنید؟ آیا رژیم اسرائیل خواهد توانست به اهداف خود در فضای جدید منطقه غرب اسیا برسد؟

تحلیلگر آمریکایی: شاید روزی عربستان سعودی روابط دیپلماتیک خود را با اسرائیل رسمی کند اما در شرایط کنونی، تصور پیوستن سعودی ها به توافقنامه ابراهیم بسیار دشوار است. از آنجایی که اسرائیل هیچ امتیازی به فلسطینی ها نمی دهد، ریاض تمایلی به عادی سازی روابط با تل آویو ندارد.

ماهیت افراطی دولت فعلی اسرائیل، حتی با معیارهای تل آویو، پیوستن عربستان سعودی به توافقنامه ابراهیم را از واقعیت دورتر می کند. بر اساس ارزیابی من، روند گسترش توافقنامه ابراهیم فعلا متوقف شده است. در شورای همکاری خلیج فارس، تنها دو کشور عربی - امارات و بحرین روابط خود را با اسرائیل عادی کرده اند. من معتقد نیستم که یکی دیگر از اعضای شورای همکاری خلیج فارس، حداقل در آینده قابل پیش‌بینی، از این روند پیروی کند.

با این وجود، حتی اگر عادی سازی رخ ندهد، فکر می کنم تعداد انگشت شماری از کشورهای عربی، از جمله عربستان سعودی، همکاری با اسرائیل را به روش های نسبتاً پنهانی انتخاب خواهند کرد که نیازی به پیوستن آنها به توافق نامه ابراهیم ندارد. از آنجایی که عربستان سعودی چشم‌انداز بزرگ ۲۰۳۰ خود را پیش می‌برد، ریاض احتمالاً به راه‌هایی که اسرائیل می‌تواند به تنوع اقتصادی این کشور برای دوری از نفت کمک کند، اهمیت می‌دهد.
https://irna.ir/xjMp۵s
**سفر نخست وزیر ژاپن به کره جنوبی پس از ۱۲ سال
«فومیو کیشیدا» نخست وزیر ژاپن روز یکشنبه به منظور دیدار و گفتگو با یون سوک یول رئیس جمهوری کره جنوبی وارد سئول شد.

این سفر نشان دهنده آغاز کامل "دیپلماسی رفت و برگشت" بین رهبران دو کشور پس از ۱۲ سال به شمار می آید.

بر اساس این گزارش، سفر کیشیدا در حالی صورت می گیرد که روابط دوجانبه پس از تصمیم سئول در ماه مارس (اسفند- فروردین) برای جبران خسارت قربانیان کره ای کار اجباری در زمان جنگ جهانی دوم رو به گرمی گرائیده است.

اخیرا کره جنوبی و ژاپن رایزنی های دیپلماتیک خود را در مورد راه های جبران خسارت قربانیان کره ای کار اجباری در زمان جنگ جهانی دوم بر اساس احکام سال ۲۰۱۸ دادگاه عالی سئول برگزار کرده اند.

سئول به طور رسمی ایده استفاده از یک بنیاد عمومی مستقر در کره جنوبی را برای پرداخت غرامت قربانیان کره ای مطرح کرد ...

یون پس از اعلام این تصمیم از سوی ژاپن به توکیو سفر کرد و با کیشیدا به عنوان اولین رئیس جمهور کره جنوبی که در ۱۲ سال گذشته به ژاپن سفر دوجانبه کرد، دیدار و گفتگو داشت.

سفر دو روزه کیشیدا همچنین اولین سفر دوجانبه یک مقام عالیرتبه ژاپنی در ۱۲ سال گذشته به کره جنوبی به شمار می آید.

مقامات دو طرف در حال حاضر دیپلماسی رفت و برگشت را در دستورکار خود قرار داده اند که به نوعی بازدیدهای متقابل منظم از سوی رهبران دو کشور استو

همچنین به نظر می رسد گفتگو در خصوص برنامه هسته ای کره شمالی به عنوان یکی از موضوعات در دستور کار مذاکرات میان دو طرف باشد. در حال حاضر کره جنوبی با هدف خنثی کردن تهدیدات هسته ای کره شمالی در صدد توسعه همکاری با ژاپن و آمریکاست.

یون اخیرا از سفری رسمی از واشنگتن بازگشته است. در جریان دیدار رئیس جمهوری کره جنوبی با جو بایدن همتای آمریکایی خود، بر روی مجموعه ای از اقدامات برای حمایت از تعهد "بازدارندگی گسترده" ایالات متحده برای دفاع از کره جنوبی با تمام توانایی های نظامی خود، از جمله سلاح های هسته ای توافق صورت گرفته است.
https://irna.ir/xjMp۶T
**ایران آماده جذب و تربیت دانشجو در رشته‌های مورد نیاز قرقیزستان است
رییس مرکز همکاری‌های علمی بین‌المللی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در دیدار با سفیر قرقیزستان در ایران از آمادگی تهران برای جذب و تربیت دانشجو در رشته‌های مورد نیاز قرقیزستان اقدام به جذب دانشجو و تربیت خبر داد.

وحید حدادی‌اصل قائم‌مقام وزیر علوم در امور بین الملل در این دیدار تبادل اساتید و دانشجویان، گسترش زبان و ادبیات فارسی، ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی و موضوع انتقال فناوری را از مهم‌ترین محورهای همکاری بین دو کشور دانست و گفت: اکنون پس از ۴۴ سال از انقلاب شکوهمند اسلامی دانشگاه‌های ایران در رتبه بندی‌های مطرح دنیا جایگاه مطلوبی دارند و جهش‌های فناورانه و نوآورانه در مراکز علمی ما روز به روز در حال سرعت گرفتن است.

وی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد در رشته‌های مورد نیاز کشور قرقیزستان اقدام به جذب دانشجو و تربیت متخصص کند. تبادل فناوری یکی از محورهای همکاری بین دو کشور است و طی چند سال تحریم غرب علیه جمهوری اسلامی ایران، برای ما فرصتی ایجاد شد تا به پیشرفت‌های فناورانه بسیاری دست یابیم، بنابراین آمادگی داریم دستاوردهای علمی- فناورانه خود را با کشور قرقیزستان به اشتراک بگذاریم.

رئیس مرکز همکاری‌های علمی بین‌المللی وزارت علوم در ادامه به جایگاه پارک‌های علم و فناوری کشور و شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان مستقر در آنها اشاره کرد و افزود: واین وزارتخانه آماده است تا ضمن برگزاری یک گردشگری فناورانه برای روسای دانشگاه‌ها، اساتید و محققان قرقیزستانی در خصوص ایجاد چنین مراکزی به صورت مشترک اقدام کند.

حدادی اصل در ادامه این ددیدار وزیر علوم قرقیزستان را برای بازدید از دانشگاه‌ها و پارک‌های علم و فناوری کشور دعوت کرد.

سفیر قرقیزستان در ایران نیز در این دیدار بر تقویت همکاری در حوزه علمی و فناوری را تاکید کرد و گفت: ایجاد پارک‌های علم و فناوری مشترک و آموزش زبان فارسی برای کشور ما بسیار مهم است.

تورداقون صدیق‌اف تصریح کرد: سفر روسای دانشگاه‌ها و اساتید قرقیزستانی به جمهوری اسلامی ایران و بازدید از مراکز فناورانه ایران مفید خواهد بود، زیرا ایران به موفقیت‌های چشمگیری در زمینه‌های فناوری دست یافته است.

وی در راستای تقویت روابط بین دو کشور و گسترش همکاری‌های علمی بین‌المللی در حوزه علوم و فناوری، امضای یادداشت تفاهم‌ علمی میان دو کشور را مهم ارزیابی و افزود: این یادداشت تفاهم و تقویت همکاری، نتایج مثبت علمی و اقتصادی را برای دو طرف به دنبال خواهد داشت.
https://irna.ir/xjMp۶D
**پروژه راه‌آهن خاورمیانه، محور مذاکرات آمریکا و شرکای جنوب آسیا
تارنمای آکسیوس نوشت، آمریکا، عربستان، امارات و هند درباره یک پروژه بزرگ عمرانی مذاکره می‌کنند که کشورهای حوزه خلیج فارس را از طریق یک شبکه ریلی و نیز خطوط کشتیرانی به هند متصل خواهد کرد.

این رسانه آمریکایی به نقل از دو منبع مطلع از این طرح ضمن اعلام مذاکرات مشاوران امنیت ملی آمریکا، عربستان، امارات و هند درباره این پروژه مشترک احتمالی نوشت: این پروژه یکی از طرح های اصلی کاخ سفید برای مقابله با افزایش نفوذ چین در این منطقه است. خاورمیانه بخش کلیدی طرح کمربند و جاده چین است.

دو منبع آگاه به این رسانه گفتند: انتظار می رود جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز یکشنبه در عربستان با همتایان سعودی، اماراتی و هندی خود درباره این پروژه و دیگر مسائل منطقه ای مذاکره کند.

یک مقام آمریکایی گفت این پروژه یکی از بسیاری از موضوعاتی خواهد بود که در این دیدار درباره آنها گفت و گو خواهد شد.

مقام دیگر آمریکایی اظهار داشت، سالیوان با بن سلمان ولیعهد عربستان و دیگر مقامات سعودی درباره روابط دوجانبه بین عربستان و آمریکا، مسائل منطقه و امکان برداشتن گام های بیشتر در عادی سازی روابط بین عربستان و تل آویو مذاکره خواهد کرد.

آکسیوس به نقل از دو منبع دیگر مطلع از این طرح نوشت، ایده چنین پروژه ای در مذاکرات بیش از یک سال و نیم گذشته در گردهمایی دیگری موسوم به I۲U۲ مطرح شد که آمریکا، رژیم صهیونیستی، امارات و هند در آن شرکت داشتند.

این گردهمایی در اواخر سال ۲۰۲۱ با هدف مذاکره درباره طرح های زیرساختی راهبردی در خاورمیانه تشکیل شد.

آکسیوس در بخشی از گزارش خود آورده است دولت جو بایدن به تازگی ایده اجرای این طرح را با مشارکت و همکاری عربستان گسترش داد.

منابع مذکور گفتند که این طرح اتصال کشورهای عربی و حوزه خلیج فارس را از طریق شبکه راه آهن را شامل می شود که در نهایت از طریق بنادر در خلیج فارس به هند متصل می شود.

اکسیوس به نقل از این منابع افزود، رژیم صهیونیستی هنوز بخشی از این طرح نیست اما ممکن است در صورت موفقیت تلاش های عادی سازی در روابط آن با کشورهای منطقه در آینده به این پروژه مشترک ملحق شود.

این تارنمای آمریکایی نوشت، سفارت های هند، امارات و عربستان در واشنگتن به درخواست آکسیوس برای اظهارنظر در این زمینه پاسخی نداده اند.

سالیوان در سخنرانی روز پنجشنبه در اندیشکده «موسسه واشنگتن برای خاور نزدیک» گفت: مفهوم اصلی این طرح اتصال جنوب آسیا به خاورمیانه و آمریکا است تا به پیشرفت فناوری اقتصادی و دیپلماسی ما کمک کند.

وی افزود تعداد زیادی پروژه دیگر در راه است و گام های هیجان انگیز جدیدی در ماه آینده برداشته خواهد شد.

مشاور امنیت ملی کاخ سفید مدعی شد یکی از ستون های راهبرد دولت بایدن در خاورمیانه، یکپارچکی منطقه ای است.
https://irna.ir/xjMp۶N
**مقاومت فلسطین: جبهه‌های مقاومت به هم پیوند خورده است/ اجازه تغییر قواعد درگیری را نمی‌دهیم
گروههای مبارز فلسطینی در نوار غزه با اشاره به پیوند خوردن جبهه های مقاومت و وحدت میدان های نبرد با رژیم صهیونیستی تاکید کردند که مقاومت فلسطین به دشمن صهیونیست اجازه تغییر قواعد درگیری را نخواهد داد.

گروههای مقاومت فلسطین در نوار غزه در بیانیه خود گفتند: مقاومت معادله غزه - قدس، غزه - اسیران فلسطینی و غزه - ملت فلسطین را تحکیم بخشید و موضوع اسیران فلسطینی در صدر اولویت های مقاومت و محل اجماع ملی است و این اسیران خط قرمز ما هستند.

این بیانیه با اشاره به جنایت جدید رژیم صهیونیستی در به شهادت رساندن چهار جوان فلسطینی در کرانه باختری تاکید کرد: این جنایت بدون مجازات نخواهد ماند و خون شهدا هدر نخواهد رفت.

گروههای مقاومت فلسطین با اشاره به وحدت میادین نبرد و پیوند جبهه های مقاومت تاکید کردند: مقاومت دژ و شمشیر دفاع از ملت و مقدسات و اسیران فلسطینی باقی خواهد ماند.

این بیانیه افزود: قدس قطب نما و محور درگیری با دشمن صهیونیست و پایتخت ابدی فلسطین است.
https://irna.ir/xjMp۷v
**لبنان: بازگشت سوریه به اتحادیه عرب ضروری است
وزیر امور خارجه لبنان گفت که سوریه باید به اتحادیه عرب بازگردد و کشورش همواره بر ضرورت این امر تاکید دارد و از آن حمایت می کند.

«عبدالله بوحبیب» از تلاش بیروت در خصوص بازگشت سوریه به اتحادیه عرب خبر داد و افزود که پیشنهاداتی در این خصوص به اتحادیه عرب ارائه شده است.

وی ادامه داد که کشورش از بازگشت سوریه به عضویت اتحادیه عرب حمایت می‌کند و آن را بسیار با اهمیت می‌داند.

بوحبیب پیش از ترک بیروت به مقصد قاهره برای حضور در نشست وزیران خارجه عرب افزود که لبنان از بازگشت سوریه به اتحادیه عرب حمایت می کند و در همین راستا بزودی نشست مشورتی میان وزاری خارجه اتحادیه عرب برگزار و در این خصوص تصمیم گیری خواهد شد.

نشست وزیران خارجه عرب در خصوص بازگشت سوریه به اتحادیه عرب قرار است امروز یکشنبه در قاهره برگزار شود. این مقامات عرب همچنین نشست دیگری نیز برای بررسی اوضاع در سودان برگزار می کنند.

به تازگی نیز احمد ابوالغیط دبیرکل اتحادیه عرب در گفت وگو با شبکه سعودی الشرق تاکید کرد که بازگشت سوریه به اتحادیه عرب در نشست قریب الوقوع سران کشورهای عربی در ریاض «بسیار محتمل» است و این امر باید به طور تدریجی و مرحله ای انجام شود.

وی اضافه کرد که بازگشت دمشق به کرسی اش در اتحادیه عرب که از سال ۲۰۱۱ خالی است ابتدا با برگزاری نشست و بررسی این مساله آغاز می شود و سپس کشورهای عضو اتحادیه عرب موافقت خواهند کرد و بعد از آن از سوریه دعوت خواهد شد.

دبیرکل اتحادیه عرب اضافه کرد که با توجه به تماس ها و اقدامات انجام شده، بازگشت سوریه به اتحادیه عرب در نشست ریاض که قرار است ۱۹ می(۲۹ اردیبهشت) برگزار شود، بسیار محتمل است مگر اینکه اتفاق بزرگی رخ دهد.
https://irna.ir/xjMp۶J
**آتش‌سوزی معدن در پرو ۲۷ مفقودی بر جای گذاشت
به دنبال آتش‌سوزی در یک معدن در جنوب پرو، دست‌کم ۲۷ نفر مفقود شدند.

دولت منطقه‌ای آرِکیپا (Arequipa) اتصال کوتاه برق را عامل این حادثه آتش‌سوزی در معدنی که در یکی از مناطق دورافتاده پرو واقع شده است، عنوان کرد.

دولت پرو شامگاه شنبه وقوع این حادثه که هنوز آمار دقیق تعداد کشته شدگان آن مشخص نیست را تایید کرد.

وزارت کشور پرو از طریق صفحه توییتر خود اعلام کرد: نیروهای پلیس به منظور کمک‌رسانی در یافتن اجساد معدنچیانی که در داخل یک تونل جان باخته‌اند، در منطقه یاناکیئوآ (Yanaquihua) حضور دارند.

تصاویر منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی، ستون بزرگی از دود سیاه را نشان می‌دهد که از معدن خارج می‌شود و رسانه‌های محلی نیز با انتشار تصاویر و ویدئوهایی گزارش می‌دهند که در زمان اتصال کوتاه، برخی کارگران معدن در عمق حدود ۸۰ متری مشغول کار بودند.

در بیانیه این نهاد منطقه‌ای آمده است که علاوه بر ۲۷ مفقود، سه امدادگر نیز مجروح شده‌اند.
https://irna.ir/xjMp۷q
**بورل: جنگ اوکراین اختلاف غرب را با کشورهای دیگر عیان کرد
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا امروز هشدار داد که با وجود آنکه جنگ روسیه علیه اوکراین به اتحاد دوباره کشورهای دو سوی اقیانوس اطلس منجر شده ولی اختلافات آنان را با دیگر کشورهای جهان آشکار کرده است.

جوسپ بورل در مطلبی که در تارنمای اتحادیه اروپا منتشر شد، با اشاره به تفاوت برداشت ها از جنگ اوکراین، ریشه آن را تاریخ، جغرافیا و اولویت های سیاسی متفاوت دانست و افزود: این خطر وجود دارد که این گسست افزایش یافته و به شکاف تبدیل شود.

وی توصیه کرد که کشورهای غربی همزمان با حمایت از اوکراین در جهت توجه به انتظارات مشروع دیگر کشورها فعالیت بیشتری انجام دهند.

به اعتقاد بورل، بسیاری از کشورهای بی طرف و ناظر جنگ اوکراین، الزاماً حامی روسیه نبوده و پشتیبانی نکردن آنها از اوکراین از باورشان به معیارهای دوگانه غرب، عدم توجه فوری کشورهای غربی به دیگر مسائل و بسیج منابع فراوان برای جنگ اوکراین در عین نادیده گرفتن موارد مشابه، ناشی می‌شود.

بورل نوشت: ما می خواهیم اوکراین پیروز شود و هر چه که لازم باشد برای نیل به این هدف انجام می دهیم. اما لازم است که در پیشگاه افکار عمومی جهان نیز در همین سطح متعهد باشیم تا اعتماد لازم را به دست آورده و بسیاری از بحران های جهانی را حل و فصل کنیم.
https://irna.ir/xjMp۷B

**سازمان جهانی بهداشت: ریشه‌کنی کامل کووید-۱۹ غیرمحتمل است
مایکل رایان مدیر برنامه‌های اضطراری سازمان جهانی بهداشت گفت که ریشه‌کنی کامل کووید-۱۹ غیرمحتمل است.

رایان شنبه اظهار کرد: معیارهای بسیار خاص و ویژه‌ای برای ریشه‌کن کردن یک ویروس وجود دارد.

وی افزود: ما در مورد کووید-۱۹ با ویروسی مواجه هستیم که بسرعت تغییر و تکامل پیدا می‌کند، از انسان به حیوان و بالعکس منتقل می‌شود و می‌تواند در فضاهای مختلفی پنهان شود. بنابراین، بسیار سخت است که درباره ریشه‌کنی یا حذف آن صحبت کنیم.

این مقام سازمان جهانی بهداشت تاکید کرد که حذف «تهدید این ویروس علیه بهداشت عمومی» از طریق واکسیناسیون و درمان، ممکن و شدنی است و «می‌توانیم وضع اضطراری را خاتمه دهیم اما نمی‌توانیم به ویروس پایان بدهیم.»

وی افزود: آیا می‌توانیم کووید-۱۹ را حذف کنیم؟ من فکر می‌کنم این کار اگر غیرممکن نباشد، بسیار "غیرمحتمل" خواهد بود.

تدروس ادهانوم روز جمعه دبیرکل سازمان جهانی بهداشت ضمن اعلام پایان وضعیت اضطراری در رابطه با شیوع بیماری کووید-۱۹ آن را کماکان تهدیدی برای سلامت بشر اعلام کرد.

وی در عین حال تاکید کرد که این موضوع به معنای از بین رفتن تهدید کووید-۱۹ نیست و خطر جهش‌های جدید این ویروس کماکان باقی است.

ادهانوم تعداد جانباختگان کرونا را بیش از عدد رسمی هفت میلیون نفر ارزیابی کرد و گفت احتمالا حداقل ۲۰ میلیون نفر در اثر ابتلا به این بیماری کشته شده‌اند.
https://irna.ir/xjMp۴۵
**گروسی: اوضاع در اطراف نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا خطرناک است
رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هشدار داد که اوضاع در اطراف نیروگاه برق هسته‌ای زاپوریژیا در اوکراین بطور بالقوه خطرناک شده است.

گروسی شنبه شب گفت که اوضاع در حوالی نیروگاه برق هسته‌ای زاپوریژیا «به طرز فزاینده‌ای غیرقابل پیش‌بینی و بالقوه خطرناک شده است.»

وی افزود: من بشدت نگران ایمنی هسته‌ای و خطرات امنیتی پیش روی این نیروگاه هستم.

گروسی اظهار کرد که کارشناسان آژانس در این نیروگاه همچنان صدای گلوله‌باران در اطراف آن می‌شنوند.

وی تاکید کرد: این تاسیسات هسته‌ای بزرگ باید محافظت شود. من به تلاش برای اعمال فشار بر همه طرف‌ها برای دستیابی به این هدف حیاتی ادامه می‌دهم.

گروسی افزود: آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هر کاری انجام می‌دهد تا به تضمین ایمنی و امنیت نیروگاه کمک کند.

زاپوریژیا بزرگترین نیروگاه برق هسته‌ای اروپا است و کارکنان اوکراینی به فعالیت خود در این نیروگاه ادامه می‌دهند.

نیروگاه زاپوریژیا در استانی با همین نام در شهر انرهودار در جنوب شرق اوکراین واقع شده که در اوایل ماه مارس ۲۰۲۲ (اوایل اسفند) بلافاصله پس از حمله به اوکراین توسط نیروهای روسیه تصرف شد.
https://irna.ir/xjMp۴h
**تیراندازی در تگزاس آمریکا یک کشته و چند زخمی داشت
مقام‌های آمریکایی اعلام کردند که تیراندازی در یک مرکز خرید در حومه شهر دالاس ایالت تگزاس دستکم یک کشته و چند زخمی بر جای گذاشت.

شبکه سی.ان.ان بامداد یکشنبه به نقل از مقام‌های آمریکایی خبر داد که عامل تیراندازی در جریان درگیری با پلیس کشته شده است.

پلیس در حال تعقیب یک فرد مسلح دیگر است اما هنوز مشارکت وی در این تیراندازی تایید نشده است.

پلیس همچنین یک خودرو را که احتمال متعلق به عامل تیراندازی است، شناسایی کرده و یک تیم شناسایی بمب در حال بررسی آن است.

به نوشته رویترز، چند تن در این تیراندازی زخمی شده‌اند اما تعداد آنها اعلام نشده است.

«تیراندازی‌های جمعی» یک اتفاق تکراری در آمریکا است ، بطوریکه از ابتدای سال ۲۰۲۳ تاکنون دستکم ۱۹۸ مورد از این تیراندازی‌ها ثبت شده است.

تیراندازی‌های جمعی به اقدامات مسلحانه‌ای گفته می‌شود که بر اثر آنها دستکم چهار نفر یا بیشتر، غیر از عامل تیراندازی، کشته یا زخمی می‌شوند.
https://irna.ir/xjMp۴r
**اعلام وضعیت اضطراری در استان آلبرتای کانادا
مقام‌های استان آلبرتا در کانادا پس از وقوع آتش‌سوزی‌های «بی‌سابقه» جنگل‌ها که هزاران نفر را وادار به ترک خانه‌هایشان کرد، وضعیت اضطراری اعلام کردند.

مقام‌های کانادا تا بامداد یکشنبه از وقوع ۱۱۰ آتش‌سوزی فعال در آلبرتا خبر دادند که ۳۶ مورد آنها کنترل شده است.

کریستی تراکر مدیر بخش اطلاع‌رسانی جنگلبانی آلبرتا گفت: آتشنشان‌ها روز بسیار پرچالشی داشتند. ما با بادهای بسیار شدید و هوای گرم مواجه هستیم.

وی افزود که آتش‌نشان‌هایی از اونتاریو و کبک برای مهار آتش‌سوزی‌ها به آلبرتا آمده‌اند.

به گفته مقام های آلبرتا تاکنون بیش از ۲۴ هزار نفر مجبور شده‌اند که بدلیل آتش‌سوزی‌ها خانه‌های خود را ترک کنند.

با وخیم شدن اوضاع، دانیل اسمیت سروزیر آلبرتا در کنفرانسی خبری گفت که در این استان اعلام وضعیت اضطراری کرده است.

درحالی که غرب کانادا تا هفته گذشته یک بهار سرد را تجربه می‌کرد؛ افزایش سریع ۱۰ تا ۱۵ درجه‌ای دما، بالاتر از میانگین در این وقت از سال، به بروز همزمان آتش‌سوزی جنگلی و وقوع سیل منجر شده است.

دو سال پیش وقوع پدیده آب و هوایی «گنبد گرمایی» (Heat dome) در بریتیش کلمبیا، آتش سوزی‌های گسترده و مرگ صدها تن را به دنبال داشت.
https://irna.ir/xjMp۴y
**حمله مسلحانه در نیجریه ۷ کشته و ۲۲ زخمی برجای گذاشت
منابع خبری شنبه شب گزارش دادند که در نتیجه حملات به مردم غیر نظامی در شمال شرق نیجریه، هفت تن کشته و ۲۲ تن دیگر زخمی شدند.

این حمله در استان بورنو در شمال شرق نیجریه رخ داده است.

منابع امنیتی و ساکنان محلی در این ارتباط گفتند که افراد مسلح ناشناس سوار بر موتور و خودرو روی مردم آتش گشودند.

هرچند تاکنون هیچ فرد یا گروهی مسؤولیت این کشتار مردم غیر نظامی را برعهده نگرفته، اما انگشت اتهام به سوی گروه بوکوحرام نشانه رفته است.

گروه تروریستی بوکوحرام تاکنون هزاران نفر را در آفریقا به قتل رسانده و میلیون‌ها تن دیگر را آواره کرده‌اند.

بوکوحرام همچنین در سال ۲۰۱۵ حملاتی را به کشورهای نیجریه، کامرون، چاد و نیجر انجام داد و دست‌کم دو هزار نفر در جریان حملات این گروه در منطقه دریاچه چاد کشته شدند.
https://irna.ir/xjMp۴D
**کشتار سیاه پوستان، تراژدی بی‌پایان آمریکا
این روزها در حالی مردم آمریکا در اعتراض به خفه شدن یک شهروند سیاه‌پوست به دست تفنگدار دریایی سفیدپوست راهی خیابان‌ها شده‌اند که تبعیض نژادی به‌عنوان میراث دوران برده‌داری هنوز پررنگ است؛ نژادپرستی سیستماتیک و نهادینه شده‌ای که هشت سال ریاست جمهوری اوباما هم از عمق آن نکاست.

با کشته شدن یک جوان سیاه‌پوست به دست یک نظامی سفید پوست آمریکایی در متروی نیویورک، اعتراضات ضدنژادپرستی در واشنگتن و نیویورک بالا گرفته‌است.

در تصاویر هولناکی که از متروی منطقۀ منهتن نیویورک منتشر شده، یک مرد سفیدپوست که گفته می‌شود تفنگدار دریایی آمریکاست، «جردن نیلی» سیاه‌پوست ۳۰ ساله و بی‌خانمان را درمقابل چشم مسافران خفه کرد. پلیس این تفنگدار دریایی ۲۴ ساله را بازجویی و سپس آزاد کرد.

همزمان نخستین بازدید رسمی کارشناسان سازمان ملل از آمریکا در چارچوب بررسی تبعیض نژادی و نقض حقوق سیاه‌پوستان آمریکایی که پس از قتل «جورج فلوید» در مِه ۲۰۲۰ مورد توجه شورای امنیت سازمان قرار گرفته بود، پس از دو هفته روز جمعه پانزدهم اردیبهشت‌ماه به پایان رسید.

کارشناسان در پایان بازدید از تبعیض نژادی را به‌عنوان میراث دوران برده‌داری یاد و تاکید کردند که آمریکا باید شعارسازی و برخوردهای مقطعی را کنار گذشته و با معضل جاری خشونت پلیس علیه سیاه‌پوستان و نابرابری نژادی، مقابله کند.

سالانه شمار زیادی از سیاه‌پوستان آمریکایی به دلیل آنچه «نژادپرستی سیستماتیک» در این کشور خوانده می‌شود، مورد آزاد و اذیت و رفتار تبعیض‌آمیز قرار می‌گیرند و حتی توسط نیروهای پلیس کشته می‌شوند.

بنابراین قتل سریالی سیاه‌پوستان از سوی پلیس آمریکا به یکی از تراژدی‌های ماندگار این کشور تبدیل شده‌است. سال ۲۰۱۴ تیراندازی به «مایکل براون» نوجوان ۱۸ ساله در شهر فرگوسن ایالت میزوری آمریکا به عنوان جرقه‌ای، شهرهای مختلف این کشور را به ناآرامی کشاند. براون سیاه‌پوست، مسلح نبود و سوء سابقه نیز نداشت اما با شلیک شش گلوله، قربانی تعصبات نژادپرستانه پلیس شد.

اتفاقا همان سال «اریک گارنر» ۴۳ ساله نیز مرد سیاه‌پوستی بود که به علت فشردن گردن و قفسه سینه از سوی چند افسر پلیس به قتل رسید. جالب اینکه پلیس‌های قاتل او تبرئه شدند و همین موضوع باعث به راه افتادن موجی از تظاهرات عمومی در سراسر آمریکا شد.

متعاقب آن، رخدادی مشابه در این کشورِ مدعی حقوق بشر، پهنه آمریکا را به ناآرامی کشاند و این بار قربانی «جورج فلوید» بود؛ مردی ۴۶ ساله سیاه‌پوست و غیرمسلح که گردن او زیر زانوی پلیس سفیدپوست قرار گرفت و با تکرار جمله «نمی‌توانم نفس بکشم»، جان داد؛ حادثه‌ای غم‌انگیز که همه جهانیان می‌دانستند نه اولین آن بود و نه آخرین خواهد بود. انتشار ویدئوی قتل فلوید در روزهای اخیر بسترساز اعتراضات خشونت‌بار در این کشور و گسترش دامنه آن به دست‌کم ۷۵ شهر شد.

تنها رفتار تبعیض‌آمیز و خشونت بار پلیس آمریکا با سیاه‌پوستان به خیابان‌ها و اماکن عمومی منحصر نمی‌شود و آنها حتی در زندان‌ها نیز مورد بی‌مهری قرار می‌گیرند.

چند هفته پیش انتشار خبری مبنی بر خورده شدن «لاشان تامپسون» یک زندانی سیاه‌پوست توسط حشرات، جهان را در شوک فرو برد. به گفته «مایکل دی هارپر» وکیل خانوادگی تامپسون، «این زندانی که در سلول زندان جان خود را از دست داده‌، زنده زنده توسط حشرات و ساس‌ها خورده شده‌است.»

همان گونه که این زندانی سیاه‌پوست توسط حشرات در زندان خورده‌شد، این اقلیت همواره مورد تبعیض و خشونت پلیس قرار دارد و بیشترین فضای زندان‌های آمریکا را نیز اشغال کرده‌است. آنان پنج برابر آمریکایی‌های سفیدپوست و دو برابر آمریکایی‌های اسپانیایی‌تبار در زندان هستند.

سیاه‌پوستان با اینکه حدود ۱۴ درصد از جمعیت ایالات متحده را تشکیل می دادند اما تقریباً یک سوم جمعیت زندانی این کشور به آنها اختصاص دارد. سفیدپوستان آمریکایی با وجود اینکه بیش از ۶۰ درصد از کل جمعیت ایالات متحده را تشکیل می‌دهند، تنها حدود ۳۰ درصد از جمعیت زندانی را تشکیل می‌دهند.

این موضوع در قبال تیراندازی‌های پلیس و برخورد آنها با مصرف‌کنندکان مواد مخدر نیز صدق می‌کند. تحقیقات نشان می‌دهد میزان تیراندازی مرگبار پلیس به سیاهپوستان غیرمسلح در آمریکا بیش از سه برابر بیشتر از افراد سفیدپوست است. همچنین شمار آمریکایی‌های آفریقایی‌تبار که به دلیل مصرف مواد دستگیر می‌شوند به مراتب بیشتر از سفیدپوستان‌اند. در حالی که بررسی‌ها نشان می‌دهد مواد مخدر در سطوح مشابهی بین سفیدپوستان و سیاه‌پوستان مصرف می‌شود.

بنابراین نژادپرستی در آمریکا به عنوان کشور مدعی حقوق بشر به قدری تعمیق یافته و نهادینه شده‌است که در سطوح مختلف این کشور از سطوح قانونگذاری گرفته تا اجرا، همواره رگه‌های این این رفتار تبعیض‌آمیز به چشم می‌خورد. حتی تکیه «باراک اوباما» یک فرد سیاه‌پوست به مدت هشت سال بر کرسی ریاست جمهوری این کشور نیز نتوانست این نگاه و رفتار تبعیض‌آمیز را اصلاح کند.
https://irna.ir/xjMnYp
**رایزنی فرمانده ارتش پاکستان و وزیرخارجه طالبان پیرامون وضعیت افغانستان
فرمانده ارتش پاکستان با تاکید بر لزوم افزایش همکاری‌ها با افغانستان برای مقابله موثر با چالش های مشترک تروریسم و افراط گرایی، خواستار تعهد و حمایت کابل از پیشبرد مناسبات دوجانبه شد.

ژنرال «سید عاصم منیر» در دیدار «امیر خان متقی» سرپرست وزارت خارجه دولت موقت افغانستان، گفت که پاکستان متعهد به افغانستان با ثبات، مرفه و صلح آمیز است.

طرفین بر اهمیت حفظ تماس های منظم برای تقویت روابط دوجانبه و رسیدگی به موضوعات مورد علاقه مشترک توافق کردند.

متقی از حمایت‌های همیشگی پاکستان از مردم افغانستان قدردانی و به نقش مهم این کشور همسایه در تسهیل صلح و توسعه در افغانستان اذعان کرد.

وی همچنین تمایل حکومت طالبان را برای همکاری نزدیک با پاکستان برای ارتقای ثبات و رفاه منطقه ابراز کرد.

روابط عمومی ارتش پاکستان افزود: ژنرال عاصم منیر و سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان، موضوعات مرتبط با امنیت منطقه‌ای، مدیریت مرزها، و رسمیت بخشیدن به سازوکارهای دوجانبه برای بهبودی اوضاع فعلی امنیتی را مورد بحث و بررسی قرار دادند.

امیر خان متقی و اعضای هیات همراه متشکل از مقامات ارشد حکومت طالبان روز گذشته در پنجمین دور نشست مشترک چین، پاکستان و افغانستان در اسلام‌آباد شرکت کرد.

متقی همچنین طی جلسه جداگانه‌ای با رهبران احزاب سیاسی و مذهبی پاکستان به ویژه مولانا فضل الرحمان رییس حزب جمعیت علمای اسلام و سراج الحق رهبر جماعت اسلامی پاکستان دیدار کرد.

سفر هیأت بلندپایه طالبان افغانستان به پاکستان پس از ماه‌ها تنش در روابط دوجانبه و تشدید فضای بی اعتمادی در روابط شکننده دو همسایه انجام می‌شود و حضور مقامات طالبان در اسلام‌آباد بیانگر کاهش نسبی در تیرگی روابط آنان است.

اواسط ماه گذشته میلادی سرپرست سفارت پاکستان در افغانستان پس از پنج ماه بار دیگر به کابل بازگشت. «عُبید الله نظامانی» اواسط آذرماه گذشته هنگامی که در محوطه داخل سفارت پاکستان در کابل قدم می‌زد مورد سوء قصد قرار گرفت و البته از این حمله جان سالم بدر برد.
https://irna.ir/xjMp۵f