تهران - ایرنا - معاون علمی و فناوری رییس جمهور بازار محصولات دانش‌بنیان و نظام تامین مالی نوآورانه را دو نیاز مبرم برای پیشبرد اقتصاد کشور به کمک فناوری و نوآوری دانست و گفت: ابزارهای ایجاد بازار دانش‌بنیان و نیز شکل‌دهی به نظام تامین مالی وجود دارد اما لازم است صنایع و بنگاه‌های بزرگ اقتصادی پای کار بیایند.

به گزارش روز دوشنبه گروه علم و آمورش ایرنا، روح الله دهقانی فیروزآبادی در نشست با جمعی از مدیران و فعالان صنایع بزرگ و تاثیرگذار استان کرمان به نقش راهبردی و کلیدی صنایع این استان در پیشبرد اقتصاد کشور اشاره کرد و اظهار داشت: اقتصاد ایران سهم قابل توجهی از توسعه و ارزش‌آفرینی خود را مرهون ایفای نقش‌ کلیدی و اثربخش صنایع استان کرمان است.

وی افزود: این نشست میزبان جمعی از مدیران صنایع صاحب تاثیر کشور شده، تا ضمن ایجاد زمینه‌های پیوند نوآوری و فناوری دانش‌بنیان‌ها به این صنایع، حمایت این صنایع از توسعه زیست‌بوم نوآوری و فناوری رقم بخورد تا شاهد خلق حجم عظیمی از ارزش افزوده، اشتغال و رشد اقتصادی باشیم.

رییس بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه اقتصاد دانش‌بنیان یکی از معدود حوزه‌های صاحب پیشرفت پایدار در سال‌های اخیر بوده است، خاطرنشان کرد: جریان دانش بنیان که رهبر معظم انقلاب اسلامی بیش از ۲ دهه است که بر اهمیت و ضرورت حمایت از آن تاکید دارند، همواره به واسطه این حمایت‌ها از سوی عالی‌رتبه‌ترین مقام کشور، روند رشد را باشتاب و شدتی کم نظیر تجربه کرده است؛ با نگاهی به آمارها و تحلیل‌ها متوجه شیب رو به بالای این رشد طی دو دهه اخیر می شویم.

دهقانی فیروزآبادی ادامه داد: نزدیک به ۹هزار شرکت دانش‌بنیان در کشور داریم که اکنون به یک جرم مطلوب برای تاثیرگذاری دراشتغال، تولید ناخالص داخلی و در مجموع پیشبرد اقتصاد کشور رسیده‌اند. این شرکت‌ها سال گذشته قریب به ۴۸۰هزار میلیارد تومان فروش داشته‌اند و الان موقع آن فرارسیده است که به طور جدی به اهمیت و جایگاه این شرکت‌ها در آینده کشور و سرنوشت صنایع سنتی توجه شود.

وی تصریح کرد: این شرکت ها با سرعتی بالا، گوی سبقت را از شرکت‌های سنتی می‌ربایند. دیری نخواهد پایید که بزرگ‌ترین صنایع نامی، جای خود را به شرکت‌های دانش‌بنیان خواهند داد و رمز ماندگاری و رشدشان، ممزوج شدن با دانش‌بنیان‌ها و رسوخ فناوری در بدنه این صنایع است.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهور با یادآوری اینکه دارایی‌های ناملموس و فکری مهم‌ترین و کارآمدترین دارایی و ابزار شرکت‌های دانش‌بنیان محسوب می‌شود، گفت: از دانش، نوآوری و مغزافزار به عنوان دارایی‌ واقعی و ارزش‌های این حوزه صحبت می کنیم. تفاوت ۹هزار شرکت دانش‌بنیان با صنایع سنتی، در همین نقطه است و نوآوری موجب شده است شرکت‌های دانش‌بنیان در افق پیش روی اقتصاد کشور، تعیین کننده باشند.

دهقانی فیروزآبادی تصریح کرد: دوران توسعه نفتی، چرخه اقتصاد منبع محور و خام‌فروش به سرآمده است و صنایع راهی جز تکیه بر بال‌های دانش‌بنیان ندارند، ما سرمایه‌های نفتی چندانی نخواهیم داشت که بخواهیم اتکای صرف توسعه اقتصاد را بر فروش نفت و سایر منابع زیرزمینی قرار دهیم.

وی افزود: منابع انرژی، همواره رو به کاهش می‌روند و این حقیقت را یادآور می‌شوند در آینده‌ای نزدیک، چاره‌ای نداریم جز این‌که انرژی را به نرخ جهانی خریداری و مصرف کنیم. از سوی دیگر با توجه به افزایش هزینه‌ها، توسعه نیروی انسانی که به تخصص، دانش و نوآوری مجهز است و توسعه روزافزون نظام‌های تامین مالی و مفاهیم جدید در خلق ارزش افزوده باید به روش‌های جدیدی برای خلق ثروت و ارزش بیاندیشیم.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهور با تاکید بر ضرورت رسوخ نوآوری شرکت‌های دانش‌بنیان به صنایع با هدف ارتقای بهره‌وری خاطرنشان کرد: منابع ورودی صنعت مانند انرژی همواره در حال گران شدن هستند و آن‌چه امروز در بازار و صنعت حرف نخست را می زند انرژی‌های نو است. با توجه به کلان‌روندها و جریان روز دنیا، افزایش بهره‌وری کلید بقای صنایع شده و حرکت جدی به سمت بهره‌مندی از نوآوری و فناوری برای افزایش بهره‌وری امری اجتناب ناپذیر است.

دهقانی فیروزآبادی ضرورت بهره‌مندی از فناوری شرکت‌های دانش‌بنیان و استفاده از ذخایر مغزافزاری برای حرکت چرخ‌های اقتصاد را یادآور شد و گفت: کشور با جامعه نخبگانی بزرگ، شرکت‌های دانش‌بنیان توانمند از امکان ایجاد یک تحول در خلق ارزش افزوده و اشتغال برخوردار است. باید از تمامی ظرفیت‌های مغزافزاری داخل و خارج از کشور بهره ببریم. بیشتر نخبگانی که خارج از کشور اقامت دارند، مشتاقانه آماده و مایل به خدمت رسانی به کشورشان هستند اما لازم است صنایع درهای فعالیت و اثربخشی را به روی آنان بگشایند.

ضرورت استقبال صنایع از بازارسازی برای دانش‌بنیان‌ها

وی، بازار محصولات دانش‌بنیان و نظام تامین مالی نوآورانه را دو نیاز مبرم برای پیشبرد اقتصاد کشور به کمک فناوری و نوآوری دانست و گفت: ابزارها و الزامات ایجاد بازار دانش‌بنیان و نیز شکل‌دهی به نظام تامین مالی وجود دارد اما لازم است صنایع و بنگاه‌های بزرگ و اثرگذار اقتصادی پای کار بیایند و از ظرفیت و توانمندی شرکت‌های دانش‌بنیان استقبال کنند.

معاون رییس جمهور یادآور شد: قانون جهش تولید دانش‌بنیان، ابزارهای مختلفی را برای تحقق تامین مالی نوآورانه به دست مجری داده که یکی از این ابزارها، اعتبارهای مالیاتی است. برداشتن ممنوعیت سرمایه‌گذاری در حوزه‌های خاص و موردی با نظر شورای راهبردی فناوری‌ها از دیگر امکان‌ها و اختیارات پیش‌بینی شده در این قانون به شمار می‌رود. کارگروه تولید بار اول یکی دیگر از امکاناتی است که فرصت خوبی را برای ارتقای سهم صنایع در تولیدات دانش‌بنیان فراهم می‌کند.

حمایت از ایجاد کنسرسیوم‌های بزرگ دانش‌بنیان با همراهی صنایع بزرگ کرمان

دهقانی فیروزآبادی به شکل‌گیری کنسرسیوم‌های بزرگ دانش‌بنیان برای تحقق پروژه‌های بزرگ اشاره کرد و اظهار داشت: می‌توانیم با همراهی و هم‌افزایی صنایع و بنگاه‌های اقتصادی بزرگ، یک اقدام ماندگار و تعیین کننده را رقم بزنیم به طوری‌که ثمرات و اثرات ماندگار آن به خوبی در پیشرفت اقتصاد کشور و معیشت مردم مشهود باشد.

وی تصریح کرد: توافق‌نامه‌های همکاری با صنایع بزرگ به منظور شکل‌گیری کنسرسیوم‌های بزرگ دانش‌بنیان، گامی در همین راستا به شمار می‌رود. با پتروشیمی‌ها سال گذشته قراردادهایی به ارزش ۲ میلیارد دلار منعقد کردیم که سرمایه گذاری و همکاری جدی برای پروژه‌های مشخص، بزرگ و ماندگار صورت بگیرد.

رییس بنیاد ملی نخبگان یادآور شد: اگر شاخه‌های نوآوری و دانش‌بنیان به یک صنعت بزرگ پیوند بخورند شاهد یک اتفاق اثرگذار خواهیم بود ضمن این که سرمایه‌گذاری‌ها پراکنده نبوده و منابع کشور به هدر نخواهد رفت، علاوه بر این عمده سرمایه‌گذاری‌های دولت صرف کاهش ریسک خواهد شد.

دهقانی فیروزآبادی به ظرفیت‌های بالقوه و بزرگ استان کرمان برای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان اشاره کرد و گفت: امیدواریم به کمک صنایع بزرگ کرمان، اتفاقات جدی و اثرگذاری در اقتصاد دانش‌بنیان کشور رقم بخورد. اگر زمینه را برای اثرگذاری و ایجاد زمینه فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان فراهم کنیم، قطعا فرصت احیای افراد نخبه و نوآور را فراهم کرده‌ایم و با احیای نوآوری و خلاقیت هر فرد نخبه، گویی یک ملت را احیا کرده‌ایم. بزرگ‌ترین خواست و دغدغه نخبگان این جامعه، وجود مجال و فرصتی برای تاثیرگذاری است که اگر بتوانیم این فرصت را ایجاد کنیم شاهد برکات و تاثیرات آن در تحول جامعه خواهیم بود.

آمادگی صنایع استان کرمان برای حمایت و بهره‌مندی از ظرفیت دانش‌بنیان‌ها

محمدمهدی فداکار استاندار کرمان نیز در این نشست به نقش آفرینی صنایع بزرگ کرمان در اقتصاد دانش‌بنیان به کمک ظرفیت‌های قانون جهش تولید دانش‌بنیان اشاره کرد و گفت: قانون جهش تولید دانش‌بنیان یکی از اقدامات خوب در راستای حمایت از ظرفیت‌های فناورانه و نوآورانه کشور است. ماده‌ها و تبصره‌های این قانون فرصت خوبی را برای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان ایجاد می‌کنند.

وی افزود: شرکت‌های خوبی در استان فعالیت دارند که می‌توانند در افزایش بهره‌وری و ایجاد اشتغال مورد استفاده قرار بگیرند لازم است تا ظرفیت‌های قانون کمک کار این شرکت‌ها شود.

استاندار کرمان با بیان این‌که صنایع بزرگ استان با استفاده از فناوری و نوآوری شرکت‌های دانش‌بنیان، معنادار می‌شوند، ادامه داد: درصد قابل توجهی از شرکت‌های کرمان، شرکت‌هایی هستند که می‌توانند بازیگران جدی عرصه اقتصاد باشند چراکه ارزش‌های بسیار بالایی دارند.

ظرفیت‌های قانون جهش تولید دانش‌بنیان در ارتقای صنایع

مهدی الیاسی معاون سیاست گذاری و توسعه معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری نیز در این نشست با معرفی ظرفیت‌ها و فرصت‌های ایجادشده برای صنایع به منظور بهره‌مندی از نوآوری و مزایای حمایت از دانش‌بنیان‌ها گفت: کاستی‌های موجود در قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان، به خوبی در قانون جهش تولید دانش‌بنیان برطرف شده است و همچنین در قانون جهش تولید دانش‌بنیان، به دو محور اقتصاد دانش‌بنیان و شرکت‌های پیشران توجه جدی شده است.
وی افرود: در قانون جهش تولید دانش‌بنیان، به نگاه استانی و اختیارات بخش‌های استانی در زیست بوم فناوری و نوآوری توجه شده است.

وی ادامه داد: شورای راهبردی فناوری‌ها و تولیدات دانش‌بنیان با حمایت شخص رییس جمهور و تشخیص مجلس شکل گرفت که اختیارات این شورا، هم سطح شورای اقتصادی است و یک ظرفیت بسیار خوب عملیاتی و اجرایی به ارمغان می‌آورد؛ برای بهره‌مندی از این ظرفیت به مشارکت و نقش آفرینی بنگاه‌های بزدگ احتیاج داریم.

معاون سیاست گذاری و توسعه معاونت علمی با بیان اینکه یکی از نقاط هدف گذاری و فعالیت قانون جهش تولید دانش‌بنیان، شرکت‌های پیشران است، افزود: در این رویکرد جدید، صنایع در سایه سرمایه‌گذاری در تحقیق و توسعه حمایت می‌شوند. موضوع تحقیق و توسعه البته باید فناوری و نوآوری باشد و این طرح‌ها از ابتدا و به صورت واضح در قالب یک برنامه مدون و مشخص تعریف شده باشند.

الیاسی خاطرنشان کرد: تلاش داریم تا سطح رقابت‌پذیری فناورانه شرکت‌های بزرگ و صنایع کشور ارتقا پیدا کند. حمایت از تولید بار اول، منع رقابت بخش دولتی و نهادهای عمومی در مصادیق خاص، دریافت اعتبار مالیاتی مطابق هزینه انجام شده برای تحقیق و توسعه، دریافت اعتبار مالیاتی برای سرمایه‌گذاری مستقیم در شرکت‌های دانش‌بنیان، حمایت از طرح‌های سرمایه‌گذاری فناورانه که امکان سرمایه‌گذاری سازمان‌های توسعه‌ای و همچنین امکان سرمایه‌گذاری مشترک بانک و صندوق نوآوری و شکوفایی را در طرح‌های فناورانه فراهم می‌کند تنها بخش کوچکی از مزیت‌های این قانون برای صنایع به شمار می‌رود.

به گزارش معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، در ادامه این نشست نقش و ظرفیت‌های قانون جهش تولید دانش‌بنیان برای بهینه شدن و رسوخ نوآوری و فناوری در صنایع کرمان بررسی شد.