به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «حجتالله عبدالملکی» در نشست نمایشگاه بینالمللی ایران اکسپو ۲۰۲۳ اظهار داشت: ۳۷۰ پروژه سرمایهگذاری در مناطق هفتگانه شناسایی و مطالعات آن انجام شده و طرح توجیهی آماده شده که بر اساس آن میزان سودآوری نیز مشخص شده است.
وی با بیان اینکه بازار، زمین، انرژی، فناوری و شاخصهای عالی سرمایهگذاری ارزیابی شده، تصریح کرد: برای سادهتر کردن مسیر سرمایهگذاری برای این طرحها مجوزهای بینام آماده شده و مسائل اداری طرحها پایان یافته است.
عبدالملکی با بیان اینکه مناطق آزاد و ویژه اقتصادی آمادگی دریافت پیشنهادات برای سرمایه گذاری را دارند، خاطرنشان کرد: ارزش میزان سرمایهگذاری ۳۷۰ طرحی که امروز رونمایی میشود ۲۴۰ هزار میلیارد تومان است که ۴.۵ تا ۵ میلیارد یورو محاسبه شده است.
وی با تاکید بر اینکه مناطق آزاد و ویژه اقتصادی حرکت جهشی اقتصاد کشور در سالهای آینده را رقم خواهند زد، خاطرنشان کرد: ۲ راهبرد مردمی و جهانی کردن این محدودهها را دنبال میکنیم تا حضور قدرتمندانهای در جهان داشته باشیم.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با بیان اینکه برای ایجاد منطقههای مشترک با ۱۸ کشور جهان در حال مذاکره هستیم، تصریح کرد: با برخی کشورها مذاکرات در مرحله اولیه قرار دارد و با برخی دیگر مانند عراق و روسیه اسناد امضا شده و به مرحله مطالعاتی رسیدهایم.
وی در خصوص مناطق آزاد مشترک با عراق گفت: تاکنون سه منطقه از سوی این کشور اعلام شده که بازدیدها و بررسیها انجام شده و بهزودی تعیین خواهد شد، از سوی دیگر پیشنویس منطقه مشترک با ترکیه نیز آماده شده و تا تیرماه به امضا خواهد رسید.
عبدالملکی با بیان اینکه برای مناطق مشترک و متناظر از ظرفیت بخش خصوصی استفاده خواهد شد، خاطرنشان کرد: تعداد زیادی شرکت دانش بنیان محصولاتی خلاقانه و فناور تولید میکنند که توان صادراتی دارند و در حال توسعه هستند.
وی با بیان اینکه به دنبال تحقق شعار تبدیل مناطق آزاد به بهشت سرمایهگذاری هستیم، گفت: مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به دلیل برخورداری از ظرفیتهای زیاد، مستعد سودآوری برای اقتصاد کشور هستند، از سوی دیگر هزینه تولید پایین ایران با نیروی انسانی، انرژی، معادن در دسترس، اقلیم مناسب کشاورزی و زمین ارزان قیمت و فراهم بودن مسیرهای تردد بینالمللی شرایط مناسبی برای جذب سرمایهگذاریهای خارجی دارند.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی خاطرنشان کرد: موقعیت جغرافیایی مناسب ایران، همسایگی با ۱۵ کشور همسایه، دسترسی به آبهای آزاد و دسترسی نزدیک به چین و هند به عنوان دو قطب جمعیتی جهان شرایط را برای جذب سرمایه به ایران فراهم میکند و از سوی دیگر تبدیل شدن ایران به جزیره ثبات و امنیت بر این جذابیت دامن میزند.
وی ا بیان اینکه استقرار مناطق آزاد در مرزهای کشور شرایط ترانزیتی شدن را فراهم کرده است و ایران را مستعد جذب سرمایه گذاریهای کلان میکند، تاکید کرد: برای تسهیل فرآیند سرمایهگذاری و بهرهمندی بهتر، دو اقدام در بهار امسال انجام شده است که ضابطه زدایی و کاهش فرآیندها موجب کم شدن از زمان صدور مجوزهای شده که به افزایش سرمایهگذاری دامن میزند.
عبدالملکی با اشاره به حذف یا ادغام کارگروهها و کمیسیونها برای صدور مجوز فعالیت در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، تصریح کرد: زمان طی شدن مسیر برای دستیابی به اهداف سرمایهگذاری کاهش یافته است و برای تایید این اتفاق فضای کسب و کار هر سه ماه یکبار محاسبه و منتشر میشود.
وی با بیان اینکه وظیفه مناطق آزاد تامین مالی خارجی، افزایش صادراتی و رفع نیازهای کشور تعیین شده است، تاکید کرد: کارکرد این محدودهها اثرگذاری در پیشرفت اقتصادی است که تاکنون با ایجاد عمران و آبادانی در شهرهای خود برخی از اهداف را به ثمر نشاندهاند، اما پیشرفت بیشتر در دستور کار قرار دارد.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با اشاره به تراز تجاری مثبت 700 میلیون دلار در سال ۱۴۰۱، گفت: یک میلیارد و 700 میلیون دلار سال گذشته صادرات و یک میلیارد دلار واردات به این محدودهها انجام شد و در سال جاری نیز این روند ادامه خواهد داشت.