تهران-ایرنا- یک کارشناس مسائل منطقه گفت: بازگشت سوریه به اتحادیه عرب برآیند سیاست‌های مقتدرانه دولت سیزدهم است که توانسته بسیاری از تنش‌ها را از رهگذر مذاکره با کشورهای عربی حل و فصل کند و موجبات انزوای رژیم صهیونیستی را فراهم آورد.

حسن هانی‌زاده، کارشناس مسائل منطقه در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا در خصوص بازگشت سوریه به اتحادیه عرب متعاقب «سفر آیت الله رئیسی به سوریه» و پیامی که این موضوع میتواند به همراه داشته باشد، اظهارکرد: سوریه پس از مدت ۱۲ سال از بحران نفس‌گیری که درگیر آن بود خارج شده و سفر اخیر رئیس جمهور کشورمان به دمشق هم حامل پیام بسیار مهمی برای کشورهای منطقه بود مبنی بر اینکه سوریه پس از ۱۲ سال اکنون وارد مرحله ثبات و آرامش شده است. همین سفر باعث شد که کشورهای عرب منطقه به این نتیجه برسند که باید با دولت سوریه به عنوان یک کشور تاثیر گذار عربی در غرب آسیا وارد تعامل سازنده شوند.

این کارشناس مسائل منطقه افزود: تصمیمی که «اتحادیه عرب» اخیراً برای بازگشت سوریه به این نهاد عربی گرفت، برآیند تغییراتی است که در منطقه رخداده و از جمله این تغییرات «توافق ایران و عربستان» است. این توافق نتایج و دستاوردهای بسیاری برای صلح و ثبات منطقه به همراه داشت.

هانی‌زاده عنوان کرد: مجموعه این عوامل موجب شده که کشورهای عضو اتحادیه عرب به اهمیت و نقش سوریه در حفظ امنیت منطقه پی ببرند.

وی تصریح‌ کرد: به همین دلیل به نظر می‌رسد که بازگشت سوریه به اتحادیه عرب می‌تواند به شکل‌گیری یک «جبهه قدرتمند منطقه‌ای» برای تقابل با تجاوزات و زیاده خواهی حضور و نفوذ رژیم صهیونیستی در منطقه منجر شود و همین مسئله باعث انزوای بیشتر رژیم صهیونیستی هم خواهد شد.

این ‌کارشناس مسائل منطقه ادامه داد: اتحادیه عرب در واقع جایگاه خودش را در معادلات بین المللی از دست داده و به یک نهاد غیر فعال تبدیل شده است، اما بازگشت سوریه به اتحادیه عرب می‌تواند به پویایی هرچه بیشتر این نهاد کمک کند.

هانی‌زاده در این خصوص گفت: زیرا سوریه از سال ۱۹۴۵ یکی از شش کشوری بود که در شکل گیری و تاسیس اتحادیه عرب نقش داشته و بازگشت سوریه به عنوان عضو مهم و قدیمی اتحادیه عرب می تواند به تحرک بخشی و «پویایی اتحادیه عرب» کمک کند.

وی افزود: به ویژه اینکه اتحادیه عرب طی سال های اخیر دچار یک نوع رکود و سست شده و هیچگاه نتوانسته در مقابل تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین یک موضوع فعالی اتخاذ کند.

وی تصریح‌ کرد: لذا بازگشت سوریه به اتحادیه عرب به مفهوم اعتراف کشورهای عرب منطقه به قدرت دولت سوریه و قدرت این کشور در معادلات منطقه و بین المللی خواهد بود. به ویژه اینکه بشار اسد در آینده، در نشست سران اتحادیه عرب شرکت خواهد کرد و این به معنی پایان کامل بحران ۱۲ ساله‌ی سوریه خواهد بود.

این کارشناس مسائل منطقه در مورد «نقش دیپلماتیک ایران» در عادی سازی روابط سوریه با کشورهای عرب منطقه گفت: طبیعی است که دولت سیزدهم در سیاست‌های منطقه‌ای بسیار موفق عمل کرده، همگرایی ایران با کشورهای منطقه به ویژه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و در رأس این کشورها عربستان سعودی موجب شده که بسیاری از کشورها به سمت ایران متمایل شوند.

هانی‌زاده در پایان خاطرنشان کرد: در حال حاضر بازگشت سوریه به اتحادیه عرب برآیند «سیاست های مقتدرانه دولت سیزدهم» است که توانسته بسیاری از تنش‌ها را از رهگذر مذاکره و ایجاد رفاه با کشورهای عربی حل و فصل کند و موجبات «انزوای رژیم صهیونیستی» را فراهم آورد.