به گزارش ایرنا ، بازگشت سوریه به اتحادیه عرب به خودی خود یک هدف نیست بلکه مزیتها و فرصتهای حاصل از رفع تعلیق عضویت است که اهمیت دارد. این بازگشت بدون قید و شرط انجام میگیرد که نشان میدهد دولت بشار اسد بعد از پیروزی بر تروریسم در کنار متحدانش، توانسته مشروعیت نظام خود را در میان کشورهای عربی تثبیت کند.
با رفع تعلیق عضویت سوریه در اتحادیه عرب، گرهای دیگر از گرههای کور منطقهای گشودهشد؛ این رخداد در کنار ازسرگیری روابط ایران و عربستان بعد از هفت سال وآستانه حل بحران هشتساله یمن، نظم نوینی را در منطقه به تصویر میکشد؛ نظمی که ریشه در نقش انکارناپذیر تهران و متحدانش در معادلات منطقهای دارد.
کشورهای عضو اتحادیه عرب روز یکشنبه موافقت خود را با طرح بازگشت سوریه به این اتحادیه اعلام کردند.
شورای وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب در پایان نشست خود در قاهره با صدور بیانیهای به طور رسمی از سرگیری مشارکت دولت سوریه در نشستهای این اتحادیه را اعلام کرد.
دولت سوریه در تمام جلسات اتحادیه عرب و سازمانهای منطقهای آن حضور خواهد داشت و بشار اسد میتواند در اجلاس آتی سران عرب شرکت کند
پیامی که به جهان مخابره شد
همان طور که انتظار میرفت، وزیران خارجه کشورهای عربی پس از ۱۲ سال تعلیق عضویت، تصمیم به بازگشت سوریه به این اتحادیه گرفتند. اتحادیه عرب در سال ۲۰۱۱ و همزمان با شروع مبارزه دمشق با تروریست های چندملیتیِ مورد حمایت محور غربی- عبری، عضویت این کشور را به حال تعلیق درآورد و تحریمهای سیاسی و اقتصادی علیه آن وضع کردهبود.
در بیانیهای که اتحادیه عرب در پایان نشست مشورتی ویژه خود در این زمینه منتشر کرد، آمدهاست: «اتحادیه عرب با تصویب پیوستن مجدد سوریه به این اتحادیه، از سرگیری فعالیت هیئتهای دیپلماتیک سوریه در نشستهای جاری این سازمان را بعد از ۱۲ سال تعلیق اعلام میکند.»
کاهش نفوذ آمریکاست
خبرگزاری آمریکایی «بلومبرگ» نوشت: تصمیم اتحادیه عرب در نادیده گرفتن ملاحظات واشنگتن و بازگرداندن سوریه به این اتحادیه، نشان دهنده کاهش نفوذ آمریکا در منطقه است.
به نقل از بلومبرگ، متحدان آمریکا تمایل زیادی دارند تا مسیر سیاسی خود را شکل دهند و روابط راهبردی قوی با مخالفان واشنگتن ایجاد کنند.
وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که واشنگتن میداند که شرکایش به دنبال تماس مستقیم با رئیسجمهوری سوریه برای اعمال فشار بیشتر جهت حل بحران این کشور هستند.
بلومبرگ اضافه کرد: آنچه اتفاق افتاد ( بازگشت سوریه به اتحادیه عرب) ممکن است یک پیروزی برای ایران و روسیه باشد که از «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه حمایت نظامی کردهاند اما این کشور برای ترمیم روابط دیپلماتیک به کمک منطقهای نیاز دارد که در نهایت به بازسازی خود کمک کند که در اثر جنگ از هم پاشیده شده و میلیونها نفر آواره در پی داشته است.
استقبال روسیه از بازگشت سوریه به اتحادیه عرب
سخنگوی وزارت خارجه روسیه یکشنبه شب از بازگشت سوریه به اتحادیه عرب استقبال کرد.
وزارت خارجه روسیه از تصمیم برای از سرگیری حضور هیاتهای سوری در فعالیتهای اتحادیه کشورهای عربی و تمام سازمانها و ارگانهای وابسته به آن استقبال کرد.
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت: از سرگیری مشارکت سوریه در فعالیتهای اتحادیه عرب که یکی از کشورهای موسس آن است، به بهبود فضای منطقه خاورمیانه و غلبه سریع بر پیامدهای بحران سوریه کمک خواهد کرد.
وی همچنین افزود که انتظار دارد حمایت کشورهای عربی از سوریه در حل مشکلات بازسازی آن افزایش یابد.
روزنه امید برای همکاری جدید مشترک
نبیه بری رئیس پارلمان لبنان تاکید کرد: بازگشت سوریه به اتحادیه عرب و بازگشت عرب ها به سوریه، روزنه امیدی برای آغاز همکاری جدید مشترک عربی است.
به نقل از اسپوتنیک، «نبیه بری» در بیانیه ای تاکید کرد که تصمیم اتحادیه عرب برای بازگرداندن سوریه به آن، گامی صحیح در راستای اتحاد و یکپارچگی کشورهای عربی است.
وی گفت که این تصمیم برای چندین سال به تاخیر افتاد، اما گامی درست در راستای بهبودی اوضاع کشورهای های عربی است که تنها با اتحاد محقق می شود.
نبیه بری اضافه کرد که بازگشت سوریه به کشورهای عربی و بازگشت عرب ها به سوریه روزنه امیدی برای آغاز همکاری جدید مشترک عربی است.
پیش از این نیز دبیرکل اتحادیه عرب گفت که «دولت سوریه در تمام جلسات اتحادیه عرب و سازمانهای منطقهای آن حضور خواهد داشت و بشار اسد میتواند در اجلاس آتی سران عرب شرکت کند».
«احمد ابوالغیط» افزود: «بشار اسد رئیس جمهور سوریه حق شرکت در نشست آتی سران کشورهای عربی در عربستان را دارد».
استقبال جنبش حماس
سخنگوی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) بامداد دوشنبه از بازگشت سوریه به اتحادیه عرب استقبال کرد.
«حازم قاسم» سخنگوی حماس گفت: از اعلام وزرای خارجه کشورهای عربی مبنی بر بازگشت سوریه به اتحادیه عرب استقبال میکنیم.
سخنگوی حماس با ابراز امیدواری نسبت به حل سریع بحران سوریه و پیامدهای آن، خواستار تقویت روابط متقابل بین تمامی ارکان امت اسلامی برای تحکیم موقعیت خود در برابر جاه طلبیهای استعماری خارجی شد که مهمترین آن پروژه توسعه طلبانه رژیم صهیونیستی است.
اتحادیه عرب در نوامبر ۲۰۱۱ عضویت دمشق را به حالت تعلیق درآورده و تحریمهای سیاسی و اقتصادی علیه آن وضع کرده بود.