زنجان - ایرنا - معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل محیط زیست استان زنجان گفت: مهمترین علت خفگی ماهیان سد گلابر در شهرستان ایجرود وجود سیلاب و گل و لای ناشی از آن است و دلایل دیگری نیز از جمله کاهش کیفیت آب می تواند داشته باشد.

علی اسدی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در خصوص مرگ ماهی‌های سد گلابر زنجان برای چندمین سال پیاپی افزود: همکاران این ادراه کل به صورت مستمر سد گلابر ایجرود را به دلیل وجود صیادهای متخلف پایش و نظارت می کنند.

وی با بیان اینکه بر اساس پایش های انجام گرفته آخرین تلفات ماهیان این سد به ۱۰ روز پیش و به زمان وقوع بارندگی باز می گردد، اضافه کرد: علت اصلی تلفات ماهی ها در سد گلابر ورود سیلاب به همراه گل و لای است.

این کارشناس ادامه داد: بروز همین مساله گل و لای موجب مسدود شدن آبشش ماهیان و در نهایت خفگی آنها می شود و با توجه به بررسی کارشناسان امر در زمان بارندگی آب پایین دست سد، آب زلال بوده تلفاتی گزارش نشده اما در پایین دست آن به دلیل وجود سیلاب، گل و لای وجود داشته است.

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل محیط زیست استان زنجان به دلایل دیگر مرگ ماهی های سد گلابر زنجان را یاداور شد و گفت: ورود فاضلاب از روستاهای بالا دست به سد نیز ار دیگر عوامل بروز این واقعه است.

وی اظهار داشت: در زمان حاضر هشت روستا در اطراف این سد وجود دارد که برخی از این روستاها در فاصله نزدیک تر و ۱۵۰ متری سد در بالادست آن واقع شده است و جمعیت قابل توجهی دارد، این در حالی است که هیچکدام از روستاها تصفیه فاضلاب ندارند و به نوعی فاضلاب می تواند به سد جاری شود.

اسدی با بیان اینکه ورود همین فاضلاب به سد آلودگی میکروبی و انگلی آب را به همراه دارد، افزود: با توجه به اعلام اداره کل دامپزشکی استان زنجان ماهی ها نیز می توانند به این نوع میکروب و انگل ها مبتلا شوند.

این مسوول، از دیگر علل کاهش کیفیت آب سد گلابر را ورود کودهای نیترات، آمونیاک و فسفره به عبارتی کودهای شیمیایی اعلام کرد و گفت: این آب در بالا دست سد در اراضی کشاورزی، از سوی کشاورزان مورد استفاده قرار می گیرد و در زمان وقوع بارندگی شدید و سیلاب این کودها وارد سد می شود و شرایط نامطلوبی را بر کیفیت آب و حیات وحش می گذارد.

وی عمده ماهیان این سد را از نوع کارادس اعلام کرد و گفت: این نوع ماهی ها بین ۲۰۰ تا ۷۰۰گرم وزن دارند و بر آورد می شود که حدود سه هزار قطعه ماهی در این سد تلف شده باشند.

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل محیط زیست استان زنجان با بیان اینکه پایش های انجام گرفته در سال گذشته نشان می داد شمار تلفات ماهیان سد بیش از امسال است، خاطر نشان کرد: در زمان حاضر مکاتباتی با شرکت آب و فاضلاب استان برای ایجاد تصفیه خانه روستاهای اطراف به ویژه ۲ روستای بالادست انجام شده است که آن را در اولویت کاری قرار دهند و امیدواریم با تخصیص اعتبار این مهم تحقق یابد.

وی یکی از راهکارهای مهم در کاهش تلفات ماهی های سد گلابر ایجرود را ایجاد سیل بند و حوضچه های رسوب بگیر در مسیرهای بالا دست سد، عنوان و اظهار کرد: این مهم تاثیر بسزایی در کاهش معضلات بوجود آمده دارد که با در نظر گرفتن اعتبار باید در اولویت کاری قرار گیرد.