شیراز-ایرنا-وزیر علوم تحقیقات و فناوری بر ضرورت توسعه زیرساخت‌ها و بازسازی فضاهای دانشگاهی تأکید و عنوان کرد: وقتی به فضای برخی دانشگاه‌ها و خوابگاه‌ها مراجعه می‌کنیم می بینیم که رییس دانشگاه حواسش به توسعه زیرساخت‌ها نیست در حالی که آنها باید برای فعالیت‌های فرهنگی و اوقات فرغت دانشجویان بیشتر وقت بگذارند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، محمدعلی زلفی‌گل روز شنبه در مراسم اختتامیه اجلاس رؤسای دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری به جمع‌بندی اجلاس پرداخت و اظهار کرد: این اجلاس سه روزه با حضور مهمان‌های ملی و استانی؛ سه وزیر و دیگر مقامات کشوری که در این مراسم حضور داشتند بسیار وزین و باشکوه برگزار و در نهایت هم نتایج خوبی از برگزاری آن حاصل شد.

هدف از ارزیابی رؤسای دانشگاه‌ها ایجاد جریان شایستگی و سازندگی

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: برای ارزیابی روسای دانشگاه‌ها ۱۰ سطح و اولویت مدنظر قرار گرفت؛ هدف ما این نیست که از طریق ارزشیابی مدیران تنها عده‌ای را معرفی کنیم بلکه هدف ما ایجاد یک رقابت سازنده برای پیشرفت است تا عملکرد خوب رییس دانشگاهی که انتخاب شده مورد تقدیر و توجه قرار بگیرد. در واقع هدف ایجاد یک جریان شایستگی و سازندگی است.

وی اضافه کرد: در این اجلاس اتفاقات مبارکی افتاد. رونمایی سامانه دانا اتفاق خوبی بود که در اجلاس بعدی توانمندی‌های این سامانه بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد.

او گفت:باید از اهرمی که دست ماست برای افزایش سرمایه اجتماعی نظام استفاده شود؛ معیشت اعضای هیات علمی و یاوران علمی باید در اولویت باشد نباید با بی‌تفاوت از کنار آن بگذریم. قدرانی و تحلیل از هیأت علمی باید در اولویت باشد تا اعضای هیات علمی و جامعه دانشگاهی با انگیزه بیشتری فعالیت‌های خود را ادامه دهند. تا آنجا که قوانین و مقررات اجازه میدهد در زمان صرفه جویی و اساتید را خوشحال کنید.

زلفی گل بیان کرد: در دوره آینده یک شاخص دیگر را هم با نام نان ایندکس در آیین نامه پژوهانه خواهبم آورد تا عملکرد استاد دانشگاهی که در راستای نیازهای جامعه تحقیق کرده است مورد توجه باشد.

ضرورت توسعه زیرساخت‌ها و بازسازی فضاهای دانشگاهی تأکید

وی بر ضرورت توسعه زیرساخت‌ها و بازسازی فضاهای دانشگاهی تأکید و عنوان کرد: وقتی به فضای برخی دانشگاه‌ها و خوابگاه‌ها مراجعه می‌کنیم احساس می‌کنیم رییس دانشگاه حواسش به توسعه زیرساخت‌ها و بازسازی فضاهای دانشگاه تحت مدیریت خود نیست. این در حالیست که رییس دانشگاه باید به همه خوابگاه‌ها و دانشگاه‌ها سر بزند و مشکلات را حل کند. رییس دانشگاه باید مانند عقابی بالای سر دانشگاه باشند.

زلفی گل گفت: اگر برای دانشجویان وقت بگذاریم مانند این است که یک خیر هستیم. تدریس آکادمیک تنها آزمایشگاه و کلاس نیست. فوق برنامه و اوقات فراغت دانشجویان هم باید مورد توجه قرار بگیرد. متأسفانه فرهنگی در میان برخی روسای دانشگاه شکل گرفته که صرفا به امر ساختمان‌سازی بپردازند. در صورتی که آنها باید برای پرورش دانشجویان برای کارهای فرهنگی و اوقات فراغت آنها وقت بگذارند.

مباحث تربیتی و فرهنگی دانشجویان در اولویت باشد

وی با اعتقاد به اینکه رؤسای دانشگاه‌ها باید اولویت را به مباحث تربیتی و فرهنگی دانشجویان بدهند، گفت: نباید حق الناس را صرف ساختمان سازی کنیم. ساختمان بنا کردن اقدام خوبی است اما نباید حق دیگران را ببخشیم. مدیریت کار دشواری است اما در مدیریت حق نداریم که برای دیده شدن حق دیگران را ببخشیم.

وی با اشاره به اینکه رؤسای دانشگاه‌ها باید نسبت به پرداخت حق و حقوق اعضای هیات علمی دقت کنند بر ضرورت حضور و غیاب برخط دانشجویان و اساتید تأکید کرد و گفت: عصر دیجیتال و هوش مصنوعی است باید از این ظرفیت‌ها بهره بگیریم. روسای دانشگاه باید روی بحث حضور و غیاب برخط برنامه ریزی کنند.

لزوم اتصال دانشگاه‌ها به پنجره خدمات هوشمند

زلفی گل بر لزوم اتصال دانشگاه‌ها به پنجره خدمات هوشمند تأکید کرد و افزود: دانشگاه ها باید به پنجره خدمات هوشمند متصل شوند. در اجلاس بعدی دانشگاه‌هایی که به پنجره خدمات هوشمند وصل نشدند شناسایی و توبیخ خواهند شد.

وی بر اهمیت فعال کردن سامانه شفاف سازی اداری برای پیگیری امور ذینفعانی که وارد دانشگاه شده و درخواستی دارند تأکید کرد و گفت: مردم حق دارند بدانند تقاضایشان به کدام بخش‌ها ارجاع داده شده و در نهایت چه تصمیمی گرفته شده است.

او با بیان اینکه آیین نامه ترفیع، دانشگاه را رشد می‌دهد گفت: روسای دانشگاه‌ها باید روی آیین نامه ترفیع حساس باشند و بازنگری کنند. هرچند آیین نامه ارتقا مؤثر است اما به اندازه یک پانزدهم ترفیع نمی‌تواند تأثیرگذار باشد.

زلفی گل افزود: مدیریت هزینه ندارد و با مدیریت نمی‌توان همه را راضی کرد. هر کس به اندازه تلاش و کوشش باید از امتیازات بهره‌مند شود. آیین نامه ترفیعی که استاندارد نباشد مورد پذیرش نیست و باید نسبت به تدوین و اصلاح آیین نامه ترفیع اقدام شود.

وی گفت: در سند دانشگاه اسلامی برخی راهبردها عملیاتی و کم هزینه است و اعتبار چندانی هم نمی‌خواهد و می‌توان برای عملیاتی کردن این راهبردها اقدامات لازم انجام شود.

ضرورت راه‌اندازی خوابگاه متاهلین و توجه به بحث مولدسازی

او بر ضرورت راه‌اندازی خوابگاه متاهلین و توجه به بحث مولدسازی تأکید کرد و گفت: در برخی از دانشگاه‌ها فضاهایی است که از آنها به خوبی استفاده نمی‌شود باید با بهره‌گیری از ظرفیت مولدسازی از این فضاها بهره گرفت.

وی با بیان اینکه رؤسای دانشگاه‌ها باید از ظرفیت خیرین استفاده کنند، گفت: برخی دانشگاه‌ها از ظرفیت‌ خیرین به خوبی استفاده می‌کنند و نیاز است که فرهنگ بهره‌گیری از ظرفیت خیرین در سایر دانشگاه‌ها نیز نهادینه شود.

وزیر علوم با اشاره به اینکه استودیوی وزارت علوم به زودی راه‌اندازی می‌شود و می‌توان از ظرفیت آن برای جهاد تبیین استفاده کرد، گفت: سال گذشته به طور میانگین تخصیص دانشگاه های وزارت علوم ۱۱۰ درصد بود. دانشگاه‌های هم بودند که ۱۴۰ درصد گرفتند. لذا دیگر روسا نمی‌تواند بهانه برای اعتبارت مورد نیاز جهت انجام کارهای فرهنگی بیاورند. روسای دانشگاه‌ها می‌توانند از این اعتبارات برای پیشبرد اهداف خود در حوزه فرهنگی بهره ببرند.

زلفی گل بیان داشت: برخی رؤسای دانشگاه در شهرهای کوچک کارهای قشنگی برای کشف استعدادها و تقدیر از نخبگان انجام می‌دهند. می‌توان از ظرفیت نخبگان در دانشگاه‌ها بهره برد و از ظرفیت افراد ثروتمند نیز برای آبادی دانشگاه استفاده کرد. رؤسای دانشگاه‌ها نخبگان استان را پیدا کنند و در مراسم با شکوهی از آنها تحلیل کنند. این کار افزون بر اینکه باعث ایجاد نشاط در جامعه می‌شود زمینه استفاده از ظرفیت نخبگان را فراهم می‌کند.

وی با بیان اینکه روسای دانشگاه‌ها در همکاری با سازمان سنجش بی‌تفاوت نباشند، گفت: سازمان سنجش متعلق به خودمان است. عدم همکاری باعث میشود تا مجبور شویم کنکور را جایی برگزار کنیم که امکانات ندارد. باید احساس کنیم که همه در یک تیم هستیم.

پیوست اشتغال برای ایجاد هر رشته

او با اشاره به اینکه برای ایجاد هر رشته پیوست اشتغال در نظر گرفته شود، گفت: رؤسای دانشگاه‌ها برای رتبه بندی دانشگاه باید همکاری با پایگاه استنادی علوم جهان اسلام را در دستور کار قرار دهند. توجه ویژه به رفاه و معیشت یاوران علمی در اولویت رؤسای دانشگاه‌ها قرار بگیرد.

وی با بیان اینکه در انتخابات نیم ترم و پایان ترم معاون آموزشی دانشگاهها جدی باشد،گفت: از فرصت تابستان برای تأمین خوابگاههای خودگردان برای دانشگاه‌های تازه تاسیس، تعمیر خوابگاه و فضاهای ورزشی استفاده شود.

توجه به بحث بهره وری و افزایش کیفیت در دانشگاه‌

زلفی گل با بیان اینکه توجه به بحث بهره وری و افزایش کیفیت در دانشگاه‌ها را ضروری دانست و گفت. باید سرانه تعریف کنیم و به ازای هر دانشجو در مقاطع مختلف برونداد دانشگاه مشخص شود. حتی دانشگاه‌هایی که تعداد پرسنل و اعضای هیأت علمی بسیاری دارند نباید نسبت به این موضوع بی‌توجه باشند بلکه باید در بحث سرانه و بهره‌وری جدی‌تر عمل کنند.

وی با اعتقاد به اینکه ندادن اطلاعات در رتبه‌بندی بین المللی آسیب زیادی به جایگاه علمی کشور در سطح جهان زده است، گفت: باید تدابیر لازم در این زمینه اتخاد شود چراکه عدم توجه روسای دانشگاه به این مقوله به رتبه علمی کشور ضربه می‌زند. لذا باید یک کارشناس در بحث رنکینگ بین‌المللی برای دانشگاه‌ها مشخص شود.

زلفی گل گفت: قولی از رؤسای دانشگاه گرفته‌ایم که سرودی را برای مراسمات مختلف خود تهیه کنند تا این سرود پس از سرود جمهوری اسلامی اجرا شود. ما با این کار می‌خواهیم به دانشجچیتن آموزش دهیم تا جایی که ریشه ما در آن است گرامی داشته شود. باید این فرهنگ نهادینه شود.

او با بیان اینکه باید قدردان خانواده و دانشگاه باشیم‌، گفت: دانشگاه‌ها باید با تهیه سرود این فرهنگ را در وجود دانشجویان نهادینه کنند.

دانشگاه‌های بزرگ دست دانشگاه های کوچک را بگیرند

زلفی گل با بیان اینکه آیین نامه تعاملات علمی ملی و بین المللی جدی گرفته شود، افزود:دانشگاه‌هایی که برنامه راهبردی ندارند نسبت به تدوین برنامه راهبردی اقدام کنند و رؤسای دانشگاه‌ها آیین نامه و دستورالعمل‌هایی که در اجلاس مطرح شد را مورد توجه قرار دهند.

وزیر علوم با بیان اینکه دانشگاه‌های بزرگ باید دست دانشگاه های کوچک را بگیرند، گفت: اساتید فعال در دانشگاه‌های بزرگ باید اجازه دهند تا اساتید در دانشگاه‌های کوچک از آزمایشگاه‌ها و گروه‌های تحقیقاتی آنها بهره ببرند و موجب توسعه همه جانبه آموزش عالی شوند. در واقع دانشگاه‌های کوچک باید از ظرفیت علمی و پژوهشی دانشگاه بزرگتر استفاده کنند.

به گزارش ایرنا؛ در این اجلاس همچنین مراسم تقدیر از رؤسای برگزیدۀ دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری با حضور وزیر علوم تحقیقات و فناوری برگزار شد و دکتر مسعود میرزایی رئیس پارک علم و خراسان رضوی، محمد نبی شهیکی رئیس پارک علم و فناوری سیستان و بلوچستان، مرتضی توکلی رئیس پژوهشگاه ملی ‏اقیانوس شناسی و علوم جوی ایران، حمید امیدوار رییس پژوهشگاه مواد و انرژی، مجتبی ذوالفقاری رییس دانشگاه اراک، دکتر احمدعلیجانپور رییس دانشگاه ارومیه، حسین هرسیج رییس دانشگاه اصفهان، سید علی قاسم زاده رییس دانشگاه بین المللی امام خمینی، دکتر عباسعلی رضاپور رییس دانشگاه صنعتی بیرجند، صفر نصراله زاده رییس دانشگاه تگبریز، سید محمد مقیمی رییس دانشگاه تهران، مریم بردبار رییس دانشگاه حضرت معصومه، منصور انبیاء رییس دانشگاه علم و صنعت ایران و عباس کلانتری خلیل‌آباد رییس دانشگاه یزد در این مراسم مورد تجلیل قرار گرفتند.

در مراسم اختتامیگه همچنین از پوستر نمایشگاه «جاذبه تحصیل در ایران» رونمایی شد.

برچسب‌ها