به گزارش خبرنگار ایرنا، علیرضا عباسزاده روز شنبه در نشست کارگروه کاهش آلودگی هوا استان افزود: بیرجند به خاطر ریزگردها جزو شهرهای آلوده است و براساس گزارش هواشناسی، شهرستان زیرکوه نیز بیشترین کانون گرد و غبار در استان بوده لذا اطلاعرسانی روزهای ناسالم اهمیت دارد تا گروههای حساس مطلع شوند.
وی گفت: براساس گزارش روزهای ناسالم، شاخص آلودگی هوا در استان از نظر ریزگردها شدید بوده و نیازمند تدبیر جدی است لذا باید توجه ملی به این مساله جلب شود.
معاون استاندار خراسان جنوبی گفت: از سال ۱۴۰۰ تاکنون بحران ریزگردها جدیتر شده لذا برنامههای مهار ریزگرد باید با جدیت دنبال شود.
وی ادامه داد: برنامه مقابله با ریزگردها باید به طور ویژه تدوین شود که مستلزم در نظر گرفتن اعتبار مناسب در سطح کلان کشور است.
عباسزاده گفت: این مساله از طریق سازمان مدیریت بحران کشور هم پیگیری خواهد شد تا اهمیت گرد و غبار، عواقب آن و لزوم تدوین برنامه ملی برای مدیریت بحران در استان مطرح شود.
وی افزود: مشابه این پیگیری باید از سوی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی در سطح ملی انجام شود لذا موضوع ریزگردها در استان باید به نحوی پر رنگ شود که دغدغه ملی شده و بتوان پروژه عملیاتی برای آن تعریف کرد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی تصریح کرد: برگزاری جلسات تاثیر چندانی در مهار ریزگردها ندارد لذا مهمترین اقدام در راستای کاهش آلودگی هوا ناشی از گرد و غبار، مدیریت بحران ریزگردهاست که باید تدبیر شود.
وی همچنین گفت: هوای پاک از موضوعات مهم و اولویتدار در سطح ملی است که دستگاههای اجرایی باید برنامههای خود را ارایه دهند تا تکالیف قانونی در این زمینه مغفول نماند.
عباسزاده افزود: دستگاههای اجرایی تا پایان اردیبهشت ماه برنامههای عملیاتی در راستای اجرای قانون هوای پاک را به اداره کل حفاظت محیط زیست ارایه دهند.
وی با تاکید بر جدی گرفتن قانون هوای پاک گفت: برنامههای سازمان حفاظت محیط زیست در سطوح ملی دنبال میشود لذا مشارکت استان در این برنامهها بسیار حایز اهمیت است و اگر درست به این مصوبات عمل نشود متضرر خواهیم شد.
معاون استاندار خراسان جنوبی بیان کرد: هرگونه کوتاهی در این زمینه تخطی از قانون است و برای پیشگیری از حوادث ناگوار باید مصوبات کارگروه استانی مورد توجه دستگاههای اجرایی قرار گیرد.
وی با اشاره به ماده ۶ قانون هوای پاک گفت: براساس این قانون برنامه دورهای نظارت از مراکز معاینه فنی باید انجام تا سلامت تمامی وسایل نقلیه موتوری اعم از سبک و سنگین طبق ضوابط سازمان حفاظت محیط زیست تایید شود.
عباسزاده افزود: برای ماده ۱۷ قانون هوای پاک نیز همه دستگاههای اجرایی دارای موتورخانه باید گزارش رفع آلودگی را ارایه دهند و پایش مستمر این موضوع به طور سالانه الزامی است.
وی با تاکید بر اینکه عقبافتادگی در این زمینه از هیچ دستگاه اجرایی پذیرفته نیست گفت: تا خرداد امسال همه دستگاههای اجرایی باید رفع آلودگی هوا از سوی موتورخانههای خود را را اعلام کنند و گرنه به دستگاه قضایی معرفی خواهند شد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی تاکید کرد: دبیرخانه کارگروه کاهش آلودگی هوا با قدرت و جدیتر از دستگاههای اجرایی مطالبهگری کند، تکالیف قانونی هر دستگاه درباره کاهش آلودگی هوا مشخص است و انتظار میرود برای پیشگیری از وقوع بحران، عمل به قانون مد نظر قرار گیرد.
وی گفت: قانون هوای پاک بعد از تصویب در مجلس شورای اسلامی اهمیت زیادی پیدا کرد و رعایت مفاد این قانون الزامی است اگرچه سختگیریهایی وجود ندارد اما تعلل در پیشگیری میتواند استان را با بحران جدی رو به رو کند.
عباسزاده ادامه داد: هر کدام از تکالیف قانونی که اجرای آن از عهده دستگاههای اجرایی خارج است باید به مجلس اعلام تا اصلاح شود وگرنه عمل به قانون بدون هیچ توجیهی مورد انتظار است.
وی گفت: در برخورد با خودورهای دودزا نیز باید جدی عمل کرد و شهر بیرجند در این زمینه شرایط خاص دارد که انتظار میرود برنامههای عملیاتی برای معاینه فنی و کنترلها انجام شود ضمن اینکه فرهنگسازی ضروری است.
معاون استاندار خراسان جنوبی افزود: دستگاههای اجرایی برای جلوگیری از آلودگی هوا و ایجاد زمینه هوای پاک وظایفی دارند که عمل به آن باید مورد توجه جدی قرار گیرد زیرا هرگونه کوتاهی در اعمال تکالیف قانونی مشکلات عدیدهای برای جامعه ایجاد میکند.
وی اظهار داشت: نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی تاثیر خوبی در کاهش آلودگی هوای شهر دارد که اقدامات خوبی در این زمینه توسط شهرداری بیرجند انجام شده و لازم است در مورد معاینه فنی هم گزارش عملکرد ارائه شود.
عباسزاده گفت: هوای پاک لازمه همه زیرساختهاست لذا توسعه با وجود آلودگی هوا امکان پذیر نیست و عملکرد فعلی دستگاهها در آینده توسعه استان اثرگذار است.
بنابر اعلام اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی تاکنون ۳۵ کانون گرد و غبار در این استان شناسایی شده و در حال حاضر پنج ایستگاه سنجش کیفی هوا در شهرستانهای بیرجند، زیرکوه، سرایان و نهبندان مستقر است که وضعیت کیفی هوا را پایش و آنالیز میکنند.