به گزارش ایرنا، پس از برگزاری بیست و هشت دوره جشنواره شعر رضوی در کرمان، گروهی از کارشناسان و محققان حوزه شعر آیینی در نشست تخصصی آسیب شناسی شعر رضوی در تالار وحدت دانشگاه باهنر کرمان گردهم آمدند تا در یک نشست تخصصی به برخی از آسیب های این جشنواره در طول مدت برگزاری بپردازند.
این جشنواره در دوره بیست و هشتم صبح دیروز(جمعه) از محل گلزار شهدای کرمان و در جوار مزار مطهر شهید سلیمانی شروع شد و امشب به کار خود پایان می دهد.
جشنواره بین المللی شعر رضوی کرمان پس از گذشت حدود سه دهه از بنیانگذاری و اجرا، جزو باسابقه ترین جشنواره های شعر کشور محسوب می شود که در حالی که دستاوردهای مثبت و مفیدی برای جامعه فرهنگ و ادب استان کرمان داشته است اما به باور متخصصان این حوزه مسائلی نظیر موضوعات تکراری و نبود نوآوری از جمله مهمترین آسیب هایش به شمار می رود که روند کیفی برگزاری جشنواره را تهدید می کند و به همین منظور یک نشست آسیب شناسی تخصصی در این زمینه برگزار شد.
اشعار و مضامین نو با مطالعه زندگی اهل بیت(ع)
حجت الاسلام زکریا اخلاقی از شاعران برجسته آیینی کشور در این نشست گفت: مجموعه کارهایی که برای امام رضا(ع) به زبان هایی جز فارسی سروده شده کمتر در دسترس است و ما نمی دانیم بیشتر چه موضوعاتی مورد نظر ائمه بودخ و دبیرخانه جشنواره خوب است که مجموعه شعر شاعران عرب را نیز تهیه کند.
این پژوهشگر حوزه شعر آیینی افزود: در چند دهه اخیر همت برای ترویج شعر آیینی انجام شده است و شعرهایی که امروز سروده می شود از نظر مضمون قابل مقایسه با شاعران سده های گذشته نیست.
حجت الاسلام اخلاقی اظهار داشت: برخی جشنواره های شعر در ابتدا جدید و جذاب هستند اما پس از مدتی موضوعات حاشیه ای یا تکراری باعث به انحراف کشیدن و تعطیلی جشنواره می شود ولی موضوعی مانند امام رضا(ع) به علت معنویت، جذابیت و جامعیت شخص ایشان جای کار بسیار دارد و باید شاعران به سمت سرودن اشعار با مضامین نو بروند.
وی با اشاره به استمرار جشنواره شعر رضوی پس از سه دهه تصریح کرد: البته ما توقع بیشتری از جشنواره داریم که خروجی بهتر و ارزشمند تری داشته باشد، هر چند جوانان زیادی در این جشنواره استعداد خود را مطرح کردند.
این شاعر شعر آیینی کشور خاطر نشان کرد: اگر بخواهیم شعر جشنواره رضوی به سمت موضوعات تکراری نرود باید شاعران بویژه جوانان راجع به اهل بیت (ع) حتما مطالعه داشته باشند.
شعر آیینی پیشینه درخشانی در کرمان دارد
به گزارش ایرنا در ادامه شاعر و استاد ادبیات دانشگاه باهنر کرمان نیز گفت: شعر معنوی در سنت ما قدمت چند هزار ساله دارد که خود را در نیایشنامهها، مناجاتنامه ها و توحیدنامه ها می بینیم و تمامی بزرگان شعر فارسی آثاری در مدح بزرگان دین دارند.
حامد حسینخانی افزود: شعر آیینی در میان شاعران کرمانی پیشینه قدیمی دارد و شاعرانی مثل خواجوی کرمانی درباره حضرت فاطمه زهرا(س) قصاید درخشانی دارد؛ البته در مورد امام رضا(ع) کمتر کار شده است.
وی تصریح کرد: جشنواره اثرگذاری خوبی در شعر آیینی داشته است و شاعران زیادی از نسل های مختلف در جشنواره شعر رضوی کار کردند و شعر خواندند که تا به امروز توانسته به راه خود ادامه دهد.
این شاعر کرمانی اظهار داشت: البته در کارهایی که طی سال های اخیر به جشنواره رسیده مضامین و واژه های کلیدی مربوط به حضرت رضا(ع) در حال تکرار شدن است و این خطر وجود دارد که جشنواره در سال های آینده موضوع جذاب و جدیدی نداشته باشد.
وی ادامه داد: شاعران باید با فضای ذهنی خود به یک نگاه جدید به مضوعات نگاه کنند و شعرهای خود را به مضامینی که کمتر پرداخت شده است اختصاص دهند.
توجه به خلاقیت در داوری آثار جشنواره شعر رضوی
دبیر تخصصی بیست و هشتمین جشنواره شعر رضوی نیز بیان کرد: در داوری اشعار رسیده به جشنواره به معنویت، خلاقیت و حال و هوا و خلوت صاحب اثر توجه شده است.
محمدجواد شرافت افزود: شاعران کمتر به آثاری که به امام رضا(ع) پرداخته اند برای سرودن اشعار خود توجه دارند، به طور مثال اثری مانند عیون الرضا(ع) را چقدر خوانده ایم.
وی تاکید کرد: وظیفه جشنواره برگزاری چنین نشست هایی برای شناختن آسیب های جشنواره است و ما سه نشست در قم، یزد و مازندارن برگزار کردیم و حتما مرور مشکلات و آسیب ها برای رفع معایب و تقویت نقاط قوت لازم است.
در نشست تخصصی آسیب شناسی شعر رضوی تعدادی از شاعران استان کرمان و کشور نیز به قرائت اشعار خود پرداختند. بیست و هشتمین جشنواره شعر رضوی کرمان روز جمعه از محل گلزار شهدای کرمان افتتاح شد و عصر امروز شنبه با معرفی برگزیدگان در تالار فرهنگ و هنر کرمان به کار خود خاتمه می دهد.