دمشق - ایرنا - جمهوری عربی سوریه با تغییراتی در قوانین سرمایه گذاری ضمن درخواست از کشورهای جمهوری اسلامی ایران ، منطقه و عربی نسبت به جذب سرمایه و اقدامات مشترک خواهان رفع مشکلات اقتصادی و رشد تولید با حضور شرکت های داخلی و خارجی شده است.

به گزارش ایرنا ،در پاسخ به دعوت رسمی از سوی بشار اسد، رئیس جمهور عربی سوریه، آیت الله دکتر سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور اسلامی ایران، دیداری رسمی از کشور جمهوری عربی سوریه طی دو روز چهارشنبه و پنج‌شنبه، ۱۳ و ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۲ به‌ عمل آورده و با مقامات عالی این کشور در خصوص راه‌های گسترش و تقویت روابط دوجانبه، آخرین تحولات منطقه و اوضاع در صحنه جهانی، بحث و تبادل نظر نمودند.

جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی سوریه در پایان سفر رسمی دو روزه آیت‌الله دکتر سید ابراهیم رئیسی به این کشور که به دعوت بشار اسد رئیس جمهور سوریه انجام شد، بیانیه مشترکی منتشر کردند.دو رئیس جمهور گفتگوهای عمیقی انجام دادند که تمرکز آن بر راه‌های توسعه و تقویت روابط دوجانبه براساس روابط برادرانه و استراتژیک میان دو کشور و هم‌چنین آخرین تحولات در منطقه و شرایط جهانی بود.

دو رئیس جمهور گفتگوهای عمیقی انجام دادند که تمرکز آن بر راه‌های توسعه و تقویت روابط دوجانبه براساس روابط برادرانه و استراتژیک میان دو کشور و هم‌چنین آخرین تحولات در منطقه و شرایط جهانی بود.

طی این بیانیه دو طرف بر اهمیت تقویت روابط دوجانبه از طریق تداوم همکاری‌های سیاسی، اقتصادی، کنسولی و سایر زمینه‌های همکاری و هم‌چنین استمرار تبادل هیات‌های عالی‌رتبه میان دو کشور تأکید کردند.

توسعه روابط تجاری ـ اقتصادی بین دو کشور ایران وسوریه

دو کشور آمادگی و تمایل خود را برای انجام هرگونه اقدام به‌منظور توسعه روابط تجاری ـ اقتصادی بین دو کشور از طریق سازوکارهای موجود از قبیل کمیسیون عالی مشترک ابراز نمودند. آنها هم‌چنین بر همکاری‌های موجود فیمابین در زمینه بازسازی جمهوری عربی سوریه تأکید کردند.

بازگشت سوریه به کشورهای عربی بدون قید و شرط و بازگشت عرب ها به سوریه روزنه امیدی برای آغاز همکاری جدید مشترک عربی است که نشان می دهد پیروزی دولت و مردم سوریه بر تروریسم اهمیت فراوانی برای کشورهای منطقه دارد.

این رجعت سوریه به اتحادیه عرب به خودی خود یک هدف نیست بلکه مزیت‌ها و فرصت‌های حاصل از رفع تعلیق عضویت است که اهمیت دارد. این بازگشت بدون قید و شرط انجام می‌گیرد که نشان می‌دهد دولت بشار اسد بعد از پیروزی بر تروریسم در کنار متحدانش، توانسته مشروعیت نظام خود را در میان کشورهای عربی تثبیت کند.

نشست شورای اقتصادی و اجتماعی اتحادیه کشورهای عربی

در همین حال نشست شورای اقتصادی و اجتماعی اتحادیه کشورهای عربی در سطح وزیران با حضور سوریه با هیئتی به ریاست محمد سامر الخلیل وزیر اقتصاد و تجارت خارجی امروز دوشنبه در جده عربستان آغاز شد.

این نشست در چارچوب تدارکات جاری برای برگزاری نشست سران کشورهای عربی در سی و دومین نشست عادی خود که قرار است جمعه آینده در جده برگزار شود انجام شده است.

به نقل از رسانه های سوری ،وزیر اقتصاد و تجارت خارجی سوریه در جلسه مقدماتی شورای اقتصادی و اجتماعی اجلاس جده از کشورهای اتحادیه عرب خواست با توجه به وجود فرصت‌های امیدوار کننده و قوانین جدید جذب سرمایه‌گذاری در سرمایه‌گذاری در سوریه مشارکت کنند.

وی تاکید کرد: سوریه آماده است تا راه‌های توسعه مشترک دوجانبه و چندجانبه را به گونه‌ای که به نفع ما باشد، مورد بحث و بررسی قرار دهد.

الخلیل توضیح داد: ما از کشورهای عربی می خواهیم با توجه به فرصت های امیدوارکننده و قوانین جدید جذب سرمایه گذاری، در سرمایه گذاری در سوریه مشارکت کنند.

حمید شبیره، سفیر الجزایر در قاهره و نماینده دائم اتحادیه عرب نیز در این نشست ضمن خیر مقدم به هیئت سوری، اظهار داشت: ما به سوریه به دلیل از سرگیری فعالیت های خود در نشست های نهادهای اتحادیه عرب تبریک می گوییم.

عربستان مشتاق اقدامات مشترک با سوریه

محمد الجدان وزیر دارایی عربستان نیز در این دیدار از بازگشت سوریه استقبال کرد و گفت : ما مشتاقانه منتظر کار مشترک به نفع مردم خود هستیم.

الجدان افزود: ما مشتاق حمایت از اقدام مشترک عربی و اجرای تصمیماتی هستیم که در اجلاس مصوب خواهد شد .

نشست وزرای خارجه اتحادیه عرب قرار است چهارشنبه آینده در عربستان برگزار شود و قرار است در این نشست پیش‌نویس دستور کار شورای اتحادیه کشورهای عربی به تصویب برسد.

انتظار می‌رود ورود سران کشورهای عربی به عربستان جهت شرکت در اجلاس سران اتحادیه عرب از روز پنجشنبه آغاز و اجلاس سران کشورهای عربی روز جمعه در فضای مثبت ناشی از بازگشت سوریه به این اتحادیه پس از ۱۲ سال غیبت، برگزار شود.

وزرای خارجه عرب در نشست فوق العاده خود که هفتم ماه مه ۲۰۲۳ ( ۱۷ اردیبهشت امسال) در قاهره برگزار شد، با بازگشت سوریه به اتحادیه عرب موافقت کردند و از همان زمان شرکت هیات های سوری در جلسات این اتحادیه از سر گرفته شد.

اتحادیه عرب در نوامبر ۲۰۱۱ عضویت دمشق را به حالت تعلیق درآورده و تحریم های سیاسی و اقتصادی علیه آن وضع کرده بود.