علی صیدی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: پنج تا ۱۰ درصد موارد افزایش فشار خون ناشی از یک بیماری زمینهای مثل بیماریهای کلیوی، تومورهای غده فوق کلیوی یا بیماریهای مادرزادی قلب است که به آن فشار خون بالای ثانویه اطلاق می شود که به طور ناگهانی بروز می کند و به طور معمول نیز شدت آن بیشتر از نوع اولیه است.
وی اضافه کرد: پرفشاری خون ممکن است برای مدتهای طولانی، هیچ علامت خاصی نداشــته باشد و این همان چیزی است که فشارخون بالا را به یک قاتل آرام و بی سـر و صدا تبدیل می کند.
این مسوول با تاکید بر اینکه تنها تعداد اندکی از مبتلایان ممکن است در همان مراحل اولیه بیماری، دچار سردردهای گنگ، سرگیجه یا خون دماغ شوند، ادامه داد: در بیشتر موارد، این علائم وقتی ایجاد می شود که فشار خون، افزایش زیادی یافته و برخی عوارض را هم ایجاد کرده است.
رئیس گروه پیشگیری از بیماری های غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی زنجان ادامه داد: برای بررسی فشار خون، باید آن را چند بار و در چند روز اندازه گرفت و اگر فشار خون یک فرد به طور دائمی بالاتر از حد طبیعی باشد، اصطلاحا گفته می شود او به فشار خون بالا یا پرفشاری خون مبتلا شده است.
وی اظهار داشت: برخی از علامتهای فشار خون بالا تاری دید، سردرد ناحیه پشت سر، ســرگیجه، خون دماغ شدن، تنگی نفس شبانه یا هنگام فعالیت، تپش قلب، درد قفسه سینه، نا منظمی ضربان قلب و خستگی زودرس است.
رئیس گروه پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی زنجان عوامل پر خطر بیماری فشار خون را یادآور شد و گفت: افزایش سن، سابقه خانوادگی، اضافه وزن، کم تحرکی، مصرف دخانیات و الکل، مصرف بیش از اندازه نمک، مصرف کم پتاسیم، استرس و همچنین عواملی چون کلسترول بالا، ابتلا به دیابت و برخی بیماریهای کلیوی، بارداری و وقفه تنفسی حین خواب میتواند احتمال بروز فشارخون بالا را افزایش دهد.
صیدی با بیان اینکه میزان فشار خون به طور معمول با ۲ عدد بیان می شود، افزود: عدد اول یا بالاتر، فشار سیستولیک است که فشار وارد بر سرخرگها را در حالت انقباض قلب نشان می دهد و عدد دوم یا پایینتر، فشار دیاستولیک است که همین فشار را در فاصله بین دو انقباض قلب نشان میدهد.