سنندج- ایرنا- رییس دانشگاه کردستان گفت: قرارداد، موافقت‌نامه و سیاست‌گذاری‌های موجود بر اساس تفاوت‌های حاکم بر کشورها صورت نگرفته و همین موضوع باعث شکست‌ در ارتباطات بین‌المللی به ویژه در حوزه اقتصادی شده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، حامد قادرزاده روز چهارشنبه در آیین افتتاحیه همایش ملی جامعه‌شناسی مرز در دانشگاه کردستان اظهار کرد: یکی از دغدغه‌های هر فرد، جامعه، گروه و هر کشوری، ایجاد یک شرایط مناسب و زندگی با رفاه و آرامش برای همگان است و بر این اساس قوانین و آیین‌نامه‌های اقتصادی، جامعه شناسی و سیاسی تدوین می‌شود.

وی افزود: در دهه ۶۰ میلادی بیشتر تاکیدات بر رشد اقتصادی بود و هنوز هم در جامعه ما بیشتر مردم دغدغه معیشت دارند، گرچه اهمیت معیشت انکار نشدنی است اما تنها عامل برای ایجاد توسعه پایدار هم نیست.

رییس دانشگاه کردستان اضافه کرد: توجه به مسائل اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و زیست‌محیطی هم در دهه‌های ۷۰ و ۸۰ در دنیا پررنگ شد که امروز تحت عنوان توسعه پایدار به آن توجه داریم.

وی با اشاره به اینکه در سال ۱۹۴۸ در دنیا بحث شکل‌گیری موافقت‌نامه عمومی تعرفه و تجارت مطرح شد، تاکید کرد: این موافقت‌نامه به منظور بهره‌گیری از اصل مسلم و اجتناب‌ناپذیر مزیت نسبی در دنیا شکل گرفت اما متاسفانه بسیاری از موافقت‌نامه‌ها، تشکل‌ها و اتحادیه‌ها به دلیل فرصت سازی برای برخی از جوامع بیش از جوامع دیگر، با نیرنگ همراه شده است.

قادرزاده افزود: این قضیه موجب شده رشد سریعی که هدف این موافقت‌نامه‌ها بوده، صورت نگیرد و به مرور رکود خاصی بر آنها حاکم شود.

وی با اشاره به اینکه همایش‌ها، سمینار، کنگره و سمپوزیوم به منظور ایجاد تقارن اطلاعاتی برگزار می‌شود، ادامه داد: در یک جامعه و در یک محیط محدود، مرزهای اطلاعاتی می‌توانند با ایجاد اطلاعات نامتقارن موجبات انتخاب بد و مخاطرات اخلاقی را فراهم کنند.

رییس دانشگاه کردستان در رابطه به قراردادهایی که بین کشورها منعقد می‌شود، اظهار کرد: متخصصین باید بدانند تعهد و قراردادی که بین طرف‌های مقابل منعقد می‌شود، بدون توجه به عوامل موثر بر اجرای آن مفید فایده نخواهد بود.

وی در ادامه به وضعیت کشور در خصوص توجه به مزیت‌های نسبی هر استان نیز گریزی زد و گفت: در کشور خودمان به دلیل اینکه هنوز به این باور نرسیده‌ایم که مزیت‌های نسبی استانی را برای ایجاد مزیت‌های جدید به طور کامل حفظ کنیم، در مرز بین دو کشور هم موفق به انجام این کار نشده‌ایم.

قادرزاده با تاکید بر اینکه برای برخورداری از مزایای مرز باید بر اساس اصل مبادله عمل کرد، یادآور شد: مبادله زمانی باید صورت بگیرد که طرفین احساس انتفاع کنند چون در صورتی که در طرفین احساس غلبه شکل بگیرد، سرعت اجرای فعالیت‌ها با گذشت زمان به شدت کٌند خواهد شد و بحث قاچاق را شدت می‌بخشد.

دومین همایش ملی جامعه شناسی مرز، سیاست‌های توسعه و حیات اجتماعی مرزنشینان از امروز آغاز شده و تا فردا ادامه دارد.

در این همایش ۲ روزه در قالب ۶ نشست تخصصی و ارائه ۲۸ مقاله به صورت سخنرانی به ابعاد مفهومی و نظری مطالعات مرز، تجربه زیسته مرزنشینی، سیاست‌های توسعه در مناطق مرزی با تاکید بر تغییرات خانواده، جمعیت و وضعیت آموزش در مناطق مرزی و چگونگی بازنمایی مرز در رسانه‌های ارتباط جمعی پرداخته می‌شود.

در این همایش دکتر سید حسین سراج زاده، دکتر ستار عزیزی، دکتر حاتم حسینی، دکتر جلیل کریمی و دکتر بهمن باینگانی به عنوان سخنران کلیدی به ایراد سخنرانی می‌پردازند.

از دیگر برنامه‌های دومین همایش ملی جامعه شناسی مرز، برگزاری میزگرد و پنل‌هایی در راستای محورهای همایش و با حضور صاحبنظران و مسوولان هر حوزه است.