به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از گلوبال تایمز، این اجلاس که قرار است در شیان چین برگزار شود فصلی جدید در روابط چین و آسیای میانه رقم خواهد زد.
کارشناسان گفتند قرار است رهبران کشورهای آسیای میانه و چین به اجماعی وسیع در زمینه های مختلف از همکاری اقتصادی تا مسائل امنیتی نگرانی های مشترک شان از جمله جنگ اوکراین دست پیدا کنند. مقامات عالی رتبه کشورهای دعوت شده به این اجلاس معتقدند همکاری برد-برد چیزی است که کشورهای آسیای میانه بیشتر از همه به آن نیاز دارند.
هوآ چون یینگ سخنگوی وزرات امورخارجه چین هفته گذشته اعلام کرد رهبران ۵ کشور آسیای میانه قرار است قرار است ۱۸ و ۱۹ مه ( ۲۸ و ۲۹ اردیبهشت) در شیان واقع در استان شانشی گرد هم ایند و شی جینپینگ رئیس جمهوری چین ریاست این اجلاس را به عهده خواهد داشت.
به دعوت رئیس جمهوری چین قاسم جومارت توکایف رئیس جمهوری قزاقستان، صدر جباروف رئیس جمهوری قرقیزستان، امامعلی رحمان رئیس جمهوری تاجیکستان، سردار بردی محمداف رئیس جمهور ترکمنستان و شوکت میرضیایف رئیس جمهور ازبکستان در این نشست دو روزه شرکت خواهند کرد.
اجلاس آسیای مرکزی- چین نشان دهنده نخستین رویداد دیپلماتیک مهمی است که چین در سال جاری میلادی میزبانی آن را به عهده دارد و نخستین نشست رو در رو میان رهبران این کشورها از زمان تاسیس روابط دیپلماتیک ۳۱ سال گذشته خواهد بود. کارشناسان چینی باور دارند این اجلاس فصلی جدید در روابط این کشورها را خواهد گشود.
ژانگ شیائو سفیر چین در قزاقستان در مصاحبه ای اختصاصی با گلوبال تایمز گفت سفر رئیس جمهوری قزاقستان به چین نقشی راهبردی در دیپلماسی دولتی خواهد داشت و موفقیت اجلاس آسیای مرکزی و چین را افزایش می دهد و توسعه روابط چین و قزاقستان را در زمینه های وسیع و مختلف به سطحی بالاتر پیش می برد. به علاوه همکاری های این دو کشور در زمینه مبارزه با تروریسم و جنگ اوکراین نیز افزایش خواهد یافت.
وی در ادامه افزود این اجلاس به شکل اجتناب ناپذیری روابط چین و کشورهای آسیای میانه را ارتقا خواهد داد. به علاوه در این اجلاس مسائل بین المللی نیز به اندازه چالش های منطقه ای مورد بحث و گفت و گو قرار خواهد گرفت.
این دیپلمات چینی خاطرنشان کرد شرایط پیچیده بین المللی، بویژه جنگ اوکراین که موجب افزایش مشکلات اقتصادی، انرژی و غذا شده است و در این میان برخی کشورها نقشی در این مناقشه بازی می کنند اهمیت این اجلاس را مضاعف کرده است. این اجلاس نشان می دهد چین و کشورهای آسیای میانه با یکدیگر برای غلبه بر مشکلات همکاری خواهند کرد و به شکل مشترک جامعه چین- آسیای میانه را با ارزش های مشترک تاسیس حواهند کرد.
امسال دهمین سالگرد پروژه ابتکاری کمربند اقتصادی جاده ابریشم است که در سال ۲۰۱۳ در سفر شی جینپینگ به قزاقستان از سوی رئیس جمهوری چین پیشنهاد شد.
در چهارمین نشست وزرای خارجه چین و کشورهای آسیای مرکزی که اواخر ماه گذشته میلادی در شهر شیان چین برگزار شد، مقدمات سیاسی همه جانبه برای نشست آتی سران چین-آسیای مرکزی، تبادل نظر عمیق در مورد همکاری بین چین و کشورهای آسیای مرکزی انجام و همچنین در مورد موضوعات مورد علاقه متقابل، و اجماع گسترده ای حاصل شد.