به گزارش ایرنا، بهزاد رحیمی روز چهارشنبه در همایش ملی جامعهشناسی مرز در دانشگاه کردستان، اظهار کرد: سیاستهای اقتصادی مختلفی در کشور با هدف توسعه مناطق مرزی تدوین و تصویب میشود اما در عمل شاهد اجرا نشدن یا اجرای ناقص آن هستیم
وی با اشاره به وجود ۱۶ استان مرزی در کشور، افزود: این استانها ۵۰ درصد مساحت کشور و ۴۹ درصد جمعیت را شامل میشود که باید سیاستهای توسعه هم بر مبنای این آمارها باشد؛ در حالیکه آنچه میبینیم نگاهی مرکزگرایانه و توجه بیشتر به استانهای برخوردار است.
نماینده مردم سقز و بانه در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: تفاوت آماری نشان میدهد که از توسعه استانهای مرزی غافل بودهایم و ۵۰ درصد سیاستهای توسعه در مناطق مرزی اجرا نمی شود.
رحیمی یادآور شد: شاخص عمده دیگر استانهای مرزی امکانات بالقوه، استعدادهای بکر، منابع طبیعی فراوان، معادن و بسیاری از ظرفیتهایی است که هر یک از آنها به تنهایی میتواند یک کشور را متحول کند اما از این امکانات در مناطق مرزی به درستی استفاده نشده است.
وی نتیجه این عدم توجه و توسعه نیافتگی را روی آوردن به مشاغل کاذب دانست و افزود: آنچه امروز آزاردهنده است رواج پدیده کولبری است و باید برای رفع آن کار اساسی انجام داد.
رئیس مجمع نمایندگان کردستان در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: کردستان با دارا بودن ۲۲۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق و پتانسیلهایی که برای توسعه بازرگانی و مبادلات مرزی دارد، میتواند به گسترش روابط اقتصادی کمک کرده و زمینه اتخاذ سیاستها و برنامههایی شود که مراودات و مبادلات را تقویت و توسعه اقتصادی را در پی دارد.
رحیمی با اشاره به سیاستهایی که در راستای توسعه مناطق مرزی تدوین شده، گفت: از جمله این سیاستها تصویب لایحه منطقه آزاد تجاری بانه و مریوان، وجود بازارچههای رسمی در شهرستانهای بانه، مریوان و سروآباد، وجود دو مرز رسمی باشماق و سیران بند و ایجاد منطقه ویژه اقتصادی است که به منظور کمک به معیشت مرزنشینان و بهبود زندگی آنها مطرح شده است.
وی افزود: به تازگی لایحهای تحت عنوان ساماندهی مبادلات مرزی توسط دولت به مجلس ارائه شده که در کنار همین ظرفیتها میتواند به معیشت بهتر و واقعی مرزنشینان کمک کند.
رئیس مجمع نمایندگان کردستان در مجلس شورای اسلامی به نقش برنامههای توسعه در این راستا نیز گریزی زد و یادآور شد: تاکنون شاهد اجرای ۶ برنامه توسعه بودهایم اما کاملترین دیدگاه در رابطه با مرزها در برنامه چهارم توسعه و سختگیرانهترین نگاه هم در برنامه ششم وجود داشته که علاوه بر استفاده نکردن از مرزها موجب افزایش کولبری و قاچاق نیز شد.
پذیرش ۳۰ مقاله برای ارائه در همایش
رئیس پژوهشکده کردستان شناسی هم گفت: در سامانه این همایش، ۱۰۳ مقاله توسط پژوهشگران و صاحبنظران بارگذاری شده بود که پس از نظر داوران، در فرآیند داوری ۴۸ مقاله رد، ۲۵ مقاله به صورت پوستر و ۳۰ مقاله به صورت ارائه سخنرانی پذیرش شد.
امید قادرزاده افزود: نکته قابل تأمل این است که از مجموع ۱۰۳ مقاله ارائه شده به دبیرخانه همایش بیشترین فراوانی مقاله معطوف به سیاستهای توسعه بوده است.
وی اضافه کرد: در این همایش ۲ روزه، ۶ نشست تخصصی و ۲۸ مقاله به صورت سخنرانی ارائه خواهد شد.
رئیس پژوهشکده کردستانشناسی ادامه داد: دانشگاه کردستان و گروه جامعهشناسی برای خود رسالتهای ملی و فراملی تعریف کرده و این دانشگاه تلاش کرده که در راستای مسئولیت اجتماعی ارتباط موثری را با جامعه برقرار کند.
رئیس پژوهشکده کردستان شناسی با اشاره به اینکه همایش جامعهشناسی مرز فرصتی برای تامل و بازاندیشی در سیاستها و راهبردهای توسعه است، افزود: با وجود راهبردهای حاکمیتی و تلاشهای سازمانها و نهادها، مناطق مرزی از درد توسعه نیافتگی رنج میبرند.
قادرزاده تاکید کرد: انتظار ما از نمایندگان مناطق مرزی و دولتمردان این است راهبرد توسعه مناطق مرزی را با حفظ هویت و با رویکرد امنیت مولد در دستور کار قرار دهند.
دومین همایش ملی جامعه شناسی مرز، سیاستهای توسعه و حیات اجتماعی مرزنشینان از امروز آغاز شده و تا فردا ادامه دارد.
در این همایش ۲ روزه در قالب ۶ نشست تخصصی و ارائه ۲۸ مقاله به صورت سخنرانی به ابعاد مفهومی و نظری مطالعات مرز، تجربه زیسته مرزنشینی، سیاستهای توسعه در مناطق مرزی با تاکید بر تغییرات خانواده، جمعیت و وضعیت آموزش در مناطق مرزی و چگونگی بازنمایی مرز در رسانههای ارتباط جمعی پرداخته میشود.
در این همایش دکتر سید حسین سراج زاده، دکتر ستار عزیزی، دکتر حاتم حسینی، دکتر جلیل کریمی و دکتر بهمن باینگانی به عنوان سخنران کلیدی به ایراد سخنرانی میپردازند.
از دیگر برنامههای دومین همایش ملی جامعه شناسی مرز، برگزاری میزگرد و پنلهایی در راستای محورهای همایش و با حضور صاحبنظران و مسوولان هر حوزه است.