به گزارش خبرنگار ایرنا، علی محمد زنگانه عصر پنجشنبه در آیین نکوداشت دویست و نودمین سالروز تولد مختومقلی فراغی شاعر و عارف نامی ایرانی ترکمن در محل آرامگاه این شاعر افزود: مختومقلی از دل مردم برخواسته و مطالبات و دغدغههای آنها را بیان می کرد.
وی اظهار داشت: جغرافیای فرهنگی ایران اسلامی بسیار گسترده تر از جغرافیای سیاسی آن است، فرهنگ و تمدن این سرزمین از دیرباز حضور سازنده در نقاط عالم داشته و ما شاهد ستارگان بسیاری در طول تاریخ بودیم که شکوفایی اندیشه ها و افکارشان خواستگاه تمدن ایران اسلامی است.
وی بیان کرد: شاعران و عرفای بسیاری در این سرزمین از پیشگامان معرفت در کل بشریت بودند چرا که روح جامعه نشات یافته از الفاظ قدسی آنهاست اگرچه هر کدام از این فرهیختگان مشرب مذهب تعلقات قومی و مذهبی بودن که جملگی هز سرچشمه معرفت الهی سیراب شدند.
استاندار گلستان گفت: این گوهرهای درخشان در قلمرو جغرافیایی زادگاه خود محدود نماندند و با آثار و گفتار و رفتار خویش آوازه ملی و فراملی یافتند.
زنگانه افزود: ادیب وارسته و شاعر اخلاقمدار سرزمین همیشه بهار گلستان مختومقلی از دل مردم برخاسته و در مردم زیست و دغدغه های آنها را سرود، پیوندهای عمیق باورهای دینی او و ارادتش به اهل بیت (ع) بعد معرفتی عمیق به اشعارش بخشید.
وی بیان کرد: وی از سردمداران تفکر توحیدی و از حلقه های بلند و مستحکم اتحاد ملی و انسجام اسلامی است.
زنگانه افزود: تجلیل از مقام این شاعر، تجلیل از فضائل اخلاقی است و این شاعر ارزشمند با الهام گیری از سیره نبوی پایداری عارفانه به آرمان ها حقجویانه داشته و کوشیده با ظالمان جهان مقابله کند تا حلاوت وحدت اسلامی و شیرین استقلال و آزادی را به مردم زمانه بچشاند.
استاندار گلستان گفت: او همچون فردوسی یک اثر ادبی، چون حافظ شوری عرفانی و مانند سیدجمال الدین اسدآبادی اندیشه اصلاح گرایی اجتماعی را با بیان و تعلیمات فلسفی برای نسل امروز به یادگار گذاشته و میتوان از او به عنوان نماد و سنبل تدین، تفکر و تعهد یاد کرد.
وی افزود: اندیشه مختومقلی فراغی ترویج محبت وحدت و اتحاد و همدلی است همان مواردی که مورد تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی است.
وی اظهار داشت:استان گلستان سرزمین برادری و نگارستان ایران اسلامی است و در این رنگین کمان اقوام برادری، وحدت قابل توجه و الگویی بوده است.
به گزارش ایرنا، مختومقلی فراغی شاعر و عارف ترکمن در سال ۱۷۳۳ میلادی برابر با سال ۱۱۱۲ شمسی در روستای «حاجی قوشان» از توابع بخش مرکزی گنبدکاووس متولد شد و پس از ۵۷ سال زندگی در کنار «چشمه عباساری» در دامنه رشته کوه «سونگی داغی» بین ایران و ترکمنستان درگذشت و پیکرش به روستای «آقتوقای» در ۴۰ کیلومتری غرب مراوهتپه در منتهی الیه شرق استان گلستان منتقل و در جوار آرامگاه پدرش «دولتمحمد آزادی» به خاک سپرده شد.
آرامگاه این شاعر و عارف شهیر ترکمن و پدر بزرگوار وی «دولتمحمد آزادی» در ۳۰ کیلومتری غرب مراوهتپه و در مسیر جاده این شهر به «داشلی برون» گنبدکاووس و در روستای «آق توقای» واقع است و هرساله تعداد زیادی از مردم منطقه و مسافران و گردشگران بر مزار این شاعر که یک مجموعه گردشگری با امکانات زیربنایی مانند جاده آسفالت، آب و برق، سکوهای اتراق و استراحت، نمازخانه و سرویس بهداشتی است، حضور مییابند.
اشعار این شاعر بزرگ ترکمن که در بین دیگر اقوام ایران زمین و دیگر ملل جهان نیز بلندآوازه شده، دارای مضامین اجتماعی، سیاسی، دینی و عرفانی است و دیوان شعر او نیز تاکنون به چند زبان دنیا از جمله انگلیسی، روسی و فارسی ترجمه و چاپ شده است.
سفیر ترکمنستان: مختومقلی شاعر شهیر ایرانی در واقع پدر ادبیات معاصر ترکمن است
دولت سیزدهم توجه ویژهای به مفاخر اقوام دارد
تبدیل هویت قومی به ملی، ویژگی منحصر بهفرد مختومقلی فراغی است