به گزارش روز پنجشنبه خبرنگار ایرنا، رایزنیهای ایران و پاکستان برای آغاز رسمی فعالیت بازارچه مرزی «پیشین-مند» تکمیل شده و این بازارچه رسمی میان دو همسایه لحظاتی قبل با حضور سران دو کشور افتتاح شد.
«محمد شهباز شریف» نخست وزیر پاکستان امروز با آیت الله «سید ابراهیم رئیسی» رئیس جمهوری اسلامی ایران در نقطه صفر مرزی دو کشور دیدار و سپس سران دو کشور همسایه طرح انتقال برق از ایران به پاکستان و فعالسازی رسمی بازارچه مرزی را افتتاح کردند.
این مراسم باشکوه به صورت زنده از شبکه ملی پاکستان (PTV) پخش شد. جمعی از مقامهای ارشد ایران و پاکستان از جمله وزیران امور خارجه دو کشور در آیین افتتاح بازارچه مرزی و خط انتقال برق پولان-گبد حضور داشتند.
افتتاح بازارچه مرزی پیشین-مند نوید رونق اقتصادی میان دو کشور همسایه و همچنین افزایش رفت و آمد مردمی است که سبب تقویت روابط و ایجاد فرصتهای بیشتر در مسیر گسترش تعاملات اقتصادی بازرگانی میشود. علاوه بر این اجرای طرح انتقال ۱۰۰ مگاوات برق دیگر از ایران به همسایه شرقی، حاصل توافقات وزیران نیرو و انرژی دو کشور در کمتر از یک سال گذشته است که با سرعتی کمنظیر و در مدت زمانی کمتر از ۹ ماه عملیات طراحی، مهندسی و اجرای آن به اتمام رسیده و ۸۳ کیلومتر خط ۱۳۲ کیلوولت بههمراه پستها و تجهیزات جانبی، احداث و آماده بهرهبرداری شده است که بهرهبرداری رسمی از با حضور سران دو کشور آغاز شد.
خانم «مریم اورنگزیب» وزیر اطلاع رسانی پاکستان امروز طی پیامی طرح انتقال برق از ایران را موجب تامین نیاز انرژی مردم بلوچستان به ویژه بندر گوادر عنوان کرد و گفت که آیت الله رئیسی و شهباز شریف امروز به طور مشترک این طرح مهم را افتتاح میکنند.
وی افزود که طرح خط انتقال برق پولان-گبد در مدت زمان بیسابقه طی ۴ ماه تکمیل شده که فرصتهای توسعه، تجارت، اشتغال و رفاه آینده مردم گوادر و ایالت بلوچستان پاکستان را فراهم میکند.
مقامات ایران و پاکستان طی سالهای اخیر طرح افزایش گذرگاههای مرزی را در دستور کار قرار دادند و آخرین تحول آن نیز مربوط به دو سال پیش زمان افتتاح سومین گذرگاه مشترک مرزی دو کشور میباشد.
دومین و سومین گذرگاه رسمی ایران و پاکستان، در ریمدان (گبد) و پیشین (مند) با حضور وزیر راه و شهرسازی ایران و وزیر تولیدات دفاعی پاکستان به ترتیب در ۲۹ آذرماه ۹۹ و اول اردیبهشت ۱۴۰۰ به صورت رسمی افتتاح شد.
تبلور دیپلماسی همسایگی دولت سیزدهم در مرزهای صلح و دوستی ایران و پاکستان
براساس این گزارش، حضور سران ایران و پاکستان در مراسم افتتاح بازارچه مرزی، حکایت از عزم راسخ دولتمردان و مسوولان دو کشور برای صیانت از منافع متقابل، حمایت از تجارت دوجانبه، قانون مندسازی فعالیتهای بازرگانی و عبور از مشکلات در راستای تامین نیازهای یکدیگر میباشد.
پیشین نقطه مرزی ایران و مند به عنوان نقطه مرزی ایران به عنوان گذرگاه رسمی دو کشور محسوب میشود. این مرز در منطقه ردیگ از توابع شهر مند در ایالت بلوچستان پاکستان واقع شده است. مند در حدود ۱۱۵ کیلومتری شهر تربت است. مقر نیروهای سپاه مرزی (جنوب) نیز در این شهر واقع شده است. فاصله کویته مرکز ایالت بلوچستان تا تربت حدود ۷۸۰ کیلومتر میباشد.
رفت و آمد تجار محلی، مردم بومی و همزمان تردد کامیونهای دو کشور در مرز پیشین بدون هیچ وقفهای انجام میشود و همگام با این فعالیتها، زیرساختهای مرزی در طرف ایران شامل ساختمان پایانه مرزی به نحو احسن احداث شده و عملیات احداث بازارچههای مرزی در دو سوی مرز نیز به پایان رسیده است.
مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری سیستان و بلوچستان در این خصوص گفت: ایجاد مرز رسمی در پیشین منافع فراوانی برای کشور و توسعه مراودات اقتصادی و تجاری با پاکستان را بهمراه دارد.
مجتبی شجاعی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: ایجاد مرز رسمی زمینی در پیشین با توجه به وجود زیرساختهای حمل و نقلی مناسب در کشور پاکستان تا بزرگترین ایالتهای این کشور در شرق و قطبهای اقتصادی همچون کراچی و لاهور، دسترسی آسان به این مناطق را هموار خواهد ساخت.
بازارچه پیشین، نخستین بازارچه مرزی خرده فروشی ایران در پیشین این استان با پاکستان است که اوایل اردیبهشت امسال به صورت آزمایشی افتتاح شد و اکنون نگاهها به حضور سران جمهوری اسلامی ایران و پاکستان در مراسم افتتاح رسمی این طرح بزرگ اقتصادی دوخته شده است.
پاکستان با تاسی از رویکرد جمهوری اسلامی ایران در کمک به توسعه تجارت دوجانبه به ویژه افزایش این مراودات در مرزهای مشترک، ضمن اذعان به اهمیت موضوع "امنیت" برای روابط بهتر و تداوم همکاریهای اقتصادی، طی سالهای اخیر همکاریهای قابل توجهی با همسایه خود ایران در راستای تقویت زیرساختهای مرزی داشته است.
اقدامات جمهوری اسلامی ایران نیز طی سالهای اخیر برای گسترش همکاریهای اقتصادی با پاکستان به ویژه توجه به تداوم تجارت در مرزهای مشترک باعث شده تا این همسایه شرقی نیز گامهای هماهنگ با کشورمان برای تامین امنیت در مرزها بردارد.
رهبران سیاسی و نظامی پاکستان طی دیدار با مسوولان ایرانی مطالبه مشترک و نگاه همسو خود را برای تقویت تجارت میان دو همسایه به ویژه تقویت زیرساختهای مرزی و فعالسازی سریع بازارچههای مرزی اعلام کردهاند. تابستان سال گذشته و در جریان برگزاری بیست و یکمین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی در اسلامآباد، هر دو کشور بر تسریع عملیات ساخت بازارچه مرزی توافق کردند.
با پیگیریهای مستمر سفارت ایران در پاکستان طی سه سال اخیر، تفاهمنامه ایجاد بازارچههای مرزی مشترک با هدف تقویت مبادلات اقتصادی مرزی توسط وزیران امور خارجه ایران و پاکستان اردیبهشت سال ۱۴۰۰ در تهران امضا شد.
افتتاح بازارچه مشترک مرزی میان دو همسایه، حکایت از عزم جدی ایران اسلامی برای گسترش همکاریهای همه جانبه با پاکستان دارد و همزمان رویکرد سازنده همسایه شرقی برای پیشبرد اهداف مشترک در زمینه حمایت از مرزنشینان، تسهیل تجارت در نوار مرزی، تقویت زیرساختها از جمله احداث بازارچههای مرزی نیز نشان میدهد که اسلامآباد برای امنیت زایی در مرزهای مشترک از طریق توسعه همکاریهای تجاری مصمم به برداشتن گامهای هماهنگ با ایران است.
وزیر کشور پاکستان چند ماه پیش از گشایش سومین مرز رسمی با ایران، طی بازدید از دو مرز تفتان و گبد در ایالت بلوچستان گفت: تقویت هرچه بیشتر امنیت در نوار مشترک مرزی با جمهوری اسلامی ایران، توسعه تجارت و احداث بازارچههای مرزی برای تحکیم روابط دوستانه میان دو کشور حائز اهمیت است.
اوایل اردیبهشت امسال سخنگوی ارتش پاکستان نیز اعلام کرد: ۸۵ درصد از طرح حصارکشی مرزهای مشترک این کشور با جمهوری اسلامی ایران تکمیل شده و سایر اقدامات مانند تاسیس برجکها نیز با قوت تمام ادامه دارد.