یاسوج - ایرنا - در حالی که متولیان فرودگاه یاسوج از آمادگی کامل این فرودگاه برای برقراری پروازهای بین المللی خبر می دهند این روزها شاهد رکود، کم شدن پروازها و کاهش تعداد مسافران این فرودگاه حتی در پروازهای بین استانی هستیم و برنامه منسجم و یا یک تصمیم کارساز برای تقویت پروازها در این فرودگاه وجود ندارد.

به گزارش ایرنا، حمل و نقل هوایی از امور زیربنایی و یکی از اجزای مهم چرخه تولید و مصرف محسوب می شود کـه در سیستم ملی کشورها در بخش خدمات قرار می گیرد و بهترین مـسیر، امـن ترین راه، سریع ترین و سالم ترین وسیله حمل و نقل با رعایت حداقل زمان و هزینه سبب توجه بـه این شیوه حمل و نقل شده است.

امروزه رشد تصاعدی جمعیت و گسترش ارتباط ها، بر ضرورت توسعه فرودگاه ها به عنوان بخش مهمی از برنامه های حمل ونقلی، ترابری بار و جابجایی مسافر می افزاید.

صنعت حمل و نقل هوایی در هر منطقه و کشوری جنبه استراتژیک دارد و رشد اقتصادی، توسعه توریسم، افزایش مبادلات، موجب استحکام پیوندهای اجتماعی و فرهنگی بین جوامع و شهرها و حتی کشورها و موارد مشابه را در پی خواهد داشت.

استان کهگیلویه و بویراحمد به عنوان کریدور شمال به جنوب شناخته می شود و دارای قابلیت های بی نظیری است اما محروم از حتی یک متر خط ریلی است و پروازهای فرودگاه آن هم کج دار و مریز برقرار است و در حال حاضر ، بیشتر حمل و نقل کالا و مسافر در کهگیلویه و بویراحمد از طریق جاده انجام می شود.

مصوبه مهم و اثر گذار عملیات اجرایی فرودگاه یاسوج در سفر خرداد ماه سال ۷۳ رهبر معظم انقلاب به استان کهگیلویه و بویراحمد کلید خورد تا استان را از بن بست ارتباطی و محرومیت خارج کند و این فرودگاه در سال ۷۹ نیز به بهره‌برداری رسید.

حتی این فرودگاه به همت دولت سیزدهم در بهمن ماه ۱۴۰۰ فرودگاه یاسوج از سطح فرودگاه داخلی به مرز هوایی ارتقا یافت تا زیرساخت ها آماده و پروازهای بین المللی انجام شود.

به گفته متولیان فرودگاه یاسوج، این فرودگاه تمامی زیرساخت های لازم را برای پروازهای داخلی و خارجی مهیا کرده و هیچ مشکلی در هر ساعت شبانه روز وجود ندارد اما در این مدت دو سال اخیر شاهد رکود پروازها در بخش داخلی بوده ایم و هنوز هم خبری از پروازهای خارجی در این فرودگاه نیست .

بارها اعلام شده بود که فرودگاه یاسوج در آینده نزدیک پروازهایی به سمت مشهد، عسلویه، کیش و غیره دارد اما هیچ یک از آن ها محقق نشده و حتی پروازهای تهران به یاسوج و بالعکس هم به صورت کج دار مریز برقرار است.

پروازهای بی برنامه

یکی از دانشجویان یاسوجی که در رشته پزشکی در دانشگاه تهران تحصیل می کند می گوید: به صورت ماهانه از سیستم حمل و نقل هوایی استفاده می کنم اما هر وقت که می خواهم بلیط تهیه کنم با مشکل مواجه می شود زیرا بیشتر پروازها کنسل و یا اصلا پروازی برقرار نمی شود.

سارا حسینی تاکید کرد: دانشجویان زیادی همچون من در استان کهگیلویه و بویراحمد وجود دارند که باید با پرواز یاسوج به دانشگاه بروند اما به طور معدود موفق به استفاده از این پروازها می شویم.

وی افزود: البته بیشتر افراد ترجیح می دهند از فرودگاه شیراز به تهران عزیمت کنند چون پروازها در موعد مقرر و تعیین شده همیشه برقرار است.

این دانشجو عنوان کرد: تعداد پروازهای این استان اندک است و می طلبد با توجه به خطرات جاده ای راه به سمت استان های همجوار تقویت پروازهای این فرودگاه در دستور کار متولیان امر قرار گیرد.

ضربه های زیرساختی فرودگاه به بدنه توسعه گردشگری استان

معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد گفت: این استان با برخورداری از تمدن کهن و آثار تاریخی غنی و جاذبه های متعدد فرهنگی و طبیعی یکی از قطب های مهم گردشگری است و یکی از زیرساخت اصلی گردشگری فرودگاه است.

فرشید کرمی افزود: در هفته پروازهای فرودگاه یاسوج اندک است و تنها ۲ پرواز در طول هفته وجود دارد که آن هم در ساعت های خاصی هستند.

وی ادامه داد: شرکت های هواپیمایی ادعا می کنند که برقراری پروازها در یاسوج برای آن ها به صرفه نیست و ضرر می دهند.

معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: ۲ پرواز برای مرکز یک استان کافی نیست و باید فکر اساسی برای رفع این معضل شود تا شاهد رونق صنعت توریسم در این استان باشیم.

کرمی تاکید کرد: برای گرفتن بلیط به دلیل نبود پرواز، لغو شدن و جابه جا شدن مداوم پروازها با مشکل مواجهیم و این روند به بدنه گردشگری استان ضرر وارد می کند.

فرودگاه یاسوج آمادگی برقراری پروازهای بین المللی را دارد

مدیر فرودگاه بین المللی شهدای یاسوج گفت: امکانات ، تجهیزات و زیرساخت‌های لازم برای ارائه خدمات مطلوب به مردم و مسافران در فرودگاه یاسوج فراهم شده است و هم‌اکنون این فرودگاه برای برقراری پروازهای داخلی و بین‌المللی آمادگی دارد.

عنایت انصاری تاکید کرد: مقام های عالی استان باید از مسئولان ارشد کشوری در وزارت راه و یا هیات دولت برای برقراری پروازهای بین المللی در فرودگاه یاسوج مجوزهای لازم را مطالبه کنند.

انصاری تصریح کرد: فرودگاه یاسوج آمادگی افزایش پرواز ، پذیرش مسیرهای جدید پروازی و برقراری پروازهای بین المللی را دارد و مهر ورود و خروج مرز هوایی هم به فرماندهی پلیس مهاجرت استان تحویل داده شده است.

تلاش فرودگاه یاسوج برای افزایش پروازهای داخلی

انصاری ادامه داد: با برقراری ۲ پرواز فوق العاده توسط شرکت هواپیمایی قشم ایر ،شمار پروازهای این فرودگاه افزایش یافته است.

وی افزود: شرکت هواپیمایی قشم ایر ۲ پرواز فوق العاده در فرودگاه یاسوج به مقصد تهران و بلعکس برقرار کرده که در صورت استقبال، دائمی و برنامه‌ای خواهد شد.

مدیر فرودگاه شهدای یاسوج گفت: اخیرا سازمان هواپیمایی کشوری به شرکت‌های هواپیمایی دستور داده است نسبت به برقراری پرواز در فرودگاه یاسوج اقدام کنند.

انصاری افزود: قرار است شرکت های هواپیمایی اردیبهشت ماه جاری برنامه پروازی خود را به سازمان هواپیمایی کشور ارائه کنند.

مطالبه مردم کهگیلویه و بویراحمد از رئیس جمهور در سفر دور دوم

در حال حاضر ، بیشتر حمل و نقل کالا و مسافر در کهگیلویه و بویراحمد از طریق جاده انجام می شود. زیرا در دهه های گذشته سیاست کلی کشور ، حمل و نقل جاده ای نسبت به هوایی از گسترش بیشتری برخوردار شده و به علت این گسترش یک جانبه که متناسب با رشد تقاضای خدمات حمل و نقل کشور نبوده، به شدت زیر فشار قرار گرفته است.

افزایش پروازهای یاسوج در سطح ملی و بین المللی به عنوان یکی از آرزوهای بزرگ مردم این دیار، نیازمند مطالبه گری مردم، چانه زنی نمایندگان و پیگیری مسئولان است تا به سرانجام برسد.

افزایش پروازها و توسعه فرودگاه یاسوج گامی مهم و اساسی در توسعه همه جانبه استان است بنابراین می طلبد مسئولان ارشد استان و نمایندگان پیگیری این مهم را در اولویت کاری خود قرار دهند.

البته دی ماه سال گذشته معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد اعلام کرد که به منظور افزایش پروازهای فرودگاه یاسوج، هم اکنون خرید هواپیما توسط سرمایه گذاران بومی و غیر بومی در دستور کار قرار گرفته است اما هنوز اتفاق خاصی رقم نخورده است.

سید احسان عسکری افزود: این سرمایه گذاران با استفاده از مساعدت ها و کمک های استان چند هواپیما خریداری خواهند کرد تا این هواپیماها در ایرلاین اختصاصی استان به پرواز درآیند.

استان سرسبز و گردشگر پذیر کهگیلویه و بویراحمد با ۷۲۳ هزار نفر جمعیت، یک درصد وسعت و یک درصد جمعیت ایران را در اختیار دارد.

اهمیت صنعت حمل و نقل هوایی

صنعت حمل و نقل هوایی در جابه جایی مسافر سهم اندکی دارد اما این صنعت زیرساختی، شاخصی اساسی در توسعه هر منطقه ای محسوب می شود و از این رو حمل و نقل هوایی نقش انکارناپذیری در زمان کنونی در عرصه اقتصاد، تجارت، سلامت و بهداشت، علم و دیگر موارد ایفا می کند.

استفاده نخبگان جامعه شامل قشر سیاسی ، پزشکی، دانشجویی، سرمایه گذاری ، اقتصادی و افراد تاثیر گذار در جامعه از حمل و نقل هوایی نقش و ضرورت وجود این صنعت را برجسته تر می کند.

در شرایط کنونی حمل و نقل هوایی در روابط کشورهای مختلف جهان، تبادل فرهنگ، نمایش قدرت های اقتصادی و نظامی یک کشور نقش حساسی بر عهده دارد.

در این بین فرودگاه ها بخش حیاتی و مهمی از سیستم حمل و نقل هوایی را تشکیل می دهند و در واقع زیربنایی ترین بخش در صنعت حمل و نقل هوایی محسوب می شوند.

فرودگاه یاسوج بعد از فرودگاه شهرکرد مرتفع‌ترین فرودگاه کشور است با این تفاوت که فرودگاه شهرکرد در منطقه مسطح قرار دارد در حالی که فرودگاه یاسوج در کاسه قرار گرفته است و این شرایط را برای نشست و برخاست هواپیما خاص می‌کند.

در سال ۹۳ فرودگاه یاسوج یکی از محدودترین باندهای فرودگاهی کشور را داشت. طول باند آن ۲۶۰۰ متر و pcn(میزان فشردگی آسفالت در واحد متر مربع) آن نیز پایین بود.

ظرف ۳۰ ماه بزرگترین پروژه عملیات خاکی کشور و استان با حجم یک میلیون و ۳۰۰ هزار متر مکعب در این فرودگاه انجام شد.

pcn باند فرودگاه از ۲۶ به ۴۶ و طول باند نیز از ۲۶۰۰ متر به ۳۲۰۰ متر ارتقا یافت تا یکی از با کیفیت ترین باندهای فرودگاهی کشور در استان کهگیلویه و بویراحمد ساخته شود.

روشنایی باند فرودگاه یاسوج نیز کامل شد و در شرایط مه و شب نیز می‌تواند پرواز داشته باشد یعنی فرودگاه یاسوج شرایط لازم برای انجام پرواز در شب را دارد.

ساخت فرودگاه یاسوج از جمله مصوبه‌های سفر خرداد ماه سال ۷۳ رهبر معظم انقلاب به استان کهگیلویه و بویراحمد بود.

فرودگاه یاسوج اکنون به گفته مدیر فرودگاه، کارشناسان هوانوردی و استاندار کهگیلویه و بویراحمد هیچ مشکل و مانعی برای افزایش پروازهای پروازهای مسافری تهران یاسوج و برعکس و دیگر شهرهای کشور ندارد.