تهران-ایرنا- نگرانی پاکستان از جریمه ۱۸ میلیارد دلاری بابت قرارداد گاز با ایران، افزایش چند برابری مبادلات تجاری روس‌ها با ایران، اعلام تعهد طالبان به همکاری‌ با ایران، اعلام کنترل کامل باخموت از سوی روسیه و ادامه امتیازدهی نتانیاهو به احزاب دینی مهمترین عناوین خبری بین الملل ایرنا در چند ساعت گذشته است.

**رژیم اسرائیل مسئول عواقب یورش وزیر صهیونیست به مسجدالاقصی است
سازمان همکاری های اسلامی یورش وزیر تندرو کابینه رژیم صهیونیستی به مسجدالاقصی را به شدت محکوم کرد و این رژیم را مسئول عواقب آن دانست.

این سازمان در بیانیه ای، یورش روز یکشنبه «ایتامار بن گویر» وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی به مسجدالاقصی با پشتیبانی نظامیان اشغالگر را محکوم کرد و این اقدام را در چارچوب تلاش های رژیم اشغالگر اسرائیلی برای تغییر وضعیت تاریخی و قانونی مسجدالاقصی و تحریک احساسات مسلمانان و نقض آشکار قوانین بین المللی و قطعنامه های سازمان ملل متحد ارزیابی کرد.

سازمان همکاری های اسلامی، رژیم صهیونیستی را مسئول کامل پیامدهای این تجاوز وحشیانه و سازماندهی شده دانست که امنیت و ثبات منطقه را تهدید می کند و از جامعه جهانی خواست به وظیفه خود برای پایان دادن به این اقدامات خطرناک عمل کند.

این سازمان برضرورت حفظ وضعیت تاریخی و قانونی مقدسات اسلامی و مسیحی در شهر اشغالی قدس تاکید کرد.

بن گویر وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی صبح امروز به همراه گروهی از صهیونیست‌ها به مسجدالاقصی یورش برد.

این اقدام تحت تدابیر امنیتی از سوی پلیس رژیم صهیونیستی انجام شد.

بن گویر در سایه حمایت نیروهای رژیم صهیونیستی دی ماه گذشته نیز به همراه شماری از صهیونیست ها به مسجدالاقصی یورش برد.

این اقدام بن گویر واکنش‌های فلسطینی و عربی قابل توجهی را به همراه داشت و علاوه بر چهره‌ها و گروه‌های مقاومت فلسطین، کشورهای عربی از جمله قطر، اردن، امارات، عربستان، سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب و وزارت خارجه ترکیه آن را محکوم کردند.

کشورهای مذکور همچنین اقدام بن گویر را یک حرکت تحریک آمیز ارزیابی کردند.
https://irna.ir/xjMvYT
**صنعا: تحرکات آمریکایی–صهیونیستی را زیر نظر داریم/ این آخرین فرصت برای صلح است
«محمد ناصر العاطفی» وزیر دفاع و «محمد عبد الکریم الغماری» رئیس ستاد ارتش یمن در بیانیه‌ای سی و سومین سالروز ملی وحدت یمن را به رهبر انقلاب و ملت این کشور تبریک گفته و اعلام کردند که وحدت یمن و تمامیت ارضی آن خط قرمز صنعا است و فرصت کنونی صلح آخرین فرصت برای دشمنان به شمار می رود.

در این بیانیه آمده است: ما تحرکات و مداخلات آمریکایی‌ها و صهیونیست ها در منطقه را زیر نظر داریم؛ چراکه هدف آنها مانع تراشی در مسیر تلاش‌های صلح و منحرف کردن مسیر آن برای بازگشت به جنگ است.

در این بیانیه خاطرنشان شده است: وحدت یمن یک دستاورد تاریخی است که تحت تاثیر برخی از پروژه‌های کوچک و توطئه‌ها قرار نمی‌گیرد و وحدت یمن و تمامیت ارضی آن خط قرمز صنعا است.

وزیر دفاع و رئیس ستاد ارتش یمن همچنین تاکید کردند: دشمنان به دنبال فروپاشی وحدت ملی، جلوگیری از پیش بردن پرونده انسانی و ادامه محاصره ظالمانه کشور و مردم ما هستند.

در این بیانیه همچنین خاطرنشان شده است: وحدت میهن ما و تمامیت ارضی آن خط قرمز ماست و ما به همان اندازه که آماده صلح هستیم، آماده جنگ نیز هستیم. فرصت فعلی صلح آخرین فرصت برای دشمنان است چراکه پس از آن این نیروهای مسلح ما خواهند بود که حرف آخر را خواهند زد.

سران نظامی یمن همچنین افزودند: ما بار دیگر بر موضع حمایتی خود از همه مسائل مهم و در راس آنها مسئله فلسطین تاکید می‌کنیم که امروزه توسط رژیم غاصب صهیونیستی در معرض فجیع‌ترین انواع جرم و جنایات قرار می‌گیرد.

در این بیانیه آمده است: ما همچنین بر آمادگی نیروهای مسلح برای اتخاذ همه گزینه‌ها برای دفاع از کشور ، وحدت، حاکمیت و تمام دستاوردهای آن تأکید می‌کنیم.
https://irna.ir/xjMvZ7
**روسیه: سفر زلنسکی به هیروشیما جنگ تبلیغاتی غرب علیه مسکو بود
وزارت امور خارجه روسیه در بیانیه‌ای حضور رئیس جمهوری اوکراین در نشست سران گروه هفت را نمایش تبلیغاتی غرب علیه روسیه دانست.

این وزارتخانه روز یکشنبه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که حضور ولودیمیر زلنسکی در نشست گروه هفت در هیروشیما، نمایشی تبلیغاتی بوده و شواهد حاکی از این است که هدف از این سفر راه انداختن یک جنگ ترکیبی علیه روسیه است.

در بیانیه وزارت خارجه روسیه آمده است: گروه هفت به معنای واقعی کلمه هدف خود را رویارویی همه جانبه با روسیه متمرکز کرده است.

این بیانیه اضافه می کند: آمریکا با کمک متحدانش سعی می‌کند علاوه بر تحریم‌ها با همه ابزارهایش یک جنگ ترکیبی علیه مسکو به راه اندازد.

این وزارتخانه تاکید دارد: "رهبران کشورهای گروه هفت، رئیس رژیم کی‌یف را که تحت کنترل آنها است به جلسه خود آوردند و در نهایت رویداد هیروشیما را به یک نمایش تبلیغاتی تبدیل کردند".
https://irna.ir/xjMvZF
**پرداخت بهای بلیت متروی پکن با اسکن کف دست
رسان‍ه‌های چینی اعلام کردند که مسافران چینی از این پس قادر خواهند بود تا در یکی از خطوط متروی این شهر تنها از طریق اسکن کف دست خود، بهای بلیت مترو را پرداخت کنند.

شرکت مترو شهر پکن امروز (یکشنبه سی‌ویکم اردیبهشت) اعلام کرد به مسافران خود، خدمات ویژه اسکن سریع کف دست را در قالب ابزار کاربردی «وی چت» برای پرداخت بهای بلیت مترو ارائه می‌کند.
روزنامه محلی پکن در این رابطه نوشت: خدمات اسکن سریع کف دست برای افراد مسن و کسانی که محدودیت‌های فیزیکی دارند، مسافرانی که کارت‌های مترو خود را فراموش کرده‌اند یا کسانی که نمی‌توانند از تلفن همراه استفاده کنند، بسیار مناسب بوده و آنها می‌توانند بهای بلیت مترو را از این طریق پرداخت کنند.

خدمات پرداخت اسکن کف دست قرار است در دفاتر، مدارس، سالن های ورزشی و رستوران ها نیز ارائه شود.

این روزنامه در ادامه افزود: چین با کمک فناوری های روز به طور مداوم خدماتی که در مراکز عمومی ارائه می دهند را ارتقا می دهد.

برخی از خطوط مترو در شهر شنژن سال گذشته دستگاه‌های اسکن چهره را به منظور پرداخت بهای بلیت راه‌اندازی کرده بودند و امسال متروی پکن این خدمات را بر اساس سیستم اسکن کف دست راه‌اندازی کرده است.
https://irna.ir/xjMvZB
**پاکستان حادثه تروریستی سراوان را محکوم و متعهد به همکاری با ایران شد
سخنگوی وزارت خارجه پاکستان حادثه تروریستی حمله به مرزبانان جمهوری اسلامی ایران در هنگ مرزی سراوان را محکوم کرد و گفت: اسلام‌آباد متعهد به همکاری با تهران علیه تروریسم است.

ممتاز زهرا با صدور بیانیه‌ای که یک نسخه آن برای دفتر ایرنا در اسلام‌آباد ارسال شد، اعلام کرد که دولت پاکستان حمله تروریستی در شهرستان سراوان ایران که منجر به جان باختن پنج تَن از مرزبانان این کشور شد را قویا محکوم می‌کند.

وی افزود: دولت و مردم پاکستان عمیق ترین تسلیت خود را به خانواده های داغدار شهدا و همچنین به دولت جمهوری اسلامی ایران برای این حادثه تلخ ابراز می کنند.

سخنگوی وزارت خارجه پاکستان تاکید کرد: همانطور که در دیدار اخیر نخست وزیر پاکستان و رئیس جمهور ایران مجددا تأیید شد، ما بر لزوم تلاش متقابل برای از بین بردن تروریسم در دو طرف مرز تأکید می کنیم.

ممتاز زهرا افزود که پاکستان مرزهای خود با ایران را مرز صلح و دوستی می داند و همچنان متعهد به همکاری با تهران در این راستا است.

حمله تروریستی ناجوانمردانه اشرار و معاندان در شب گذشته و تلاش آن‌ها برای ورود به کشور با مقاومت مرزبانان دلیر و غیرتمند برجک مرزبانی روبه رو شد که در این درگیری متاسفانه پنج تن از مرزبانان عزیز ایران اسلامی به درجه رفیع شهادت نائل آمدند.

مرکز اطلاع رسانی و ارتباطات فراجا طی اطلاعیه‌ای اعلام کرد: در پی حمله تروریستی ناجوانمردانه اشرار و معاندان، شب گذشته تلاش تروریست‌های معاند برای ورود به کشور از مرز پاکستان با مقاومت مرزبانان دلیر برجک مرزبانی "مَزه سر" هنگ مرزی سراوان ناکام ماند.
https://irna.ir/xjMw2g

**رسانه آمریکایی: تحریم های واشنگتن علیه سودان بی فایده و توخالی است
یک رسانه آمریکایی با انتقاد از اجرا نشدن تحریمهای دولت بایدن علیه سودان، با بیان این ادعا که "دستورات اجرایی تحریمها، ابزارهای قوی سیاست خارجی برای پاسخگو ساختن عاملان درگیری ها، تهدیدات قریب الوقوع و بلایای انسانی هستند"، گفت که اگر این تحریمها اجرا نشوند، بی فایده و توخالی خواهند بود.

تارنمای هیل روز شنبه به وقت محلی نوشت: پس از آغاز درگیری ها در سودان، جو بایدن رئیس جمهور آمریکا یک فرمان اجرایی را امضا کرد که به دولت آمریکا اجازه می دهد افراد و نهادهای سودانی درگیر در درگیری را تحریم کند. این فرمان شامل اختیارات گسترده ای برای هدف قرار دادن عاملان جنگ در سودان با مسدود کردن دارایی ها و معاملات تجاری آنها است.

اما این یک ژست توخالی از سوی دولت آمریکا است زیرا معمولا تحریم های این کشور علیه سودان بر روی کاغذ می مانند و اجرا نمی شوند.

این رسانه آمریکایی در عین حال مدعی شد: اگر این تحریم ها به طور موثر و هدفمند طراحی شوند، می توانند هزینه های جنگ را افزایش داده و حل آن را تسریع کنند.

ویکتوریا نولند، معاون وزیر امور خارجه آمریکا در این ماه در شهادت خود در مقابل سنا گفت که فرمان اجرایی بایدن به طور خاص طراحی شده است تا افرادی را که در تخریب آینده سودان نقش داشته اند، هدف قرار دهند.

اما دولت آمریکا تاکنون هیچ مقام سودانی را بر اساس این فرمان تحریم نکرده است که نشان دهنده ادامه رویکرد شکست خورده دیرینه این کشور در قبال سودان است.

تارنمای هیل مدعی شد: دستورات اجرایی تحریم ها ابزارهای قوی سیاست خارجی برای پاسخگو ساختن عاملان درگیری های جاری، تهدیدات قریب الوقوع و بلایای انسانی هستند. اما اگر اجرا نشوند، توخالی خواهند بود.

این رسانه آمریکایی ادامه داد: پس از کودتای نظامی ۲۰۲۱ سودان، آمریکا تنها یک نهاد را تحریم کرد و این نهاد پلیس مرکزی این کشور بود. این رویکرد به شدت با وضع بیش از ۳ هزار فرد یا نهاد تحریم شده در روسیه در تضاد است. عدم اجرای فرمان اجرایی بایدن اعتبار آمریکا را تضعیف می کند.

جو بایدن رئیس جمهور آمریکا ۱۴ اردیبهشت ماه در حالیکه مدعی شد خواستار آتش بس پایدار بین طرف های درگیر در سودان است، اعلام کرد فرمان اجرایی جدیدی برای تحریم عاملان تهدید صلح و بی ثباتی صادر کرده ام.

جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در بیانیه ای گفت: خشونتی که در سودان درجریان است ناراحت کننده است و خیانت به خواسته آشکار مردم سودان برای حکومت غیرنظامی و حرکت به سمت دموکراسی است. آمریکا به تلاش‌های خود برای کمک به آمریکایی‌های باقی‌مانده در سودان از جمله از طریق ارائه اطلاعات در مورد گزینه‌های خروج این افراد ادامه می دهد.

رئیس جمهور آمریکا مدعی شد: ایالات متحده در کنار مردم سودان می ایستد و ما از خواسته مردم سودان برای آینده ای سرشار از صلح و فرصت حمایت می کنیم.

بایدن سپس تصریح کرد: امروز، من یک فرمان اجرایی جدید صادر کردم که اختیارات جدیدی به آمریکا برای پاسخگو ساختن و تحریم کسانی که مسئول تهدید صلح، امنیت و ثبات، تضعیف حرکت به سمت روند دموکراتیک سودان؛ خشونت علیه غیرنظامیان و یا نقض جدی حقوق بشر در این کشور هستند،می دهد.

وی افزود: مردم سودان سی سال تحت یک رژیم استبدادی رنج بردند، اما هرگز از تعهد خود به دموکراسی یا امید به آینده ای بهتر دست برنداشتند. فداکاری آنها یک دیکتاتور را سرنگون کرد، اما در اکتبر ۲۰۲۱ حکومت نظامی در این کشور مسلط شد و اکنون آنها شاهد خشونت بیشتر میان طرف هایی که برای قدرت مبارزه می کنند، هستند.

درگیری‌های مسلحانه در سودان از ۱۵ آوریل (۲۶ فروردین ماه) میان نیروهای ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع بر سرقدرت آغاز شده و میانجیگری‌های بین‌المللی برای پایان دادن به آن و نشستن طرف‌های درگیر بر سر میز گفت‌ وگوها تاکنون ثمری نداشته است. با وجود برقراری چند دور آتش بس در سودان با میانجیگیری آمریکا و اعلام پایبندی به آن از سوی طرفین درگیری، درگیری ها همچنان ادامه دارد.
https://irna.ir/xjMvDx
**وزارت دفاع روسیه از کنترل کامل بر باخموت خبر داد
وزارت دفاع روسیه تایید کرد که شهر باخموت (آرتیموفسک) در اوکراین به کنترل کامل نیروهای روس درآمده است.

وزارت دفاع روسیه بامداد یکشنبه در بیانیه‌ای گفت: در مسیر تاکتیکی آرتیموفسک، در نتیجه اقدامات تهاجمی واحدهای واگنر و با حمایت هوایی و توپخانه‌ای گروه «یوگ»، آزادسازی شهر آرتیموفسک کامل شد.

این در حالی است که یوگنی پریگوژین فرمانده گروه شبه نظامی واگنر شنبه در پیامی تصویری که در تلگرام منتشر شد، گفت که تمام شهر باخموت ظهر روز شنبه توسط نیروهای واگنر تصرف شده است.

پریگوژین ادامه داد که این عملیات با نام «چرخ گوشت باخموت» در ۸ اکتبر سال گذشته آغاز شد و به مدت ۲۲۴ روز ادامه داشت.

اما هانا مالیار معاون وزیر دفاع اوکراین بعدازظهر شنبه سقوط باخموت را رد کرده گفته بود: نبردهای سنگین در باخموت ادامه دارد. وضعیت در این شهر بحرانی است.

همچنین سرگئی چرواتی سخنگوی ارتش اوکراین گفت که سربازان اوکراینی در باخموت مشغول جنگ هستند اما دیر یا زود به دلایل امنیتی این شهر را ترک خواهند کرد.

شهر باخموت که در شمال شهر دونتسک قرار دارد، در ماه‌های گذشته کانون اصلی درگیری‌ها میان روسیه و اوکراین بود.

این شهر یک هاب مهم حمل و نقل است که مسیرها زیادی در منطقه دونباس از آنجا عبور می‌کند.

باخموت در ابتدای شروع جنگ بعنوان یک مرکز حیاتی برای تامین نیازهای نیروهای اوکراینی مستقر در منطقه مورد استفاده قرار می‌گرفت.
https://irna.ir/xjMvDG
**شیخ نعیم قاسم: توطئه ها علیه سوریه کاملا شکست خورده است
معاون دبیرکل حزب الله لبنان بر اهمیت بازگشت سوریه به اتحادیه کشورهای عرب و نقش موثر بشار اسد رئیس جمهور این کشور در نشست اجلاس سران عرب در جده تاکید کرد و گفت:توطئه ها علیه سوریه امروز کاملا شکست خورده و ما با مرحله جدیدی روبرو هستیم.

شیخ نعیم قاسم طی مراسمی در منطقه بقاع لبنان گفت: اجلاس سران عرب بدون حضور رئیس جمهور بشار اسد ، یک اجلاس عادی بود و مورد علاقه نبود و این به معنای نقش و جایگاه سوریه است و حضور بشار اسد مقابله ای با توطئه ها علیه سوریه بود که نمی توان از آن صرف نظر کرد.

وی افزود: تمام توطئه هایی که ۱۳ سال است علیه آنان طراحی شده تا سوریه را از بین ببرند و از موضع سیاسی خود صرف نظر کند و به سمت رژیم اسرائیل برود اما این توطئه ها امروز کاملا شکست خورده و ما با مرحله جدیدی روبرو هستیم.
معاون دبیرکل حزب الله لبنان افزود: زمانی که در کشور می گفتیم روابط با سوریه باید محکم و محور مقاومت ثابت باشد برخی این را نپذیرفتند و باید اذعان داشت که با رژیم اسرائیل که دشمن واقعی است و همراهی با داعش و تکفیری ها داشت مقابله کنیم. اما امروز چگونه است، موضع آنها و در مقابل روابط موجود بین سوریه و کشورهای عربی و همچنین روابط جمهوری اسلامی ایران با عربستان سعودی و سایرکشورها .

وی ادامه داد: بار دیگر تاکید می کنیم که حق همیشه باید پیروز باشد و ما همیشه در موضع حق خواهیم بود.

شیخ نعیم قاسم تاکید کرد : مقاومت بار دیگر ثابت کرد که می تواند معادله را تغییر داده و شرایط خود را در منطقه تحمیل کند.
https://irna.ir/xjMvDK
**بیانیه عربستان و آمریکا درخصوص توافق آتش بس در سودان
عربستان و آمریکا بامداد یکشنبه در بیانیه‌ای در خصوص توافق آتش‌بس دوباره طرف‌های درگیر در سودان توضیحاتی ارائه دادند.

در این بیانیه آمده است که این توافق قابل تمدید بوده و زمان اجرای آن ۴۸ ساعت پس از این توافق خواهد بود و بمدت هفت روز طول خواهد کشید.

در این بیانه آمده که طرف‌های درگیر در سودان برای تسهیل ارسال کمک‌ها و نیز عقب نشینی نیروهایشان از بیمارستان‌ها توافق کردند.

این بیانیه اعلام کرد: دو طرف همچنین تعهد خود را اعلام کرده که پیش از آغاز توافق آتش بس سعی نکنند که برتری نظامی خود را نشان دهند.

در بیانیه عربستان و آمریکا آمده که ساز و کار نظارت بر اجرای این توافق مورد حمایت ریاض و واشنگتن خواهد بود.

در این بیانیه اعلام شده است: ریاض و واشنگتن در کنار ملت سودان قرار دارند و خواستار تعهد طرفین به توافق آتش بس و پایان دادن به درگیری هستند.

منابعی در وزارت امورخارجه عربستان شنبه شب به شبکه خبری الجزیره گفته‌اند که طرف‌های درگیر در سودان برای امضای قرارداد آتش بس انسان دوستانه بمدت یک هفته که قابل تمدید است، به توافق رسیدند.

در همین راستا، «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا در یک گفت وگو در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرد که وی با «عبدالفتاح البرهان» فرمانده ارتش سودان درخصوص مذاکرات جاری برای رسیدن به توقف تأثیرگذار درگیری و آتش بس گفت وگو کرده است.

ائتلاف «نیروهای آزادی و تغییر» در سودان اعلام کرد که احتمالا امروز توافق آتش بس جدیدی میان نیروهای درگیر در سودان اعلام شود.

"شریف محمد عثمان"، سخنگوی این ائتلاف پیشتر اعلام کرده بود که توافق جدید نتیجه مذاکرات موجود در جده با نظارت عربستان و آمریکا است و این آتش بس ده روز خواهد بود.

وی اعلام کرد که این آتش بس در راستای پخش کمک های انسان دوستانه و محافظت از مراکز پزشکی، آب و برق در مناطق آسیب دیده سودان می باشد.

سخنگوی این ائتلاف تاکید کرد که آتش بس جدید سه مرحله را شامل می شود؛ تثبیت آتش بس، ایجاد ساز ‌و کارهای جدید و مرحله سوم آغاز روند سیاسی برای حل بحران.

وی در ادامه خواستار فشار کشورهای عربی و اتحادیه عرب بر طرف های درگیر در سودان برای پایبندی به آتش بس شد و گفت که کشورهای عربی متعددی با ائتلاف آزادی و تغییر در تماس هستند.

از سوی دیگر، نیروهای پشتیبانی سریع سودان که یک طرف درگیری است از بیانیه پایانی نشست سران اتحادیه عرب در جده استقبال کرد.

درگیری‌های مسلحانه در سودان از۱۵ آوریل (۲۶ فروردین) میان نیروهای ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع بر سر قدرت آغاز شد. با وجود برقراری هفت دور آتش بس در سودان و اعلام پایبندی به آن از سوی طرفین، درگیری‌ها پراکنده همچنان ادامه دارد.
https://irna.ir/xjMvDQ
**ترکیه: از ورود ۹۰۳ مهاجر غیر قانونی از مرز ایران جلوگیر شد
مقامات ترکیه شنبه شب در بیانیه‌ای اعلام کردند که مانع از ورود حدود ۹۰۳ مهاجر غیر قانونی شدند که در هفته گذشته به دنبال ورود از مرز ایران بودند.

براساس بیانیه صادره از مقامات ترکیه در استان وان در شرق ترکیه، این مهاجران که به تابعیت آنها هیچ اشاره‌ای نشده است، به دنبال ورود از مرز ایران در یک هفته (۱۲ تا ۱۸ می / ۲۲ تا ۲۶ اردیبهشت) بودند.

این بیانیه اعلام کرد که مجموع افرادی که از ورود آنها به ترکیه در سال ۲۰۲۳ جلوگیری شده است، به ۴۰ هزار و۹۱۴ نفر رسیده است.

براساس گزارش مقامات ترکیه که پیشتر منتشر شد، مجموع مهاجران اخراج شده از آغاز سال ۲۰۲۳ میلادی تا ۶ آوریل (۱۷ فروردین ماه) به ۲۷ هزار و ۹۰۰ تن رسیده بود.

اداره کل مهاجرت ترکیه در گزارش خود اعلام کرد که در سال ۲۰۲۲ نیز حدود ۱۲۴ هزار و ۴۴۱ مهاجر را که از آنها به مهاجران "غیرقانونی" یاد کرده، از کشورش اخراج کرده است.

براساس گزارش این اداره، از این تعداد ۶۸ هزار و ۲۹۰ نفر افغانستانی، ۱۲ هزار و ۵۱۱ نفر پاکستانی و بقیه از کشورهای دیگر بوده‌اند که به نامشان اشاره نشده است.
https://irna.ir/xjMvDH
**مدودف از ایلان ماسک برای بازدید از باخموت دعوت کرد
دیمیتری مدودف معاون رئیس شورای امنیت فدراسیون روسیه از ایلان ماسک مالک شبکه اجتماعی توئیتر برای بازدید از آرتموفسک ( باخموت) دعوت کرده است.

مدودف در توییتر به زبان انگلیسی نوشت: "شما در مورد باخموت از من پرسیدید.( در باخموت چه خبر ) خودتان بیایید و ببینید.

تاس ساعاتی پیش از تصرف کامل شهر باخموت توسط نیروهای واگنر دعوت مدودف از ماسک را منتشر کرد.

مدودف به ماسک خاطرنشان کرد که شما را در روز پیروزی در مسکو می بینم."

یوگنی پریگوژین فرمانده گروه شبه نظامی واگنر روز شنبه اعلام کرد که این گروه کنترل کامل شهر باخموت اوکراین را که در مرکز درگیری های اخیر قرار داشته است، به دست گرفته اند.

وزارت دفاع روسیه ساعتی پیش تایید کرد که شهر باخموت (آرتیموفسک) در اوکراین به کنترل کامل نیروهای روس درآمده است.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه بامداد یکشنبه تصرف کامل بر باخموت (آرتیموفسک) را به گروه واگنر و نیروهای مسلح روس تبریک گفت.

دفتر مطبوعاتی کرملین در بیانیه‌ای اعلام کرد: ولادیمیر پوتین تکمیل عملیات آزادسازی آرتیموفسک را به واحدهای واگنر و همه اعضای یگان‌های نیروهای مسلح روسیه که حمایت و پوشش لازم را برای آنها (واگنر) تامین کردند، تبریک می‌گوید.

وزارت دفاع روسیه بامداد یکشنبه در بیانیه‌ای با تایید کنترل کامل بر باخموت گفت: در مسیر تاکتیکی آرتیموفسک، در نتیجه اقدامات تهاجمی واحدهای واگنر و با حمایت هوایی و توپخانه‌ای گروه «یوگ»، آزادسازی شهر آرتیموفسک کامل شد.

شهر باخموت که در شمال شهر دونتسک قرار دارد، در ماه‌های گذشته کانون اصلی درگیری‌ها میان روسیه و اوکراین بود.

این شهر قطب مهم حمل و نقل است که مسیرها زیادی در منطقه دونباس از آنجا عبور می‌کند.

باخموت در ابتدای شروع جنگ بعنوان یک مرکز حیاتی برای تامین نیازهای نیروهای اوکراینی مستقر در منطقه مورد استفاده قرار می‌گرفت.
https://irna.ir/xjMvDX
**کلینتون: بازگشت ترامپ به کاخ سفید پایان دموکراسی آمریکا است
هیلاری کلینتون وزیر خارجه اسبق آمریکا گفت که بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، پایان دموکراسی در ایالات متحده است.

کلینتون در مصاحبه ای با روزنامه بریتانیایی فایننشال تایمز که از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۳ وزیر امور خارجه آمریکا بود افزود: اگر ترامپ [در انتخابات ریاست جمهوری] در سال ۲۰۲۴ پیروز شود، و فکر نمی‌کنم پیروز شود، این پایان دموکراسی در ایالات متحده و همچنین پایان اوکراین خواهد بود و ما را از ناتو خارج خواهد کرد.

او اذعان کرد که سن ۸۰ سالگی جو بایدن که برای دور دوم نامزد خواهد شد، یک مشکل است و آمریکایی ها حق دارند در این مورد نگران باشند.

کلینتون در عین حال، خواستار مقایسه رهبر فعلی آمریکا نه با آرمان های دست نیافتنی، بلکه با جایگزینی در شخص ترامپ شد.

او همچنین در این مصاحبه گفت که شروع درگیری در اوکراین، پکن را مجبور کرد تا برنامه های خود برای تایوان را به تعویق بیندازد.

کلینتون ادامه داد، قبل از جنگ اوکراین، او معتقد بود که شی جین پینگ، رئیس جمهور چین تلاش خواهد کرد تا موضوع اتحاد مجدد سرزمین اصلی چین با تایوان را ظرف سه تا چهار سال آینده حل کند.

وزیر خارجه اسبق آمریکا گفت: "من فکر می کنم که اوکراین این لحظه را به عقب رانده است. آنچه در این کشور اتفاق افتاد، از دیدگاه من، به طور جدی بر رهبری چین تأثیر گذاشته است.
https://irna.ir/xjMvF7
**شولتس: روسیه روی پیروزی در اوکراین شرط نبندد
اولاف شولتس صدراعظم آلمان گفت، برنامه احتمالی آموزش خلبان‌های اوکراینی برای به پرواز درآوردن جنگنده‌های اف-۱۶ پیامی به روسیه است تا روی پیروزی در جنگ اوکراین شرط نبندد.

شولتس که برای حضور در نشست سران گروه هفت (جی ۷) به هیروشیمای ژاپن رفته است، گفت که روسیه حتی اگر روی طولانی شدن جنگ اوکراین حساب کرده باشد نباید انتظار پیروزی داشته باشد.

شولتس در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد که گروه هفت به «سرمایه‌گذاری‌های بزرگ» خود در چین ادامه خواهد داد.

هر چند متحدان غربی وعده‌ای برای ارسال جنگنده‌های اف-۱۶ به اوکراین نداده‌اند اما یک مقام ارشد آمریکایی اعلام کرد که جو بایدن رئیس جمهوری ایالات متحده جمعه گفت که واشنگتن از برنامه مشترک آموزش خلبان‌های اوکراینی برای استفاده از هواپیماها حمایت می‌کند.

شبکه خبری سی‌ان‌ان به نقل از منابع آگاه گزارش داد که دولت بایدن در هفته‌های اخیر با مخابره پیام به متحدان اروپایی خود، اعلام کرده که واشنگتن به آنها اجازه صدور جنگنده‌های اف-۱۶ را می‌دهد.

تعدادی از کشورهای اروپایی از جمله هلند که جنگنده‌های اف-۱۶ آمریکایی را در اختیار دارند، برای صادرات برخی از این هواپیماها به اوکراین ابراز تمایل کرده اند. اما واشنگتن بر اساس قوانین صدور مجوز صادرات باید قبل از هرگونه تلاش متحدان برای ارائه جنگنده‌های آمریکایی به کی‌یف، موافقت خود را با این موارد اعلام کند.

الکساندر گروشکو، معاون وزیر خارجه روسیه روز شنبه با هشدار به غرب گفت، طرح ارائه جنگنده‌های اف-۱۶ به اوکراین نشان می‌دهد غربی‌ها به جای تلاش برای حل درگیری‌ها، تشدید تنش را انتخاب می‌کنند و این اقدام «خطرات زیادی» دارد.

ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم در بیانیه‌ای جداگانه گفت: آمریکا ادعا می‌کند که جنگنده‌های اف-۱۶ تنها به شرطی در اختیار اوکراین قرار می‌گیرد که از آنها برای حمله به روسیه استفاده نشود، اما این ادعا تنها جامعه بین‌المللی را گمراه می‌کند.

زاخارووا همچنین آمریکا را به آغاز «جنگ ترکیبی نه تنها علیه روسیه بلکه علیه کل منطقه» متهم کرد.
https://irna.ir/xjMvF8
**ثروت زاکربرگ با افزایش ۴۴ میلیارد دلاری بیشترین رشد در میان میلیاردرهای جهان
ثروت مارک زاکربرگ مدیرعامل شرکت متا در سال جاری میلادی حدود ۴۴ میلیارد دلار رشد داشت که بیشترین رشد در «شاخص میلیاردرهای بلومبرگ» به شمار می‌آید.

بلومبرگ شنبه نوشت، زاکربرگ سال گذشته تمام تمرکز خود را به متاورس اختصاص داد و مایل بود هر آنچه دارد خرج کند تا بر دنیای واقعیت مجازی سیطره پیدا کند.

این موضوع زمان و هزینه زیادی از وی گرفت. ثروت وی در مقطعی بیش از یکصد میلیارد دلار کاهش یافت.

او در سال جاری میلادی تمرکز زیادی بر دنیای واقعی داشته و علاوه بر کاهش هزینه‌ها در حال کار روی پلتفرمی برای رقابت با توئیتر ایلان ماسک است.

به نظر می‌رسد که برنامه‌های وی نتیجه داده است، بطوریکه ثروت وی در سال جاری حدود ۴۴ میلیارد دلار رشد داشته است. این بیشترین رشدی است که در شاخص میلیاردرهای بلومبرگ رصد شده است.

هر چند ارزش سهام متا جمعه در بورس نیویورک کاهش داشت اما تغییر نگرش وی باعث شده است که سهام این شرکت در شاخص اس اند پی ۵۰۰ دومین عملکرد خوب را به ثبت برساند.

سهام متا تاکنون بیش از یکصد درصد افزایش داده و ارزش ثروت وی را به ۸۹.۹ میلیارد دلار رسانده است.

بلومبرگ جمعه گزارش داد که شبکه اجتماعی اینستاگرام وابسته به متا قصد دارد ماه آینده پلتفرمی برای رقابت با توئیتر راه‌اندازی کند.

ماندیپ سینگ و دامین ریمرتس تحلیلگران بلومبرگ در یادداشتی درباره این پلتفرم جدید گفتند: متا می‌تواند کاربران توئیتر را به خود جذب کند. این پلتفرم حتی می‌تواند تهدیدی برای توئیتر باشد.

راب سندرسون و آلن گولد تحلیلگران موسسه لوپ کپیتال مارکتس در یادداشتی گفتند که چشم‌انداز درآمدی متا روشن است و امکان دارد ارزش هر سهم این شرکت به ۳۲۰ دلار برسد.
https://irna.ir/xjMvF3
**یورش دوباره صهیونیست ها به مسجدالاقصی با همراهی بن گویر
گروهی از شهرک نشینان صهیونیست با همراهی «ایتامار بن گویر» وزیر تندرو و افراطی رژیم صهیونیستی بار دیگر به مسجدالاقصی یورش بردند.

بن گویر وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی صبح امروز به همراه گروهی از صهیونیست ها به مسجدالاقصی یورش برد.

وی ضمن تعرض به حریم مسجدالاقصی گفت: تهدیدات حماس تاثیری روی ما ندارد و ما مالکان اورشلیم (بیت المقدس) هستیم.

این اقدام تحت تدابیر امنیتی از سوی پلیس رژیم صهیونیستی انجام شد.
روز پنجشنبه گذشته نیز صهیونیست‌ها به بهانه «راهپیمایی پرچم»، به مسجدالاقصی یورش بردند که با موجی از محکومیت کشورهای اسلامی مواجه شد. شهرک نشینان صهیونیست با در دست داشتن پرچم این رژیم، شعارهای ضدعربی سرداده و به رقص و آواز پرداختند.

منابع خبری همچنین از مشارکت بن گویر، «بزالل اسموتریچ» وزیر دارایی، «ایزرائیل کاتز» وزیر انرژی و «یولی ادلشتاین» رئیس کمیسیون امنیت و سیاست خارجی کنست این رژیم در «راهپیمایی پرچم» در قدس اشغالی خبر دادند.

بن گویر در سایه حمایت نیروهای رژیم صهیونیستی دی ماه گذشته نیز به همراه شماری از صهیونیست ها به مسجدالاقصی یورش برد.

این اقدام بن گویر واکنش‌های فلسطینی و عربی قابل توجهی را به همراه داشت و علاوه بر چهره‌ها و گروه‌های مقاومت فلسطین، کشورهای عربی از جمله قطر، اردن، امارات، عربستان، سازمان همکاری اسلامی و وزارت خارجه ترکیه آن را محکوم کردند.کشورهای مذکور همچنین اقدام بن گویر را یک حرکت تحریک آمیز ارزیابی کردند.

با این حال، وزیر امنیت داخلی کابینه افراطی نتانیاهو که یورش او به مسجدالاقصی واکنش گسترده‌ای در سطح منطقه و جهان را به همراه داشت، اعلام کرد که باز هم به مسجدالاقصی خواهد رفت و از حماس نمی‌ترسد.
https://irna.ir/xjMvGx
**طالبان افغانستان: متعهد به همکاری‌های بیشتر با ایران هستیم
وزارت دفاع ملی طالبان افغانستان با اعلام خبر سفر معاون ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به کابل، با صدور بیانیه ای تاکید کرد حکومت افغانستان همواره خواهان روابط نیک با جمهوری اسلامی ایران بوده و متعهد به همکاری های بیشتر در زمینه های مختلف می باشد.

بدنبال پیگیری های اخیر مقامات ارشد جمهوری اسلامی ایران درخصوص حقابه رودخانه هیرمند، سایت رسمی وزارت دفاع حکومت طالبان افغانستان از ملاقات مالی خان صدیق معاون ستاد ارتش حکومت طالبان با بهرام حسینی مطلق معاون ستادکل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در کابل خبر داد.

در گزارش رسمی وزارت دفاع حکومت طالبان آمده است: مالی خان صدیق ضمن خوش آمد گویی به هیأت ایرانی، به همکاری ها و روابط حسنه دو کشور همسایه اشاره کرده و گفت حکومت افغانستان همواره خواهان روابط نیک با جمهوری اسلامی ایران بوده و متعهد به همکاری های بیشتر در زمینه های مختلف می باشد.

در این گزارش همچنین آمده است: در ادامه این ملاقات، دو طرف درباره مسایل مرزی، تقویت همکاری‌های مشترک و حل مشکلات از طریق مراجع ذیربط و گفت و گو تاکید کردند.

این خبر بازتاب زیادی در رسانه های فارسی زبان معاند جمهوری اسلامی ایران داشت و بیشتر این رسانه ها در تیتر خبرها و گزارش های خود از سفر این مقام ایرانی به کابل، از واژه های نظیر ادامه تنش و افزایش تنش میان ایران و افغانستان با هدف بهره برداری از برخی مسائل اخیر علیه روابط دو کشور همسایه استفاده کردند.

ایران و افغانستان از دهه ۵۰ شمسی (معاهده ۱۳۵۱) با یکدیگر تفاهم نامه اختصاص ۲۶ متر مکعب در ثانیه از آب رودخانه هیرمند به ایران را به امضا رسانده‌اند که این قرارداد همچنان به قوت خود باقی است.

براساس این معاهده، حقابه‌ ایران ۲۶ متر مکعب در ثانیه برای سال‌های معمولی و نرمال آبی است. در این معاهده سال معمولی و نرمال آبی تعریف شده که بر این اساس یک سال نرمال آبی در حوزه دریایی هیرمند چیزی حدود ۶.۵ میلیارد متر مکعب است. بر اساس محاسبات انجام شده، حقابه ایران سالانه به ۸۲۰ میلیون متر مکعب می‌رسد.
https://irna.ir/xjMvG8
**فشار گروه ۷ بر کره جنوبی برای حمایت نظامی از اوکراین/ سران دو کشور دیدار می کنند
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین قرار است برای نخستین بار در حاشیه اجلاس گروه ۷ در هیروشیما در ژاپن با یون سوک یول همتای کره جنوبی خود دیدار کند؛ دیداری که به نظر می رسد تحت فشار گروه ۷ بر کره جنوبی برای وادار کردن آن به حمایت نظامی و تسلیحاتی از اوکراین انجام خواهد شد.

رئیس جمهوری اوکراین ۳۰ اردیبهشت عربستان سعودی را پس از شرکت در اجلاس اتحادیه عرب ترک کرد و سپس وارد هیروشیما شد تا در اجلاس سران گروه ۷ شرکت کند.

یکی از اهداف این اجلاس تحت فشار گذاشتن بیشتر روسیه برای پایان دادن به جنگ اوکراین خواهد بود.
به استناد گزارشهای خبری، کره جنوبی تاکنون چندین محموله حاوی کمک های بشردوستانه به اوکراین ارسال کرده است، اما درخواست کیف برای سلاح های مرگبار را رد کرده است.

پیش از این، کره جنوبی بخاطر محدود کردن کمک هایش به اوکراین به کمک های غیرنظامی و عدم مشارکت به حمایت تسلیحاتی از اوکراین زیر تیغ انتقادهای کشورهای حامی اوکراین قرار داشت تا حدی که رئیس جمهوری کره جنوبی قبل از سفر اخیرش به واشنگتن مجبور شد اعلام کند که اگر لازم شود، کره جنوبی تغییراتی را در نوع حمایت های خود از اوکراین انجام خواهد داد

درحال حاضر کره جنوبی در راستای اصل عدم تامین سلاح های مرگبار به کشورهای خارجی تنها به فراهم کردن کمک های بشردوستانه و اقتصادی به اوکراین بسنده کرده است. باوجود این یون سوک یول رئیس جمهوری کره جنوبی نشانه هایی از تغییر جهتی مهم در این اصل طی مصاحبه های مطبوعاتی اخیر خود در ماه گذشته نشان داده است و خاطر نشان کرده ممکن است برای سئول درصورت به وجود آمدن شرایطی که جامعه بین الملل نتواند از آن چشم پوشی کند که شامل حملات بزرگ به شهروندان غیرنظامی، کشتار و یا تخطی جدی از قوانین جنگ می شود، پافشاری بر تامین کمک های بشردوستانه و مالی دشوار شود.

چنین اظهاراتی خشم روسیه را برانگیخت و منجر به انجام واکنش های خصمانه شد. بدین ترتیب دیمتری مدودوف معاون رئیس شورای امنیت ملی روسیه گفت : « نمی دانم شهروندان کره جنوبی چه خواهند گفت وقتی ببینند تازه ترین سلاح های روسیه در دست کره شمالی است. »

سئول نه تنها از جانب زلنسکی بلکه از سوی کشورهای غربی نیز برای ارسال تجهیزات نظامی به کی‌یف به رغم مجاورت و همسایگی با روسیه و کره شمالی تحت فشار است.
https://irna.ir/xjMvGZ
**مقام روس: جهان اسلام از تحریم‌ها علیه مسکو حمایت نمی‌کند
معاون نخست وزیر روسیه با اشاره به چهاردهمین دوره اجلاس بین‌المللی اقتصادی «روسیه– جهان اسلام»، گفت: شمار توافق‌نامه‌هایی که در جریان این اجلاس دو روزه به امضا رسید، ثابت می‌کند که هیچ یک از کشورهای اسلامی از تحریم‌های غرب علیه مسکو حمایت نمی‌کنند.

مارات خوسنولین در گفت‌وگو با این شبکه خبری عنوان کرد: در نشست «روسیه - جهان اسلام» که هیات‌هایی از روسیه و کشورهای سازمان همکاری اسلامی را در شهر «کازان» گرد هم آورد، صدها جلسه برگزار و بیش از ۱۰۰ قرارداد تجاری امضا شد.

وی افزود: از آنجا که کشورهای جهان اسلام از ما حمایت می‌کنند، مجمع اقتصادی کازان به محل تجمع منافع سیاسی و اقتصادی تبدیل شده است.

این مقام ارشد روس تصریح کرد: هیچ یک از کشورهای جهان اسلام از تحریم‌ها علیه مسکو حمایت نمی کند.

بر اساس این گزارش،‌ تنها تعداد معدودی از کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی و مصر به طور رسمی حمله نظامی روسیه به اوکراین را محکوم کردند اما هیچ کشور اسلامی تاکنون در پیروی از غربی‌ها تحریم‌های اقتصادی علیه مسکو اعمال نکرده است.

این گزارش می‌افزاید: با ساخت گذرگاه (کریدور) حمل‌ونقل بین‌المللی شمال جنوب - یک مسیر آبی، ریلی و جاده‌ای به طول هفت هزار و ۲۰۰ کیلومتر برای جابجایی کالا بین هند، ایران، آذربایجان، روسیه، آسیای مرکزی و اروپا - علاوه بر تسهیل فرایندها و افزایش تجارت، انتقال انواع بار از روسیه به هند سریع‌تر و ارزان‌تر از مسیر سنتی کانال سوئز می‌شود و خطر اثر تحریم‌های اتحادیه اروپا نیز از بین می‌رود.

چهاردهمین دوره اجلاس بین‌المللی اقتصادی روسیه – جهان اسلام روز پنجشنبه ۲۸ اردیبهشت‌ماه در کازان پایتخت جمهوری تاتارستان روسیه آغاز به کار کرد و عصر جمعه به فعالیت رسمی خود پایان داد. دو هیات از بخش های دولتی و خصوصی جمهوری اسلامی ایران در این اجلاس دو روزه شرکت کردند.
https://irna.ir/xjMvGX
**چین خطاب به گروه ۷: دوران مداخله‌جویی در امور دیگر کشورها به سر رسیده است
سخنگوی وزارت امورخارجه چین در واکنش به بندهایی از بیانیه پایانی نشست سران گروه ۷ درخصوص مسئله تایوان و چین، تصریح کرد: دورانی که کشورهای غربی می توانستند عمدا در امور داخلی کشورهای دیگر مداخله کنند، دیگر پایان یافته است.

سخنگوی این وزارتخانه گفت دوران مداخله کشورهای غربی در امور داخلی سایر کشورها و دست اندازی در امور مخلتف جهان به سرآمده است.

وی در ادامه سخنانش افزود ما اعضای گروه ۷ را ترغیب می کنیم تا خود را با شرایط و وضعیت کنونی و جدید جهان سازگار کنند و بر روی مسائل داخلی کشورهای خود تمرکز کنند و از تبانی برای تشکیل ائتلافی انحصاری دست بردارند.

این مقام چینی همچنین از کشورهای عضو گروه ۷ خواست از محدود و مجبور کردن کشورهای دیگر جلوگیری کنند و به علاوه از تشکیل ائتلاف هایی در جهت تقابل دست بکشند و به مسیر درست گفت و گو و همکاری بازگردند.

وی همچنین افزود تایوان بخشی از خاک چین است و حل مسئله تایوان، مربوط به چین است و باید توسط چینی ها حل و فصل شود.اصل یک چین واحد لنگرگاهی محکم برای صلح و ثبات در تنگه تایوان است. این درحالی است که کشورهای گروه ۷ همواره بر روی صلح در این منطقه پافشاری و تاکید می کنند بدون اینکه چیزی درباره نیاز به مخالفت با جدایی طلبان تایوان بگویند.همین موضوع به نفع جدایی طلبان تایوان است و نوعی حمایت از آنان تلقی می شود که تنها منجر به تاثیری جدی بر صلح و ثبات این تنگه خواهد بود. هیچ کس نباید اراده و ظرفیت ما را در محافظت از تمامیت ارضی و حق حاکمیت چین دست کم بگیرد.

سران کشورهای آمریکا، انگلیس، کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا و ژاپن به همراه اتحادیه اروپا برای شرکت در اجلاس گروه ۷ در شهر هیروشیما ژاپن از ۱۹ تا ۲۱ مه ( ۲۹ تا ۳۱ اردیبهشت ) حضور دارند. بیانیه پایانی نشست سران گروه هفت که روز گذشته صادر شد، شامل بندها و مواضعی مداخله جویانه علیه برخی کشورها از جمله چین و جمهوری اسلامی ایران است.
https://irna.ir/xjMvGV
**طلوع بهار صلح در خاورمیانه با غروب نفوذ آمریکا
یک تحلیلگر سیاسی و روزنامه نگار چینی در گزارشی خاطرنشان کرد متحدان سنتی آمریکا در خاورمیانه به تدریج دریافتند سیاست خاورمیانه‌ای آمریکا صلح و توسعه را برای منطقه به ارمغان نخواهد آورد و بازگشت سوریه به اتحادیه عرب بار دیگر ثابت می‌کند که وقتی سایه واشنگتن کم شود، طلوع صلح نورانی‌تر می‌شود.

لوئو لایی آن تحلیلگر سیاسی و روزنامه نگار چین در مقاله ای که در بخش فارسی تارنمای رادیو بین المللی چین منتشر شد، نوشت: سی و دومین نشست سران اتحادیه عرب روز جمعه ۱۹ مه (۲۹ اردیبهشت) در جده عربستان سعودی آغاز شد. «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه پس از نزدیک به ۱۲ سال دوباره در این نشست شرکت کرد. با وجود مخالفت آشکار آمریکا، اتحادیه عرب دوباره سوریه را پذیرفت که نشان می‌دهد شکاف بین آمریکا و کشورهای عربی روز به روز بیشتر می‌شود. این رویداد همچنین بر این امر دلالت می‌کند که اکثر کشورهای عربی از سیاست خاورمیانه‌ای آمریکا ناراضی هستند و قصد آمریکا برای منزوی کردن سوریه با شکست مواجه شده است.

پیش از برگزاری نشست سران اتحادیه عرب، با میانجیگری چین و دیگر نیروهای مثبت بین‌المللی، وضعیت خاورمیانه دستخوش تعدیل‌های عمیقی شده و آتش بس، آشتی، از سرگیری روابط دیپلماتیک و همبستگی به روند اصلی منطقه تبدیل گشت. دلیل اصلی ظهور آشتی خاورمیانه این است که پس از گذشت سه سال از شیوع بیماری همه گیر کرونا، بحران اوکراین و بحران غذایی، کشورهای بیشتری در منطقه دریافتند باید محیط منطقه‌ای خوب ایجاد کنند و بر صلح و توسعه بجای بازی ژئوپلیتیکی که تنها به نفع کشورهای دیگر است، تمرکز کنند.

بازگشت سوریه به اتحادیه عرب به کشورهای عربی کمک خواهد کرد تا وحدت و خودسازی خود را تقویت کنند، به تسریع توسعه و احیای جهان عرب کمک کند و صلح و ثبات در خاورمیانه را ارتقا بخشد به گونه‌ای که به نفع درازمدت کشورهای عربی است. مهم نیست از چه زاویه‌ای به آن نگاه کنید اما مهم این است که بازگشت سوریه به اتحادیه عرب امری خوشنود کننده است که شمار اندکی از کشورها نمی‌خواهند شاهد آن باشند.

آمریکا انتقاد و فشار بر کشورهای عربی را کتمان نمی‌کند؛ سخنگوی وزارت خارجه آمریکا آشکارا با عادی سازی روابط کشورهای عضو اتحادیه عرب و سوریه مخالفت کرد و حتی برخی از نمایندگان کنگره آمریکایی علنا اتحادیه عرب را محکوم کردند. از نظر برخی سیاستمداران آمریکایی، سوریه کشوری است که در فهرست تحریم‌ها قرار دارد و توسعه روابط با سوریه تلاش‌های تحریمی را تضعیف می‌کند به نحوی که ممکن است این کشورها مورد تحریم‌های ثانویه ایالات متحده قرار گیرند.

با وجود انواع فشارها از سوی ایالات متحده آمریکا، بدیهی است تهدید واشنگتن ثمربخش نبوده است. حضور بشار اسد در نشست سران اتحادیه عرب به این معنی است که اتحادیه عرب دوباره سوریه را پذیرفته است. کشورهای عربی تصمیم گرفتند تهدید ایالات متحده آمریکا را نادیده بگیرند. این نشانه‌ای از کاهش بیشتر نفوذ آمریکا در خاورمیانه و همانطور که مشخص است، نه گفتن به آمریکا کار دشواری نیست. در مواجهه با قلدری، تنها راه نجات مقاومت شجاعانه است و سازش و کوتاه آمدن تنها منجر به تحقیر بیشتر خواهد شد.

همزمان با برگزاری نشست سران اتحادیه عرب، یک ناو جنگی آمریکایی حامل افسران ارشد آمریکایی، فرانسوی و انگلیسی از تنگه هرمز عبور کرد. سه قایق تندرو سپاه پاسداران ایران برای لحظاتی به این ناو آمریکایی نزدیک شدند. طرف آمریکا اعلام کرد که عبور فرماندهان ارشد سه کشور با هدف «نمایش اقتدار» در برابر اقدام‌های تهدیدآمیز جمهوری اسلامی ایران صورت گرفت تا «اتحاد و عزم» این سه کشور برای باز نگه داشتن تنگۀ هرمز را به نمایش بگذارد.

ناو جنگی آمریکایی در روزی که نشست اتحادیه عرب برگزار شد، عبور از تنگه هرمز را انتخاب کرد، اما آیا این برای نمایش اقتدار به ایران است یا به اتحادیه عرب؟ آیا آنها می‌خواهند در قالب مقابله با تهدید ایران به اتحادیه عرب هشدار دهند؟ چنین هشدارهایی قبلا جواب می‌داد، اما امروز که کشورهای عربی به رهبری عربستان سعودی به دنبال تنش‌زدایی با ایران هستند، بدون شک چنین اقدامی نامناسب است.

متحدان سنتی آمریکا در خاورمیانه به تدریج متوجه شدند سیاست خاورمیانه‌ای آمریکا صلح و توسعه را برای منطقه به ارمغان نخواهد آورد. سرنوشت خاورمیانه باید در دست خود مردم خاورمیانه باشد. بازگشت سوریه به اتحادیه عرب بار دیگر ثابت می‌کند که وقتی سایه واشنگتن کم شود، طلوع صلح نورانی‌تر می‌شود. آنچه ایالات متحده در خاورمیانه انجام داده، بلایای جدی را برای کشورهای منطقه به همراه داشته اما جهان عرب پس از تحمل رنج‌های بسیار بیدار شده و پیوسته گام‌های جدیدی در راه وحدت و خودسازی برمی‌دارد. موج آشتی اخیر در خاورمیانه نشان می‌دهد که به اصطلاح «بهار عربی» به پایان رسیده است و بهار واقعی خاورمیانه در راه است.
https://irna.ir/xjMvHT
**خودداری مقام آمریکایی از اظهارنظر درباره تحول در روابط ایران و پاکستان
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با خودداری از اظهار نظر درباره دیدار اخیر سران ایران و پاکستان مدعی شد که ایالات متحده همواره برای سرمایه‌گذاری در پاکستان پیشقدم است.

نماینده این شبکه در واشنگتن در نشست توجیهی سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا جویای واکنش واشنگتن به تحولات اخیر در روابط جمهوری اسلامی ایران و پاکستان به ویژه دیدار سران دو کشور در نقطه مشترک مرزی شد.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ گفت که ما از این دیدار مطلع هستیم اما نمی‌خواهیم اظهار نظر کنیم.

شبکه جیو گزارش داد که سخنگوی آمریکایی از اظهار نظر خودداری کرد اما مدعی شد که ایالات متحده از ۲ دهه گذشته همواره در سرمایه‌گذاری در پاکستان به ویژه طرح‌های انرژی و اقتصادی در صف اول قرار دارد.

ناظران سیاسی در پاکستان همواره آمریکا را برای کارشکنی در بحث همکاری‌های منطقه‌ای به ویژه سنگ‌اندازی در مسیر تعاملات ایران و پاکستان مقصر می‌دانند، موضوعی که دولتمردان اسلام‌آباد نیز بارها به آن اذعان می‌کنند.

ادعای وزارت خارجه آمریکا برای همکاری با پاکستان در حوزه انرژی درحالی است که ایالات متحده همواره تعاملات راهبردی اسلام‌آباد با پکن را نشانه رفته و آن را به ضرر پاکستان می‌داند. در عین حال وزیر امور خارجه چین اواسط اردیبهشت امسال طی سفر به اسلام‌آباد در پاسخ به پرسشی درباره کارشکنی آمریکا گفت که مردم پاکستان بهتر می‌دانند که کدام کشور گام عملی برای همکاری و کمک برمی‌دارد. وی تاکید کرد که آمریکا به جای لفاظی و صدور بیانیه‌ بایستی اقدام عملی برای رفع نیازهای انرژی در پاکستان بردارد.

براساس این گزارش، نخستین بازارچه مرزی ایران در پیشین سیستان و بلوچستان با پاکستان و خط انتقال برق پولان-گبد روز پنجشنبه ۲۸ اردیبهشت توسط آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جهموری اسلامی ایران و شهباز شریف نخست وزیر پاکستان به بهره‌برداری رسید.

رئیس جمهور با بیان اینکه ایران و پاکستان روابط بسیار عمیقی دارند که ریشه این ارتباط به باورها و اعتقادات دو کشور بر می‌گردد، گفت: امروز اراده بین ایران و پاکستان آن است که سطح این روابط از میزانی که وجود دارد، بالاتر برود.

وی تاکید کرد: امنیت پاکستان به مثابه امنیت ایران است و حتی برعکس و این مساله برای ما در منطقه به شدت اهمیت دارد؛ دخالت بیگانگان به هیچ عنوان گره گشا در منطقه نخواهد بود و حضور آنان تهدید ‏تلقی می‌شود.
https://irna.ir/xjMvFw
**رسانه پاکستانی: افزایش حجم تجارت با ایران با دلارزدایی امکان پذیر است
روزنامه پاکستانی «دنیا» دلارزدایی در تجارت دوجانبه با جمهوری اسلامی ایران و انجام معاملات بازرگانی با ارزهای محلی را موثرترین راه برای بالابردن حجم تجارت مشترک دانست و به دولت اسلام‌آباد توصیه کرد که به جای وابستگی به واردات از غرب باید ظرفیت بازار ایران را جدی گرفت.

روزنامه اردو زبان «دنیا» چاپ اسلام‌آباد در سرمقاله خود با عنوان «توسعه روابط اقتصادی ایران و پاکستان» با استقبال از افتتاح اخیر بازارچه مرزی و خط انتقال برق ایران به پاکستان، نوشت: حضور سران دو کشور در این آیین بیانگر عزم راسخ دو همسایه برای افزایش همکاری‌های تجاری است که بیشترین منفعت و تاثیرات مثبت آن متوجه مردم ایالت بلوچستان خواهد بود.

این روزنامه نوشت: بر هیچ کس پوشیده نیست که ۷۶ سال پیش اولین کشوری که پاکستان را به رسمیت شناخت ایران بود و ایران همواره در تمامی شرایط به ویژه با حمایت مالی، سیاسی، دیپلماتیک و حمایت‌های اخلاقی در کنار ما ایستاده است.

روزنامه دنیا تاکید کرد که بازار غنی ایران به ویژه در حوزه سوخت و موادغذایی یک فرصت ایده آل برای پاکستان جهت رفع نیازهای خود است لذا دولت باید رویکرد جدی‌تر در بحث همکاری‌های منطقه‌ای اتخاذ کند و صرف نظر از وابستگی به واردات از کشورهای غربی، بایستی از ظرفیت‌های کشور همسایه بهره مند شود.

این روزنامه پاکستانی خطاب به دولت اسلام‌آباد توصیه کرد که تقویت تجارت با ایران منافع امنیتی دو همسایه را نیز تامین می‌کند و اگر ما درصدد بالا بردن حجم تجارت مشترک هستیم باید دلار را از تجارت حذف و ارزهای محلی را در داد و ستد بکار بگیریم و با این روش میزان مبادلات تجاری را می‌توانیم تا سقف ۱۰ میلیارد دلار افزایش دهیم.

روزنامه دنیا تاکید کرد که رهبران ما در پاکستان باید موضوع گسترش همکاری‌های منطقه با همسایگان را جدی بگیرند و برای نیازهای کشور به کالاهای اساسی به جای انحصار بر بازار غرب، دیگر منابع را نیز در دستور کار خود قرار دهند.

هفته گذشته نخستین بازارچه مرزی ایران در پیشین سیستان و بلوچستان با پاکستان توسط آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران و شهباز شریف نخست وزیر پاکستان به بهره‌برداری رسید. این درحالی است که در تازه‌ترین تحولات مرتبط با روابط تجاری دو کشور همسایه، ارزش مبادلات تجاری میان دو همسایه برای نخستین بار در تاریخ روابط ایران و پاکستان از مرز دو میلیارد دلار عبور کرد.

«زبیده جلال» و «حسن بلوچ» از نمایندگان مجلس ملی پاکستان متعلق به ایالت بلوچستان اخیرا طی گفت وگو با ایرنا با تاکید بر لزوم بکارگیری از ارزهای محلی در تجارت دوجانبه با ایران، تاکید کردند که روان‌سازی مراوادات مرزی و تسهیل همکاری‌های اقتصادی باید به دور از چالش دلار و بهره برداری از ظرفیت‌های متقابل به ویژه استفاده از ارزهای محلی یکدیگر انجام شود.
https://irna.ir/xjMvHz
**فعال اقتصادی روسیه: مبادلات تجاری با ایران چند برابر خواهد شد
فعال اقتصادی و رئیس شورای روابط تجاری ایران و روسیه گفت: برنامه های بزرگی برای همکاری دوجانبه داریم و چشم انداز خوبی برای آن متصور هستیم که به چند برابر شدن مبادلات دوجانبه منجر خواهد شد.

لئونید لوژنجکو در گفت و گو با ایرنا افزود: در حال حاضر به دنبال ایجاد یک سازوکار تسویه حساب مالی هستیم، این پروژه در حال پیگیری است و مطمئن هستیم که این سیستم موفق عمل خواهد کرد.

وی اظهار داشت: دولت های ایران و روسیه، این سازوکار را تأیید کرده اند و از آن حمایت می کنند چرا که با ایجاد این سازوکار همکاری، دیگر نیازی نداریم که از طریق کشورهای دیگر، مبادلات مالی را انجام دهیم.

رئیس شورای روابط تجاری ایران و روسیه خاطرنشان کرد: در این فرایند از واحد پول ملی دو کشور و همچنین از یوآن چین استفاده می کنیم.

لوژنجکو با بیان اینکه در آینده، روابط تهران – مسکو بیش از این توسعه خواهد یافت، گفت: با آسان شدن عملیات انتقال پول و تجارت، بنگاه های کوچک و متوسط نیز قادر خواهند بود که به نوبه خود سهمی در مناسبات دو کشور داشته باشند.

رئیس شورای روابط خارجی ایران و روسیه گفت: برای سازوکاری که برای همکاری مالی با ایران طراحی کرده ایم، احترام زیادی قائل هستیم و امیدواریم که این روند به نزدیک شدن بیش از پیش روسیه و ایران کمک کند.

لوژنجکو با ابراز خرسندی از امضای قرارداد فدراسیون روسیه و جمهوری اسلامی ایران برای احداث خط ریلی رشت – آستارا و تکمیل خط آهن کریدور شمال – جنوب در مسیر غربی منجر شده است.

وی ادامه داد: امضای این قرارداد بسیار مهم و قابل توجه است چرا که حمل و نقل کالا از سرزمین جمهوری اسلامی ایران را تسهیل می کند و شتاب می دهد.

رئیس شورای روابط تجاری ایران و روسیه گفت: تلاش ها برای توسعه روابط دوجانبه، هم اینک در مراحل و گام های اولیه است و قطعا در آینده تبادل کالا بین دو کشور چند برابر خواهد شد.
https://irna.ir/xjMvDP
**رئیس پیشین شاباک خطاب به بی بی: اسرائیل را به سمت ویرانی بردی/ به خانه برگرد
رئیس پیشین سازمان امنیت داخلی رژیم صهیونیستی خطاب به نخست‌وزیر این رژیم گفت: همواره از تو به عنوان نخست وزیری یاد خواهد شد که اسرائیل را به سمت ویرانی برد.

«کارمی گیلون» در جمع معترضان به کابینه حاکم بر سرزمین های اشغالی افزود: حریدی ها و برخی صهیونیست های دینی عضو کنست (پارلمان رژیم صهیونیستی) تهدیدی علیه موجودیت (رژیم) اسرائیل هستند.

وی خطاب به نتانیاهو نیز گفت: «بی بی»! دوره سیاست بازی تو تمام شده است! به خانه برگرد در حالی که مهر شرمساری بر پیشانی تو هک شده است! همواره از تو به عنوان نخست وزیری یاد خواهد شد که اسرائیل را به سمت ویرانی برد.

«گالیت گاتمن» بازیگر صهیونیست نیز روز جمعه از حریدی ها انتقاد کرده و گفته بود: حریدی ها در حال خوردن خون ما هستند.

بعد از واکنش گسترده حریدی ها در کابینه و کنست، «گاتمن» چند ساعت بعد مجبور به عذرخواهی از حریدی ها شد.

حاکم شدن تندروها در کابینه رژیم صهیونیستی به افزایش گسست اجتماعی- سیاسی در سرزمین های اشغالی منجر شده و بسیاری از کارشناسان صهیونیست درباره فروپاشی داخلی این رژیم در صورت تداوم وضع موجود هشدار داده اند.

هزاران نفر از ساکنان سرزمین‌های اشغالی برای بیستمین هفته متوالی در تل‌آویو و دیگر شهرهای فلسطین اشغالی علیه «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر این رژیم تظاهرات کردند.

شب گذشته، بیش از ۱۵۰ هزار اسرائیلی علیه کابینه نتانیاهو و کودتای قضایی او در شهرهای مختلف دست به تظاهرات زدند. تنها در شهر تل آویو حدود ۱۰۰ هزار نفر در خیابان حضور یافتند و شعار سر دادند.

تظاهرات علیه لایحه تغییرات قضایی در حالی صورت می‌گیرد که در نتیجه فشار افکار عمومی و فشار آمریکا، نتانیاهو مجبور شد این لایحه را به صورت موقت تعلیق کند.

لایحه تغییرات قضایی، از اختیارات دستگاه قضا کاسته و در مقابل قدرت و جایگاه قوه مجریه و مقننه در این رژیم را تقویت خواهد کرد.

در این لایحه، اختیارات مشاور قضایی کابینه رژیم صهیونیستی و همچنین اختیارات مشاوران قضایی دیگر وزارتخانه‌های این رژیم گرفته خواهد شد و وزیر این امکان را خواهد داشت هر مشاور قضایی را که بخواهد در دفتر خود برکنار یا منصوب کند.

این لایحه پیشتر در جلسه کنست در قرائت اول با ۶۳ رأی موافق و ۴۷ رأی مخالف به تصویب رسید.
https://irna.ir/xjMvJj
**زلنسکی سقوط«باخموت» را رسما تایید کرد
ولودیمر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین در حاشیه اجلاس گروه ۷ در شهر هیروشیما اعلام کرد که ارتش اوکراین باخموت (آرتموفسک) را از دست داد.

ولودیمر زلنسکی امروز یکشنبه در پاسخ به سوال خبرنگاری در حاشیه اجلاس گروه ۷ درباره این موضوع که شهر باخموت هنوز در کنترل اوکراین است، گفت : فکر می کنم کنترل این شهر را از دست داده باشیم. زلنسکی افزود: «امروز، باخموت تنها در قلب ماست. »

این اظهارات رئیس جمهوری اوکراین درست پس از انتشار بیانیه در جلسه با جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا گفته شد.

وزارت دفاع روسیه بامداد یکشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که در مسیر تاکتیکی آرتیموفسک، در نتیجه اقدامات تهاجمی واحدهای واگنر و با حمایت هوایی و توپخانه‌ای گروه «یوگ»، آزادسازی شهر آرتموفسک کامل شد.

این در حالی است که یوگنی پریگوژین فرمانده گروه شبه نظامی واگنر شنبه در پیامی تصویری که در تلگرام منتشر شد، گفت که تمام شهر باخموت ظهر روز شنبه توسط نیروهای واگنر تصرف شده است.

پریگوژین ادامه داد که این عملیات با نام «چرخ گوشت باخموت» در ۸ اکتبر سال گذشته آغاز شد و به مدت ۲۲۴ روز ادامه داشت.

شهر باخموت که در شمال شهر دونتسک قرار دارد، در ماه‌های گذشته کانون اصلی درگیری‌ها میان روسیه و اوکراین بود.

این شهر کانون مهم حمل و نقل است که مسیرهای زیادی در منطقه دونباس از آنجا عبور می‌کند.

باخموت در ابتدای شروع جنگ بعنوان یک مرکز حیاتی برای تامین نیازهای نیروهای اوکراینی مستقر در منطقه مورد استفاده قرار می‌گرفت.
https://irna.ir/xjMvLB
**چین و مالزی خواستار توسعه همکاری همه جانبه شدند
مقامات ارشد مالزی و چین روز یکشنبه خواستار توسعه همکاری عملی و تبادلات فرهنگی بین دو کشور شدند.

ژائو لجی رئیس کمیته دائمی کنگره ملی خلق چین در جریان دیدار سه روزه خود به مالزی با سلطان عبدالله سلطان احمد شاه پادشاه مالزی، انور ابراهیم نخست وزیر و جوهری عبدالله رئیس مجلس سفلی این کشور دیدار کرد.

ژائو در دیدار با انور گفت همکاری عملی و تبادلات فرهنگی و مردمی «موتورهای دوقلوی» توسعه روابط چین و مالزی به شمار می آیند.

این مقام ارشد چین همچنین ابراز امیدواری کرد که دو طرف همکاری های مشترک خود را در زمینه احداث طرح «یک کمربند- یک جاده» گسترش دهند و بتواند در سایز زمینه نیز روابط خود را گسترش دهند.

انور نیز خاطرنشان کرد مالزی اهمیت زیادی برای توسعه روابط با چین قائل است و مایل است مشارکت استراتژیک همه جانبه خود را با پکن افزایش دهد.
https://irna.ir/xjMvLy
**نشست سران گروه هفت/ مداخله در امور کشورها و سکوت در قبال جنایت اتمی آمریکا
بیانیه پایانی نشست سران گروه ۷ در هیروشیما که بندهایی از آن به مداخله صریح در امور داخلی دیگر کشورها از جمله طرح ادعاهای حقوق بشری درباره ایران اختصاص یافته، درباره بزرگترین جنایات حقوق بشری جهان ازجمله حمله اتمی آمریکا به همین شهر درسال ۱۹۴۵ و جان باختن هزاران انسان بی گناه سکوت کرده است.

در این بیانیه همچنین ادعاهایی بی اساس و تکراری درباره برنامه هسته ای ایران مطرح شده است.

در یکی از بندهای این بیانیه ضمن اشاره به مسائل مداخله جویانه در خصوص برنامه هسته ای ایران، بدون اشاره به وجود صدها و شاید هزاران کلاهک هسته ای مرگبار در زردارخانه های رژیم صهیونیستی و نیز با سکوت در برابر اقدام جنایتکارانه آمریکا به عنوان تنها کشور استفاده کننده از بمب اتم علیه انسان ها(حمله اتمی به هیروشیما و ناگازاکی در سال ۱۹۴۵)، آمده است که جمهوری اسلامی ایران نباید به سلاح های هسته ای دست یابد و بر بکارگیری از روش های دیپلماتیک برای حل اختلافات بر سر برنامه هسته ای ایران تاکید شده است.

در صبح روز ۱۶ ژوئیه ۱۹۴۵ میلادی در بیابان آلَموگوردو (ایالات متحده آمریکا)، نوری خیره کننده به ناگاه خورشید را از نظرها پنهان کرد و سپس به آرامی چون ابری از دود و خاکستر به سوی آسمان زبانه کشید و در مقابل دیدگان کارشناسان علمی و نظامی که آنسوی تر نظاره گر این منظره بودند، برای اولین بار «قارچ اتمی» مشهور پدیدار گشت. اتم، قدرت مهیب خویش را آشکار ساخت اما باید منتظر ۶ و ۹ اوت سال ۱۹۴۵ میلادی بود تا سراسر جهان متوجه خطر اتم گردد: هیروشیما و ناکازاکی در ژاپن در کسری از ثانیه ویران گشت و ۲۲۰ هزار قربانی برجای ماند.
بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی (به ترتیب ۶ و ۹ اوت ۱۹۴۵) دو عملیات اتمی بودند که در زمان جنگ جهانی دوم به دستور هری ترومن، رئیس‌جمهور وقت آمریکا، علیه امپراتوری ژاپن انجام گرفت.

سران کشورهای عضو گروه هفت در هیروشیما همچنین در بیانیه پایانی اعلام کردند که برجام مفیدترین راه حل دیپلماتیک برای موضوع هسته‌ای ایران است.

در بند دیگری از این بیانیه بدون هیچ گونه اشاره به حمایت های تسلیحاتی و نظامی و مالی و همه جانبه آمریکا و بسیاری از هم پیمانانش به اوکراین با هدف طولانی تر کردن جنگ و افزایش درامدهای خود از محل فروش تسلیحات، با اشاره به ادعای حمایت نظامی ایران از روسیه در جنگ اوکراین، از ایران خواسته شده است از کمک به روسیه در جنگ اوکراین از جمله ارسال هواپیماهای بدون سرنشین خودداری کند.

سران ژاپن، آمریکا ، کاناد، انگلیس، فرانس، آلمان و ایتالیا در بیانیه در ادامه اظهارات مداخله جویانه خود مدعی نقض حقوق بشر در ایران از جمله حقوق زنان و دختران، گروههای اقلیت و خبرنگاران شد.

همچنین سران کشورهای عضو گروه هفت در هیروشیما همچنین در بیانیه پایانی خود از توافقات صورت گرفته میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان برای بهبود روابط استقبال کردند.

در بند دیگری از این بیانیه از رژیم اشغالگر قدس و فلسطین خواسته شده است تا گام‌هایی را برای اعتمادسازی در راستای تحقق تشکیل دو کشور مجزا بردارند. برای نیل به این هدف، همه طرف ها باید از اقدامات یکجانبه از جمله توسعه شهرک سازی و اقدامات خشونت آمیز خودداری کنند.

رهبران ۷ اقتصاد قدرتمند جهان همچنین در بخش دیگری از این بیانیه به وضعیت وخیم انسانی و اقتصادی در افغانستان اشاره کردند و از طالبان خواستند به تعهدات خود در زمینه مبارزه با تروریسم پایبند باشد و اطمینان حاصل کند که خاک افغانستان نمی تواند برای تهدید یا حمله به هیچ کشوری، تأمین مالی اقدامات تروریستی، یا پناه دادن و آموزش تروریست ها مورد استفاده قرار گیرد.
https://irna.ir/xjMvKv
**مودی در دیدار با زلنسکی: هند برای حل دیپلماتیک مسأله اوکراین مصمم است
نخست وزیر هند در دیدار با رئیس جمهوری اوکراین، در حاشیه اجلاس گروه هفت در ژاپن گفت: هند هر کاری که بتواند برای پایان دادن به جنگ انجام خواهد داد.

نارندرا مودی، نخست وزیر هند، در اولین دیدار دوجانبه خود پس از تهاجم روسیه به اوکراین به ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، گفت: هند تمام تلاش خود را برای پایان دادن به جنگ از طریق گفت و گو و دیپلماسی و کمک به بهبود درد و رنج مردم اوکراین انجام خواهد داد. مودی در این دیدار که رئیس جمهور اوکراین خواهان آن بود، به زلنسکی از ادامه کمک های بشردوستانه هند اطمینان داد.

مودی همچنین به زلنسکی گفت: درد جنگ را بهتر از هر کس دیگری درک می‌کند و آنچه در اوکراین اتفاق می‌افتد یک موضوع سیاسی یا اقتصادی نیست، بلکه مسئله انسانیت و ارزش‌های انسانی است.

مودی افزود: جنگ اوکراین یک مسئله بسیار بزرگ برای کل جهان است. دنیا را از جهات مختلف تحت تاثیر قرار داده است.

نخست وزیر هند به زلنسکی اطمینان داد که هند و شخص وی در مقام شخصی خود هر کاری که بتوانند برای رفع بحران و یافتن راه حل انجام خواهد داد.

مودی در نشست عمومی گروه هفت، حمایت آشکار هند از گفتو گو و دیپلماسی برای یافتن راهی برای پیشرفت را اعلام کرد و گفت: حل این وضعیت، هند هر کاری را که در حد توانش باشد را برای حل دیپلماتیک این جنگ، انجام خواهند داد.

از سوی دیگر زلنسکی نیز دوباره از مودی دعوت کرد تا به اجرای فرمول صلح اوکراین بپیوندد.

رییس جمهور اوکراین از مودی به خاطر حمایت از «تمامیت ارضی و حاکمیت کشورمان به ویژه در سکوهای سازمان‌های بین‌المللی و ارائه کمک‌های بشردوستانه به اوکراین» تشکر کرد.

این دیدار در حاشیه نشست هیروشیما گروه هفت برگزار شده است که در آن از تحریم های جدید علیه روسیه رونمایی شد. در حالی که زلنسکی از مودی نیز برای بازدید از اوکراین دعوت کرد، «وینی کواترا»، معاون وزیر امور خارجه هند، پس از این دیدار تایید کرد که رئیس جمهور اوکراین توسط مودی برای نشست سران گروه ۲۰ که هند در ماه سپتامبر میزبان آن خواهد بود، دعوت نشده است.

وی گفت: در این جلسه هیچ بحثی در این خصوص صورت نگرفت.

به گزارش کواترا، مودی ضمن ابراز نگرانی از جنگ، از تأثیر گسترده تر درگیری بر کشورهای در حال توسعه از جمله ناامنی های اقتصادی در قالب کمبود مواد غذایی، سوخت و کود صحبت کرد.

مودی و زلنسکی، در ۱۵ ماه گذشته و از آغاز جنگ، چندین بار تلفنی صحبت کرده بودند، این اولین دیدار حضوری آنها از زمان آخرین ملاقات آنها در حاشیه کنفرانس آب و هوا در گلاسکو در سال ۲۰۲۱ بود.
https://irna.ir/xjMvKn
**«پاپوآگینه نو» : جنگ اوکراین لزوم پیمان دفاعی با آمریکا را نشان داد
نخست وزیر «پاپوآ گینه نو» از امضای توافقنامه دفاعی با آمریکا پیش از توافق با استرالیا و به رغم مخالفت حزب مخالف دولت این کشور که درباره امکان خشم چین نگران است خبر داد و تاکید کرد جنگ اوکراین نیاز به ظرفیت نظامی را نشان داد.

پاپوآ گینه نو فردا دوشنبه میزبان آنتونی بلینکن ویزر امورخارجه آمریکا، نارندرا مودی نخست وزیر هند، کریس هیپکینز نخست وزیر نیوزیلند و سایر رهبران کشورهای اقیانوسیه است. بدین ترتیب به نظر می رسد درحالی که هدف سفر مودی با تمرکز بر روی تجارت خواهد بود، آنتونی بلینکن نیز توافقنامه همکاری دفاعی با جیمز ماراپ نخست وزیر پاپوآ گینه نو امضا خواهد کرد.

نخست وزیر پاپوآ گینه نو با انتشار بیانیه ای گفت توافقنامه دفاعی با آمریکا موجب تقویت زیرساخت ها و ظرفیت دفاعی می شود.

وی در ادامه سخنانش بر حساسیت سیاست داخلی این کشور در طرفداری از رقابت راهبردی میان آمریکا و چین تاکید کرد و گفت این توافقنامه موجب توقف این کشور از همکاری با سایر کشورها از جمله چین نخواهد شد. این توافقنامه دفاعی همچنین به کارکنان ارتش آمریکا اجازه انجام جنایت نخواهد داد و مالکیت خواسته های ذیل این توافقنامه از سوی دولت پاپوآ گینه نو خواهد بود.

دولت گینه نو معتقد است این توافقنامه درباره ساختن ظرفیت های دفاعی است چرا که مناقشات مرزی در آینده غیرقابل اجتناب خواهد بود.

در این بیانیه همچنین با اشاره به جنگ اوکراین آمده است پاپوآ گینه نو دشمنی ندارد اما باید آمادگی های لازم را داشته باشد.

چین که اصلی ترین تامین کننده زیرساخت های جزایر اقیانوسیه است به دنبال افزایش نقش امنیتی خود در منطقه، توافقنامه امنیتی با جزایر سلیمان را امضا کرد که از سوی آمریکا و متحدانش با انتقادهای زیادی رو به رو شد. به علاوه هیات از ارتش چین به رهبری سونگ یانچائو معاون رئیس دفتر ارتش مردمی چین در همکاری های ارتشی بین الملل در ماه مارس سال جاری میلادی به پاپوآ گینه نو سفر کرد.

مملکت مستقل پاپوآ گینهٔ نو ( Independent State of Papua New Guinea) کشوری مشترک المنافع است که در اقیانوس آرام، قارهٔ اقیانوسیه و گینه نو قرار دارد. پایتخت آن بندر مورسبی است که در ساحل جنوب شرق کشور واقع شده‌است. منطقه پاپوا گینه نو از سال ۱۹۰۶ تحت سلطه استرالیا اداره می‌شد. در فاصله سال‌های ۱۹۴۲ تا ۱۹۴۵ به اشغال ژاپن درآمد اما پس از جنگ دوباره به استرالیا پیوست.

در سال ۱۹۷۵ رسماً استقلال خود را از استرالیا به دست آورد. بسیاری از جزایر این کشور ارتباطی با دیگر جزیره‌ها ندارند و اقتصاد آنها تنها مبتنی بر مواد غذایی است که از کشاورزی و شکار به دست می‌آورند.
https://irna.ir/xjMvJR
**مطالبه برزیل: اصلاح شورای امنیت برای پایان دادن به روند ایجاد بلوک‌های متخاصم
رئیس‌جمهوری برزیل اصلاح شورای امنیت سازمان ملل را خواستار شد و تاکید کرد راه‌حل مشکلات پیش‌روی بشریت در ایجاد «بلوک‌های متخاصم» نیست.

لولا داسیلوا رئیس‌جمهوری برزیل با حضور در اجلاس سران جی‌۷ در شهر هیروشیما در ژاپن، بر ایده خود مبنی بر جهانی چند قطبی که هیچ کشوری را به دلایل ایدئولوژیک یا سیاسی مستثنی نمی‌کند، تاکید کرد.

داسیلوا به همین منظور با اشاره به ضرورت ایجاد تحولات مختلف در سازمان‌هایی همچون سازمان ملل متحد گفت: بدون اصلاح شورای امنیت، با گنجاندن اعضای دائمی جدید، سازمان ملل اثربخشی یا اقتدار سیاسی و اخلاقی برای رویارویی با درگیری‌ها و معضل‌های قرن بیست‌ویکم را به دست نخواهد آورد.

داسیلوا در جریان این اجلاس که با حضور سران کشورهای آلمان، فرانسه، انگلیس، ایتالیا، کانادا، آمریکا، ژاپن و همچنین نماینده اتحادیه اروپا برگزار شد، خاطر نشان کرد: راه حل در تشکیل بلوک‌های متخاصم یا پاسخ هایی نیست که فقط تعداد کمی از کشورها را درگیر کند. این امر به ویژه در شرایط گذار به سمت نظم چندقطبی که مستلزم تغییرات عمیق در نهادها است، مهم خواهد بود.

به عقیده رئیس‌جمهوری برزیل، با توجه به تهدیدهایی که بشریت با آن‌ها مواجه است مانند همه‌گیری ویروس کرونا، تغییرات آب‌وهوایی، تنش‌های ژئوپلیتیکی و جنگ اوکراین، تغییر ذهنیت ضروری است.

داسیلوا که به عنوان یکی از رهبران دعوت شده از سوی فومیو کیشیدا نخست وزیر ژاپن در این اجلاس شرکت کرد، گفت: لازم است اسطوره‌ها شکسته شود و پارادایم‌های در حال فروپاشی کنار گذاشته شوند.

رئیس دولت برزیل در انتقاد از کشورهای جی‌۷ تصریح کرد در سال‌های اخیر، پسرفت‌های مهمی مانند تضعیف سیستم تجاری چند جانبه رخ داده است. وی افزود: حمایت‌گرایی کشورهای ثروتمند، تقویت شده است و سازمان تجارت جهانی همچنان ناکارآمد است.
داسیلوا گفت: نظام مالی جهانی باید در خدمت تولید، کار و اشتغال باشد. تنها در صورتی رشد واقعی پایدار خواهیم داشت که تلاش‌ها و منابع را به سمت اقتصاد واقعی هدایت کنیم.

لولا در جمع سران هفت کشور صنعتی جهان و ده‌ها رهبر دیگر که توسط نخست وزیر ژاپن دعوت شده بودند، خاطر نشان کرد بدهی‌هایی که پیشتر برزیل و اکنون آرژانتین قربانی آن است، عامل نابرابری آشکار و فزاینده است.

در همین راستا، او اطمینان داد که صندوق بین‌المللی پول (IMF) باید پیامدهای اجتماعی سیاست‌های تعدیلی را که اعمال می‌کند در نظر بگیرد.

لولا داسیلوا گفت: بیکاری، فقر، گرسنگی، تخریب محیط زیست، بیماری‌های همه‌گیر و همه اشکال نابرابری و تبعیض مشکلاتی نیازمند پاسخ‌های مسئولانه اجتماعی هستند.

وی افزود: مبارزه با گرسنگی، فقر و نابرابری باید به مرکز دستورکار بین‌المللی بازگردد و تامین مالی کافی و انتقال فناوری را تضمین کند.

به گفته رئیس‌جمهوری برزیل، هیچ کشوری قادر نخواهد بود به تنهایی با تهدیدات سیستمیک کنونی مقابله کند. وی افزود: علاوه بر این، تصمیم‌ها تنها در صورتی مشروعیت و اثربخشی خواهند داشت که به صورت دموکراتیک تحت استانداردهای بین‌المللی اتخاذ و اعمال شوند.

وی خاطر نشان کرد: درخواست از کشورهای نوظهور برای کمک به حل بحران‌های متعددی که جهان با آن روبه‌رو است، بدون توجه به نگرانی‌های مشروع آن‌ها و بدون داشتن نمایندگی کافی در نهادهای اصلی حاکمیت جهانی، منطقی نیست.
https://irna.ir/xjMvLS
**اردوکشی‌های خیابانی؛ تنش‌های سیاسی، پاکستان را به کدام سو می‌برد؟
بازداشت عمران‌خان نخست وزیر سابق پاکستان منجر به برانگیخته شدن خشم و اعتراض هواداران سرسختش در سراسر این کشور و درگیری در خیابان‌ها و کشته شدن ۱۰ نفر و صدها مصدوم شد. اکنون این سوال مطرح است که تنش‌های سیاسی در این کشور، اسلام آباد را به کدام سو می‌برد؟

ناآرامی‌های پاکستان از روز سه‌شنبه ۱۹ اردیبهشت با همرسانی ویدئوی عجیب بازداشت عمران‌خان نخست وزیر سابق پاکستان در احاطه ده‌ها پلیس، در رسانه‌های مختلف و شبکه‌های اجتماعی آغاز نشد، بلکه سرمنشا ناآرامی‌های اخیر، به فروردین سال گذشته (۱۴۰۱) بازمی‌گردد که پارلمان پاکستان به عمران‌خان نخست وزیر وقت این کشور و کابینه‌اش عدم رای اعتماد داد و موجب خلع او از قدرت سیاسی و از هم پاشیده شدن کابینه و دولتش شد. از آن پس، او همواره دولت کنونی و ارتش را مسوول توطئه علیه خود می‌داند.

او درخواست برگزاری انتخابات زودهنگام را کرده است، اما تا به امروز دولت ائتلافی زیربار آن نرفته است.
از نگاه برخی ناظران، اکنون دولت ائتلافی پاکستان، نهادهای امنیتی و همچنین ارتش، برای او پرونده‌های متعدد و جدیدی گشوده‌اند تا شخصیت‌های موثر حزب «تحریک انصاف» و خود عمران‌خان را بازداشت کنند و قدرت حزبش (تحریک انصاف) را کاهش دهند.
عمران‌خان حتی به دلیل پرونده‌های متعدد قضایی از جمله یک پرونده فساد مالی دستگیر شد و به مدت یک هفته بازداشت شد، اما ماجرا به همین جا ختم نیافت. سیاستمدار و ستاره سابق ورزش کریکت پاکستان طرفداران پرشمار و متعصبی دارد و هنوز از محبوبیت و نفوذ بالایی در میان آنها برخوردار است. به همین سبب بازداشت او موجی از خشم و اعتراض را در میان هوادارانش برانگیخت که در نهایت درگیری آن‌ها با نیروهای پلیس، به مرگ ۱۰ نفر و جراحت صدها نفر انجامید.

طبق گزارش رسانه‌ها، پس از این رویداد بود که شمار زیادی از هواداران خشمگین او با حضور در خیابان‌ها، به برخی مراکز دولتی و نظامی در شهرهای مختلف این کشور حمله و منازل برخی از افسران ارتش را تخریب کردند.

در جریان این درگیری‌ها منابع آگاه در حزب تحریک انصاف پاکستان اعلام کردند که نیروهای امنیتی اسلام‌آباد، معترضان و هواداران عمران‌خان را با گلوله هدف قرار داده‌اند. این حوادث سبب شد تا دولت اعلام کند که برای برقراری نظم به ناچار از نیروهای ارتش استفاده می‌کند.

اما پنجشنبه شب ۲۱ اردیبهشت ماه، دیوان عالی پاکستان با انتشار حکمی دستگیری عمران خان را «بی‌اعتبار و غیرقانونی» توصیف کرد. بر اساس آنچه در این حکم آمده، بازداشت عمران‌خان که به ابتکار نهاد مبارزه با فساد صورت گرفته، موجبات نقض حقوق او برای دسترسی به عدالت را فراهم کرده است.

با این حال او تا روز جمعه، پیش از حضور مجدد در دادگاه اسلام‌آباد تحت بازداشت و محافظت از سوی پلیس قرار گرفت.

اینکه بحران سیاسی کنونی تا کجا پیش خواهد رفت و آیا آرامش در این کشور برقرار خواهد شد یا خیر؟ و تحولات سیاسی این کشور، پاکستان را به کدام سو خواهد برد؟ موضوعاتی است که گروه پژوهش‌های خبری ایرنا با «قدرت الله الیکائی» کارشناس ارشد شبه قاره و «فرزاد رمضانی بونش» پژوهشگر ارشد و تحلیلگر جنوب آسیا از کارشناسان و تحلیلگران شبه قاره و جنوب آسیا ، مورد بررسی قرار داده است. در ادامه مشروح این گفت‌وگوها را می‌خوانید:
دولت پاکستان زیربار انتخابات زودهنگام نرفت

«قدرت الله الیکائی» کارشناس ارشد شبه قاره، درباره ریشه‌های تحول و تنش سیاسی اخیر در پاکستان به پژوهشگر ایرنا می‌گوید: این تنش‌ها از زمانی که عمران خان در فروردین ماه ۱۴۰۱ با رای عدم اعتماد مجلس، برکنار شد، به وجود آمد زیرا تا آن زمان دولت در اختیار حزب «تحریک انصاف» عمران‌خان بود. او قبلا می‌گفت که با توطئه آمریکا و کشورهای غربی این اتفاق افتاده است اما اکنون می‌گوید که با توطئه دولت کنونی، او را سرنگون کرده‌اند. به همین جهت از فروردین ۱۴۰۱، عمران‌خان این تنش را با دولت آقای «شهباز شریف» نخست وزیر کنونی پاکستان داشته و تقاضای انتخابات زودهنگام کرده است که مورد موافقت مجلس و دولت قرار گرفت.

کاری که کرد این بود که در دو ایالت «خیبرپختونخوا و پنجاب»، با توجه به اینکه اکثریت مجلس را در اختیار داشت، نماینده‌های مجلس این دو ایالت استعفا دادند و در نتیجه مجالس محلی منحل شد و دولت‌های محلی هم به دنبال انحلال مجلس منحل شدند. بنابراین عمران‌خان تقاضا داشت با توجه به اینکه دولت محلی منحل شده، دولت پاکستان انتخابات سراسری حداقل در دو ایالت پنجاب و خیبرپختونخوا برگزار کند اما دولت «شهباز شریف» زیربار این قضیه نرفت.

حتی با اینکه قوه قضائیه دستور داده بود که دولت برای بار دوم ۲۴ اردیبهشت ماه انتخابات را برگزار کند، دولت به بهانه اینکه شرایط از نظر امنیتی فراهم نیست و همچنین از نظر بودجه تنگنا وجود دارد و قرار است انتخابات جدید در مهرماه برگزار شود و اگر این انتخابات هم برگزار شود یک بودجه اضافی بر دولت تحمیل می‌شود، تاکنون زیربار انتخابات زودهنگام نرفته است.

عمران خان هم نسبت به این قضیه حساسیت نشان داده که چرا انتخابات برگزار نمی‌شود و لذا اردوکشی خیابانی راه انداخت و این تنش‌ها به وجود آمد که هر روز نیز بر شدت آن افزوده می‌شود. تا این که چند روز پیش طرفداران عمران خان به مراکز نظامی و خانه فرمانداران ارتش و مراکز دولتی حمله کردند و ماشین‌های پلیس را آتش زدند، ۱۰ نفر کشته و حدود ۳۰۰ نفر نیز مصدوم شدند که تقریباً در تاریخ پاکستان چنین درگیری و کشته دادن برای انتخابات بی‌سابقه بوده است.
این تنش چه تاثیری در ساختار سیاسی و حکومتی پاکستان و یا سیاست خارجی‌اش دارد؟

این مساله، بستگی به کنش‌های آینده عمران‌خان و شهباز شریف و قوه قضاییه یا همان دیوان عالی پاکستان و ارتش دارد. اینها اضلاع تاثیرگذار در آینده پاکستان هستند، قوه قضاییه یا همان دیوان عالی پاکستان از یک استقلال نسبتاً خوبی برخوردار بوده و در جریان‌ این ناآرامی‌ها نیز تاکنون چندین بار دخالت کرده است و عمران‌خان نیز بیشتر شکایت‌های خود از جمله انتخابات زودهنگام را از طریق قوه قضاییه پیگیری می‌کند.
نباید فراموش کرد که همین قوه قضاییه پاکستان در دوره «پرویز مشرف» وقتی که وی قانون اساسی را تعلیق کرد، با او دچار تنش شدند و در نهایت مشرف مجبور شد با استعفا از ریاست جمهوری کناره‌گیری کند و حتی در ادامه آن همین قوه قضاییه به جرم خیانت بزرگ که همان تعلیق قانون اساسی بود پرونده تشکیل داد و حکم اعدام صادر کرد که در نهایت با پادرمیانی ارتش؛ پرویز مشرف از پاکستان خارج و در دبی مستقر شد و بهمن ماه سال گذشته نیز درگذشت.
به هر حال قوه قضاییه در پاکستان از جایگاه خاصی برخوردار است و اکنون یکی از اضلاع تاثیرگذار در این تنش، قوه قضاییه است. نهاد دیگر اثرگذار، ارتش است که هنوز وارد این مسائل نشده وقتی بتازگی حملاتی به فرماندهان و مراکز ارتش شد، ارتش اولتیماتوم داد، هرچند غیرمستقیم اما مشخص بود که مخاطبش طرفداران عمران‌خان است.

احتمال کودتای ارتش

عمران خان تا کجا می‌خواهد این تنش‌ها را پیش ببرد آیا می‌خواهد وارد فاز درگیری شود که اگر بخواهداین مسیر را ادامه دهد، به ضرر او خواهد بود و قطعاً انتخابات به تاخیر می‌افتد و این چیزی است که مورد پسند دولت شهباز شریف است اگر این تنش‌ها ادامه یابد به ضرر عمران خان است زیرا دولت کنونی، به بهانه نبود امنیت و بودجه به دنبال این است که انتخابات برگزار نشود و اگر انتخابات برگزار نشود دولت آقای شهباز شریف سرکار خواهد بود و لذا این قضایا که آیا عمران‌خان می‌خواهد این تنش‌ها را کنترل کند یا نه، اگر وارد فاز درگیری شود تاثیرات بسیار سویی خواهد داشت و چه بسا ممکن است ارتش مجدد کودتا کند و قدرت را به دست بگیرد.

- آیا عمران خان کوتاه می‌آید پیش بینی شما چیست؟

به نظر عمران خان کوتاه می‌آید زیرا می‌داند شرایط اکنون به نفع او نیست. همین چند روز پیش که پلیس او را بازداشت کرد و به زندان انداخت، قوه قضاییه دستور داد که او آزاد شود، این موضوع اکنون برگ برنده عمران‌خان است. اگر شرایط را کمی تلطیف کند در انتخاباتی که قرار است مهرماه برگزار شود به نفع او خواهد بود.
فکر می‌کنم که اطرافیان عمران‌خان این هوشمندی را دارند که موضوع را به تنش نکشانند، مگر دست‌هایی پشت پرده باشد که بخواهند شرایط را متشنج کنند اما اکنون به نظر فضا به سمت آرامش پیش برود و انتخابات برگزار شود.

- چرا پاکستان هر از چندگاه شاهد تنش‌ سیاسی در راس هرم سیاسی خود است؟

احزاب در پاکستان از قدرت بسیار بالایی برخوردارند. اگر اضلاع قدرت را در پاکستان درنظر بگیریم شامل حزب «مسلم لیگ» نواز شریف، «حزب مردم» بوتو و بتازگی هم حزب «تحریک انصاف» عمران خان، ضلع دیگر ارتش و نیز ضلع دیگر قوه قضاییه است.

هرگاه این اضلاع دچار تنش شوند، به طور مثال میان حزب مردم و حزب نواز شریف یا بین احزاب دیگر تنش‌ به مرحله‌ای برسد که دیگر نتوانند یکدیگر را تحمل کنند و از راه دموکراسی پیش بروند، این تنش‌ها بروز می‌کند و به طور معمول منجر به دخالت ارتش یا سقوط دولت‌ها می‌شود که تاکنون در تاریخ این کشور به همین دلیل دوبار دولت «نواز شریف» و دو بار هم حکومت خانم «بی‌نظیر بوتو» سقوط کردند.
-چرا همواره تنش از پایین به راس حاکمیت می رسد؟

درگیری‌ها و تنش‌ها که میان احزاب به وجود می‌آید، چون در مجلس تاثیر گذارند معمولاً منجر به یک تنش در حاکمیت می‌شوند اما اکنون چندین سال است ارتش در پشت صحنه این قضایا را مدیریت می‌کند و از ورود مستقیم به صحنه قدرت و صحنه سیاسی خودداری می‌کند.اکنون هم همین نقش را بر عهده دارد چون ارتش به دنبال این است که اگر هم در میان احزاب، درگیری و تنش هست، این درگیری در سطح نازلی باشد و حاکمیت و کشور را دچار تهدید نکند و برای ارتش هم مشکلاتی ایجاد نکند.
فضا به سمت آرامش می‌رود و انتخابات برگزار می‌شود اما این تنش با توجه به سیستم چینش قدرت در پاکستان که احزاب یکی از اضلاع مهم در به دست آوردن حکومت است، موضوعی طبیعی در این کشور است. اما اکنون به نظر می رسد این تنش‌ها حل خواهد شد و به جایی نخواهد رسید که ارتش بخواهد کودتا کند یا مسائل دیگری به وجود آید.

اگر ما به تاریخ بیش از ۷۰ ساله پاکستان نگاه کنیم، می بینیم تاکنون هیچ نخست وزیری نتوانسته دوره ۵ ساله خود را در پاکستان به اتمام برساند، تنها یکبار توانسته حکومت ۵ ساله داشته باشدو آن هم حزب مردم در زمان قبل از حکومت عمران خان که در اختیار «آصف علی زرداری» بود، است. احزاب هم اینگونه‌اند، آنها هم یک دوره را کامل به پایان نرسانده، به کنار رفتند، بنابراین این نوع تنش‌ها و رفت‌وآمد دولت‌ها و احزاب در پاکستان امری عادی به نظر می رسد.

پاکستان تنها در مرز با ایران احساس امنیت دارد

- این تنش‌ها چه تاثیری بر کشورهای منطقه می‌گذارد؟

در رابطه با ایران، هر دولتی که در پاکستان برسرکار آید، با توجه به همسایگی که با ایران دارد و تنها مرزی که احساس امنیت می‌کند مرز جمهوری اسلامی ایران است،بنابراین روابط خوبی را با ایران خواهند داشت. در رابطه با مرز افغانستان هر دولتی بیاید چون حکومت افغانستان در دست ارتش است، دولت‌ها چندان در مسائل افغانستان تاثیرگذار نیستند و ارتش مسائل را مدیریت و هدایت می‌کند بنابراین تغییر دولت‌ها چندان مواضع آنها را نسبت به افغانستان تغییر نمی‌دهد.

البته این مساله در رابطه با هند متفاوت است. اگر یک دولت به اصطلاح رادیکال روی کار آید، ممکن است در روابطش با هند به تشنج بیانجامد اما فعلاً دولت‌هایی که در پاکستان روی کار می‌آیند به طور معمول تمایلی ندارند که روابطشان با هند دچار تشنج شود زیرا مشکلات بسیاری در داخل دارند بنابراین اگر این مسائل منجر به مشکلات حاد در پاکستان شود روی کشورهای همسایه تاثیر خاصی نخواهد داشت.
فرزاد رمضانی بونش پژوهشگر ارشد و تحلیلگر جنوب آسیا نیز در این رابطه معتقد است: اگر نگاهی به تحولات بیش از یک سال گذشته پاکستان داشته باشیم و آنچه عمران‌خان آن را کودتا می‌دانست، عدم رای اعتماد در مجلس پاکستان، در عمل وی را از قدرت برکنار کرد و منجر به تشکیل یک دولت ائتلافی شد.

پس از این اتفاق حزب عمران‌خان با برگزاری اعتراض‌ها و تشکیل گروه‌های مختلف و همچنین اعتراض به شکایت نهادهای قانونی پاکستان، تلاش کرد از یک سو حقوق خود را باز پس بگیرد و همچنین بتواند با برگزاری زودتر انتخابات مانع از این شود حزب مردم یا حزب نواز شریف، جایگاه دولت ائتلافی خودشان را ادامه دهند و جایگاه حزب تحریک انصاف را از بین ببرند.
عمران خان در یک سال گذشته نتوانسته به اهداف خود برسد و همچنان اعتراض‌های سراسری این حزب در پاکستان ادامهپرونده‌های متعددی که علیه او مد نظر قرار می‌دهند اتفاق افتاد و می‌بینیم که در یکی دو سال گذشته روند شیب اختلافات سیاسی بین عمران‌خان و ارتش پاکستان بیشتر شده است و همین امر با توجه به نوع نگاه و تاثیرگذاری گسترده‌ای که ارتش پاکستان در تحولات سیاسی این کشور دارد، سبب شده وضعیت کنونی و بحران سیاسی پاکستان و بازداشت عمران‌خان وارد مرحله نوینی شود.

دولت ائتلافی پاکستان، نهادهای امنیتی و همچنین ارتش با گشودن پرونده‌های جدید تلاش کردند شخصیت‌های موثر حزب تحریک انصاف و حتی خود عمران‌خان را بازداشت کنند یا قدرت حزب را به شدت کاهش دهند اما با تداوم مقاومت عمران خان و همچنین تداوم سخنان و مواضع او، پاکستان شاهد تنش گسترده سیاسی در یک سال گذشته بوده است.

با توجه به این وضعیت هرچند که اکنون عمران‌خان با وثیقه آزاد شده اما کنش‌های چهار ضلع اصلی قدرت؛ حزب تحریک انصاف، ارتش، نهادهای قضایی و همچنین دولت ائتلافی بیانگر این است که وضعیت کنونی پاکستان به مرحله‌ای از ثبات نرسیده و در خود، بسترساز هرگونه تحول گسترده یا جزئی در این کشور می‌تواند شود.
https://irna.ir/xjMvgZ
**گوترش: زمان اصلاحات در شورای امنیت و «برتون وودز» فرا رسیده است
«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد امروز یکشنبه در کنفرانسی مطبوعاتی در حاشیه اجلاس گروه ۷ در هیروشیمای ژاپن اعلام کرد: زمان اصلاحات هم در شورای امنیت و هم در نظام مدیریت پولی «برتون وودز» (Bretton Woods system) و همسو شدن با واقعیت های دنیای امروز فرا رسیده است.

دبیرکل سازمان ملل متحد در این کنفرانس مطبوعاتی تصریح کرد: هر دو نهادی که بازتاب دهنده روابط قدرت سال ۱۹۴۵ هستند یعنی شورای امنیت و نظام بریتون وودز باید بروزرسانی و اصلاح شوند.

وی افزود: « معماری مالی جهانی منسوخ شده، ناکارآمد و ناعادلانه است. در رویارویی با شوک های اقتصادی از زمان همه گیری ویروس کرونا و جنگ اوکراین در موفقیت خود برای برآورده کردن عملکرد هسته ای خود به عنوان شبکه امنیت جهانی شکست خورده است.»

نظام برتون وودز نخستین نمونه از یک نظام پولی کاملاً مشورتی و قراردادی است که با هدف کنترل و مدیریت روابط پولی و اقتصادی میان دولت ها به بهانه مدیریت کشور تأسیس شده‌است. در نظام برتون وودز هر کشور باید سیاست پولی خود را چنان اتخاذ کند که نرخ مبادله ارز خود را به طلا گره زده و این نرخ را ثابت نگه دارد.

کنفرانس برتون وودز ( Bretton-Woods Conference ) در ژوئیه ۱۹۴۴ برای تعیین ساختار و نظم اقتصادی جهان پس از جنگ جهانی دوم بر پایه سیستم آمریکایی اقتصاد آزاد جهانی شکل گرفت. ایالات متحده آمریکا پس از جنگ جهانی دوم به عنوان قدرت برتر نظامی و اقتصادی و سیاسی مطرح شد و سیستم اقتصادی جهان بر اساس اندیشه‌های هری دکستر وایت و جان مینارد کینز شکل گرفت.
https://irna.ir/xjMvN8
**مقام پاکستانی: نگران جریمه ۱۸ میلیارد دلاری قرارداد گاز با ایران هستیم/آمریکا باید بپردازد
رئیس کمیسیون حسابرسی مجلس ملی پاکستان با ابراز نگرانی از جریمه احتمالی 18 میلیادر دلاری قرارداد گازی اجرا نشده کشورش با ایران، آمریکا را مقصر اصلی دانست و گفت: اگر آمریکا به جلوگیری از اجرای توافق خط لوله گاز بین ایران و پاکستان ادامه دهد، باید جریمه مربوط به آن را هم بپردازد.

«نور عالم خان», رئیس کمیسیون حسابرسی مجلس ملی پاکستان، گفت: آمریکا باید به استانداردهای دوگانه پایان دهد. از طرفی به برطرف شدن نیازهای هند به انرژی کمک می کند و از طرف دیگر، پاکستان را بخاطر اقدام برای تامین نیازهای انرژی جریمه می کند. اگر آمریکا به جلوگیری از اجرای توافق خط لوله گاز بین ایران و پاکستان ادامه دهد، باید جریمه مربوط به آن را بپردازد.

این سخنان نماینده مجلس ملی پاکستان بعد از آن مطرح شد که وزارت امور خارجه پاکستان در نامه ای خطالب به کمیسیون مالی و حسابرسی مجلس ملی و نگرانی های مطرح شده از سوی این کمیته اعلام کرد برنامه ای برای انجام یک ملاقات با سفیر آمریکا در اسلام آباد تنظیم شده و به محض بازگشت سفیر آمریکا از واشنگتن ، این ملاقات انجام خواهد شد.
این وزارتخانه اعلام کرد: با توجه به اهمیت بسیار زیاد پروژه خط لوله گاز ایران – پاکستان (IP) در شرایط نوظهور منطقه ای، این وزارتخانه در حال بررسی همه گزینه های ممکن از جمله تعامل نزدیک و تبادلات معنادار با طرف های ذی‌ربط از جمله ایران و آمریکا بوده است.

وزارت امور خارجه پاکستان اعلام کرد: در همین راستا یک تیم فنی از بخش نفت پاکستان در ژانویه (دی ۱۴۰۱) به تهران سفر کردند تا راه‌ها و راهکارهای پیشبرد پروژه گاز آی پی را بررسی کنند. دفتر نخست وزیری پاکستان جلسات بین‌وزارتی را با همه ذینفعان برگزار کرده و طرفین روی یک برنامه عملیاتی برای ادامه پروژه خط لوله گاز IP به توافق رسیده اند.

در قرار داد گازی ایران و پاکستان، پایان سال ۲۰۱۴ به عنوان ضرب الاجل این قرارداد تعیین شده بود. ایران مدتها قبل از این ضرب الاجل، به تعهد خود عمل کرد و خط لوله انتقال گاز به پاکستان را تا نزدیک مرز این کشور احداث کرد. طرف پاکستانی اما با وجود گذشت نزدیک به یک دهه از ضرب الاجل این قرارداد، به بهانه تحریم های آمریکا هنوز هیچ اقدامی در جهت اجرای تعهداتش انجام نداده است.

طبق مفاد این قرارداد، پاکستان موظف به پرداخت جریمه عدم انجام تعهدات خود است. جمهوری اسلامی ایران تاکنون با توجه به حسن همسایگی، اقدامی حقوقی برای دریافت جریمه از طرف پاکستانی انجام نداده است.

طبق این قرارداد، هر یک از طرفین که به تعهدات خود در زمان تعیین شده(پایان سال ۲۰۱۴) عمل نکند، به ازای هر روز تاخیر در اجرای تعهدات، موظف به پرداخت مبلغ مشخصی به عنوان غرامت به طرف مقابل است.
https://irna.ir/xjMvNj
**وخیم‌ترین بحران هزینه زندگی در اروپا؛ سیاستمداران به دخالت در بازار متوسل شدند
افزایش هزینه مواد غذایی که به خشم و نارضایتی و وخامت بحران هزینه های زندگی در اروپا منجر شده است، سیاستمداران این قاره را مجبور کرده تا با دخالت در بازار، برای کاهش هزینه ها، سقف قیمتی برای محصولات تعیین کنند.

روزنامه فایننشال تایمز نوشت: خرده فروشان و دولت های اروپایی درگیر شدیدترین جنجال بر سر هزینه های زندگی در ۵۰ سال گذشته هستند. این امر سیاستمداران این قاره را وادار کرده تا برای رسیدگی به وخیم ترین بحران زندگی در یک نسل گذشته، قیمت ها را کنترل کنند.

به نوشته فایننشال تایمز، هر چند کاهش قیمت انرژی فشار بر قیمت ها را برداشته است اما افزایش هزینه مواد غذایی همچنان ادامه دارد و سیاستمداران را وادار به دخالت در بازارها با هدف کاهش خشم عمومی کرده است.

بر اساس گزارش اداره آمار اتحادیه اروپا (یورواستات) قیمت مواد غذایی در این اتحادیه در سال منتهی به آوریل (فروردین) گذشته ۱۶.۶ درصد افزایش یافت که بسیار بیشتر از تورم ۸.۱ درصدی است. برخی از بزرگ‌ترین افزایش‌ها مربوط به قیمت اقلام اصلی غذایی بوده است، به طوری که قیمت تخم‌مرغ در این دوره ۲۲.۷ درصد، شیر ۲۵ درصد و شکر ۵۴.۹ درصد افزایش یافته است.
کشورهای اروپای مرکزی و شرقی همچون مجارستان و کرواسی که بیشترین آسیب را از افزایش قیمت ها داشته اند به کنترل هزینه های کالاهای اساسی برای محافظت از آسیب پذیرترین اقشار جامعه متوسل شده اند؛ افرادی که مجبور هستند بیشتر درآمد خود را صرف خرید مواد غذایی کنند.

یونان، یک رویکرد جایگزین برای محدود کردن قیمت ها با محدود کردن حاشیه سود خرده فروشان برای مواد غذایی و سایر اقلام ضروری اتخاذ کرده است.

در اقتصادهایی ثروتمندتر مانند فرانسه، دولت با سوپرمارکت‌ها برای ارائه مجموعه‌ای از اقلام با کمترین قیمت ممکن مذاکره کرده است. اسپانیا یکی از چندین کشوری است که مالیات بر ارزش افزوده مواد غذایی را کاهش داده است. سایر کشورها مانند ایتالیا، تحت فشار هستند تا هزینه مواد غذایی محبوب مانند پاستا را محدود کنند.

فشار بر خرده فروشی ها برای افزایش قیمت ها به دلیل کاهش شدید قیمت تمام شده کالاهای کشاورزی در سال گذشته تشدید شده است. شاخص قیمت مواد غذایی سازمان ملل در آوریل ۱۹.۷ درصد کمتر از ماه مشابه در سال گذشته بود.

بانک جهانی به تازگی در گزارشی از دولت‌های اروپایی خواست تا «مداخله‌های سیاستی هدفمند و شبکه‌های ایمنی اجتماعی» را برای حمایت از کسانی که از بحران هزینه زندگی رنج می‌برند، ارائه دهند.

گیورگی ماتولسی (György Matolcsy) رئیس بانک مرکزی مجارستان در جلسه استماع پارلمان در ماه دسامبر پا را از این فراتر گذاشت و گفت: «‌نمی توانید با ابزارهای قدیمی در این نبرد پیروز شوید. تعیین سقف قیمت‌ها و همه ایده‌های مشابه پیشتر در دوران سوسیالیسم بی‌اثر بوده اند.»

فایننشال تایمز در پایان آورده است: مشکلاتی که خریداران به دلیل افزایش هزینه‌های فروشگاه هفتگی‌شان با آن‌ها روبه‌رو می‌شوند به این معناست که اقتصاددانان از این نگرانند که سیاستمداران به تعیین سقف قیمت متوسل شوند بدون این که به اثربخشی چنین سیاستی توجه داشته باشند.
https://irna.ir/xjMvNb
**حماس: نشست کابینه صهیونیستی در تونل های دیوار «البراق» تنش زا است
سخنگوی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) قصد کابینه نتانیاهو برای برگزاری نشست هفتگی خود در تونل های دیوار «البراق» را اقدامی تنش آفرین و در راستای یهودی سازی قدس توصیف کرد.

«حازم قاسم» گفت که برگزاری جلسه هفتگی کابینه رژیم صهیونیستی در داخل تونل های دیوار «البراق» در قدس اشغالی، اقدامی تنش آفرین و خطرناک در راستای جنگ مذهبی صهیونیست ها علیه قدس است.

وی تاکید کرد: این گام های یهودی سازی که کابینه رژیم صهیونیستی قصد دارد آن ها را در نشست امروز خود تصویب کند، تلاشی برای جعل و تحریف هویت شهر قدس است و این اقدام تجاوزی آشکار علیه ملت فلسطین و امت اسلامی به شمار می رود.

سخنگوی حماس اضافه کرد که ملت فلسطین به مبارزات قانونی خود برای دفاع از هویت فلسطینی، عربی و اسلامی قدس ادامه خواهد داد.

منابع صهیونیستی پیش از این اعلام کرده بودند که جلسه این هفته کابینه رژیم صهیونیستی قرار است در تونل های زیر دیوار البراق برگزار شود.

کابینه رژیم صهیونیستی صبح امروز نیز با طرح ساخت شهرکهای صهیونیست نشین در قدس اشغالی موافقت کرد.

رسانه های صهیونیستی با تایید این خبر اعلام کردند که این طرح، ساخت ۱۷۰۰ شهرک جدید را در قدس شامل می شود.

وزارت خارجه تشکیلات خودگردان فلسطین اخیرا در بیانیه‌ای، برنامه جدید رژیم صهیونیستی برای ساخت صدها شهرک برای صهیونیست‌ها را در شهر قدس محکوم کرد.

در این بیانیه آمده که رونمایی از برنامه جدید رژیم صهیونیستی برای ساخت صدها شهرک در قدس در چارچوب طرح موسوم به ۲۰۰۰، گامی در راستای یهودی سازی قدس و جدا کردن آن از مناطق فلسطینی نشین و الحاق آن به سرزمین های اشغالی است.
https://irna.ir/xjMvPB
**جبهه مردمی آزادسازی فلسطین: نقشه‌های بن گویر بی ثمر است
جبهه مردمی آزادسازی فلسطین با محکوم کردن اقدام اخیر «ایتمار بن گویر» در یورش به مسجد الاقصی و هتک حرمت این مکان مقدس تاکید کرد که این نقشه ها به نتیجه نخواهد رسید و فلسطینی ها به هر طریقی آنها را خنثی خواهند کرد.

این گروه مقاومت فلسطینی در بیانیه‌ای یورش صبح امروز اشغالگران صهیونیست و در راس آن‌ها «ایتمار بن گویر» وزیر افراطی امنیت داخلی این رژیم و شهرک نشینان صهیونیست به مسجد الاقصی را تجاوزی آشکار علیه مردم فلسطین و تلاشی برای تحمیل اتفاقات جدید و سیطره بر شهر قدس دانست.

«جبهه مردمی آزادسازی فلسطین» در این بیانیه تاکید کرده که نقشه‌ صهیونیست ها به نتیجه نمی‌رسد و مردم فلسطین به هر طریقی آن‌ها را خنثی خواهند کرد.

این گروه مقاومت، آحاد مردم فلسطین در شهر قدس اشغالی و کرانه باختری را به مقابله با یورش شهرک نشینان صهیونیست و اقدامات فاشیستی کابینه رژیم صهیونیستی در قدس و مسجدالاقصی و تجاوزات رژیم اشغالگر اسرائیل و حضور آن در سرزمین فلسطین دعوت کرد.

این جبهه همچنین خواستار افزایش آمادگی‌های سازمان یافته برای مقابله با افزایش حملات شهرک نشینان و گروهک‌های تروریستی صهیونیستی از طریق هم افزایی و تشکیل کمیته‌های سازمان یافته حفاظت از مردم که وظیفه دفاع از فلسطینی‌ها و مقاومت در برابر هرگونه حمله علیه آن‌ها را بر عهده دارند، شد.

صبح امروز ده‌ها شهرک‌نشین صهیونیست به سرکردگی ایتمار بن گویر وزیر به اصطلاح امنیت رژیم اسرائیل تحت حمایت شدید پلیس این رژیم اشغالگر از دروازه المغاربه به مسجد الاقصی یورش بردند.
https://irna.ir/xjMvNW
**وعده کره جنوبی برای افزایش حمایت از اوکراین/ ارسال سلاح در دستور کار نیست
سخنگوی ریاست جمهوری کره جنوبی اعلام کردیون سوک یول رئیس‌جمهوری این کشور در اولین دیدار خود با ولودیمیر زلنسکی رئیس‌جمهور اوکراین در روز یکشنبه وعده کمک‌های بیشتر به اوکراین داده است. به رغم فشارها بر سئول برای حمایت نظامی از اوکراین، وعده های جدید یول شامل کمک های تسلیحاتی به اوکراین نمی شود.

به گفته لی دو وون سخنگوی دفتر ریاست جمهوری کره جنوبی، یون پس از تشکر زلنسکی از کره جنوبی برای کمک های بشردوستانه و درخواست کمک های اقلام به اصطلاح غیرمهلک بیشتر، این قول را داد.

لی در یک جلسه توجیهی با خبرنگاران در سئول اضافه کرد: «رئیس‌جمهور گفت برای تامین سریع اقلام مورد نیاز اوکراین از جمله تجهیزات مین‌زدایی و آمبولانس‌ها تلاش خواهد کرد.»

در این دیدار، یون ضمن تاکید بر حمایت کره جنوبی از اوکراین، بیان کرد سئول برای نظم بین المللی مبتنی بر آزادی، همبستگی بین المللی و قوانین ارزش قائل است.

این دیدار در حاشیه نشست سران گروه هفت، یک روز پس از ورود زلنسکی به هیروشیما برای جلب حمایت بین المللی در نبرد کشورش با روسیه انجام شد. در بیانیه دفتر ریاست جمهوری کره جنوبی آمده است که دیدار یون و زلنسکی به درخواست اوکراین ترتیب داده شده بود.

چند روز پیش تر نیز یون با اولنا زلنسکا همسر زلنسکی، در سئول ملاقات و متعهد شده بود کشورش به کمک پیوسته به اوکراین در هماهنگی نزدیک با جامعه بین المللی ادامه خواهد بود.

کره جنوبی چند نوبت کمک های بشردوستانه برای اوکراین ارسال کرده است اما تاکنون درخواست های کی یف برای سلاح های کشنده را رد کرده است.
https://irna.ir/xjMvNV
**قربانیان حمله اتمی هیروشیما، نگران پیامدهای حضور زلنسکی در اجلاس گروه ۷
حضور ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین در اجلاس گروه ۷ در هیروشیما در ژاپن، توجه جهانی را به تهاجم روسیه به کشورش جلب کرده است و از سویی قربانیان حمله اتمی هیروشیما اکنون نگران پیامدهای خطرناک حضور وی در این اجلاس هستند.

قربانیان حمله اتمی هیروشیما اکنون نگران پیامدهای خطرناک حضور زلنسکی در اجلاس گروه هستند و حضور زلنسکی می تواند بر لغو برنامه های هسته‌ای در جهان سایه افکند.

به عبارت دیگر، حضور زلنسکی در اجلاس گروه ۷ می تواند این پیام اشتباه را مخابره کند که قدرتهای بزرگ جهانی بجای پیگیری های دیپلماتیمک برای پایان دادن به جنگ، بر حمایتهای بیشتر از اوکراین متمرکز می شوند.

به باور اتسوکو ناکاتانی، فعالی که والدینش در بمباران اتمی هیروشیما در سال ۱۹۴۵ جان سالم به در بردند، «حضور زلنسکی در هیروشیما به عنوان شهری صلح طلب است، مناسب نیست.»

بسیاری از ساکنان هیروشیما امیدوارند که درک گذشته بسیار غم انگیز این شهر، رهبران جهان را وادار سازد تا لغو سلاح های هسته ای را به عنوان یک موضوع سیاسی فوری و نه یک رویکرد آرمان گرایانه؛ مد نظر قرار دهند.

کونیهیکو ساکوما، که در کودکی در معرض تشعشعات ناشی از بمباران هسته ای قرار گرفته است، می گوید رهبران گروه ۷ باید بیشتر بر تلاش‌های دیپلماتیک برای پایان دادن به جنگ تمرکز کنند.

در صبح روز ۱۶ ژوئیه ۱۹۴۵ میلادی در بیابان آلَموگوردو (ایالات متحده آمریکا)، نوری خیره کننده به ناگاه خورشید را از نظرها پنهان کرد و سپس به آرامی چون ابری از دود و خاکستر به سوی آسمان زبانه کشید و در مقابل دیدگان کارشناسان علمی و نظامی که آنسوی تر نظاره گر این منظره بودند، برای اولین بار «قارچ اتمی» مشهور پدیدار گشت. اتم، قدرت مهیب خویش را آشکار ساخت اما باید منتظر ۶ و ۹ اوت سال ۱۹۴۵ میلادی بود تا سراسر جهان متوجه خطر اتم گردد: هیروشیما و ناکازاکی در ژاپن در کسری از ثانیه ویران گشت و ۲۲۰ هزار قربانی برجای ماند. این نخستین سفر زلنسکی به آسیا پس از تهاجم روسیه به اوکراین در فوریه سال گذشته است. وی اخیرا به ایتالیا، آلمان، فرانسه و انگلیس برای گفت و گو با رهبران این کشورها سفر کرده و خواستار کمک های بیشتر در جهت حمایت از این کشور جنگ زده برای مقابله با حمله های روسیه شده است.
پیش از این قرار بود زلنسکی به شکل مجازی در این اجلاس شرکت کند اما به نظر می رسد برنامه وی با حضور فیزیکی در این اجلاس تغییر کرده است. همزمان با سفر فومیو کیشیدا به کی‌یف در تاریخ ۲۱ ماه می، رییس جمهوری و نخست وزیر اوکراین وعده داده بودند که به طور مجازی در نشست سه روزه رهبران هفت کشور صنعتی در هیروشیما شرکت کنند.

جان کربی سخنگوی کاخ سفید نیز بدون تائید سفر زلنسکی به هیروشیما در جمع خبرنگاران گفت : «برای رهبران کشورهای گروه ۷ مهم است تا مستقیما درباره شرایط اوکراین مطلع شوند.

رهبران کشورهای انگلیس، کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن و آمریکا به همراه اتحادیه اروپا اکنون در شهر غربی ژاپن، هیروشیما، که در سال ۱۹۴۵ توسط آمریکا بمباران اتمی شد حضور دارند تا نگرانی های خود درباره امکان استفاده روسیه از سلاح های اتمی در جنگ با اوکراین را به بحث و گفت و گو بگذارند. برخی کشورها از جمله برزیل و هند نیز که از طرفداری اوکراین سرباز زدند نیز به عنوان مهمان در این اجلاس ۳ روزه به دعوت ژاپن که میزبان است حضور دارند.

روز جمعه، جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده، حمایت خود را از آموزش خلبانان اوکراینی بر روی جت‌های جنگنده F-۱۶ ساخت ایالات متحده اعلام کرد، که پیشروی در نهایت ارائه این هواپیماها به اوکراین است.

رهبران گروه ۷ موج جدیدی از تحریم‌های جهانی را علیه مسکو و همچنین برنامه‌هایی برای افزایش اثربخشی مجازات‌های مالی موجود به منظور محدود کردن تلاش‌های جنگی ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه به اجرا گذاشته‌اند.
https://irna.ir/xjMvPw
**افزایش بودجه گروه‌های افراطی، چالش جدید کابینه نتانیاهو
سرزمین های اشغالی روز یکشنبه شاهد افزایش تنش‌ها در درون ائتلاف حاکم بر رژیم صهیونیستی بود و همزمان حریدی ها خواهان افزایش بودجه گروه‌های تندروی یهودی شدند.

بودجه رژیم صهیونیستی در حالی در کنست رسیدگی می شود که اگر نتواند آن را به تصویب برساند، به صورت خودکار به انحلال کابینه و برگزاری انتخابات زودرس منجر خواهد شد.
در چنین شرایطی درخواست حریدی ها (از تشکل‌های ائتلاف حاکم و متشکل از صهیونیست‌های ارتدوکس و افراطی) برای افزایش اعتبار گروه های افراطی، چالشی دیگر برای این رژیم شده بویژه آن که بدون حضور حریدی ها در ائتلاف حاکم، سقوط کابینه حتمی خواهد بود.
بودجه پیشنهادی برای سال ۲۰۲۴ - ۲۰۲۳ مبلغ ۴۸۴.۸ میلیارد شیکل (واحد پول رژیم صهیونیستی با برابری سه و نیم مقابل یک دلار ) است. این رقم برای سالجاری ۴۵۲.۵ میلیارد شیکل بوده است.

از سوی دیگر، «اسحاق گلدکنف» رهبر جناح آگودات اسرائیل از حزب «یهودیت تورات» تهدید کرد که در صورت عدم تحقق وعده های قبلی مبنی بر افزایش اعتبارات مورد نیاز خاخام های یهودی و نیز میلیاردها شیکلی که قرار بود به این تشکیل افراطی ارتدوکس داده شود، تشکیل تحت زعامت وی، ائتلاف کابینه را ترک خواهد کرد و همچنین از شرکت در رای گیری برای تصویب بودجه امتناع می کند.

وی گفت این وعده ها بخشی از توافق منجر به تشکیل ائتلاف در کابینه با حزب لیکود به سرکردگی بنیامین نتانیاهو بوده و باید تحقق یابد.

او تهدید کرد که مایل به عقب نشینی از این درخواست ها نیست و تا امروز یکشنبه به نتانیاهو فرصت می دهد که پاسخ مناسب بدهد.

کانال ۱۲ اسرائیل نیز گزارش داد که اعضای ارشد ائتلاف که نامشان فاش نشده بر این باورند که بررسی مجدد بودجه در این مرحله و بویژه پس از طی کردن یک پروسه طولانی تصویب در کمیسیون مالی کنست، یک دیوانگی خواهد بود.

فراکسیون آگودات ۳ عضو از کنست ۱۲۰ عضوی را به خود اختصاص داده بنابراین کنست می تواند حتی بدون رای این فراکسیون بودجه را تصویب کند، اما این فراکسیون از دو تشکل دیگر یعنی «یهودیت تورات» و «دژال هاتوره»به رهبری «موشه گافنی» خواسته تا از این مطالبه حمایت کنند.

علاوه بر این، چندین گزارش حاکی از آن است که گلدکنف تهدید کرده که از سمت وزیر مسکن و ساختمان استعفا می دهد تا بتواند به عنوان چهارمین عضو آگودات اسرائیل به کنست بازگردد و به بودجه رای منفی بدهد.
در گزارشی که پنجشنبه گذشته منتشر شد، «مایر پوروش» وزیر امور بیت المقدس که او نیز از جناح آگودات اسرائیل است، مشابه همین تهدید را مطرح کرده بود.

با این همه، افراد نزدیک به نتانیاهو و وزیر دارایی کابینه رژیم صهیونیستی «بزالل اسموتریچ» پیش بینی کرده اند که بودجه بدون مشکل به تصویب خواهد رسید زیرا - به زعم آنها - شرکای ائتلاف هیچ علاقه ای به سرنگونی کابینه ندارند. نظرسنجی‌های اخیر نیز نشان می دهد که هیچکدام از احزاب ائتلاف کنونی در صورت برگزاری انتخابات مجدد، نمی توانند اکثریت پارلمانی را به دست بیاورند.
این در حالی است که دیروز شنبه حدود ۱۵ هزار مخالف کابینه رژیم صهیونیستی در نقاط مختلف سرزمین های اشغالی به خیابانها آمدند و از جمله به اولویت بندی های بودجه اعتراض کردند.

سازمان دهندگان تظاهرات گفتند روز سه شنبه این هفته همزمان با بررسی بودجه در کنست، در نزدیک ساختمان آن تجمع اعتراضی برپا خواهند کرد.
https://irna.ir/xjMvRL
**زلنسکی، عامل اجرای نقشه های آمریکا و غرب برای اوکراین
خبرگزاری اسپوتنیک روی کار آمدن نامتعارف «ولودیمیر زلنسکی» به عنوان رییس‌جمهوری اوکراین را به لطف بازی‌های رسانه‌ای حامیان مالی وی دانست و بر عملکرد او در راستای تحقق برنامه ها و منافع غرب و به دور از وعده‌های انتخاباتی اش، تاکید کرد.

این رسانه روسی در این گزارش در گفت‌وگو با افرادی که زلنسکی را پیش از انتخاب به عنوان ریییس جمهوری اوکراین می‌شناختند، از روند تغییر حرفه او از یک بازیگر سینما و کمدین به یک سیاست‌مدار عالیرتبه اینگونه یاد می‌کند: مصاحبه شوندگان پاسخ دادند که چگونه زلنسکی از یک کمدین محبوب و سرگرم کننده به یک «سیاستمدار دیوانه، بی‌وجدان و غرق در خون و پول‌های کثیف» تبدیل شده است.

چهار سال پیش ولودیمیر زلنسکی یک بازیگر و کمدین اوکراینی بدون هیچ تجربه‌ای در عرصه سیاست و کشورداری به عنوان ششمین رییس جمهوری اوکراین سوگند یاد کرد.

اسپوتنیک می‌نویسد: زلنسکی که در ابتدا مورد تحسین طرفداران هنر سینما بود و به وینستون چرچیل تشبیه می‌شد، امروز در حال از دست دادن پوشش خود به عنوان «مدافع اوکراین» است.

اوکراین هنگامی که زلنسکی را به عنوان رییس جمهور خود انتخاب می‌کرد درگیر فساد و درگیری‌های سیاسی داخلی و تحرکات ملی‌گرایان افراطی در شرق بود و مردم این کشور از سیاست‌های دولت کی‌یف علیه روسیه از جمله روسیه هراسی، تضعیف روابط اقتصادی با روسیه،‌ عدم اجرای توافق مینسک و بی‌تفاوتی نسبت به درگیری‌ها در دونباس، به ستوه آمده بودند.

میخائیل گروشفسکی (Mikhail Grushevsky) کمدین و مجری تلویزیونی متولد مسکو و از جمله افرادی که اسپوتنیک با آن‌ها درباره زلنسکی قبل از ریاست جمهوری صحبت کرده است، گفت: او به عنوان رییس‌جمهور صلح وارد صحنه سیاست شد و وعده داد که صلح را به دونباس و سراسر اوکراین خواهد آورد.

گروشفسکی ادامه داد: من نخستین سخنرانی زلنسکی را در پارلمان اوکراین به خوبی به خاطر دارم؛ هنگامی که شروع به صحبت به زبان روسی کرد و گفت «[مردم در شرق اوکراین] مردم ما هستند، آن‌ها به اندازه سایر اوکراینی‌ها عزیز هستند». اما آن سخنان فقط تظاهر بود. به عقیده من اوکراینی‌ها به فردی رای دادند که وعده صلح را به آن‌ها داده بود.
خبرگزاری اسپوتنیک همچنین به نقل از ولودیمیر اولینیک (Volodymyr Oleynyk) سیاستمدار اوکراینی و عضو سابق پارلمان اوکراین نوشت: این که گفته ‌می‌شود «مراقب سگ بی‌صدا و آب آرام باش» بی دلیل نیست، زلنسکی در تغییر چهره تبحر دارد.

وی ادامه داد: او اکنون به شخصیتی شیطانی تبدیل شده که باور دارد تمام دنیا به او گوش می‌دهد. رفتار بی‌حوصله زلنسکی در دیدار با پاپ و دیگران نشان دهنده تمایل بیمارگونه وی به ایفای نقش و ستاره شدن است.

اولینیک با اشاره به نحوه ورود زلنسکی به عرصه سیاست خاطر نشان کرد: وی در اجراهای خود اوکراین و نمادهای این کشور را مورد تمسخر قرار می‌داد و هیچ تجربه فعالیت سیاسی نداشت. مردم نمی‌توانستند او را بر اساس سوابقش قضاوت کنند. او کاری جز جک گفتن انجام نداده بود.

اسپوتنیک به نقل از مصاحبه شوندگان افزود: زلنسکی هرگز یک سیاست‌مدار مستقل نبوده است؛ ریاست جمهوری او پروژه‌ای هدفدار بود که توسط بازیگران قدرتمند در پشت صحنه تامین و طراحی شد.
در ادامه این گزارش آمده است: «ایهور کولومایسکی» الیگارش (میلیاردر) با نفوذ اوکراینی که گفته‌ می‌شود از گروه‌های نئونازی بدنام اوکراین حمایت مالی می‌کرد، در آن زمان عامل ورود زلنسکی به سیاست بود.

کولومایسکی کسی بود که سریال موسوم به «خدمتکار مردم» با ساخت زلنسکی را حمایت و تامین مالی کرد.

داستان سریال «خدمتکار مردم» که در آن یک معلم تاریخ به طور تصادفی رییس جمهور اوکراین شده و مبارزه با فساد را آغاز می‌کند، توجه مردم این کشور را جلب کرد و به نوعی برای حرفه‌ی سیاسی زلنسکی نقشی حیاتی داشت.

بدین ترتیب، هنگامی که او در ۳۱ دسامبر ۲۰۱۸ (۱۰ دی ۱۳۹۷)، از تصمیم برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری اوکراین خبر داد ۲ واکنش از طرف مردم کشورش را در پی داشت: برخی معتقد بودند که او برای مردم مبارزه خواهد کرد و دیگران نیز حاضر بودند به هر نامزدی جز پترو پوروشنکو رییس جمهوری وقت اوکراین رای دهند.

اولینیک تصریح کرد: کولومایسکی و تیم او در ابتدا برنامه‌ای برای تبدیل زلنسکی به رییس‌جمهور نداشتند، آن‌ها می‌خواستند او را به عنوان یک نماینده از حزب تازه تاسیس به پارلمان فرستاده و احتمالا با استفاده از او منافع خود را دنبال کنند. اما استقبال اوکراینی‌ها از برنامه «خدمتکار مردم» محرکی بود که باعث شد آن‌ها اهداف خود را توسعه دهند.

به گفته این سیاستمدار سابق اوکراینی، زلنسکی با پیروزی در انتخابات ریاست ‌جمهوری اوکراین به بخشی از یک بازی ژئوپولیتیکی بزرگ تبدیل شد که حدود سه دهه پیش از این آغاز شده است.

وی با اشاره به دیدگاه استعماری غرب و تلاش مداوم آن‌ها برای تضعیف روسیه و تسلط بر منابع این کشور از زمان فروپاشی شوروی تاکید کرد: پس از سقوط اتحاد جماهیر شوروی و روابط قوی میان مسکو و کی‌یف، غرب تنها راه رسیدن به اهداف خود را در قرار دادن دو ملت برادر در مقابل هم می‌دید.

اولینیک با اشاره به تنش‌ها و بمبارن لوگانسک در سال ۲۰۱۴ (۱۳۹۳) مطرح کرد: آمریکایی‌ها می‌دانستند که وقتی در منطقه دونباس (منطقه‌ای در شرق اوکراین که روس‌های زیادی در آن ساکن هستند) خون ریخته شود، روسیه ساکت نخواهند ماند. آن‌ها همه چیز را محاسبه کرده بودند.
بنابر اظهارات این نماینده سابق پارلمان اوکراین،‌ زلنسکی پس از آغاز کار به عنوان رییس جمهوری اوکراین ۲ انتخاب داشت؛ اینکه در راستای توقف «ماشین جنگی غرب» تلاش کند یا به چرخ دنده‌های آن تبدیل شود.

او با اشاره به مطلبی که ماه گذشته سیمور هرش روزنامه‌نگار تحقیقی و شناخته شده آمریکایی درباره فساد مالی ۴۰۰ میلیون دلاری سال ۲۰۲۲ منتشر کرد، افزود: به نظر می‌رسد که جوامع اطلاعاتی غرب از جمله سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا/CIA) به خوبی از طمع مالی و تخلفات رییس‌جمهوری اوکراین آگاه هستند. به عبارت دیگر، آن‌ها با اطلاعاتی که از زلنسکی دارند، قادر هستند او را به هر مسیری که می‌خواهند هدایت کنند.

در نهایت اولینیک با اشاره به اقدامات داخلی اخیر زلنسکی از جمله لغو مناسبت «روز پیروزی» در اوکراین و کاهش تعداد کلیساهای ارتدوکس در این کشور به یک عدد، گفت: زلنسکی نه تنها یک خائن بلکه یک فاشیست است، هیچ آینده خوبی با حضور او برای اوکراین قابل تصور نیست و زلنسکی از نقطه‌ای که دیگر راه برگشتی ندارد عبور کرده است.
https://irna.ir/xjMvvk
**پای طالبان روی گلوی روابط فرهنگی روسیه و افغانستان
پژوهشگر ارشد انستیتو شرق‌شناسی آکادمی علوم روسیه در نشست چشم‌انداز آینده افغانستان تصریح کرد با وجود طالبان فعلا نمی‌توان تصور کرد بخش فرهنگی روسیه در افغانستان باز شود اما می‌توانیم در رابطه با مسائل آموزشی همکاری‌هایی داشته باشیم.

افغانستان به عنوان یکی از همسایگان ایران و کشوری که در حوزه تمدنی ایران فرهنگی قرار دارد، سال‌ها است درگیر جنگ و خونریزی است؛ داستان افغانستان، داستان دیروز و امروز نیست و همواره وجود داشته است و امروز هم به گونه‌ای دیگر قابل مشاهده و لمس است، بنابراین ضرورت پرداختن به مسائل این سرزمین در جهت اصلاح و کمک به بهتر شدن آن پیش از پیش خودنمایی می‌کند.

همین ضرورت باعث شد تا دانشگاه تربیت مدرس در ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۲، گفت‌وگوی سه جانبه اندیشمندان ایران، روسیه و افغانستان با عنوان «چشم‌انداز آینده افغانستان؛ نقش ایران و روسیه» را میزبانی کند که سخنرانان در آن به مهم‌ترین مسائل مبتلابه افغانستان پرداختند.

پیش از این، سخنرانی «سیدعسکر موسوی» استاد مهمان در دانشگاه علامه طباطبایی با عنوان «افغانستان زخم‌خورده از جنگ‌های نیابتی و فاقد برنامه بومی است» ، سخنرانی «نیکولای پلوتنیکف» رئیس مرکز اطلاعات علمی-تحلیلی آکادمی علوم روسیه با عنوان «گفت‌وگوی داخلی و گسترش همگرایی منطقه‌ای شرط توسعه افغانستان است» و سخنرانی «سیدمحمدکاظم سجادپور» استاد دانشکده روابط بین‌الملل با عنوان «سه کشور هم‌سرنوشت و ضرورت انطباق دیدگاه‌های افقی و عمودی» منتشر شد.

در این گزارش متن سخنرانی «النا دونیوا» دانشیار مطالعات ایران در انستیتو مطالعات کشورهای آسیایی و آفریقایی دانشگاه دولتی مسکو و نیز «امان‌الله فصیحی» مشاور ارشد فرهنگی و منابع انسانی رئیس جمهور پیشین افغانستان را می‌خوانیم:

مناسبات با افغانستان؛ از اتحاد جماهیر شوروی تا فدراسیون روسیه
النا دونیوا پژوهشگر ارشد انستیتو شرق‌شناسی آکادمی علوم روسیه در ابتدای سخنرانی خود به نقش مهم روابط فرهنگی و علوم انسانی میان کشورها اشاره کرد و گفت: مناسبات فرهنگی نقش بسیار مهمی را در روابط میان کشورها بازی می‌کند. در زمان اتحاد جماهیر شوروی روابط بسیار نزدیکی بین این کشور با افغانستان وجود داشت و از نیمه دوم دهه پنجاه روابط فرهنگی دو طرف بسیار گسترش پیدا کرد.

دونیوا در ادامه به فعالیت‌های فرهنگی شوروی در افغانستان پرداخت و بیان داشت: در حوزه علم و فرهنگ یک مجموعه پلی‌تکنیک در افغانستان به وجود آمد. همچنین برای آموزش استادان و پذیرفتن دانشجویان افغانستانی یک مجموعه دیگر برپا شد. ترجمه زبان و ادبیات از روسی به دری و پشتو و برعکس صورت گرفت. همچنین برگزاری نمایشگاه بر مبنای فرهنگ شوروی از دیگر فعالیت‌ها در این دوره بود.

این پژوهشگر روس ادامه روابط فرهنگی بین روسیه و افغانستان در دوره طالبان را بسیار سخت و پیچیده خواند و گفت: میان ایران و افغانستان زمینه‌های مشابه زبانی، فرهنگی و دینی وجود دارد اما این موارد میان افغانستان و روسیه وجود ندارد. در روسیه در حال حاضر یک گروه و انجمن افغانستانی وجود دارد و در دانشگاه‌های روسیه هم ارتباط با این انجمن‌ها و افغانستانی‌ها برقرار است. برای نمونه در ماه گذشته در دانشگاه دوستی ملل در مسکو جلسه‌ای برگزار شد. آن جلسه به مسائل انسانی افغانستان اختصاص داشت. همچنین در انستیتو مطالعات کشورهای آسیایی یک بخش به زبان قوم‌های مختلف افغانستان اختصاص یافته است. همچنین در این انستیتو هر ساله جلسات و میزگردهایی تشکیل می‌شود که به مسائل افغانستان از جمله قاچاق مواد مخدر و همچنین مسائل مربوط به فرهنگ افغانستان اختصاص پیدا می‌کند.

وی افزود: در حال حاضر بررسی مسائل مختلف افغانستان در چارچوب شرق‌شناسی روسیه همچنان ادامه دارد، کتاب‌ها و مقالات متعددی در رابطه با راه‌های ارتباطی کشور افغانستان با کشورهای دیگر و همچنین اقتصاد افغانستان منتشر شده است. همچنین به تازگی کتابی در خصوص بررسی نقش زبان انگلیسی در افغانستان و پاکستان به چاپ رسیده است. در سه دانشگاه مسکو، زبان‌های دری و پشتو آموزش داده می‌شود و همچنین ادبیات و تاریخ افغانستان مورد توجه است. در واقع تمام این‌ها می‌تواند بر مبنای فرهنگی به عادی‌سازی روابط و نرم کردن طالبان در ارتباط با کشورهای همسایه کمک کند.

طالبان سد راه گسترش مناسبات

به گفته النا دونیوا، در حال حاضر روسیه کمک‌های انسانی خود را به افغانستان ارسال می‌کند اما این کمک به معنی همیشگی و سیستماتیک بودن نیست چرا که با وجود طالبان فعلا نمی‌توان تصور کرد بخش فرهنگی روسیه در افغانستان باز شود اما می‌توانیم در رابطه با مسائل آموزشی همکاری داشته باشیم. برای نمونه در حال حاضر انجمن مسکو روسیه با انجمن اشخاص دینی افغانستان در زمینه اهل سنت ارتباط دارد و هر سال آیین قران را برگزار می‌کنند. همچنین در غازان هم فستیوال سینمایی و آموزه‌های دینی برگزار می‌شود.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد برای مدت زیادی منحصرا نمی‌توانیم تنها در حوزه فرهنگ کار کنیم و باید ایران و کشورهای همسایه هم در این حوزه وارد شوند.
جریان‌هایی که عقب‌ماندگی افغانستان را رقم زدند

دیگر سخنران این نشست امان‌الله فصیحی مشاور ارشد فرهنگی و منابع انسانی رئیس جمهور پیشین افغانستان بود. به گفته وی مشکل زمانی در این کشور شروع می‌شود که ما رویکردهای فرهنگی بیرونی را در آنجا شاهد هستیم؛ سه گفتمان فرهنگی لیبرال‌گرایی، چپ‌گرایی متاثر از تفکر مارکسیستی روسیه و کشورهای دیگر و اسلام‌گرایی افراطی سه جریان فکری بیرونی بوده است که در صد سال اخیر به افغانستان وارد شده است. این سه جریان به خاطر نداشتن هماهنگی با بسترهای فرهنگی افغانستان هر کدام نقش اساسی در عقب ماندگی و واپس ماندگی افغانستان داشته‌اند.

ظرفیت‌های افغانستان برای برون‌رفت از بحران

به گفته مشاور ارشد فرهنگی و منابع انسانی رئیس جمهور پیشین افغانستان، این کشور از نظر فرهنگی و تمدنی دارای سابقه بسیار غنی و سرشار است. کانون‌های فرهنگی افغانستان چون بلخ، هرات، غزنین، بامیان، این‌ها نمونه‌های گذشته این کشور است. اینها نشان می‌دهند که روزگاری افغانستان کانون فرهنگ، ترقی و پیشرفت بشری بوده است.

وی به تاثیر رویکردهای فرهنگی بر امنیت و ثبات افغانستان اشاره کرد و گفت: راه حل عبور افغانستان برای عبور از بحران برگشت به خویشتن است. در واقع مقصود از عقب‌گرایی، مبارزه با تحولات تاریخی به مثابه یک حقیقت و ضرورت نیست بلکه مقصود توجه به ظرفیت‌های تمدنی و فرهنگی افغانستان برای برون‌رفت از بحران موجود است.

امان‌الله فصیحی گفت: برای برون‌رفت امروز افغانستان باید به بسترهای فرهنگی مشترک این کشور با کشورهای همسایه توجه کرد. همان‌گونه که جریان‌های فرهنگی در دهه ۶۰ افغانستان نتوانستند ادامه دهند، وضعیت کنونی هم با دخالت‌های بیرونی امکان بقا ندارد. بنابراین توجه به روحیات، خلقیات و افکار مشترک به جای توجه بر افراط‌گرایی‌های چه از نوع ایدئولوژی‌های دینی و چه از نوع مکاتب انسانی حلال مشکلات است.

وی افزود: فرهنگ، افکار، خلقیات، روحیات، عواطف، احساسات و رفتارهای ما را به هم پیوند می‌دهد. مشکلی که ما امروز با آن مواجه هستیم مبارزه جدی با نمودهای فرهنگی و تمدنی است که در این عرصه جغرافیایی در گذشته‌های دور با آن مواجه بودیم. نمونه بارز آن هم فارسی‌زدایی است، نمونه دیگر مبارزه و جلوگیری از جشن نوروز و تحریم جشن شب یلدا است. اندیشه مبارزه با فرهنگ مدرن و دستاوردهای مهم وجود دارد. بنابراین پیشنهاد می‌شود که حلقه‌های فکری و فرهنگی تشکیل شود.
https://irna.ir/xjMvhn
**تکاپوی ناتو برای رقابت نظامی با روسیه
هفته نامه نیوزویک نوشت: ارتش روسیه در حال تغییر است و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) خود را برای رقابت نظامی با آن مهیا می‌کند.

این هفته نامه آمریکایی اذعان کرد که ارتش روسیه در حالی از جنگ مخرب در اوکراین خارج می شود که ائتلاف ناتو برای مقابله با این ارتش که به رغم برخی آسیب ها، باتجربه تر، کمی پیچیده تر ولی مجهزتر شده است، آماده می شود.

این گزارش می افزاید: درگیری نظامی روسیه در اوکراین باعث شده تا ناتو برای تقویت و گسترش ارتش های ملی خود که دهه ها عمدتا نگران درگیری هایی حتی با شدت کمتر بوده اند، زمان بخرد.

مقام های نظامی ناتو در جریان کنفرانسی که هفته گذشته در استونی برپا شد به نیوزویک گفتند که این ائتلاف برای رویارویی با روسیه به هر نحوی که از جنگ اوکراین خارج شود، آماده نیست.

هانو پِوکور (Hanno Pevkur) وزیر دفاع استونی به تازگی در مصاحبه با نیوزویک مدعی شد: سالها طول می کشد تا نیروهای مسلح روسیه به توانمندی قبل از جنگ خود بازگردند. روسیه با وجود از دست دادن نیروها و تجهیزات همچنان تهدیدی علیه استونی است که همچنین به معنای تهدید ناتو است.
وزیر دفاع استونی و برخی دیگر تاکید دارند با وجود تضعیف نیروهای زمینی روسیه، نیروی دریایی، توان هوایی این کشور که شامل قابلیت های موشکی دوربرد است، همچنان نسبتا در وضعیت خوبی قرار دارد.

پیتر کویمیت (Peeter Kuimet) رئیس اداره همکاری های بین المللی وزارت دفاع استونی اذعان کرد که روسیه همچنان مقدار فراوانی از تجهیزاتی دارد که می تواند برای اوکراین و ناتو مشکل ایجاد کند.

به گفته وی، روس ها مقادیر هنگفتی از موشک های هدایت شونده دقیق خود را در جنگ اوکراین استفاده کرده اند اما ارزیابی ما نشان می دهد همچنان ذخایر نظامی دست نخورده ای دارند که می توانند در اوکراین یا درگیری احتمالی با ناتو استفاده کنند.

ذخایر نظامی ناتو

نیوزویک در ادامه آورده است: گستردگی جنگ در اوکراین نشان می دهد که ناتو تا چه اندازه فاقد آمادگی لازم است. در برخی از مواقع، اسلحه هایی که روسیه در یک روز در جنگ اوکراین با آنها شلیک می کنند بیشتر از آنچه است که کشورهای اروپایی در مجموع می توانند در یک ماه تولید کنند.

شرکای اوکراین سلاح های خود را به اوکراین ارسال کرده اند ، اما اکنون با چالش سخت تامین دوباره و گسترش آنها مواجه هستند.

مقام های استونی ناتو را تحت فشار قرار داده اند تا بودجه نظامی خود را به ۲.۵ درصد از تولیدناخالص داخلی خود افزایش دهند. این درخواست در حالی مطرح می شود که هنوز هدف اختصاص ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی برای بودجه نظامی تحقق نیافته است. نخست وزیر استونی گفته افزایش سهم بودجه نظامی «واقعیتی جدید» در رویارویی طولانی با روسیه است.

نیوزویک در پایان نوشت: متحدان ناتو نیز از جنگ نظامی در اوکراین درس می گیرند. برای مثال، استونی تعداد نیروهای دفاعی ملی خود را ۲ برابر کرده و به ۲۰ هزار نفر رسانده است.

متحدان ناتو در جبهه شرقی این ائتلاف در حال مدرن سازی سلاح های دوربرد خود هستند که شامل خرید سامانه موشکی توپخانه با تحرک بالا (HIMARS) ساخت آمریکا است. همچنین با توجه به استفاده منظم مسکو از حملات با سلاح های دوربرد علیه شهرها، تمرکز جدیدی بر روی سامانه دفاع هوایی و ضد موشکی وجود دارد.
https://irna.ir/xjMvTG
**حزب الله: حضور اسد در نشست جده توهم برخی سیاستمداران را نشان داد/ سوریه ماند
رئیس شورای اجرایی حزب الله گفت: حضور «بشار اسد» در نشست سران جده به وضوح نشان داد که ادعای بسیاری از سیاستمداران تخیل، سراب و توهم است.

«سید هاشم صفی الدین»، در اظهاراتی تاکید کرد که حضور سوریه و بشار اسد، رئیس جمهور این کشور در نشست سران جده به

وضوح نشان داد که ادعاهای بسیاری از سیاستمداران تخیل، سراب و توهم است.

وی گفت که اعتبار این ادعاها به پایان رسیده و کسانی که این وعده ها را دادند، وعده های خود را فراموش کردند، اما برخی طرف های لبنانی نمی خواهند فراموش کنند، زیرا حقد و کینه دل آن ها را کور کرده است.

صفی الدین اضافه کرد: در سایه فضای مثبت ایجاد شده بعد از نشست جده، کاش لبنانی ها فرصت را غنیمت شمارند و این نشست آغازی برای قرار دادن قطب نمای عربی به سوی تنها دشمن آن ها یعنی اسرائیل باشد.

رئیس شورای اجرایی حزب الله ادامه داد: امیدوارم که نشست جده آغازی برای جستجوی تمام راه هایی باشد که عرب ها و مسلمانان را به سوی رهایی و آزادی فلسطین متحد کند و فلسطین و قدس محور سیاست های عربی باقی بماند.

وی در بخش دیگری از سخنانش تاکید کرد: ما از موضع قدرت اعلام می کنیم که نه در داخل لبنان و نه در منطقه، هیچ چیزی را بر هیچ کسی تحمیل نمی کنیم.

صفی الدین افزود:ما می خواهیم لبنانی ها متوجه شوند که حساب باز کردن روی طرف های خارجی و منتظر راه حل آن ها ماندن بی فایده است، چیزی که قبل از نشست جده می گفتیم را اکنون تکرا می کنیم که تنها راه حل مشکلات لبنان دیدار لبنانی ها با یکدیگر و همکاری و تفاهم است به ویژه اینکه کشورهای خارجی امروز به فکر خود هستند و به برخی طرف ها در لبنان توجه نمی کند.

به گفته، «رئیس شورای اجرایی حزب الله ، برخی طرف های لبنانی همچنان چشم انتظار دستورات و دیکته های خارجی هستند، بنابراین تمام طرف های لبنانی باید با اتکا به منافع خود دور هم جمع شوند و سرنوشت خود را رقم بزنند.»

صفی الدین تاکید کرد: تمام وعده هایی که مقاومت داد، محقق خواهد شد، تمام ملت های ما در لبنان، فلسطین، سوریه و تمام کسانی که با سلطه گری آمریکا مواجه هستند می توانند بر امکاناتی که مقاومت بر آنها متکی است، متکی باشند. مقاومت در هر زمان و نبرد و جبهه ای می تواند کار خود را انجام دهد.

وی اظهار داشت: تحولات امروز منطقه، حقانیت مقاومت را در سال های گذشته به اثبات رساند، هرچند که برخی این موضوع را انکار می‌کنند.

این مقام حزب الله گفت: این چیزی است که ما با صبر و تحمل به آن رسیدیم و در این سال ها با تهمت، بداخلاقی و دشمنی روبرو شدیم ولی صبر پیشه کردیم؛ امروز می بینیم که آن امور برای همگان آشکار شده است.

صفی الدین اضافه کرد: همانطور که خواستیم و به مقاومت وفادار بودیم، سوریه باقی ماند و این نشانه آن است که آنچه به دنبال آن بودیم حق بود و تحقق یافت.

وی اظهار داشت: طرح کسانی که داعش، النصره و جریان های تکفیری را ایجاد کردند، پایان یافت و متلاشی شد و امروز واقعیت‌ها آشکار شده است.

رئیس شورای اجرایی حزب الله لبنان گفت: همه این امور نشان داد که محور مقاومت قوی بود و امروز قوی تر و عزتمندتر است و توانایی رقم زدن معادلات جدیدی را در لبنان، فلسطین و سراسر منطقه دارد.

صفی الدین اضافه کرد: در فرهنگ ما سرزنش نیست و نمی خواهیم از کسی انتقام بگیریم، هرچند حق ماست که از کسانی که به ما ظلم کردند، انتقام بگیریم.
https://irna.ir/xjMvTK
**کارشناسان سیاسی:توطئه های آمریکا با بازگشت سوریه به جایگاه خود دراتحادیه عرب شکست خورد
کارشناسان و محققان سیاسی تاکید کردند: بازگشت سوریه به جایگاه خود در اتحادیه عرب در جده نشان‌ دهنده شکست طرح های توطئه آمیز آمریکا و رژیم اسرائیل علیه این کشور است.

تعدادی از محققان، کارشناسان سیاسی ،نویسندگان و روزنامه نگاران عرب و روسی تأکید کردند که بازگشت سوریه به اتحادیه کشورهای عربی و شرکت بشار اسد رئیس جمهور سوریه در اجلاس سران جده رویداد برجسته ای بود که این اجلاس را متمایز کرد.

احمد ابراهیم، نویسنده اماراتی در مقاله ای در روزنامه امارات “الوطن” خاطر نشان کرد که سوریه علیرغم آنچه پشت سر گذاشته کشوری با جاه طلبی های بزرگ بوده و هست و بازگشت سوریه مستلزم حمایت اعراب است تا بتواند سهم بزرگی در پیشرفت و توسعه کشورهای عربی داشته باشد.

سوریه پناهگاه دائمی برای همه کسانی است که به دنبال امنیت و صلح هستند
نسیم الخوری نویسنده روزنامه اماراتی تاکید کرد که سوریه در طول تاریخ خود پناهگاه دائمی برای همه کسانی است که به دنبال امنیت و صلح هستند و امروز دوباره آغوش خود را به سوی برادران عرب خود دراز کرده است.

این نویسنده افزود: اجلاس سران جده شبیه اجلاس سوریه است، بلکه ایستگاهی است که وعده می دهد به سمت آینده عربی حرکت کند، جایی که بشار اسد رئیس جمهور این کشور پس از سال ها در آن شرکت کرد.

محمد صادق الحسینی، نویسنده و روزنامه نگار در مقاله ای که روزنامه لبنان “البناء”منتشر کرده است تاکید کرد که اجلاس سران جده در واقع اجلاس اسد رئیس جمهور سوریه بود.

فیصل عبد الساتر تحلیلگر سیاسی لبنانی و مدیر مرکز رسانه ای “دال” گفت: رئیس جمهور سوریه در سخنرانی خود در اجلاس سران عرب در جده دیدگاه هایی برای حاضر و آینده را ترسیم کرد.

انزوای سوریه در خدمت منافع عربی نیست

در همین حال پژوهشگران روسی هم تاکید کردند: از سرگیری حضور سوریه در نشست‌های اتحادیه عرب و شرکت این کشور در سی و دومین نشست سران عرب گامی مهم برای خدمت به کشورهای عربی است و نشان‌دهنده شکست نقشه های آمریکا و رژیم اسرائیل می باشد.

یوری زینین، کارشناسی ارشد دانشکده روابط بین الملل وزارت امور خارجه روسیه تاکید کرد که مشارکت رئیس جمهور سوریه در اجلاس سران کشورهای عربی در جده تأثیرات عمیقی بر ناظران و تحلیلگران بر جای گذاشت و نشان دهنده رویداد مهمی در تاریخ این سازمان عربی بود.

زینین امروز در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری دولتی سوریه ،سانا گفت: بازگشت سوریه به اتحادیه عرب به منزله تشخیص رسمی جهان عرب است که انزوای سوریه در خدمت منافع عربی نیست.

وی خاطرنشان کرد: سوریه با وجود همه فشارها و مداخلات، الگویی برای دفاع از حاکمیت ملی با پایبندی به هویت ملی بوده است.

بوریس دولگوف، محقق ارشد گروه مطالعات عربی و اسلامی در مؤسسه شرق‌شناسی روسیه نیز گفت: بازگشت پیروزمندانه سوریه به اتحادیه عرب، که با حضور بشار اسد در نشست جده آشکار شد، نشان دهنده تغییرات بزرگی است که در خاورمیانه در پیش خواهد بود.

این محقق تاکید که بازگشت سوریه به کرسی خود در اتحادیه عرب نشان‌ دهنده شکست طرح های ایالات متحده و رژیم اسرائیل است.

فعالیت دیپلماتیک برجسته سوریه در جریان نشست سران کشورهای عربی

الکسی پیلکو، روزنامه‌نگار و تحلیلگر سیاسی روسی، تأیید کرد که نقش پیشگام بشار اسد رئیس‌جمهور سوریه، منجر به پیروزی‌های مردمی برای سوریه در چارچوب تجاوزات و جنگ تروریستی شد.

رئیس مرکز رسانه‌های اوراسیا در گفت‌وگو با خبرنگار سانا خاطرنشان کرد: بازگشت سوریه برای ایفای نقش خود در اتحادیه عرب در پی پیروزی‌های مردم سوریه بر تروریسم بود و نقش اتحادیه را به عنوان یک مرکز منطقه‌ای فعال کرد.

این روزنامه نگار روسی همچنین به فعالیت دیپلماتیک برجسته سوریه در جریان نشست سران کشورهای عربی که جمعه گذشته در جده به پایان رسید، اشاره کرد.

استقبال از بشار اسد پیامی روشن برای ایالات متحده و کشورهای اروپایی است

رومن پرویزینتسف، مفسر سیاسی در کانال مرکزی روسیه TVTS، بر اهمیت بازگشت سوریه به اتحادیه کشورهای عربی تاکید و اشاره کرد که جهان چند قطبی شده است، به منافع ملی خود اهمیت می دهد، به چند زبان صحبت می کند..

پرویزینسف ابراز امیدواری کرد که اتحادیه کشورهای عرب نقش سوریه را به عنوان یک مرکز مستقل سیاسی و اقتصادی منطقه ای بازگرداند.

این روزنامه نگار روسی از استقبال گرمی که اسد رئیس جمهور سوریه در جریان شرکت در اجلاس سران کشورهای عربی از آن برخوردار شد تجلیل کرد و با توجه به این که این پیامی روشن برای ایالات متحده و کشورهای اروپایی است که به کاشتن بذر اختلاف بین مردم منطقه عادت کرده اند.

پرویزینتسف تاکید کرد که کشورهای منطقه امروز شجاع‌تر و توانمندتر هستند تا اختلافاتی را که غرب بین کشورهای عربی ایجاد کرده را از بین ببرند و بر استقلال و آزادی خود در تنظیم روابط خود بدون هیچ گونه دیکته خارجی توجه تاکید کنند.
https://irna.ir/xjMvTT
**اتحادیه عرب: سودانی‌ها به مفاد توافق آتش‌بس پایبند باشند
دبیرکل اتحادیه عرب به دنبال دستیابی طرف‌های درگیر در سودان به یک توافق آتش‌بس در شهر جده عربستان، خواهان اجرای این توافق و پایبندی به مفاد آن شد.

اتحادیه عرب امروز در بیانیه‌ای اعلام کرد: «احمد ابوالغیط» دبیرکل اتحادیه عرب از امضای توافق آتش‌بس توسط نمایندگان نیروهای مسلح سودان و نیروهای پشتیبانی سریع در شهر جده استقبال کرد.

در این بیانیه آمده که ابوالغیط بر ضرورت اجرای توافق آتش‌بس و پایبندی طرف‌های درگیر در سودان به مفاد آن تاکید کرده است.

این بیانیه پس از آن صادر شده که منابعی در وزارت امور خارجه عربستان شنبه شب به شبکه خبری الجزیره گفته‌اند که طرف‌های درگیر در سودان برای امضای قرارداد آتش بس انسان دوستانه، بمدت یک هفته که قابل تمدید نیز است، به توافق رسیدند.

عربستان و آمریکا نیز بامداد یکشنبه در بیانیه‌ای در خصوص توافق آتش‌بس دوباره طرف‌های درگیر در سودان توضیحاتی ارائه دادند.

در این بیانیه آمده که این توافق قابل تمدید بوده و زمان اجرای آن ۴۸ ساعت پس از این توافق خواهد بود و بمدت هفت روز نیز طول خواهد کشید.

بر اساس این بیانیه، طرف‌های درگیر در سودان برای تسهیل ارسال کمک‌ها و نیز عقب نشینی نیروهایشان از بیمارستان‌ها توافق کردند.

این بیانیه افزود: دو طرف همچنین تعهد خود را اعلام کرده که پیش از آغاز توافق آتش بس سعی نکنند که برتری نظامی خود را نشان دهند.

در بیانیه عربستان و آمریکا آمده که ساز و کار نظارت بر اجرای این توافق مورد حمایت ریاض و واشنگتن خواهد بود.

در این بیانیه اعلام شده است: ریاض و واشنگتن در کنار ملت سودان قرار دارند و خواهان تعهد طرفین به توافق آتش بس و پایان دادن به درگیری هستند.

درگیری‌های مسلحانه در سودان از۱۵ آوریل (۲۶ فروردین) میان نیروهای ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع بر سر قدرت آغاز شد که در نتیجه آن تاکنون دستکم حدود یکهزار تن کشته شدند.

بر اثر این درگیری‌ها همچنین حدود یک میلیون سودانی خانه و کاشانه خود را رها کرده و آواره شدند.

همچنین براساس گزارش سازمان‌های بین‌المللی، حدود ۲۵ میلیون سودانی یعنی نیمی از جمعیت این کشور مسلمان نیازمند کمک‌های بشردوستانه هستند.
https://irna.ir/xjMvWy
**سخنگوی دولت ایالت بلوچستان پاکستان حمله تروریستی به مرزبانان ایرانی را محکوم کرد
سخنگوی دولت ایالت بلوچستان پاکستان به عنوان استان همجوار مرزی با سیستان و بلوچستان، حمله تروریستی به نیروهای مرزبانی جمهوری اسلامی ایران در سراوان را محکوم و شهادت ۵ نفر از این نیروها را به دولت و ملت ایران تسلیت گفت.

خانم «فرح عظیم شاه» روز یکشنبه طی گفت‌وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا، شهادت ۵ نفر از مرزبانی ایرانی در حمله تروریستی در هنگ مرزی سراوان را به دولت و ملت ایران تسلیت و با خانواده‌های شهدا ابراز همدردی کرد.

وی هدف از این اقدام تروریست‌ها را توطئه شیطانی برای تخریب روابط برادرانه پاکستان و ایران عنوان کرد و افزود: زمان آن فرا رسیده است که دولت‌ها و ملت‌های ایران و پاکستان با هم پیامی قوی به این عناصر بدهند.

این مقام ایالتی پاکستان گفت که چنین رفتار ناجوانمردانه‌ای نمی‌تواند خللی در روابط دوستانه ما با جمهوری اسلامی ایران ایجاد کند.

وی تاکید کرد که پروژه‌های مشترک تجارت و توسعه مرزی ما تاثیری بر این موضوع نخواهد داشت و تعاملات ایران و پاکستان بیشتر تقویت خواهد شد.

حمله تروریستی ناجوانمردانه اشرار و معاندان در شب گذشته و تلاش آن‌ها برای ورود به کشور با مقاومت مرزبانان دلیر و غیرتمند برجک مرزبانی روبه رو شد که در این درگیری متاسفانه پنج تن از مرزبانان عزیز ایران اسلامی به درجه رفیع شهادت نائل آمدند.

مرکز اطلاع رسانی و ارتباطات فراجا طی اطلاعیه‌ای اعلام کرد: در پی حمله تروریستی ناجوانمردانه اشرار و معاندان، شب گذشته تلاش تروریست‌های معاند برای ورود به کشور از مرز پاکستان با مقاومت مرزبانان دلیر برجک مرزبانی "مَزه سر" هنگ مرزی سراوان ناکام ماند.
https://irna.ir/xjMvWB
**ادامه امتیازدهی نتانیاهو به احزاب دینی/ برگزاری نشست کابینه در تونل زیر صحن «البراق»
درحالی که نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی هدف از نشست کابینه در یکی از تونل های زیر صحن البراق در مسجد الاقصی را اثبات به زعم خود هویت صهیونیستی این بنا عنوان کرد، کارشناسان سیاسی هدف نتانیاهو از این کار را امتیازدهی به احزاب دینی برای جلوگیری از فروپاشی کابینه دانستند.

«بنیامین نتانیاهو» روز یکشنبه در نشست کابینه رژیم صهیونیستی در یکی از تونل های زیر صحن البراق در مسجدالاقصی افزود که ما برای اثبات ارتباطمان با مسجدالاقصی، امروز نشست کابینه را پای دیوار ندبه (البراق) برگزار کردیم.

او ادعا کرد که تاریخ صهیونیست ها به بیت المقدس ارتباط دارد.

در شرایطی که سهم خواهی احزاب تندرو در کابینه رژیم صهیونیستی موجب اعتراض دیگر گروه ها شده است، وی در بخش دیگری از سخنرانی خود گفت: سرانه یک کودک حریدی از بودجه نباید کمتر از یک کودک سکولار باشد.

این مقام صهیونیست بر اختصاص بودجه به حریدی ها باوجود مخالفت گسترده در رسانه ها و کنست (پارلمان رژیم صهیونیستی ) تاکید کرد.
او با برگزاری نشست کابینه در این تونل به نوعی تلاش کرد که به احزاب دینی حریدی و صهیونیستم دینیِ تشکیل دهنده کابینه خود امتیاز دهد تا آنها با خارج شدن از کابینه، باعث سرنگونی آن نشوند.

نتانیاهو در همین راستا خطاب به آنها گفت که برای امنیت اسرائیل و وحدت قدس باید کابینه ما با ترکیب کنونی ادامه یابد.

نتانیاهو همچنین ائتلاف مخالفان را به توطئه چینی و تحریک اعتراضات با توزیع پول در میان احزاب عرب کنست متهم کرد.
اختصاص بودجه ۶۰ میلیون شیکلی(واحد پول رژیم صهیونیستی) به طرح بازسازی دیوار البراق و اختصاص بودجه برای علاقه مند کردن صهیونیست های مقیم سرزمین های اشغالی و صهیونیست های ساکن دیگر کشورها به بیت المقدس، از مصوبات نشست امروز کابینه این رژیم بود.

‌ صبح امروز ده‌ها شهرک‌نشین صهیونیست نیز به سرکردگی «ایتامار بن گویر» وزیر تندروی کابینه نتانیاهو، تحت حمایت شدید پلیس رژیم اشغالگر از دروازه المغاربه به مسجد الاقصی یورش بردند.

سخنگوی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) قصد کابینه نتانیاهو برای برگزاری نشست هفتگی خود در تونل های دیوار «البراق» را اقدامی تنش آفرین و در راستای یهودی سازی قدس توصیف کرد.

«حازم قاسم» گفت که برگزاری جلسه هفتگی کابینه رژیم صهیونیستی در داخل تونل های دیوار «البراق» در قدس اشغالی، اقدامی تنش آفرین و خطرناک در راستای جنگ مذهبی صهیونیست ها علیه قدس است.

وی تاکید کرد: این گام های یهودی سازی که کابینه رژیم صهیونیستی قصد دارد آن ها را در نشست امروز خود تصویب کند، تلاشی برای جعل و تحریف هویت شهر قدس است و این اقدام تجاوزی آشکار علیه ملت فلسطین و امت اسلامی به شمار می رود.

سخنگوی حماس اضافه کرد که ملت فلسطین به مبارزات قانونی خود برای دفاع از هویت فلسطینی، عربی و اسلامی قدس ادامه خواهد داد.

منابع صهیونیستی پیش از این اعلام کرده بودند که جلسه این هفته کابینه رژیم صهیونیستی قرار است در تونل های زیر دیوار البراق برگزار شود.

کابینه رژیم صهیونیستی صبح امروز نیز با طرح ساخت شهرکهای صهیونیست نشین در قدس اشغالی موافقت کرد.

رسانه های صهیونیستی با تایید این خبر اعلام کردند که این طرح، ساخت ۱۷۰۰ شهرک جدید را در قدس شامل می شود.

وزارت خارجه تشکیلات خودگردان فلسطین اخیرا در بیانیه‌ای، برنامه جدید رژیم صهیونیستی برای ساخت صدها شهرک برای صهیونیست‌ها را در شهر قدس محکوم کرد.

در این بیانیه آمده که رونمایی از برنامه جدید رژیم صهیونیستی برای ساخت صدها شهرک در قدس در چارچوب طرح موسوم به ۲۰۰۰، گامی در راستای یهودی سازی قدس و جدا کردن آن از مناطق فلسطینی نشین و الحاق آن به سرزمین های اشغالی است.
https://irna.ir/xjMvXq
**جهاد اسلامی: تجاوز به مسجدالاقصی همه معادلات را برهم می زند/آماده دفاع هستیم
جنبش جهاد اسلامی فلسطین اعلام کرد که تجاوز به مسجدالاقصی همه معادلات و محاسبات را برهم خواهد زد و ما برای دفاع از ملت و مقدسات آماده ایم.

این جنبش روز یکشنبه نسبت به ادامه تجاوزهای اشغالگران به مسجدالاقصی و شهر اشغالی قدس هشدار داد و اعلام کرد که تجاوز به قدس معادلات را برهم خواهد زد و مقاومت را وادار به واکنش می کند.

در بیانیه جهاد اسلامی آمده است: سیاست های خصمانه و متجاوزانه دشمن صهیونیستی در قدس و مسجدالاقصی، یورش به این مسجد، تحریک احساسات ملت های عربی و اسلامی و برگزاری جلسه کابینه تروریستی و تندروی اشغالگران در یک تونل در زیر دیوار «البراق» در چارچوب جنگ و تجاوز صهیونیستی به سرزمین و ملت ما صورت می گیرد.

بر اساس این بیانیه، تلاش های کابینه رژیم صهیونیستی برای به دست گرفتن زمام امور و غلبه بر مشکلات با پایمال کردن حق مسلم ملت فلسطین در قدس و سراسر خاک فلسطین، شکست خواهد خورد و ادامه این سیاست، اوضاع را دگرگون خواهد کرد.

جنبش جهاد اسلامی در این بیانیه افزود: ما راه و شیوه ای غیر از مقاومت برای مقابله با این تجاوزها نمی شناسیم و این وظیفه اصلی ماست که به آن پایبندیم و همواره آماده ایم برای دفاع از ملت، سرزمین و مقدساتمان به این وظیفه عمل کنیم.

جلسه این هفته کابینه رژیم صهیونیستی در تونلی در زیر دیوار البراق برگزار شد.

پیشتر سخنگوی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) قصد کابینه نتانیاهو برای برگزاری نشست هفتگی خود در تونل های دیوار «البراق» را اقدامی تنش آفرین و در راستای یهودی سازی قدس توصیف کرد.

«حازم قاسم» گفت که برگزاری جلسه هفتگی کابینه رژیم صهیونیستی در داخل تونل های دیوار «البراق» در قدس اشغالی، اقدامی تنش آفرین و خطرناک در راستای جنگ مذهبی صهیونیست ها علیه قدس است.

وی تاکید کرد: این گام های یهودی سازی که کابینه رژیم صهیونیستی قصد دارد آن ها را در نشست امروز خود تصویب کند، تلاشی برای جعل و تحریف هویت شهر قدس است و این اقدام تجاوزی آشکار علیه ملت فلسطین و امت اسلامی به شمار می رود.

سخنگوی حماس اضافه کرد که ملت فلسطین به مبارزات قانونی خود برای دفاع از هویت فلسطینی، عربی و اسلامی قدس ادامه خواهد داد.
https://irna.ir/xjMvXZ
**۳۶ هزار نفر در سیل شمال ایتالیا آواره شدند
مقامات محلی در شمال ایتالیا اعلام کردند که سیل و بارندگی در این منطقه موجب آواره شدن بیش از ۳۶ هزار نفر در استان‌های شمالی شده است.

مقامات محلی روز شنبه اعلام کردند که بیش از ۳۶ هزار نفر به دلیل سیل مرگبار در شمال شرقی ایتالیا خانه‌های خود را ترک کرده و مکانی برای زندگی ندارند.

طبق آخرین آمارهای اعلام شده، سیل و بارندگی این هفته تا کنون ۱۴ نفر را به کام مرگ برده است و بسیاری از خانوارهای ایتالیایی در استان رومانیا آواره شده‌اند.

مقام های محلی هشدار دادند که تا روز یکشنبه وضعیت در مناطق مورد اشاره بحرانی خواهد بود.

جورجیا ملونی، نخست وزیر ایتالیا مجبور شد برای رسیدگی به وضعیت آوارگان کشورش نشست سران گروه هفت را در ژاپن ترک کند.

قرار است ملونی روز یکشنبه برای بازدید از مناطق سیل زده به شمال این کشور سفر کند.

به گفته مقام های منطقه راونا، بسیاری از مناطق مسکونی در این منطقه تخلیه شده و بسیاری از شهروندان به حداقل امکانات معیشتی دسترسی ندارند.
https://irna.ir/xjMvYP