بجنورد-ایرنا- سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی گفت: بنای تاریخی آتشکده "اسپاخو" با هدف توسعه زیرساخت‌های گردشگری در شهرستان مانه و سملقان با سرمایه‌گذاری ۳۴۰ میلیارد تومانی بخش خصوصی مرمت و بهسازی می‌شود.

محمدرضا قهرمانیان روز دوشنبه به خبرنگار ایرنا اظهار کرد: بنای تاریخی اسپاخو یکی از ۱۰ اثر تاریخی بازمانده از دوره ساسانی است که به دلیل قرار گرفتن در مسیر استان‌های شمالی به مشهد مقدس، ظرفیت بی‌بدیلی را برای توسعه گردشگری خراسان شمالی فراهم کرده است.

وی افزود: بخش خصوصی برای این طرح گردشگری ۳۴۰ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری می‌کند که ۱۱۰ میلیارد تومان از این میزان، آورده سرمایه‌گذار است و ۲۳۰ میلیارد تومان در قالب تسهیلات برای اجرای مجتمع گردشگری هزینه می‌شود.

سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی خاطرنشان کرد: سرمایه گذار در فاز نخست سه میلیارد تومان برای نورپردازی بنا، ایجاد بازارچه صنایع دستی، ساماندهی ورودی و اجرای محوطه هزینه می کند.

وی با بیان اینکه سرمایه گذار باید مرمت این بنا را نیز انجام دهد ادامه داد: تکمیل بندکشی‌ها در جداره‌های بیرونی و داخلی، مرمت دیواره‌های سنگی در فضای گنبدخانه، کف‌سازی فضای گنبدخانه و ایجاد مسیر گردشگری در محوطه اطراف بنا از دیگر اقدامت مرمت است.

قهرمانیان خاطرنشان کرد: این سرمایه گذار برای اجرای مجتمع تفریحی و توریستی نیز پنج هکتار زمین در اختیار گرفته و اقدامات مربوط به دریافت استعلام زیست محیطی و سایر اقدامات در حال انجام است.

وی با تاکید بر اینکه روستای تاریخی اسپاخو علاوه بر داشتن بنای تاریخی، ظرفیت های خوبی به لحاظ طبیعی برای جذب گردشگر دارد گفت: این روستا در بلندای تپه و در دامنه جنگل های کاج و سرو واقع شده است.

سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی خاطرنشان کرد: روستای اسپاخو هر سال پذیرای گردشگران ایرانی و خارجی است که برای بازدید از معبد اسپاخو در این مکان حضور می یابند بر این اساس ایجاد زیرساخت برای ماندگاری مسافر تاثیر زیادی در توسعه اقتصادی این منطقه دارد.

وی با اشاره به وجود دیگر بناهای تاریخی در روستای اسپاخو بیان داشت: علاوه بر معبد و یا همان آتشکده، خرابه های حمام اسپاخو هم در حاشیه غربی روستا و در جنوب بنای کلیسا مسافران و گردشگران زیادی را به خود جلب کرده است.

قهرمانیان خاطرنشان کرد: در این روستا طرح هادی اجرا شده است، سنگ کاری و المان های زیبایی که در این روستا گذاشته شده بخشی از عملکردی است که می تواند در جذب گردشگران مفید باشد.

شکوه تاریخ ایران باستان در معبد «اسپاخو»

به گزارش خبرنگار ایرنا، آتشکده اسپاخو تنها بنای سالم بر جای مانده عهد ساسانیان در شمالشرق کشور است به دلیل قرار گرفتن در مسیر استان‌های شمالی به مشهد مقدس، ظرفیت بی‌بدیلی را برای توسعه گردشگری فراهم ساخته است و آتشکده سنگی و منحصربفرد اسپاخو مانده از عهد ساسانی هنوز پابرجای ایستاده است تا مسافران را به سفری تاریخی ببرد.

از اسپاخو به عنوان کلیسا نیز یاد می شود، اما کارشناسان می گویند که این یک باور عامیانه است و هیچگونه سندی مبنی بر حضور اقوام مسیحی در آن منطقه نیست و بر این اساس این بنای سنگی به عنوان آتشکده و پرستشگاهی برای برافروختن و پرستش آتش بوده است.

بنای سنگی آتشکده اسپاخو ترکیبی از یک ایوان با پلان چهارگوش، تالار و یک اتاق چهار گوش در قسمت شرقی است که ایوان آن به وسیله دهلیز به اتاق قسمت شرق ایوان مرتبط است.

ویژگی های موجود در معماری و کاربرد مصالح، استفاده از سنگ، تیر و شیوه طاقسازی و قوس های طاق ها نشان گر این است که این اثر مربوط به دوران اوایل ساسانی و حداکثر اوایل اسلام تا عصر آل بویه است و پوشش سقف این بنا نیز به صورت گنبدی از نوع پوشش های نیمکره و قابل مقایسه با گنبد چهار طاق های ساسانی است.

این بنای سنگی در شمار ۱۵۰ اثر خراسان شمالی به ثبت ملی رسیده است.

تاکنون ۷۱۳ اثر تاریخی خراسان شمالی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده که از این تعداد ۵۲۵ اثر تاریخی، ۵۳ اثر طبیعی، ۱۰۹ اثر ناملموس و ۲۶ اثر منقول تاریخی است.

استان خراسان شمالی با داشتن هزار و ۲۰۰ اثر تاریخی شناسایی شده در شمال شرق کشور قرار دارد و سالانه پذیرای میلیون ها مسافر، گردشگر و زائر امام هشتم (ع) است که از این خطه گذر می کنند.