تهران- ایرنا- رقابت سیاسی و تبلیغاتی رجب طیب اردوغان نامزد ائتلاف جمهور و کمال قلیچدار اوغلو نامزد ائتلاف ملت در دور دوم انتخابات ترکیه و در روزهای باقی‌مانده تا زمان رای گیری این رویداد مهم به مرحله منازعه جدی و تخریب و اتهام رسیده است.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، در پی شمارش آرا و کسب نشدن حد نصاب ۵۰ درصد به اضافه یک رای توسط هیچ کدام از سه نامزد حاضر در رقابت انتخابات ریاست جمهوری ترکیه در روز ۱۴ ماه می ۲۰۲۳(۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲)، «رجب طیب اردوغان» و «کمال قلیچدار اوغلو» به دور دوم این رقابت انتخاباتی راه یافتند.

بر اساس نتایج شمارش آرای دور نخست، اردوغان با کسب بیش از ۲۷ میلیون و ۸۸ هزار رای معادل ۴۹.۵ درصد آراء و کمال قلیچدار اوغلو با کسب بیش از ۲۴ میلیون و ۵۶۸ هزار رای معادل ۴۴.۸۹ درصد به دور دوم راه یافتند و سینان اوغان نامزد سوم این رقابت نیز حدود ۲ میلیون و ۸۲۹ هزار رای معادل ۵.۱۷ درصد آرای این رقابت را کسب کرد.

دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه در داخل کشور ترکیه روز یکشنبه ۲۸ ماه مِی ۲۰۲۳(هفتم خرداد ماه) برگزار خواهد شد ولی رای گیری این دور از انتخابات در ۱۵۶ نمایندگی سیاسی ترکیه و در ۷۳ کشور از جمله ایران به علت لزوم انتقال همه آرای اخذ شده به داخل این کشور از چند روز پیش آغاز شده است.

تبلیغات با تم اتهام

دو نامزد راه یافته به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه این روزها آخرین توان خود را به کار گرفته و در عرصه تبلیغات در حال زورآزمایی هستند تا در روز یکشنبه هفته آینده، بیشترین آرای مردم این کشور را کسب کنند و در این راه، بر خلاف جریان مرسوم دور نخست، لحن خود را تندتر کرده و با بیان سخنان تند و تیز، در صدد نشان دادن برتری خود و جلب نظر رای دهندگان هستند.

اردوغان در این چند روز، قلیچدار اوغلو را به همراهی با تروریست‌ها متهم کرده و او را نامزد تروریست‌ها و همراه گروه‌های تروریستی و حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) می خواند و در مقابل قلیچدار اوغلو نیز اردوغان را به سوء استفاده از قدرت و برقراری سیستم حکومت دیکتاتوری شخص محور متهم کرده و مدعی است که در دوره او، اتباع ترکیه در حال مهاجرت گسترده به خارج هستند و همزمان ترکیه به کشور پناهجویان تبدیل شده است.

پناهجویان موضوع وعده‌های انتخاباتی

منازعه در خصوص چگونگی مواجهه با پناهجویان و مهاجران خارجی دیگر موضوع رویارویی این دو نامزد در دوره دوم انتخابات ترکیه است به طوری که کمال قلیچدار اوغلو با متهم کردن دولت اردوغان به پذیرش بیش از ۱۰ میلیون مهاجر و پناهجوی خارجی، مدعی است که رقیب وی تابعیت ترکیه را در قبال پول به خارجی‌ها می‌فروشد.

قلیچدار اوغلو در ادامه تبلیغات انتخاباتی خود که از دور اول شروع کرده، اعلام کرده است که در صورت به دست گرفتن قدرت اجرایی در ترکیه، همه پناهجویان و مهاجران خارجی را در کمترین زمان به کشور خود مسترد خواهد کرد و شنیدن این سخنان در جامعه ترکیه این روزها خریداران جدی دارد چرا که بسیاری از مردم، مشکلات کنونی کشور خود را ناشی از حضور پناهجویان و به خصوص اتباع سوریه می دانند.

رجب طیب اردوغان در مقابل این سخنان قلیچدار اوغلو که به نظر می رسد بزرگنمایی و بازی با آمار و احساسات ملی گرایانه مردم ترکیه است، همچون دور پیش انتخابات اعلام کرد که روند مذاکره برای عادی سازی روابط ترکیه با سوریه با هدف بازگرداندن پناهجویان سوری آغاز شده و جریان دارد.

وی همچنین چند روز پیش در جریان سخنرانی در یک اجتماع انتخاباتی اعلام کرد که تاکنون یک میلیون نفر از پناهجویان سوری به مناطق تحت تصرف نیروهای نظامی ترکیه در شمال سوریه بازگردانده شده‌اند و به زودی با فراهم شدن بستر، بیش از یک میلیون نفر دیگر نیز به موطن خود باز می گردند.

شعارهای تبلیغاتی؛ همانند دور اول

تبلیغ شعار انتخاباتی اردوغان و قلیچدار اوغلو دو نامزد این دوره از انتخابات ترکیه همانند دور نخست ادامه دارد به طوری که کمال قلیچدار اوغلو به رغم تغییر ترکیب ستاد انتخاباتی خود برای دور دوم، همچنان از شعار انتخاباتی «به تو قول می دهم، باز هم بهار می آید» (Sana söz, yine baharlar gelecek) استفاده می کند.

این شعار انتخاباتی وی که بخشی از یک ترانه اجرا شده توسط یک خواننده ترک است و علاوه بر این، دستبندهایی با رنگ سفید و قرمز به عنوان نماد انتخاباتی او در همه تجمعات و تبلیغات محیطی و رسانه ای قلیچدار اوغلو مورد استفاده قرار می گیرد.

شعار تبلیغاتی اردوغان در دوره نخست انتخابات که «ادامه راه با گام‌های راستین» انتخاب شده بود، در دور دوم با کمی تغییر به «ادامه راه با مرد راستین» انتخاب شده است.

این شعار در همه بنرها و تراکت های تبلیغاتی در تجمعات انتخاباتی اردوغان که در مناق مختلف این کشور درحال برگزاری است، مورد استفاده قرار می گیرد.

آرایش سیاسی بدون تغییر برای دور دوم انتخابات

راهیابی اردوغان و قلیچدار اوغلو به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه، تغییر چندانی در فضای رقابت های سیاسی ترکیه به وجود نیاورده ولی فضای موجود را شفاف تر کرده است به طوری که فعالیت سیاسی احزاب این کشور با کمی نوسان، مثل دوره قبل ادامه دارد.

محرم اینجه که یکی از چهار نامزد این انتخابات سه روز قبل از برگزاری دور نخست، از ادامه رقابت انصراف داد، دیروز در مصاحبه با رسانه‌های ترکیه اعلام کرده است که در دور دوم از هیچ فردی حمایت نمی کند.

وی اعلام کرد که قلیچدار اوغلو درک درستی از فضای جامعه ترکیه ندارد و به خاطر همین من از رقابت کنار کشیدم تا من متهم به شکست او در دور اول و شکست محتمل در دور دوم نشوم.

با توجه به کسب تنها ۵.۱۷ درصد آرا از سوی سینان اوغان دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری ترکیه، به نظر می رسد که آرای هواداران این نامزد در دور دوم تعیین کننده نتیجه انتخابات خواهد بود و بنا به ادعای روزنامه ینی شفق، اگر اردوغان بتوانند آرای دور نخست خود را حفظ کرده و تنها کمی بیش از نیم درصد از آرای او را جذب کند، برنده رقابت خواهد بود.

اوغان امروز قرار است موضع انتخاباتی خود را برای دور دوم اعلام کند که با توجه به دیدار وی با اردوغان و مذاکره چندین روزه با هر دو نامزد راه یافته به دور دوم، مساله حمایت اوغان نتیجه دور دوم را رقم خواهد زد.

سایه انتخابات پارلمانی بر سر دور دوم انتخابات ریاست جمهوری

۶۰۰ نماینده دوره بیست و هشتم مجلس ترکیه در جریان انتخابات یک شنبه هفته گذشته انتخاب شدند که بر اساس نتایج اعلام شده، حامیان اردوغان که در قالب ائتلاف جمهور وارد رقابت شده بودند، توانستند با کسب ۳۲۳ کرسی مجلس ترکیه، اکثریت نهاد مقننه این کشور را به دست بگیرند.

ترکیب مجلس در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری هم اثر خواهد گذاشت چرا که کمال قلیچدار اوغلو که وعده تغییرات قانون اساسی و بازگشت به نظام پارلمانی را داده بود، با این ترکیب به هدف خود نخواهد رسید و به طور عملی یکی از وعده‌های سه گانه او برای دور دوم بلااثر شده است.

روزنامه حریت طی مقاله‌ای نوشت که دولت آینده ترکیه در صورت انتخاب اردوغان کار راحتی در پیش خواهد داشت ولی اگر قلیچدار اوغلو انتخاب شود، تنش و منازعات سیاسی بین دولت و مجلس که هم اکنون ۱۶ نفر از اعضای کابینه اردوغان نیز به آن راه یافته‌اند، به اوج خود خواهد رسید.

به نوشته تارنمای خبرلر، حزب عدالت و توسعه برای دوران جدید در مجلس آماده می شود به طوری که اگر اردوغان در انتخابات پیروز شود، ممکن است سلیمان سویلو و مولود چاووش اوغلو به عنوان وزرای کشور و خارجه فعلی باز هم در دولت جدید وی به فعالیت خود ادامه دهند.

بنا به ادعای این رسانه، در دوره جدید مجلس ترکیه که فعالیت آن نیز به زودی آغاز می شود، از میان فواد اوکتای معاون اول رئیس جمهور، بکیر بوزداغ و عبدالحمید گل وزرای سابق و کنونی دادگستری و نعمان کورتولموش نائب رئیس حزب عدالت و توسعه یک نفر به عنوان رییس مجلس ترکیه انتخاب خواهد شد.

به نوشته خبرلر، مردم ترکیه در دور دوم انتخابات، نیم نگاهی هم به ترکیب مجلس شکل گرفته جدید داشته و بر این اساس رای خواهند داد.

نظرسنجی‌ها چه می گویند؟

تبلیغات دور دوم انتخابات ترکیه در حالی جریان دارد که نسبت به دور نخست، نظرسنجی کمتری انجام و منتشر می شود و در این وضعیت، موسسه تحقیقاتی اوپتیمار که نتیجه دقیق تری در خصوص دور اول انتخابات ریاست جمهوری ترکیه منتشر کرده بود، اعلام کرد که بر اساس نظرسنجی جدید، رجب طیب اردوغان در دور دوم با اختلاف پیروز رقابت خواهد شد.

حلمی داشدمیر رئیس این موسسه در مصاحبه با شبکه تی.وی.نت اعلام کرد: در دور دوم انتخابات ترکیه اردوغان بیش از ۵۳ درصد آرای مردم را کسب خواهد کرد.

وی بیان کرد: کمال قلیچداراوغلو رقیب اردوغان با توقع زیادی وارد میدان شد و انتظاراتی متناقض و ناقص ایجاد کرد و در ادامه راه احزاب حامی او دچار تشتت شدند در حالی که پشتوانه رای بالایی هم نداشتند و انتخابات پارلمانی هم نشان داد که آن احزاب رای ندارند.

رییس این موسسه اضافه کرد: اردوغان در این انتخابات پیروز است. با وجود همه انتقادات، باید به نتیجه نگاه کرد. زمانی که حزب عدالت و توسعه برای اولین بار تأسیس شد، ۳۴ درصد رای کسب کرد، اما رای امروز این حزب با یک درصد افزایش به ۳۵ درصد رسیده است.

هاکان بایراکچی مدیر موسسه تحقیقاتی سونار ترکیه نیز که در دور نخست انتخابات، نتیجه دقیق‌تری را پیش بینی کرده بود، اعلام کرد که در نظرسنجی انجام شده، رجب طیب اردوغان با ۵۲.۱ درصد پیروز میدان رقابت انتخابات ریاست جمهوری ترکیه خواهد بود و کمال قلیچداراوغلو رقیب وی ۴۷.۹ آرای مردم را کسب خواهد کرد.

وی توزیع آرای سینان اوغان را مولفه‌ای تاثیرگذار در نتیجه دور دوم انتخابات ترکیه عنوان کرد و گفت: یکی از کلیدهای انتخابات این است که سینان اوغان که ۵.۱۷ درصد آرای مردم را در دور اول کسب کرده، در دور دوم از چه کسی حمایت کند.

بایراکچی اضافه کرد: تصمیم سینان اوغان برای بی طرف ماندن، حمایت از اردوغان یا حمایت از قلیچدار اوغلو بر توزیع ۵.۲ درصدی آرای وی اثر خواهد گذاشت.

بنا به پیش بینی وی، آرای سینان اوغان با نسبت نزدیک به هم، بین اردوغان، قلیچداراوغلو و رای ندادن هواداران اوغان تقسیم خواهد شد و در این وضعیت، اردوغان اگر آرای دور اول خود را تثبیت و تکرار کند، پیروز خواهد شد.

تبلیغات میدانی چگونه جریان دارد؟

دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه در حالی یکشنبه آینده برگزار خواهد شد که نامزدهای حاضر، تبلیغات میدانی خود را با قوت بیشتر ادامه می دهند و اردوغان مانند دور نخست، به سخنرانی در اجتماعات انتخاباتی و مردمی در مناطق مختلف ترکیه ادامه می دهد و کمال قلیچدار اوغلو نیز بیشتر بر مصاحبه با رسانه ها متمرکز شده است.

فضای دو قطبی شکل گرفته در سپهر سیاسی ترکیه امروز همه مردم این کشور را درگیر مساله انتخابات کرده و با توجه به شرایط موجود، پیش بینی می‌شود که در دور دوم نیز میزان مشارکت بالایی در دور دوم انتخابات اتفاق بیفتد.

هر دو طرف این رقابت، در چنین فضایی خود را پیروز میدان معرفی می کنند ولی شواهد موجود در سخنان هواداران قلیچدار اوغلو نشان می دهد که آنها در مقایسه با اردوغان و هواداران او که خود را پیروز میدان می‌دانند، امید چندانی به موفقیت نامزد خود ندارند.

مردم ترکیه بی صبرانه منتظر روز یکشنبه هستند

مردم ترکیه بی صبرانه منتظر روز یکشنبه هستند تا با حضور در پای بیش از ۱۹۱ هزار صندوق رای، رئیس جمهور دوره سیزدهم این کشور را انتخاب کنند.

شورای عالی انتخابات ترکیه چند روز پیش با انتشار نتایج قطعی و رسمی انتخابات همزمان ریاست جمهوری و پارلمانی این کشور که در تاریخ ۱۴ ماه می ۲۰۲۳(۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲) برگزار شد، اعلام کرد که در این رقابت سیاسی، رجب طیب اردوغان نامزد ائتلاف جمهور و رئیس جمهور کنونی ۲۷ میلیون و ۱۳۳ هزار و ۸۴۹ رای از مجموع آرای مردمی معادل ۴۹.۵۲ درصد از آرای معتبر را کسب کرده و نتوانست حد نصاب ۵۰ درصد به اضافه یک رای را در دور نخست کسب کند.

بر اساس اعلام این نهاد، کمال قلیچدار اوغلو نامزد ائتلاف ملت و نزدیک‌ترین رقیب اردوغان نیز در دور اول انتخابات با کسب ۲۴ میلیون و ۵۹۵ هزار و ۱۷۸ رأی معادل ۴۴.۸۸ درصد آرای مردمی به همراه اردوغان به دور دوم راه یافت.

بر اساس نتیجه قطعی و رسمی دور اول انتخابات ترکیه که دو روز پیش در روزنامه رسمی این کشور نیز منتشر شده است، از میان حدود ۶۰ میلیون و ۷۲۲ هزار نفر واجد شرایط رای دادن که برای حضور در پای صندوق های رای ثبت نام کرده بود، حدود ۵۳ میلیون و ۹۹۴ هزار نفر در انتخابات رای دادند.

بر اساس نتیجه قطعی اعلام شده، در این دو انتخابات، ۵۲ میلیون و ۹۷۳ هزار رای صحیح شمارش شده و حدود یک میلیون و ۲۱ هزار رای نیز نامعتبر و باطله بوده است.

شورای عالی انتخابات ترکیه، میزان مشارکت در انتخابات همزمان ریاست جمهوری و پارلمانی این کشور را ۸۸.۹۲ درصد اعلام کرد.

مردم ترکیه در روز ۲۸ ماه مِی ۲۰۲۳(هفتم خردادماه ۱۴۰۲) از میان دو نامزد اردوغان و قلیچدار اوغلو که بیشترین رای انتخابات ریاست جمهوری را به دست آورده‌اند، یک نفر را به عنوان رئیس جمهور دوره سیزدهم انتخاب می کنند.

«احمد ینر» رئیس شورای عالی انتخابات ترکیه از پیش بینی ۱۹۱ هزار و ۸۸۴ صندوق رای در ۹۷۳ شهرستان ۸۱ استان برای اخذ آرای این دوره از انتخابات حساس خبر داد.

انتخابات ریاست جمهوری ترکیه برای نخستین بار در تاریخ این کشور به دور دوم کشیده شده است.

دوره ریاست جمهوری ترکیه پنج ساله است و بر اساس اصلاحیه قانون اساسی که در سال ۲۰۱۷ به تصویب رسید، رئیس جمهور بالاترین مقام اجرایی و رئیس دولت بوده و در انتخاب وزرا و همراهان دولت اختیار کامل دارد.

برچسب‌ها