به گزارش دوشنبه شب ایرنا از تارنمای "سازمان ملل در ژنو"، بر اساس گزارش سازمان جهانی هواشناسی، شرایط آب و هوایی، اقلیمی و مخاطرات مربوط به آب منجر به وقوع نزدیک به ۱۲ هزار فاجعه بین سالهای ۱۹۷۰ تا ۲۰۲۱ شده است.
کشورهای در حال توسعه بیشترین آسیب را در این زمینه دیده اند و از هر ۱۰ مرگ ناشی از شرایط بد آب و هوایی، ۹ مورد در کشورهای درحال توسعه بوده است و ۶۰ درصد خسارت های اقتصادی ناشی از شوک های آب و هوایی و اقلیمی در این کشورها رخ داده است.
پتری تالاس، دبیر کل سازمان جهانی هواشناسی گفت: «متاسفانه آسیب پذیرترین جوامع، بار سنگین شرایط وخیم آب و هوایی، اقلیمی و مشکلات مربوط به آب را تحمل می کنند.
سازمان جهانی هواشناسی گزارش داد که در کشورهای کمتر توسعه یافته، چندین فاجعه آب و هوایی در نیم قرن گذشته رخ داد که ۳۰ درصد از رشد اقتصادی آنها را آسیب زده است.
به گفته این سازمان، در کشورهای جزیرهای کوچک و در حال توسعه، از هر پنج فاجعه اقلیمی و آب و هوایی، یک فاجعه تاثیری «معادل بیش از پنج درصد» از تولید ناخالص داخلی آنها دارد و برخی بلایا کل تولید ناخالص داخلی کشورها را از بین میبرد.
آسیا بیشترین خسارت و تلفات انسانی ناشی از شرایط وخیم آب و هوایی و اقلیمی و مشکلات مرتبط با آب را در ۵۰ سال گذشته داشته است و نزدیک به یک میلیون نفر که بیش از نیمی از آنها فقط در بنگلادش هستند، در نتیجه این شرایط در ۵۰ سال گذشته جان خود را از دست داده اند.
سازمان جهانی هواشناسی اعلام کرد که در آفریقا، پدیده خشکسالی دلیل ۹۵ درصد از ۷۳۳ هزار مورد مرگ ناشی از بلایای آب و هوایی گزارش شده بوده است.
سازمان جهانی هواشناسی از سال ۲۰۲۰ تاکنون برآوردهایی از احتمال عبور جهان از آستانه ۱.۵ درجه سانتیگراد اعلام کرده است. این سازمان در آن زمان پیشبینی کرد که شانس یا احتمال عبور از این آستانه در پنج سال بعدی (تا سال ۲۰۲۵) کمتر از ۲۰ درصد است. این احتمال تا سال گذشته به ۵۰ درصد افزایش یافت و اکنون به ۶۶ درصد رسیده است که به گفته دانشمندان به این معنا است که «احتمال وقوع آن از عدم وقوعش بیشتر است».
این عدد یک سنجه مستقیم از دمای هوای جهانی نیست اما شاخصی از این مساله است که جهان نسبت به میانگین بلندمدت تا چه حدی گرم شده است. دانشمندان از دادههای میانگین دما بین سالهای ۱۸۵۰ تا ۱۹۰۰ میلادی به عنوان سنجهای از اینکه جهان پیش از وابستگی عصر جدید به زغال سنگ، نفت و گاز تا چه حد گرم بوده است، استفاده میکنند.
برای چندین دهه، دانشمندان اعتقاد داشتند که اگر جهان به میزان حدود ۲ درجه گرم شود این آستانهای برای تاثیرات خطرناک است اما در سال ۲۰۱۸ آن برآورد را مورد بازنگری قرار داده و نشان دادند که عبور از آستانه ۱.۵ درجهای برای جهان فاجعهآمیز خواهد بود.