ویژگی جمعیت جوانی در چیست؟ آیا مسائل اقتصادی ، فرهنگی و اجتماعی در بسته شدن پنجره جمعیتی تا ۴۰ سال آینده اثرگذار خواهند بود؟ در حالی که وجود جمعیت جوان باعث تقویت نیروی کار و اقتصاد در آینده میشود و این سود جمعیتی و جوان بودن آن به افزایش بهرهوری نیروی کار کمک خواهد کرد.
کاهش نرخ فرزندآوری، افزایش سالمندی، ازدواج دیر هنگام و تاخیر در فرزندآوری به عنوان عوامل تهدیدکننده جوانی جمعیت هستند، که برای برون رفت از بحران پیری جمعیت، قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت تصویب شده و ابلاغ شده است.
به گزارش ایرنا، اجرای سیاستهای کلی جمعیت و قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به عنوان یک قانون برای اقدامات راهبردی و عملیاتی افزایش نرخ جمعیت، رشد فرزند آوری، نرسیدن به سیاهچاله جمعیتی و بحران جمعیتی و استفاده از فرصت پنجره جمعیتی است که از سالمندی جامعه در سالهای آینده پیشگیری شود.
براساس آمار منتشر شده از مرکز آمار ایران، نرخ سالمندی در کشور رو به افزایش است به گونهای که در سال ۱۳۹۰ جمعیت بالای ۶۰ سال و بیشتر ۸.۳ درصد، سال ۱۳۹۵ جمعیت بالای ۶۰ سال و بیشتر به ۹.۳ درصد و در سال ۱۴۰۰ نیز جمعیت بالای ۶۰ سال و بیشتر در کشور عدد ۱۰.۵ درصد جامعه را نشان میدهد و این آمار در مناطق مختلف استان چهارمحال و بختیاری بین ۱۰ تا۱۲ درصد است که این امر میطلبد، اجرای قانون جوانی جمعیت با همکاری همه دستگاههای اجرای و مردم در سطح استان به طور جد پیگیری و اجرایی شود.
بر اساس آخرین گزارش مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری، نرخ باروری در این استان ۱.۷ است که این آمار در مقایسه با نرخ جانشینی باروری که ۲.۵ باید باشد، نگرانکننده است.
به دلیل حساسیت موضوع جمعیت جوانی، میزگردی از سوی خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) مرکز چهارمحال و بختیاری با حضور علی احمدی رییس مرکز بهداشت استان، شهرام مقدس استاد دانشگاه و فعال حوزه اجتماعی و حسن عالیپور جمعیتشناس و جامعهشناس برگزار شد که در این میزگرد نظرات مختلف پیرامون جمعیت جوان کشور مطرح شد.
فرزندآوری نیازمند فرهنگسازی بین زوجین به ویژه جوانان است
یک کارشناس جمعیت و عضو انجمن جامعهشناسی و انجمن جمعیت شناسی ایران و مدرس دانشگاه با اشاره به اینکه به تعدادی افرادی که(به طور پیوسته) در یک محل و منطقه جغرافیایی در قالب خانواده و خانوار ساکن هستند، جمعیت گفته میشود که افزایش جمعیت با موالید و مهاجرت در ارتباط است، افزود: فرزندآوری در جامعه نیازمند فرهنگسازی و اقناعسازی بین اقشار مختلف به خصوص جوانان است.
حسن عالیپور افزود: وقایع چهارگانه حیاتی در ۲ بُعد زمانی و مکانی رخ میدهد که در بُعد مکانی مهاجرت و بُعد زمانی باروری، مرگ و میر و ازدواج و طلاق اثرگذار هستند.
وی با اشاره به چالشها و مشکلات ساختاری یا نهادی و نبود حمایت لازم پیشروی رشد جمعیت در سطح کشور و افزایش سالمندی و کاهش نرخ فرزندآوری، گفت: قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در راستای برون رفت از کاهش نرخ موالید و فرزندآوری تدوین شده است.
عضو انجمن جمعیتشناسان کشور گفت: باروری یکی از مهمترین مولفههای پویایی جمعیت است که تاثیر قابل ملاحظهای در رشد جمعیت دارد.
عالیپور گفت: در سال ۶۵ نرخ رشد جمعیت کشور ۳.۹ درصد بود که تا سال ۹۵ رشد جمعیت به صورت مقطعی افزایشی بود و در سال ۹۶ رشد جمعیت روند کاهشی به خود گرفت.
وی با اشاره به اینکه از سال ۹۶ به بعد این نرخ نزدیک به یک دهم یا کمتر از یکدهم بوده، است افزود: کاهش نرخ جمعیت و فرزندآوری نگرانکننده و به یک بحران تبدیل شد.
این پژوهشگر حوزه جمعیت گفت: در سال ۱۳۶۷ اولین سمینار ملی جمعیت و توسعه در شهر مقدس مشهد توسط سازمان برنامه و بودجه با هدف جلوگیری از افزایش مرگ و میر نوزادان و مادران و ضرورت فاصلهگذاری بین زایمانها برگزار شد و از سال ۱۳۶۸ آغاز رسمی برنامه تنظیم خانواده فراهم شد.
وی به برگزاری سمیناری در اصفهان در سال ۱۳۶۹ با عنوان اسلام و سیاست جمعیت با حضور علما و روحانیون و محققان در خصوص کاهش رشد جمعیت و تدوین سیاستهای جمعیتی با هدف کاهش آموزش، تبلیغات رسانهای و ارائه راهکارهای خدمات رایگان تنظیم خانواده اشاره کرد و گفت: سیاست تبلیغاتی آن زمان با شعار "فرزند کمتر؛ زندگی بهتر" بود که کار تبلیغاتی در این زمینه نیز آغاز شد.
سبک زندگی افراد از سنتی به صنعتی تغییر پیدا کرده که این امر یکی از عوامل مهم در کاهش فرزندآوری و یا تشکیل خانواده است وی با اشاره به نظریه انتقال ثروت در خصوص جوامع سنتی و صنعتی گفت: نظام خانواده جوامع سنتی گسترده بود و در جامعه مدرن خانوادهها هستهای و جمع و جور شدند، در گذشته به کمیت فرزندان و فرزند بیشتر تاکید میشد و در حال حاضر کیفیت و فرزندان کمتر به دلیل بار اقتصادی برای والدین توجه میشود.
به گفته وی، در دهه ۶۰ و ۷۰ همه افراد یک خانواده بزرگ در کنار همدیگر زندگی میکردند که این روش زندگی رفته رفته کمتر شد و واقعیت انتقال ثروت در آن زمان وجود داشت و در جوامع سنتی فرندان به والدین کمک میرسانند و فرزندان بیشتر برای زندگی بهتر بود، زیرا فرزندان برای خانواده منافع اقتصای داشتند و به عنوان نیروی کار و عصای دست خانواده بودند در حالی که در جوامع مدرن امروزی فرزندآوری کاهش پیدا کرده است.
عالیپور گفت: کاهش فرزندآوری در جوامع امروزی از ۲ بُعد اقتصادی و فرهنگی خانواده مورد بررسی قرار داده میشود که در حوزه فرهنگی خانوادهها به بحث تربیت فرزندان و آینده آنها توجه دارند و در این زمینه نگرانی از آینده فرزند یا سخت بودن تربیت به عنوان مهمترین دلایل کم فرزندی نشان میدهد که زوجین جوان بیش از آنکه درگیر نیازهای اولیه کودک باشد بر آینده کودک و تربیت آن و تامین موارد ضروری آن با توجه به آسیبهای اجتماعی و اقتصادی کشور نگرانند.
وی بر انجام فعالیتهای آموزش و پرورشی نهادهای آموزشی از جمله آموزش و پرورش تاکید کرد و گفت: در نظام آموزشی ما در حوزه آموزش کار شده در حالی که در حوزه تربیت و پرورش فرزندان به خوبی کار انجام نشده است و وزارت آموزش و پرورش در خصوص پرورش و تربیت فرزندان باید فعالیتهای نو و بهتری را در پیش رو بگیرد.
عالیپور افزود: هِرم سنی کشور در دهه ۵۰ تا ۹۰ هرم سنی جوان به شکل مثلثی و دارای رشد جمعیت بالا و خوبی برخوردار بود و در سالیان اخیر از شکل مثلثی به سمت ناقوسی و گنبدی کمکم تغییر شکل پیدا کرده و از حالت رشد جمعیت افزاینده به سمت کاهنده و یا رشد منفی سوق پیدا کرده است و رشد جمعیت و باروی کل کاهش یافته است.
وی با اشاره به اینکه باروری کل به معنای تعداد کل موالید زنده به کل جمعیت زنان ۱۵ تا ۴۹ سال است، گفت: در ایران نرخ باروری کاهش چشمگیری پیدا کرده است به طوریکه متوسط نرخ باروری ۱.۲ درصد است.
این کارشناس حوزه جمعیتشناسی گفت: با درگیری بیماری کرونا در کشور از اسفند ۱۳۹۸، کاهش ۸۲ هزار عددی موالید در سال ۱۳۹۹ نسبت به ۹۸ بود که نگرانی زنان از مراجعات مکرر به پزشک در ایام بارداری مهمترین دلیل این کاهش بوده است.
تربیت فرزند و آینده فرزند دغدغه مهم خانواده کنونی شده که نامشخص بودن وضعیت آینده عاملی برای کاهش رغبت به فرزندآوری است
وی با تاکید بر اینکه تربیت و پرورش فرزند و آینده فرزند از نگرانی و دغدغههای مهم زوجین جوان برای فرزندآوری است، گفت: فقر دانش و پژوهش در راستای جوانی جمعیت و خانواده و فرزندآوری و فرزندپروری یکی از مشکلات در این حوزه است .
به گفته وی، بحث وضع اقتصای خانوار، مبهم بودن وضعیت آینده کودک، عوامل روانی مانند ترس از زایمان و و فرزندآوری، نداشتن حمایت خانواده گسترده، تجربه زیست منفی از خانواده پر جمعیت، تغییرات اجتماعی مانند بالارفتن سطح سواد و تحصیلات افراد از دیگر دلایل کاهش فرزندآوری است که باعث شده زوجین کمتر زیربار فرزندآوری بروند.
عالیپور افزود: رشد فردگرایی، افزایش نرخ سزارین، نهادینه شدن تحدید موالید که از سال ۷۲ به وجود آمده، ازدواج کردن و تشکیل خانواده در سن بالا، نداشن فرصت کافی برای تربیت فرزند، باعث شده که فرزندآوری کاهش پیدا کند.
وی به انجام یک پژوهش در زمینه فرزندآوری در سال گذشته اشاره کرد و گفت: بر اساس این پژوهش میانگین تعداد فرزندان مطلوب از نظر مردان ۲.۳۲ و از نظر زنان ۲.۱۲ بوده است.
به گفته وی،در این پژوهش ۱۲ درصد زوجین اعلام کردند که فرزند نمیخواهند، ۲۰.۷ درصد یک فرزند، ۳۲.۷ درصد ۲ فرزند و ۱۶ درصد سه فرزند و ۱۱.۶ درصد چهار فرزندی بوده است.
دانش آموخته دکتری تخصصی جمعیتشناسی با اشاره به اصطلاح پنجره جمعیتی یا فرصت طلایی گفت: این پنجره فرصتی است که بسیاری از کشورها آرزوی رسیدن به آن را دارند و این فرصت زمانی برای هر کشوری ایجاد میشود که جمعیت در سن کار و فعالیت اقتصادی در آن به حداکثر میزان خود برسد.
وی اظهار داشت: فاز پنجره جمعیتی یک فرصت و پتانسیل بالقوه است و بالفعل شدن آن نیازمند محیط و بستر اجتماعی، اقتصادی، نهادی و سیاسی مناسب است.
عالیپور افزود:پنجره جمعیتی دورهای است که در آن کمتر از یک سوم جمعیت خارج از سنین فعالیت (زیر ۱۵ سال و ۶۵ سال و بالاتر) و بیشتر از دو سوم جمعیت در سنین فعالیت (۶۴ـ ۱۵ساله) باشند که در حال حاضر ۷۱ درصد جمعیت کشور در سنین فعالیت قرار دارد.
به گفته وی، اندازه و زمانبندی پنجره جمعیتی بیشتر به روندهای گذشته مرگومیر و بهویژه باروری وابسته است و نباید نقش مهاجرت را در این زمینه فراموش کرد.
عالیپور گفت: بر این اساس، فاز پنجره جمعیتی ایران از سال ۱۳۸۵ باز شده و تا سال ۱۴۳۰ به بعد با افزایش جمعیت سالمند به تدریج بسته خواهد شد.
به گفته وی، ۷۱درصد جمعیت کشور هماینک در سن فعالیت قرار دارند و باید از این ظرفیت استفاده بهینه شود.
عالیپور بر فراهمکردن زمینه ازدواج جوانان و فرهنگسازی در این زمینه تاکید کرد و گفت: با فراهم کردن شرایط زندگی مطلوب برای جوانان و افزایش امید به زندگی میتواند یک گام در جهت ازدواج و افزایش نرخ موالید و فرزندآوری فراهم کرد.
وی با اشاره به اینکه هماینک نرخ امید به زندگی در کشور بین ۷۴ تا ۷۶ سال است، گفت: نرخ امید به زندگی در زنان ۲ سال بیشتر از مردان است.
وی با توجه به اینکه برخی مسائل و مشکلات زندگی مدرن در جوامع روستایی وجود ندارد، گفت: باروری و فرزندآوری در بین مناطق روستایی و عشایری بیشتر است و دیرتر از این دوره خارج می شوند.
عالیپور بر اقناع سازی و فرهنگسازی از طرق مختلف نظیر برگزاری دوره های آموزشی کوتاه مدت و کارگاههای آموزشی و توجیه افراد با هدف امید دهی و امنیت اجتماعی برای خانواده ها و همچنین امنیت شغلی و اقتصادی در حوزه ازدواج و فرزندآوری در جامعه با استفاده از ظرفیت آموزش و پرورش، دانشگاهها، سمنها و تشکلها، مراکز بهداشت و درمان و خانههای بهداشت تاکید کرد و گفت: ارائه مشوقهای لازم در خصوص ازدواج و فرزندآوری یک راهکار برای افزایش ازدواج و نرخ رشد فرزندآوری خواهد شد.
بحران جمعتی در کشور رو به افزایش است
یک جامعهشناس و پژوهشگر و کنشگر مسائل اجتماعی نیز با اشاره به اینکه با بحران جمعتی در کشور مواجه هستیم، گفت:هماکنون با انتقال روابط جوامع صنعتی تحت عنوان آموزههای مدرنیته، تغییراتی نیز در ساختار خانواده شکل گرفته و کارکردهای خانواده سنتی به تدریج دچار تغییر و تحول شده است و ارزشهای بنیادینی که مقدمه تشکیل خانواده بوده، تضعیف شده است.
شهرام مقدس به تشکیل خانواده به عنوان یک اصل مقدم برای تحکیم جامعه و فرزندآوری اشاره کرد و گفت: فرزندآوری و جوانی جمعیت نیازمند تشکیل ساختار خانواده است که باید مشکلات پیش روی جوانان برای تشکیل خانواده مرتفع شود تا با تشکیل خانواده از برخی عوارض و آسیبهای اجتماعی جلوگیری شود.
به گفته وی، امروز جوانان به دنبال شرایط ایمن و دست یافتن به ثبات لازم برای تشکیل خانواده و فرزندآوری و فرزندپروری هستند و تا هنگامی که شرایط اقتصادی - اجتماعی خود را در حد مطلوب ندانند و اطمینان و امنیت خاطر نسبت به آینده نداشته باشند نسبت به تشکیل خانواده و فرزندآوری اقدام نمیکنند.
وی اظهار داشت: برای تغییر نگرش خانواده و جامعه نسبت به فرزندآوری باید وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه و نوع نگرشهای حاکم بر جامعه نسبت به فرزندآوری تغییر پیدا کند و بستهها و سیاستهای حمایت از خانواده و جوانی جمعیت برای شکلگیری و ثبات خانواده نیز به خوبی اجرا شود.
مقدس به کاهش هفت درصدی موالید سال ۱۳۹۹ نسبت به سال ۱۴۰۰ اشاره کرد و گفت: تبلیغات در خصوص فرزند کمتر زندگی بهتر، فرهنگسازی و نهادینه شدن این شعار در جامعه در سه دهه گذشته مشکلات اقتصادی و اجتماعی پیش روی ازدواج جوانان عواملی برای کاهش نرخ موالید و فرزندآوری شده است.
این جامعهشناس ادامه داد: در پایان قرن هجدهم داشتن ۱۰ فرزند یک فرصت طلایی برای خانواده بود و در پایان قرن ۱۹ داشتن فرزندان زیاد، بار اضافی برای خانواده بود و در پایان قرن ۲۰ کسی که ۱۰ فرزند داشته باشد یک فاجعه است که این امر نشان میدهد شرایط متفاوت شده و تغییر کرده است.
مقدس اظهار داشت: برای اینکه نسبت جایگزینی جمعیت اتفاق بیفتد باید هر خانم در سن ۱۵ تا ۴۹ سال ۲.۱ بچه به دنیا آورد که با توجه به اینکه آمار دخترانی که ازدواج نکردند بالا رفت، نرخ باروری کل کاهش پیدا کرد.
وی بر فراهم شدن زیرساختهای لازم فرزندآوری از جمله ازدواج و رفع مشکلات زوجین تاکید کرد و گفت: در شرایط فعلی سالانه ۸۰۰ هزار تا یک میلیون نفر به جمعیت کشور افزوده میشود که این آمار نشان میدهد نرخ رشد باوری کل به شدت کاهش یافته است.
این کنشگر حوزه اجتماعی اظهار داشت: در گذشته داشتن فرزند به عنوان یک نعمت، سرمایه، پشتوانه و حامی، تامین اجتماعی برای آینده خانواده بود در حالی که امروز به واسطه تحولات در فضاهای اجتماعی و تغییر نگاه اجتماعی از جمعگرایانه به فردگرایی افراطی روبرو شده و داشتن فرزند زیاد در خانواد فاقد کارکرد شده و فرهنگ تک فرزندی و یا ۲ فرزندی نهادینه شده است.
مقدس گفت:در عصر کنونی برخی از خانوادهها به خصوص بعضی از مادران شاغل، داشتن فرزند زیاد را مانعی برای پیشرفت در عرصههای علمی، شغلی، توسعه و آرامش فردی میدانند و معتقدند افزایش تعداد فرزندان رفاه را از خانوده خواهد کاست.
فرهنگ تک فرزندی در نسل جدید نهادینه شده است
این جامعهشناس و فعال حوزه اجتماعی اظهار داشت: نهادینه شدن فرهنگ تک فرزندی در نسل جدید عاملی مؤاخذه والدین شده که چرا تعداد فرزندان آنها زیاد است که این تعداد فرزند باعث بروز مشکلات برای آنها شده در حالی که وضعیت اجتماعی و اقتصادی جامعه باعث بروز این مشکلات شده است و باعث شده که فرزندان امروز نسبت به فرزندآوری و تولید نسل آینده گاهی حتی مخالف باشند.
مقدس با اشاره به بستههای تشویقی فرزندآوری گفت: پاداشهای کوتاه مدت اثرگذاری زیادی در امر فرزندآوری نخواهد داشت و دولت باید بستههای مناسب اشتغال و حمایت اجتماعی و اقتصادی بدو ازدواج را جدی بگیرد.
وی بالارفتن سن ازدواج و همچنین فاصلهگذاری بین فرزندان و تاخیر در فرزندآوری را مهمترین عوامل کاهش فرزندآوری عنوان کرد و گفت:تصمیمگیری در خصوص فرزندآوری یک کشمکش بین زمان حال و آینده است که ما برای آینده فرزندانمان مسوول هستیم و باید تمام امکانات فراهم شود و نامعلوم بودن آینده یکی از دلایل کاهش فرزندآوری است.
به گفته وی، تا زمانی که وضعیت اقتصادی کشور به سامان نرسد و دوران آرامش، امید و اعتماد به آینده برقرار نشود و این اعتماد و امید به جوانان منتقل نشود، ازدواج و فرزندآوری کاهش پیدا خواهد کرد.
وی افزود: پایین بودن آمار ازدواج، بالا بودن آمار طلاق و نداشتن امید به زندگی زوجین از عوامل مهم و تاثیرگذار در کاهش فرزندآوری است که با تثبیت بنیان خانواده و رفع مشکلات جاری و توانمند کردن خانوادها برای تداوم بقا خانواده، زمینه باروری و افزایش موالید تقویت میشود.
مقدس افزود: مهاجرت جوانان و نیروی انسانی نیز از عوامل کاهش ازدواج و موالید است که امید میرود با بهبود وضعیتهای اقتصادی و اجتماعی این روند متوقف شود
اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت نیازمند همکاری همه جانبه است
معاون بهداشتی مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری و رییس مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری با اشاره به تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، گفت: اجرای این قانون نیازمند همکاری همه جانبه دستگاههای اجرایی، وزارتخانهها، سازمانها، نهادها و همه آحاد جامعه است.
علی احمدی افزود: فرزندآوری و جوانی جمعیت در دنیا، کشور و چهارمحال و بختیاری روند کاهشی به خود گرفته است و مسوولان ارشد نظام به ویژه مقام معظم رهبری نیز از سالهای گذشته هشدارهایی بابت این امر داده بودند که توجه به این امر با فراز و نشیبهای مواجه بوده است.
وی به تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در شورای انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی در سالهای گذشته اشاره کرد و گفت: اجرای این قانون در مجلس فعلی مصوب و ابلاغ شد تا با اجرایی شدن آن و اجرای سیاستهای تشویقی از بحران جمعیت در کشور و استان جلوگیری شود.
احمدی با اشاره به اینکه در بحران جمعیت نرخ باروری کلی که متوسط فرزندانی است که یک زن در سن باروری باید داشته باشند تا جایگزین شود کاهش پیدا میکند، افزود:هماکنون نرخ باروری در استان ۱.۷ است که این میزان باید به صورت نظری ۲.۱ و بنا به نظر جمعیتشناسان و جامعهشناسان با در نظر گرفتن مرگ و میر نوزادان، مهاجرت، ناباروی زوجین باید این میزان ۲.۳تا ۲.۵ باشد تا در جمعیت در وضعیت مطلوب باقی بماند.
وی با تاکید بر اینکه مساله فرزندآوری و ازدواج تنها با تصویب قانون رفع نمیشود، گفت: اقناعسازی مردم به خصوص جوانان برای ازدواج و فرزندآوری، رفع مشکلات حاکم بر مردم از جمله مشکلات اجتماعی، اقتصادی باید انجام شود تا زمینه ازدواج به وقت نیاز برای جوانان و فرزندآوری نیز مرتفع شود و قانون جوانی جمعیت لازم است اما کافی نیست.
جانشین رییس قرارگاه جوانی جمعیت چهارمحال و بختیاری با اشاره به بحرانی شدن وضعیت جمعیت گفت: با ادامهدار شدن وضعیت کنونی و روند کاهشی فرزندآوری تا ۲۸ سال آینده جمعیت جوان و نیروی فعال در سطح کشور کاهش و یا نزدیک به صفر خواهد شد.
وی اظهار داشت:هماکنون ۱۰ تا ۱۲ درصد جمعیت استان معادل ۱۲۰ هزار نفر از جمعیت سالمند هستند که در سه دهه آینده با همین آهنگ رشد پیش برویم، مدارس و کودکستانها هیچ دانشآموزی نخواهند داشت و با افزایش آمار سالمندان نیز جمعیت فعال کاهش یافته و نیروی پرستار و تخت بیمارستانی برای ارائه خدمات به سالمندان وجود نخواهد داشت.
وی گفت: با افزایش قشر سالمند و کاهش جمعیت جوان و نیروی فعال کار کاهش یافته و مسایل مختلف روانشناختی، اجتماعی و جامعهشناسی اتفاق میافتد.
احمدی افزود: افزایش جمعیت سالمندی یک اَبربحران جمعیتی است که باید برای جلوگیری از افزایش این امر اقدامات فرهنگی و اقناعسازی برای فرزندآوری و ازدواج انجام شود که در این راستا مجموعه اقدمات زیادی در کشور از جمله ابلاغ سیاست جمعیتی توسط رهبری و تصویب قانون حمایت از خانواده وجوانی جمعیت آغاز شده و تکالیف دستگاههای اجرای در این قانون مشخص شده است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی چهارمحال و بختیاری با تاکید بر اینکه جوانی جمعیت و حمایت از خانواده تنها باتصویب قانون رفع نمیشود، گفت:مطالبهگری از دستگاههای اجرایی برای اجرای قانون و و رفع مشکلات خانوادهها و جوانان یک ضرورت است.
وی به رفع مشکلات جوانان و خانوادهها از جمله فراهم شدن زمینه ازدواج، فرهنگسازی و آموزش و توانمندسازی خانوادها برای فرزندآوری و تامین هزینههای درمان ناباروری را راههای افزایش فرزنداوری عنوان کرد.
چهار هزار زوج نابارور در چهارمحال و بختیاری شناسایی شده است
رییس مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری یادآور شد: هماینک چهار هزار زوج نابارور در استان شناسایی شده است که نیازمند درمان هستند که هماکنون در استان برای درمان ناباروری بخش خصوصی فعال نیست و یک درمانگاه سطح۳ درمان ناباروری دولتی درشهرکرد و یک درمانگاه سطح ۲ در لردگان فعال شده است که خدمات درمانی ناباروری در این درمانگاهها به صورت رایگان و با پوشش بیمه ارائه میشود.
وی با تاکید بر اینکه براساس اعلام سازمانهای بیمهگر ۸۵ تا ۹۰درصد پوشش درمان ناباروری با بیمه است، یاداور شد: اما هزینههای جانبی و خدماتی که این زوجنین نیازمند این است که توسط بیمه ها پرداخت و حمایت شوند.
احمدی با اشاره به کوچک بودن استان و بافت فرهنگی حاکم بر استان تعدادی از زوجین نابارور برای اینکه به عنوان زوج نابارور شناخته نشوند به استانهای دیگر برای درمان مراجعه میکنند، گفت: پیشنهاد میشود برای حمایت از این زوجین سازمانهای بیمهگر کارت طلایی و یا بیمه تکمیلی برای زوجین نابارور تهیه کنند که در همه مناطق بتوانند از خدمات این کارت بهرهمند شوند.
مشکلات ازدواج جوانان؛ زمینه افزایش فرزنداوری را فراهم میکند
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی چهارمحال و بختیاری گفت: ازدواج به عنوان سرچمشه رسیدن زوجین به همدیگر و تشکیل خانواده به عنوان هسته اولیه زندگی مشترک است و رفع مشکلات پیش روی ازدواج جوانان یک راهکار برای افزایش فرزندآوری است که این امر از دیگر راهها برای افزایش فرزندآوری از جمله درمان ناباروری، جلوگیری از سقط و جلوگیری از سزارین در فرزندآوری اثرگذاری بیشتری دارد.
وی اظهار داشت: فراهم کردن شرایط لازم برای ازدواج جوانان از جمله اشتغال، امنیت شغلی، درآمد و سایر مسایل از جمله جهیزیه و مهریه یک پیش زمینه برای تشکیل خانواده و فرزندآوری است.
احمدی بر ترویج فرزندآوری بین زوجین جوان به خصوص در سالهای نخست زندگی مشترک تاکید کرد و گفت:سقطهای غیرقانونی نیز یکی از دلایل کم شدن جمعیت جوان و معضلات جامعه است که باید مداخله صورت گیرد.
وی گفت: به همکاری همه ارگانها از جمله مرکز بهداشت و درمان، بسیج جامعه پزشکی و همچنین پزشکان حوزه زنان نیاز است.
مرکز نفس در چهارمحال وبختیاری فعال شد
رییس مرکز بهداشت دانشگاه علوم پزشکی چهارمحال وبختیاری از فعال شدن مرکز نفس (نجات فرزندان سقط) در شهرکرد خبر داد و گفت: در این مرکز افرادی که دنبال سقط جنین هستند، شناسایی میشوند و خدمات مشاوره، پزشکی و حمایتی به این افراد در این مرکز ارائه میشود تا از انجام سقط منصرف شوند.
احمدی اداکه داد: در طول چند روز گذشته با افتتاح این مرکز ۴۵ نفراز افرادی که قصد سقط جنین داشتند، شناسایی شد و ۲۴ نفر پیشگیری از سقط انجام شد.
به گفته وی، این مرکز با مجوز دادستانی فعال شده و متولی اصلی این بسیج جامعه پزشکی و مرکز بهداشت است و بهورزان، ماماها و کارکنان شبکه بهداشت و درمان با این مرکز فعالیت دارند تا افرادی که متقاضی سقط هستند را شناسایی و به این مرکز ارجاع دهند تا با مداخلات انجام شده از سقط پیشگیری شود.
احمدی ادامه داد: در راستای اجرایی شدن قانون حمایت از خانواده و جوانی مرکز بهداشت استان در جمعه هفته گذشته میزان اجرایی شدن مادههای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت را پیگیری و ارزیابی کرد.
وی افزود: پیگیری اجرایی شدن قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت یکی از مطالبههای مردم و قرارگاه جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی استان است.
این استاد دانشگاه و پزشک فعال در استان به انجام تبلیغات محیطی و استفاده از ظرفیتهای محیطی شهرداریها برای تبلیغ در خصوص فرزندآوری را یکی از بندهای این قانون عنوان کرد و گفت: میتوان برای تبلیغات از تابلوهای تبلیغاتی سطح شهر استفاده کرد که این امر در استان کمرنگ است.
کاهش هفت درصدی موالید در سال گذشته
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی چهارمحال و بختیاری از کاهش نرخ فرزندآوری و موالید در استان در سالهای گذشته خبر داد وگفت: در سال ۱۴۰۰ در استان ۱۴هزار و ۵۴۶ نوزاد متولد شدند که این آمار در سال گذشته ۱۳ هزار ۴۸۹ نوزاد بود و نرخ موالید هفت درصد کاهش داشت.
وی با اشاره به اینکه در دو سه دهه گذشته شعار فرزند کمتر زندگی، نشاط، رفاه بیشتر و بهتر در بین مردم نهادینه شده بود، گفت: باید فرهنگ فرزندآوری و جوانی جمعیت با استفاده از تمام ظرفیتها به خصوص اطلاعرسانی و استفاده از مشوقهای مختلف در جامعه نهادینه شود.
احمدی گفت:هماکنون شهرستانهای سامان، بن و شهرکرد کمترین نرخ فرزندآوری و موالید را دارند و آهنگ پیری جمیعت در این شهرستانها بالاست و شهرستانهای کوهرنگ و لردگان نرخ موالید متوسطی دارند.
مهندسی معکوس و اقناع سازی و فرهنگسازی در زمینه فرزندآوری ۲ راهکار برای اجرای قانون حمایت از خانواده وجوانی جمعیت است
جانشین رییس قرارگاه جوانی جمعیت استان چهارمحال و بختیاری گفت: مهندسی معکوس و اقناعسازی و فرهنگسازی در زمینه فرزندآوری ۲ راهکار برای اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت است که باید در جامعه نهادینه و پیاده شود.
وی اظهار داشت: مانند سالهای گذشته که در خصوص فرزند کمتر زندگی بهتر فرهنگسازی شده بود، از همه ظرفیتها برای ترویج فرهنگ فرزندآوری استفاده کرد.
به گفته وی، در سال ۱۳۵۱ نرخ باروری کلی در کشور ۵.۵ (پنج ونیم)، از سال ۵۵ تا ۶۰ باروری به ۶.۵ رسید و از سال ۶۱ تا ۶۵ به ۶.۲ ،از سال ۶۶تا ۷۰ به ۵.۲ و سال ۷۱ به ۳.۲ و ۸۰ به ۲.۵ رسید که باید سیاستهای تهدید موالید و تنظیم جمعیت از سال ۸۰ متوقف میشد که این امر اجرایی نشد و در سال ۹۳ نیز دستور مقام معظم رهبری در خصوص فرزندآوری به مسوولان و مردم ابلاغ شد اما اجرای قانون حمات از خانواده و جوانی جمعیت از سال ۱۴۰۰ در کشور آغاز شد.
وی بر اقناعسازی و فرهنگسازی در خصوص فرزندآوری تاکید کرد و گفت: باید در جامعه فرهنگسازی شود که آینده و حیات و زندگی افراد وابسته به ازدواج و تجدید نسل و فرزندآوری است.
احمدی اظهار داشت:هماکنون پنج استان گیلان، مازندران، البرز، سمنان و تهران باروری پایین دارند و وضع فرزندآوری در این استانها بحرانی و کمتر از ۱.۳ است و چهار استان مرکزی، اصفهان، قزوین و ایلام نرخ باروری پایین دارند و نرخ باروری بین ۱.۳ تا ۱.۵ است و ۱۸ استان از جمله استان چهارمحال و بختیاری باروری کمتر از سطح جانشینی دارند که هر زن در سن باروری باید ۲.۱ فرزندآوری داشته باشد و چهار استان از جمله خوزستان، سیستان و بلوچستان، یزد و خراسان جنوبی نرخ باروری بیش از سطح جایگزینی دارند.
وی به تهیه بوم راهبردی جمعیت برای هر استان به عنوان یکی از سیاستهای امور بانوان وزارت کشور اشاره کرد و گفت: در این سیاست برای استانهای مختلف بوم راهبردی حل بحران جمعیت تدوین و در سه ماهه آخر سال گذشته اجرا شد که چهارمحال و بختیاری در تمام شاخصها رتبه ۹ و پایین تر را کسب کرد و جز ۱۰ استان برتر از لحاظ ارزیابی قرار گرفت.
به گفته وی، اجرای قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده یک افق روشن برای افزایش نرخ باروری و جلوگیری از پیری جمعیت است و باید از همه ظرفیتها برای اجرای این قانون استفاده کرد تا فرزند آوری به عنوان یک ارزش در جامعه نهادینه شود.
وی با اشاره به برخی اطلاعات نادرست در زمینه باروری که بارداری بالای ۳۵ سال خطر آفرین است، گفت: برخی از این مطالبات مستندات علمی ندارد و توصیههای که در سالهای گذشته برای گروه سنی بالای ۳۵ سال بارداری مناسب نیست، تایید نمیشود.
احمدی افزود: اگر کادر بهداشت و درمان در خصوص اینکه افراد را از فرزندآوری به خصوص فرزند سوم به بعد منع کنند ، این مساله جرم انگاری شده است و افراد میتوانند هرگونه تخلف را به شماره ۱۹۰ اطلاع دهند.
وی در پایان گفت:با پیادهسازی قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت هوشیارسازی مردم، جبهه سازی و مردمی کردن فعالیتهای جوانی جمعیت، فرهنگسازی و اقناعسازی و ترویج ازدواج آسان و تشکیل خانوادهها به عنوان مبنای اصلی رشد جمعیت، کاهش فاصله بین موالید، پیشگیری از سقط ها و برنامه ریزی اصولی که به طور قطع برای تحول لازم است، بتوانیم به هدفی که از مقام معظم رهبری صادر شده که رسیدن به نرخ باروری ۲.۵ در سال ۱۴۰۶ است، برسیم.
به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری دارای ۱۱ شهرستان و جمعیتی یک میلیون نفری است.