به گزارش خبرنگار ایرنا، بررسی وضعیت بارش و دمای هوای استان مازندران نشان می دهد که میانگین بارش اردیبهشت ماه امسال در استان ۶۵ میلی متر بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که ۴۸ میلی متر بوده، حدود ۳۵ درصد افزایش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۴۷ میلی متر بوده، ۳۸ درصد افزایش داشته است.
بنابر این گزارش میانگین بارش باران در فروردین ماه امسال در مازندران ۵۱.۹ میلی متر بوده است که این میزان نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که ۵۲.۷ بوده، ۲ درصد کاهش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۲۰ میلی متر بوده حدود ۱۵۹ درصد افزایش داشته است.
داده های هواشناسی مازندران نشان می دهد که میانگین بارش هشت ماهه سال زراعی جاری استان منتهی به اردیبهشت ۳۵۴ میلی متر بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلند مدت که ۵۰۱ میلی متر بوده حدود ۲۹ درصد کاهش و نسبت به مدت مشابه سال زراعی گذشته که ۴۵۸ میلی متر بوده، حدود ۲۳ درصد کاهش داشته است.
سال زراعی از اول مهر شروع می شود و تا ۳۱ شهریور سال بعد ادامه می یابد. وضعیت آبی مناطق مختلف کشور برای برنامه ریزی کشاورزی بر اساس میزان بارندگی در سال زراعی ارزیابی می شود و به همین دلیل هم میزان کاهش یا افزایش بارندگی برای کشاورزان و متولیان این بخش دارای پیام خاصی است.
اگرچه بارندگی های فروردین که زمان شخم و شیار و آب تخت کردن و اردیبهشت ماه که اوج نشا کاری برنج در مازندران است، قابل توجه و بهنگام بوده است به طوری که طبق آمار سازمان جها دکشاورزی تاکنون ۱۸۲هزار هکتار از زمین های شالیزاری نشا کاری انجام شد، اما هنوز برای رسیدن به آمار سطح زیر کشت ۲۱۵هزار هکتاری سال گذشته حدود ۳۵هزار فاصله وجود دارد، شرایطی که رسیدن به این سطح از زیر کشت کشاورزان شرق استان را بیشتر از همه نگران کرده است.
مازندران استانی با محور تولیدی کشاورزی است که تقریبا کشت تمامی محصولات آن به بارندگی و ذخیره سازی آب بستگی دارد. طبق آمارهای رسمی تعداد بهره برداران بخش کشاورزی مازندران حدود ۵۰۰ هزار نفر است و هرگونه تغییر در بارندگی به صورت مستقیم بر زندگی و معیشت آنان و در نهایت بر امنیت غذایی کشور که مازندران نقش حدود ۱۲ درصدی در تولید ارزش افزوده آن دارد، اثرگذاری خواهد کرد.
کم آبی شرق مازندران جدی است
رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با توضیح این که اگرچه بارندگی های بهنگام در اردیبهشت سبب شد تا تمامی اراضی تحت کشت شالی در استان بصورت همزمان و بدون نوبت بندی، آبدهی شوند، گفت:بررسی ها نشان می دهد که کمافی السابق همکاری مردم در مدیریت صحیح منابع آبی ضروری است.
حسن عنایتی افزود: با توجه به گرم شدن هوا در خرداد ماه، کشاورزانی که منابع آبی مطمئنی ندارند از کشت برنج خوداری کرده و کشت جایگزین سویا و پنبه را انجام بدهند.
وی با بیان این که نشا کاری برنج همچنان ادامه دارد و طبق آمار رسمی از مراکز خدمات کشاورزی، تاکنون نشا کاری در ۱۸۲هزار هکتار از شالیزارهای استان انجام شد، خطاب به کشاورزان شرق استان بیان داشت: کشاورزانی که منابع مطمئن آبی دارند، نشا کاری برنج را انجام بدهند
افزایش دمای هوای اردیبهشت ماه مازندران
رییس گروه تحقیقات هواشناسی مازندران درباره وضعیت دمای هوا در سال آبی جاری گفت: میانگین دمای هوای اردیبهشت ماه سال جاری استان ۱۴.۷ درجه سلسیوس به ثبت رسید که این آمار نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلند مدت که ۱۳.۵ درجه سلسیوس بوده، ۱.۲ درجه سلسیوس افزایش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۱۴.۱ درجه سلسیوس بوده، ۶دهم درجه سلسیوس افزایش داشته است.
محمد علی ملکی میانگین دمای هوای هشت ماهه سال زراعی جاری استان مازندران منتهی به اردیبهشت ۱۴۰۲ را ۹.۵ درجه سلسیوس اعلام کرد و ادامه داد: این میزان دما نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که هشت درجه سلسیوس بوده حدود ۱.۵ درجه سلسیوس افزایش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که هشت درجه سلسیوس بوده، یک درجه سلسیوس افزایش نشان می دهد.
وی به پیش بینی فصلی بارش و دما طی سه ماه آینده در استان مازندران اشار کرد و گفت: بر اساس خروجی های مدل اقلیمی پژوهشکده اقلیم شناسی سازمان هواشناسی کشور، پیش بینی فصلی بارش و دمای هوای استان طی ماه خرداد تا نیمه اول شهریورماه نشان می دهد که میانگین بارش از نیمه خرداد تا نیمه تیر ۱۴۰۲ نرمال تا بیش از نرمال، از نیمه تیر
تا نیمه شهریور ۱۴۰۲ در محدوده نرمال تا کمتر از نرمال است.
ملکی گفت: همچنین میانگین دما از نیمه خرداد تا نیمه تیر ۱۴۰۲ بیش از نرمال، از نیمه تیر تا نیمه شهریور ۱۴۰۲ در محدوده نرمال پیش بینی می شود.