محسن پاک آیین سفیر پیشین ایران در تایلند در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا در خصوص دستاوردهای سفر «آیت الله ابراهیم رئیسی» رئیس جمهور کشورمان به اندونزی، اظهارداشت: عمده تفاهمات صورت گرفته در جریان این سفر را می توان در سه حوزه تجارت، انرژی و ترانزیت دسته بندی کرد.
وی گفت: در حوزه تجارت با توجه به بازار بزرگ کشور اندونزی به عنوان پرجمعیت ترین کشور مسلمان جهان ما میتوانیم از این بازار برای «صادرات کالاهای غیرنفتی» استفاده کنیم.
پاک آیین ادامه داد: موافقتنامه «تجارت ترجیحی» به صادرات بیشتر ایران به اندونزی کمک خواهد کرد به دلیل اینکه کالاهای ایرانی یا معاف از پرداخت تعرفه می شوند یا آنکه تعرفه ها کاهش پیدا می کنند و این شرایط خوبی را برای صادرات ما به اندونزی ایجاد می کند.
سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان تصریح کرد: علاوه بر این، کشور اندونزی نیز میتواند از بازار ایران برای صدور کالاهای خودش به آن استفاده کند که این به منزله تامین منافع هر دو طرف است.
وی افزود: در بخش حمل و نقل و ترانزیت با توجه به هدف گذاری اندونزی برای صدور کالاهای خود به کشورهای آسیای میانه، روسیه و چین طبیعی است که برای رساندن کالاهای خود نیاز به عبور از مسیر ایران دارد، حال این مسیر میتواند از طریق دریاهای ایران یا مسیر ریلی صورت پذیرد.
پاک آیین بیان داشت: در حوزه انرژی هم، با توجه به این که اندونزی یکی از «تولید کنندگان بزرگ نفتی» در حوزه آسیای جنوب شرقی به حساب می آید، ما می توانیم در خصوص تنظیم قیمت نفت در سطح جهانی و همچنین همکاری های فنی و آموزشی شرکای خوبی برای یکدیگر باشیم.
سفیر پیشین ایران در ازبکستان اظهارداشت: در کنار این تفاهم نامه ها نیز، در خصوص حوزه های مختلف علمی، فنی، گردشگری و کشاورزی هم بحثهای خوبی میان دو طرف در جریان این سفر انجام شده است.
وی گفت: ارتباط بیشتر با منطقه «اکو» و «آ سه آن» در جنوب شرق آسیا می تواند فرصت های اقتصادی خوبی را برای جمهوری اسلامی ایران ایجاد کند.
پاک آیین بیان کرد: سفر رئیس جمهور کشورمان به اندونزی در راستای «تقویت رویکرد نگاه به شرق» جمهوری اسلامی ایران در دولت سیزدهم است و نشاندهنده آن هست که دولت آقای رئیسی از این رویکرد در جهت «تامین منافع اقتصادی ایران» استفاده می کند.
سفیر پیشین ایران در تایلند تصریح کرد: علاوه بر این، سفر انجام شده رئیس جمهور به اندونزی در بُعد سیاسی میتواند در راستای تقویت «چند جانبه گرایی در نظام بین الملل» به حساب آید چرا که اندونزی به عنوان یکی از موسسین جنبش عدم تعهد است و تمایل دارد به اینکه نظام چند جانبه گرایی در عرصه بینالمللی تقویت شود.
وی افزود: علاوه بر اینها، تصمیمی که جهت استفاده از ارزهای ملی در تبادلات تجاری میان اندونزی و ایران اتخاذ شده اتفاق خوبی است که باید بیشتر پیگیری شود.
پاک آیین در پایان با بیان اینکه آمریکا از تبادل تجاری میان ایران و اندونزی با استفاده از ارزهای ملی آنها نگران شده و به همین واسطه اندونزی را تحت فشار قرار داده است، خاطرنشان کرد: باید از فرصت ایجاد شده در خصوص تقویت و گسترش هر چه بیشتر روابط و همکاری های میان ایران و اندونزی با توجه به سفر رئیس جمهور به آن کشور در جهت تامین منافع ملی استفاده کنیم.