به گزارش ایرنا، صفدر نیازی چهارشنبه در نشست خبری در شیراز افزود: اوضاع خاک کشور از آب بهتر است البته اگر از این مساله غافل شویم ۲۰ سال آینده دچار چالش خاک خواهیم شد.
وی ادامه داد: آئیننامه اجرایی قانون حفاظت خاک، نهایی و برای تصویب به هیات دولت ارائه شده است؛ قانون حفاظت خاک، مسیر را برای سیاست گذاریهای مطلوب در حوزه خاک و بهبود بهرهوری هموار خواهد کرد.
نیازی با بیان اینکه راندمان خاک، تابع فاکتورهای بسیاری و در نقاط مختلف کشور متفاوت است، خاطرنشان کرد: اگرچه مشکلاتی در بحث خاک داریم اما اوضاع ما در خاک بهتر از آب است، هرچند بخشی از دشتهای کشور درگیر فرونشست شده و سالانه به شکل میانگین حدود ۲۰ سانت فرونشست را شاهد هستیم و این نگران کننده است.
وی با بیان اینکه راندمان آب در بخش کشاورزی به طور میانگین در کشور حدود ۵۰ درصد است و نیازمند ارتقاء این شاخص هستیم، گفت: طی سالهای گذشته به تدریج کشاورزان ما با علم رو به جلو حرکت کرده و راندمان آب را ارتقا دادهاند به طوری که اگر زمانی انتقال آب تنها از طریق کانالهای روباز خاکی انجام میشد امروز، سطحی بالغ بر ۱۶ هزار هکتار از اراضی کشاورزی به آبیاری زیرسطحی مجهز است.
نیازی وسعت اراضی کشاورزی اعم از زراعی و باغی، آبی و دیم را بالغ بر ۱۸ هزار میلیون هکتار ذکر و خاطرنشان کرد که بخش آبی این اراضی وسعتی بالغ بر ۸.۵ هزار میلیون هکتار را شامل میشود و حجم تولیدات این بخش سالانه حدود ۱۲۵ میلیون تن است.
وی با بیان اینکه، واژه هدرروی آب قابل پذیرش نیست و بالغ بر ۵۰ درصد آب تخصیص یافته به بخش کشاورزی تبخیر شده، در زمین نفوذ کرده یا از دسترس ریشه گیاه خارج میشود، گفت: برای ارتقاء ۱۰ درصدی این وضعیت نیازمند تخصیص حدود ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار هستیم.
نیازی با اشاره به اینکه فشار به مخازن زیرزمینی آب، ناشی از عوامل مختلفی است، گفت: در کل کشور ۵۰۰ هزار حلقه چاه مجاز و ۳۰۰ هزار حلقه چاه غیرمجاز شناسایی شده و بخشی از چاههای غیرمجاز هم شناسایی نشده است که برای بهبود شرایط آبی کشور باید چاه های غیرمجاز مسدود شود.
نیازی دستیابی به خوداتکایی در تولید حداقل ۱۷ محصول استراتژیک را یک ضرورت دانست و گفت: گندم و برنج، قوت اصلی مردم را شامل میشود و نمیتوانیم نسبت به تامین نیاز مردم به این کالاها بی تفاوت باشیم.
معاون وزارت جهادکشاورزی، با اشاره به سفر رئیس جمهور به چین، خاطرنشان کرد که یکی از توافقها، اجرای ۲ پروژه در زمینه کشاورزی در استانهای خوزستان و ایلام و سه استان شمالی کشور ذکر و تاکید کرد: امروز در سیستان که با کمبود آب مواجه هستیم سالانه یک میلیون مترمکعب آب از دسترس خارج میشود و میتوان با برنامهریزی و اجرای برنامههایی، از این آب استفاده کرد.
وی عنوان کرد: حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد اراضی کشور در اختیار وزارت جهاد کشاورزی بعنوان متولی امنیت غذایی کشور است.
نیازی اصلی ترین مولفه کشاورزی را آب و خاک دانست و در پایان گفت: سیاست گذاری در حوزه هوشمندسازی بخش کشاورزی در گردهمایی سراسری مدیران ستادی و استانی آب و خاک کشور در شیراز تبیین و اجرایی شد.