به گزارش خبرنگار ایرنا، جامعه اجتماعی و ساختار شهری در گرو تفکر و برنامه ریزی اعضای شورای شهر است تا از این رو قوانین شهری شکل بگیرد.
اعضا شورای شهر در این میان نقش مهمی از خود به جا میگذارند چرا که مردم با اعتماد به آنها صحنهای از مشارکت اجتماعی خود را میآفرینند و با آرای شان مهم بودن تصمیمات جامعه شهری را به آنها گوشزد میکنند.
افرادی هم که به عنوان عضو شورای شهر انتخاب میشوند با طبقه بندی کردن مسوولیتهای شورای شهر سعی بر تخصصی سازی مباحث دارند.
تخصصهایی چون عمران، فرهنگ، اجتماعی تنها بخشی از مسوولیتهای شورای شهریهاست که با چارچوب سازی قوانین شهری مدلهای نوین اجرایی را تعریف میکنند.
یکی از تصمیم گیران جامعه شهری ارومیه توماج وحید افشار است که سوالهای بسیاری از او داشتیم و او هم جوابهایی کوتاه، مختصر و شفاف ارایه داد.
ایرنا: از زمانی که مسوولیت کمیسیون بودجه و امور حقوقی شورا شهر را پذیرفتید نقش مردم و رسانهها را چگونه دخیل دادهاید؟
وحیدافشار: عضو شورای شهر بودن سختی های جدی خود را دارد که باید به صورت شبانه روزی با عشق دنبال کار خود باشی چراکه هر تصمیم کوچک بر آینده این شهر تاثیر گذار است. آیندهای که در گرو همین تصمیمات کوچک ولی مهم است.
در کمیسیون بودجه و امور حقوقی نیز که یکی از کمیسیونهای تخصصی شورای شهر است وظایف مختلفی بر عهده دارد و تلاش بر این است که از این طریق نیروی محرکه شورای شهر و شهرداری باشد.
تسریع در حل مشکلات مردمی و ارائه راهکار از جمله اساسی ترین اصول کمیسیون بودجه و امور حقوقی است که با ارایه راه حل به شهرداری گام بر میدارد و در تسهیل امور و رفع موانع تلاش میکند.
دیگر مباحث مهم این کمیسیون اعمال نظر عموم مردم در لایحه بودجه سالانه شهرداری است که امسال نیز خوشبختانه این مهم به خوبی روی داد و توانستیم اذهان عمومی را در این امر دخیل کنیم.
رسانه و مطبوعات نیز بازوهای شورای شهر در کنار مردم هستند تا بتوانیم ضمن آگاهی از خواستههای مردم، جلوه شفافیت در عصر حاضر باشیم.
ایرنا: اخبار زیادی در وصف شورای شهر ارومیه منتشر میشود که البته اغلب آنها انتقاد از شوراست، واکنش شما در این مواقع چیست؟
وحیدافشار: شورای شهر ارومیه همیشه آماده شنیدن پیشنهادها و نقدهای مردم و رسانههاست و طرفدار راهکار سازنده برای ساختن شهر خوب هستیم.
نقد حق مردم است و مسلما چارچوب این مدل بدون حد و محدودیت باید باشد تا ادعای شفافیت و صداقت کنیم.
جامعه شهری یک مورد خُرد نیست و مباحث کلان به همراه تفکر جدید باید پشتوانه این ساختار باشد تا بتوانیم شاهد تغییرات اجتماعی در شهر باشیم.
هر چیزی ظرفیت اصلاح و بهبود دارد و هیچ تیشهای به اندازه نقد جامع، هدفمند و ارائه راهکار برای مشکل نمیتواند موثر واقع شود.
ایرنا: کدام انتقادها باعث قوت یا دلسردی اعضا شورای شهر و مدیران شهری میشود؟
وحیدافشار: دنبال کردن رسانهها و سنجش متداول نظرات مردمی از امور روتین اعضای شوراست تا از این رو شاهد دیدگاهها و خواستهای مردم باشیم.
اخبار و گزارشهای رسانهای هم بیشتر باید در خصوص مسایل جامعه و اهداف شهری و نظرات مردمی باشد مسلما جزو خوانندگان اول این مطالب هستم ضمن اینکه معتقدم همین موارد در تصمیمهای شورای شهر بی دخیل نیست.
قوت قلب یا دلسرد شدن اعضای شورا بر اساس شنیدن اخبار مثبت یا انتقادات منفی نیست بلکه بر اساس خواست و بنیه اجتماعی جامعه است که با حل کردن هر یک از مشکلات شهری، روحیه بیشتری میگیرند.
دلسردی برای خادم نظام و انقلاب نباید مفهوم داشته باشد اما خبر رضایتمندی مردم خستگی را از تن آدم در میآورد.
ایرنا: شورای شهر با فساد در شهر چگونه برخورد میکند، آیا چنین موضوعاتی دوباره در شهرداری اتفاق میافتد؟
وحیدافشار: مبارزه با فساد ساختار حقوقی خود را دارد و نیاز به صدها ساعت مطالعه دارد که برگزیدگان شهری در شورای شهر تمام تلاش خود را در این راستا میکنند تا شاهد افکار جدید در کالبد شهرداری ارومیه و جامعه باشیم.
فساد اداری یک کلمه کلی است که شاید امروز بیشتر در میان سیاسی کاران تکرار و کمتر به مبنا و مفهوم حقوقی آن پرداخت میشود.
ذاتا سیستم تا وقتی که شیشهای، شفاف، کوتاه مسیر، قابل رصد برای عموم، وضوح قواعد و شیوه نامهها، خارج از سلیقه محوری نباشد مساعد اشتباهات عمدی و سهوی است و از این رو خواستار همکاری بیشتر جامعه در این خصوص هستیم.
شکل دهنده بستر فساد اداری همین موارد است که در صورت نبود آنها فرآیند ایجاد فساد را فراهم میکنند.
شورای اسلامی شهر باید با کمک ظرفیت سیاست گذاری خویش مسیر سوء استفاده گران از بیت المال را ببندد و دستهای متجاوز به حق الناس را با شفافیت در تمامی امور قطع کند.
باید توجه کنیم مبارزه با فساد نباید صرفا به مبارزه با افراد تبدیل شود بلکه بسترهای ایجاد آن باید بطور کلی شناسایی و علل آن به صورت علمی ریشه یابی شود.
با شناسایی علل فساد میتوان جامعه شهری را از فساد ایمن کرد و این نگاه جدید را بر کالبد سیستماتیک شهر دمید.
بیشتر بخوانید:
شهر را با سفارش و توصیههای غیر قانونی نمیتوان اداره کرد
حضور مردم کنار مدیریت شهری افزایش مشارکت اجتماعی را بدنبال دارد
ایرنا: حساسیتهای شورای شهر در زمان انتخاب شهردار ارومیه چه بود و آیا به اهدافی که میخواسته رسیده است؟
وحیدافشار: انتخاب شهردار همیشه پیچیدگیهای خودش را دارد اما این بار در شرایط بسیار حادی پروسه پیش رفت.
فضای خاص حاکم و فشارهای مختلف، وضعیت به وجود آمده برای شهردار اسبق و مشکلات پیش آمده برای بدنه شهرداری، پارامترهای جدیدی بودند که بر انتخاب شهردار جدید سایه افکنده بود.
به نوعی تعداد افراد و کسانی که میخواستند در انتخاب شهردار ارومیه نقش آفرینی کنند بیشتر از تعداد اعضا شورای شهر بود و این دخالتها سرعت کار را از شورا میگرفت.
تلاش شورای شهریها در نهایت باعث شد فیلتر حساسیتها و انگیزههای شورا، آخرین جدا کننده از میان اسامی محدود باشد.
ایرنا: چرا برخی پروژههای شهری ارومیه در حال خاک خوردن است و از سرعت پایینی برخوردار هستند؟
وحیدافشار: ما تقریبا در تمام پروژههای عمرانی، خدمات شهری و سرمایه گذاری به نوعی درگیر انطباق مطلق با قوانین و تکرار عبارت «ایرادات حقوقی» هستیم.
از سوی دیگر با بالا رفتن هزینههای جاری عملا امکان تزریقهای مالی به آنها بسیار کمتر شده و گران شدن اجناس سرعت پیشرفت کاری در پروژهها را میگیرد و این تبدیل به یک معضل اساسی در دایره مدیریت شهری است.
بی تعارف عرض میکنم که چرخ پروژه با اراده مدیران و سوخت مالی میچرخد و در صورت نبود عشق به کار و عدم درک از تقدس خدمت به مردم، نمیتوان شاهد توسعه شهری بود.
امروز میشود گفت سرعت توسعه شهر متناسب با نیاز و شان مردم ارومیه نیست و پاسخی متناسبی برای مشکلات داده نشده است.
تمام تلاش ما در اجرای پروژههای جدید و البته تمام کردن کارهای نیمه تمام است البته اگر برخی سنگ اندازی نکنند.
ایرنا: شورای شهر یا شورای شهرداری؟ مهمترین انتقادی است که در فضای مجازی به سمت شورای شهر ارومیه وارد میشود؛ واکنشتان به این موضوع چیست؟
وحیدافشار: پاسخ این سوال در یک سطر و یک پاراگراف و یک صفحه نمیگنجد ذاتا جایگاه امروز شوراهای اسلامی شهر با روح قانون اساسی فاصله دارد.
متاسفانه رفته رفته نیز اقداماتی در راستای اعمال محدودیتهای قانونی و شبه قانونی صورت میپذیرد.
اما «شرف المکان بالمکین» و منتخبان مردم در پارلمانهای محلی باید بتوانند به واسطه رای و امانتی که مردم به آنها دادهاند نقش آفرینی و از تبدیل شدن به بلندگو و عضو هیات مدیره شرکتهای شهرداری اجتناب کنند.
این همان موضوعی است که رییس جمهور و وزیر کشور در روز شوراها به آنها اشاره کردند و به نظرم باید توجه ویژهای به بطن این جملات کرد تا شوراهای شهر تمام قد در کنار مردم باشند.
برای رفاه عموم مردم و توسعه پایدار شهری باید تلاش شبانه روزی کرد چرا که شورای شهر هر قدم خود را با اراده ملی و ملت برمیدارد و در قبال هر تصمیم خود خداوند متعال را بالای سر خود میبینیم.
ایرنا: بهترین خاطرهای که در دوره حضور در شورای اسلامی شهر ارومیه دارید، چیست؟
وحیدافشار: خاطرات خوب و تلخ در مدیریت شهر زیاد است و تلخیها بر سر سرعت نداشتن برخی پروژهها و گاه با گلایههای مردم است و خاطرات شیرین همان دعاهای خیر مردم است که با دیدن عملکرد شورای اسلامی شهر شاهد آن هستیم.
هر روزی که گرهی از مشکلات مردم گشوده میشود برایم خاطرهای خوب و به یاد ماندنی است.
ایرنا: خواسته شما از مدیران شهری ارومیه و مردم چیست؟
وحیدافشار: ما امانت دار مردم هستیم آنها باید خواسته داشته باشند و ما مجاب به اجرا، اما میشود از مردم به مردم گفت وتا میتوانیم رعایت حال همدیگر را در این ایام سخت به جا آوریم.
مدیران شهری نیز باید با تمام توان در جهت نیل به منویات رهبری، اهداف کلان کشور، سیاستهای شورای اسلامی شهر و رفاه عموم مردم از هیچ تلاشی فرو نگذارند.
همه ما در تلاش هستیم تا به سمت خواستههای شهری مردم پیش رویم تا شاهد جامعه ای پیشرفته در ارومیه باشیم.
به گزارش ایرنا، شورای شهر یکی از تصمیم گیران برتر شهر در ساختار چارچوب قانون است که با تصمیمات خود مسیر اجراییات را به شهرداری محول میکنند تا مردم بتوانند در رفاه و آسایش زندگی خویش را ادامه دهند.