تربت‌حیدریه - ایرنا - رییس اداره اوقاف و امور خیریه تربت‌حیدریه گفت: مردم نیکوکار این شهرستان همچون دیگر نقاط خراسان رضوی به وقف‌ توجه و اهتمام دارند ولی با در نظر گرفتن نیازهای روز جامعه به موقوفات جدید بویژه در حوزه آموزش، درمان و رفع مشکلات معیشتی افراد آسیب پذیر نیاز داریم.

حجت‌الاسلام جعفر نواییان امروز پنجشنبه با تبریک روز تجلیل از امام‌زادگان و بقاع متبرکه به خبرنگار ایرنا اظهار کرد: اکنون در سطح منطقه تربت‌حیدریه که شهرستانهای زاوه و مه‌ولات را نیز شامل می شود هزار و ۹۷۰ موقوفه و چهار هزار و ۳۰۰ رقبه (متعلقات یک موقوفه) وجود دارد که موضوع و کارکرد بیشتر آنها مباحث دینی و آیین های مذهبی است.

وی افزود: از ابتدای امسال تاکنون نیز سه وقف نامه جدید به ارزش ریالی دست کم هفت میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال شامل یک کتابخانه، یک خانه عالم و یک موقوفه برای برپایی مجلس تعزیه‌خوانی در تربت حیدریه ثبت شده است که از استمرار رویکرد نیک اندیشی مردم و خیران شهرستان حکایت دارد.

وی از مردم نیکوکار تربت حیدریه خواست موضوع وقف‌نامه‌های خود را به سمت نیازهای آموزشی و درمانی هم سوق دهند چراکه تحولات جامعه و نیازهای روز مردم، شرایط را تغییر داده است.

وی اضافه کرد: حوزه آموزش برای رسیدگی به امور و رشد دانش‌آموزان و دانشجویان، درمان و رفع مشکلات معیشتی افراد نیازمند از جمله مهمترین مواردی است که برای آنها موقوفه چندانی نداریم و جا دارد در این بخش فرهنگ سازی و سرمایه گذاری شود.
رییس اداره اوقاف و امور خیریه تربت حیدریه گفت: شایسته است رسانه‌های ارتباط جمعی برای فرهنگ سازی و تشویق افراد نیکوکار برای بهره مندی از وقف‌های مورد نیاز جامعه تلاش بیشتری به خرج دهند.

نواییان همچنین گفت: برخی از قدیمی‌ترین موقوفه‌های خراسان مربوط به تربت حیدریه است مثلا در بخش کدکن از توابع این شهرستان موقوفه "حاج ملا ابوطالب کدکنی"، مسجد جامع و حسینیه علیا قدمت ۵۰۰ ساله دارد.
وی تعداد امام‌زادگان و بقاع متبرکه منطقه تربت حیدریه را ۳۵ مورد عنوان کرد و گفت: از این تعداد ۲۲ امام‌زاده در تربت‌حیدریه، ۹ امام‌زاده در شهرستان زاوه و بقیه در مه‌ولات واقع هستند.
تربت حیدریه در ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد دارای مزیت نسبی در بخش های مختلف اقتصادی بویژه کشاورزی، معدن و تجارت است.

وقف سنت دیرین جهانی بویژه در فرهنگ شیعه به معنای بخشش پول یا ملک به شخص یا موسسه غیر انتفاعی است که منافع آن به مصرف خاصی برسد و بر اساس برخی برآوردها بیشترین فراوانی آن در ایران مربوط به سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین و شهدای کربلا است.

شهرستانهای خواف، رشتخوار، زاوه و مه ولات به عنوان بخش های سابق تربت حیدریه طی سالهای گذشته منتزع و ارتقای سیاسی و اداری یافتند.