به گزارش ایرنا، کمیته امداد امام خمینی (ره) از جمله نخستین نهادهایی بود که پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی با درایت و فرمان امام راحل راهاندازی شد تا کمکی برای رفع مشکلات نیازمندان باشد.
طبق فرمان امام راحل، کمیته امداد از اسفند سال ۱۳۵۷ ابتدا در مرکز و سپس در نقاط مختلف کشور راهاندازی شد و در بیش از ۴۴ سال گذشته، این تصمیم امام خمینی (ره) برکات زیادی داشته و همچنان تداوم دارد.
این نهاد در ابتدا، کمک به معیشت و پرداخت کمکها در قالب مستمری به خانوادههای نیازمند را در دستور کار خود داشت ولی در سالهای اخیر، روند خدمات رسانی این نهاد تغییر قابل توجهی پیدا کرده و حتی میتوان گفت بیشتر به سمت توانمندسازی خانوادهها حرکت میکند و خودکفا شدن آنها در دستور کار جدی این نهاد قرار دارد.
در یک کلمه میتوان گفت که کمیته امداد دیگر از ماهی دادن به خانوادههای نیازمند به سمت یاد دادن ماهیگیری حرکت کرده و در این مسیر هم تا حدود زیادی موفق بوده است.
برای بررسی اقدامات این نهاد، مصاحبهای با مدیرکل کمیته امداد امام خمینی (ره) آذربایجان غربی داشتیم که ابعاد مختلف فعالیتی این نهاد را در استان تبیین کرده است.
ایرنا: در حال حاضر چه تعداد خانوار در آذربایجان غربی تحت پوشش دارید؟
مهرافروز: در حال حاضر ۹۸ هزار خانواده با جمعیت بیش از ۱۹۳ هزار نفر در آذربایجان غربی تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) قرار دارند از این بین هم ۸۷ هزار نفر مستمری کمیته امداد را دریافت میکنند. بیش از ۲۳۰۰ خانواده تحت پوشش کمیته امداد آذربایجان غربی تحت پوشش بیمه قرارگرفته اند.
از این تعداد ۶۲ هزار نفر سالمند بوده و ۵۰ هزار خانوار نیز زن سرپرست دارند؛ ۲ هزار خانواده زندانی هم تحت پوشش کمیته امداد آذربایجان غربی قرار دارد.
یکی از اقداماتی که برای کمک به خانوادههای نیازمند در آذربایجان غربی داشته ایم، بیمه کردن خانوادههاست؛ تاکنون ۲ هزار و ۳۰۰ خانواده در استان تحت پوشش بیمه قرار گرفته و با ۱۰ سال بیمه پردازی میتوانند بازنشسته شوند.
ایرنا: علاوه بر پرداخت مستمری یا کمکهای معیشتی، کمیته امداد امام خمینی (ره) چه خدماتی به نیازمندان تحت پوشش ارائه میدهد؟
مهرافروز: این نهاد علاوه بر کمک های معیشتی، خدماتی مثل اعطای جهیزیه به نوعروسان، کمکهای خرید، ساخت یا تعمیر مسکن، پرداخت تسهیلات اشتغال، کمک به دانش آموزان و دانشجویان تحت پوشش، برگزاری دورههای آموزشی در راستای اشتغال جوانان و خانوادههای تحت پوشش و همچنین کلاسهای آموزشی کاهش آسیبهای اجتماعی و تحکیم بنیان خانواده از جمله خدماتی است که ارائه میشود.
همچنین با استفاده از ظرفیت صندوق امداد ولایت، این نهاد تسهیلات ویژهای را برای حل مشکلات نیازمندان پرداخت میکند که این تسهیلات تا ۱۰ میلیون تومان حتی بدون کارمزد بوده و بالاتر از آن هم، کارمزد این وامها سه درصد در نظر گرفته شده است. تسهیلات اعطایی صندوق امداد ولایت تا ۱۰ میلیون تومان بدون سود و کارمزد است و بالاتر از این رقم هم تنها سه درصد کارمزد دارد.
اطعام نیازمندان، اکرام ایتام و محسنین و همچنین کمک به خانوادههای مستاجر از جمله موارد دیگری است که کمیته امداد در آنها اهتمام دارد.
ایرنا: در یک سال گذشته کمیته امداد چقدر کمک به نیازمندان داشته است؟
مهرافروز: در یک سال گذشته، خدمات زیادی در قالبهای مختلف به نیازمندان ارائه شده و میزان کمکهای انجام شده به نیازمندان به بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان میرسد.
از جمله هزینههایی که در این مدت صورت گرفته میتوان به یک هزار و ۸۰ میلیارد تومان تسهیلات اشتغال، ۸۷۰ میلیارد تومان کمک معیشت خانوادههای تحت پوشش، ۱۷۵ میلیارد تومان تسهیلات در قالب خدمات مسکن و ۱۳۰ میلیارد تومان هم تسهیلات با استفاده از صندوق امداد ولایت اشاره کرد.
همچنین در این مدت، ۲ هزار و ۲۶۴ مورد جهیزیه به نوعروسان تحت پوشش کمیته امداد در آذربایجان غربی اعطا شده و البته یک هزار و ۳۰۰ نوعروس هم در صف دریافت قرار دارند؛ در یک سال گذشته، پنج هزار و ۲۰۰ مورد خدمت مسکن در استان ارائه شده و ۱۲۴ واحد مسکن هم افتتاح شده است.
در بخش اشتغال، در یک سال گذشته بیش از ۱۴ هزار خدمت اشتغال در آذربایجان غربی ارائه شده و بیش از یک هزار و ۸۰ میلیارد تومان تسهیلات در این خصوص پرداخت شده است. افزون بر ۱۴ هزار خدمت اشتغال طی یک سال گذشته در آذربایجان غربی برای خانواده های تحت پوشش کمیته امداد ارائه شده و بیش از ۱۰۸۰ میلیارد تومان تسهیلات در این حوزه ارائه شده است.
علاوه بر این موارد، دانش آموزان و دانشجویان نیازمند هم تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) قرار دارند و برای بهبود خدمت رسانی، سعی در تعریف رابطانی برای مدارس داریم تا در مدارس حضور یابند و وضعیت دانش آموزان تحت پوشش را رصد کنند.
سال گذشته بیش از ۳۰۰ دستگاه تبلت برای ارائه آموزشهای مجازی به دانش آموزان نیازمند در استان خریداری و به دانش آموزان نیازمند داده شده است.
ایرنا: با توجه به خدماتی که ارائه میشود، میزان کمکهای مردمی دریافت شده از سوی خیران در آذربایجان غربی طی یک سال گذشته چقدر بوده است؟
مهرافروز: در این مدت شاهد کمکهای قابل توجه مردم خیّر آذربایجان غربی بودیم که به ۶۸۰ میلیارد تومان میرسید؛ این رقم حدود ۷۵ درصد نسبت به یک سال پیش از آن، رشد داشت؛ این کمکها در حوزه زکات، صدقات، اکرام و مراکز نیکوکاری دریافت شده است؛ همچنین بخشی از آن با اجرای طرحهایی نظیر جشن نیکوکاری، جشن عاطفهها، اطعام مهدوی، نذر قربانی، احسان حسینی تامین شده است.
در حال حاضر ۳۵۰ هزار نفر خیّر در حوزههای مختلف با کمیته امداد امام خمینی (ره) همکاری دارند.
طبق بررسیهای صورت گرفته، هر شهروند در استان روزانه حدود ۱۰ تومان صدقه میدهد که اگر این رقم فقط به ۱۰۰ تومان برسد، میتوان بخش زیادی از کمکهای مورد نیاز خانوادههای نیازمند را با فراغ بال تامین کرد.
فقط اگر میزان صدقات مردم آذربایجان غربی از روزی ۱۰ تومان که در حال حاضر وجود دارد به ۱۰۰ تومان برسد، خدمات قابل توجهی به خانوادههای نیازمند استان ارائه میشود.
ایرنا: در خصوص طرح اکرام ایتام هم در آذربایجان غربی توضیحاتی بفرمایید.
مهرافروز: در حال حاضر ۱۵ هزار فرزند ایتام و محسنین تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) قرار دارند و ۵۰ هزار نفر حامی هم از این ایتام، حمایت و پشتیبانی مالی میکنند.
سرانه پرداختی به هریک از این فرزندان ۹۰۰ هزار تومان است که امیدواریم با جذب تعداد بیشتری حامی، این رقم افزایش یابد. افزایش حامیان در قالب طرح اکرام ایتام از جمله نیازهای آذربایجان غربی است که امیدواریم در این خصوص، مردم استان اهتمام ویژه ای داشته باشند.
یکی از مهمترین نیازهای آذربایجان غربی، جذب حامیان بیشتر برای ایتام در قالب طرح اکرام ایتام و محسنین است که امیدواریم با همت عالی مردم، این امر میسر شود.