به گزارش ایرنا، نشریه برخط «اشپیگل» در مطلبی با اشاره به توافق اخیر آمریکا و متحدانش برای آموزش خلبانان اوکراینی برای هدایت جنگندههای اف-۱۶ با گذشت چندین ماه از درخواست اولیه اوکراین برای دریافت این جنگندهها، نوشت: «نماد جدید قدرت اوکراین در موزهای در بروکسل خاک میخورد.»
این رسانه آلمانی ادامه داد: در بحثها پیرامون افزایش حمایت نظامی از اوکراین، جنگندهها با مدل قدیمی در حال تجربه یک «رنسانس» (حیات دوباره) هستند.
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در نشست هفته پیش سران گروه ۷ به متحدانش اعلام که در حال تصویب طرح هایی برای آموزش خلبانان اوکراینی برای کنترل و هدایت جنگندههای اف-۱۶ است. شبکه خبری «سیانان» نیز به نقل از منابع آگاه گزارش داد که دولت بایدن در هفتههای اخیر با مخابره پیام به متحدان اروپایی خود، اعلام کرده است که واشنگتن به آنها اجازه صدور جنگندههای اف-۱۶ را میدهد.
با این وجود، درحالی که تاکنون چندین عضو از سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) تمایل خود را برای آموزش خلبانان اوکراینی اعلام کردهاند، هیچ کشور اروپایی برای ارائه این جتها پیش قدم نشده است.
این گزارش با اشاره به فهرست کشورهای اروپایی دارای جنگندههای اف-۱۶ افزود: از اظهارات مقامهای اروپایی در نشست این هفته وزرای دفاع اتحادیه اروپا در بروکسل برمیآید که اروپاییها تا زمانیکه آمریکا گام نخست را برندارد، در این خصوص (ارسال اف-۱۶ به کییف) اقدام نخواهند کرد.
منتقدان، ضرورتی برای ارسال اف-۱۶ به کییف در کوتاه مدت یا میان مدت نمیبینند و معتقد هستند این نوع از هواپیماهای جنگی به دلیل قدیمی بودن مدل آنها در مدرنسازی نیروی هوایی اوکراین بیفایده خواهد بود. به عبارتی دیگر، اف-۱۶ در حال حاضر توان مقابله با هیچ یک جنگندههای روسی داخل حریم هوایی اوکراین را ندارد.
اشپیگل همچنین با اشاره به دوره سه تا پنج ماهه دوره آموزش خلبانان اوکراینی برای هدایت این جنگندهها تصریح کرد: به باور منتقدان، صحبتها از [ارسال] اف-۱۶ تنها جنبه «نمادین» دارد.
دیمیترو کولبا وزیر امور خارجه اوکراین به تازگی در گفتوگو با نشریه «فارین پالیسی» گفته بود که کشورش برای تقویت پدافند هوایی و موشکی، نجات جانها و محافظت از غیرنظامیان» به جتهای جنگنده مدرن نیاز دارد.
به اعتقاد مقامهای اوکراینی، آنها برای موفقیت در ضد حمله نیازمند برتری هوایی هستند.
شان بل عضو ارشد سابق نیروی هوایی انگلیس (RAF ) و تحلیلگر نظامی شبکه خبری «اسکای نیوز» در این رابطه میگوید: توان نبرد هوایی به شدت به فناوریهای مدرن وابسته است و برخی از جنگندههای اف-۱۶ موجود از این نظر قدیمی هستند.
وی در تشریح این نظر اضافه کرد: رادار، یک جزء کلیدی برای ارزیابی توانایی یک جنگنده است. همانطور که با پیشرفت تکنولوژی رادار بهتر و دورتر را میبینند، تکنیکهای فریب [رادار] نیز به تبع آن پیچیدهتر شدهاند.
بل با اشاره به اصطلاح نظامی «کسی که ببیند پیروز است» خاطر نشان کرد: هرچه سریعتر جنگنده دشمن تشخیص داده شود به هماناندازه سریعتر میتوان به طرف آن شلیک کرد.
با این وجود، این مقام ارشد سابق نیروی هوایی انگلیس در ادامه تحلیل خود اما تصریح میکند: بعید است که اوکراین جنگندههای اف-۱۶ نسل جدید را دریافت کند؛ آنها گرانقیمت هستند و غرب تمایلی برای به خطر انداختن ابزار پیشرفته و به روز جنگی خود ندارد.
او تاکید کرد: موشکهای هوا به هوای مدرن در کنار رادار پیشرفته اف-۱۶ خطر جدی برای جنگندههای نسل جدید روسی به حساب میآید اما هرچیزی کمتر از این، احتمالا نیروی هوایی روسیه را جسورتر میکند.
بل در ادامه این تحلیل به توضیح سایر مواردی که از احتمال ارائه نسل جدید اف-۱۶ به کییف میکاهد پرداخت. نیاز به تجهیزات الکترونیکی و دفاعی پیشرفته، آخرین نسل از تسلیحات هوا به هوا و نیز هوا به زمین، خلبانان و پرسنل زمینی آموزش دیده، تجهیزات یدکی به روز، زیرساختها و تاسیسات نوین برای برنامهریزی و پشتیبانی از جمله موارد مورد اشاره وی بود.
بر اساس گزارش اشپیگل، ایالات متحده در ۱۳ ماه گذشته ۴۳ میلیارد دلار کمک نظامی به اوکراین ارائه کرده است.
انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴، هراس از تشدید درگیری در اوکراین که میتواند به جنگ جهانی سوم بیانجامد و افزایش هزینههای کمک نظامی به کییف در صورت موافقت با ارسال جنگندههای اف-۱۶، میتواند دلایل بایدن برای تعلل و تردید در ارائه آنها و تنها موافقت با آموزش خلبانان اوکراینی باشد.
واضح است که کاخ سفید ترجیح میدهد ابتدا ذخایر شرکای اروپایی خود در ناتو را از این جنگندهها خالی کنند.