کرج – ایرنا – مدیرکل دفتر بازسازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی آبزیان سازمان شیلات ایران گفت: در حال حاضر بیش از ۳۰ گونه انواع آبزیان به منظور بازسازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی مورد تکثیر و رهاسازی قرار می گیرد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، «ناصر کرمی راد» روز شنبه در نشست تخصصی گونه های گیاهی و جانوری در معرض خطر انقراض ایران که به مناسبت روز جهانی گونه های در معرض خطر انقراض ایران در دانشکده منابع طبیعی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران مستقر در کرج برگزار شد، افزود: هم اکنون در تمام دنیا بیش از ۱۰۰ گونه در دریاها و اقیانوس ها رهاسازی می شود.

وی با بیان اینکه این گونه ها شامل ماهیان استخوانی، سخت پوست، نرم تن و دیگر گونه ها می باشد، اظهار کرد: هم اکنون ۱۰ مرکز بازسازی ذخایر آبزیان در ایران فعال است که هشت مرکز آن پس از انقلاب اسلامی ایجاد شده است.

کرمی راد با بیان اینکه بازسازی ذخایر ژنتیکی یک فعالیتی است که در حلقه آخر مدیریت ذخایر قرار دارد، گفت: زمانیکه خیلی موضوعات را نمی توان کنترل کند چاره ای جز درمان ندارد که بازسازی ذخایر یک درمان است که نمی تواند تمام طیف وسیع اتفاقاتی که در محیط زیست افتاده است را پوشش دهد.

۱۴۴ هزار نفر مشغول کار صیادی هستند

مدیرکل دفتر بازسازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی آبزیان سازمان شیلات ایران با اشاره به اینکه کار صید و صیادی از قدیم رواج داشته است، افزود: هم اکنون بیش از ۱۴۴ هزار نفر در شمال و جنوب کشور به این حوزه مشغول فعالیت هستند.

وی تصریح کرد: از محل فعالیت این افراد در کل سال ۷۵۰ هزار تن صید آبزیان انجام می شود که حدود ۳۶ هزار تن به دریای خزر و ۷۲۰ هزار تن به آب های جنوب اختصاص دارد.

وی با بیان اینکه زیستگاه های این گونه ها در معرض انواع و اقسام فشارها همچون آلودگی ها و تخریب زیستگاه ها قرار دارد، گفت: اگر قرار باشد تولید و برداشت این گونه ها از محیط زیست پایدار باشد نیازمند مدیریت مناسب است زیرا افزایش جمعیت دنیا و نیاز به تامین منابع پروتئینی بیشتر با افزایش میزان صید آبزیان از دریاها و اقیانوس ها مواجه شده که در نتیجه فشار بر ذخایر ماهی افزایش یافته است.

کرمی راد اکوسیستم را در حالت طبیعی خود پایدار دانست و افزود: تمام موجودات زنده در حالت تعادل زیست می کند و ایجاد هر گونه پدیده غیرمعمول باعث به هم خوردن این پایداری می شود که برداشت غیراصولی و صید غیرمجاز، آلودگی های نفتی و غیرنفتی و به هم خوردن اکوسیستم، تغییرات اقلیمی و بروز بیماری ها و مزاحمان اکولوژیک از جمله عواملی است که این پایداری را بر هم می زند.

وی اظهار کرد: پدیده های بیولوژیکی ناشی از ایجاد ناپایداری در اکوسیستم کاهش ذخایر گونه در خطر انقراض نسل برخی از گونه ها را به دنبال دارد که از جمله این گونه ها ماهیان خاویاری به شمار می رود.

مدیرکل دفتر بازسازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی آبزیان سازمان شیلات ایران ادامه داد: توحه به سه اصل مهم به منظور بازسازی ذخایر گونه های در حال فشار و مدیریت صید ضروری است که فانون مند کردن ماهنگیری و احیای زیستگاه های طبیعی تخم ریزی و افزایش بهره برداری از طریق تکثیر مصنوعی و رهاسازی (افزایش ذخایر از طریق تکثیر و رهاسازی) از جمله راهکارهای بازسازی ذخایر گونه های در حال فشار است.

ماهیان خاویاری با ارزش ترین ماهیان و گونه در معرض خطر انقراض

کرمی راد با بیان اینکه گونه ماهیان خاویاری با ارزش ترین ماهیان موجود در کره زمین و در واقع جزو با ارزش ترین موجودات زنده ای هستند که بشر تاکنون مبادرت به صید و پرورش آن ها کرده است، اضافه کرد: ارزش بالای این ماهیان موجب شده که صید بی رویه نسل آن ها را با خطر انقراض مواجه کند.

وی گفت: آلودگی های مختلف در دریا و رودخانه ها مزید بر علت برای این خطر شده به طوریکه تولید بچه ماهیان خاویاری با هدف رهاسازی به دریا و حفاظت از ذخایر ژنتیکی انجام می شود ضمن اینکه پرورش ماهیان خاویاری با هدف تولید گوشت و خاویار در حدود ۲ دهه است که در کشور انجام می شود.

وی با اشاره به اینکه در کل کره زمین ۲۷ گونه ماهیان خاویاری وجود دارد، افزود: در سال گذشته برای بازسازی ذخایر آبزیان برای کل سال ۵۰۰ میلیون قطعه انواع آبزیان در برنامه بود که حدود ۳۳۷ میلیون قطعه محقق شد که این گونه ها شامل ماهیان خاویاری، استخوانی، کپور ماهیان، بومی، دریایی و میگو در آب های شمال کشور، داخلی و جنوب کشور بوده است.

نگاه مثبت دولت سیزدهم برای بازسازی ذخایر آبزیان

مدیرکل دفتر بازسازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی آبزیان سازمان شیلات ایران اظهار کرد: رییس جمهور دولت مردمی سیزدهم با نگاه مثبت به بازسازی ذخایر ژنتیکی آبزیان مجوز احداث سه مرکز بازسازی را در هرمزگان هر کدام با ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار داده است ضمن اینکه از طرح مرکز توسعه مکران هم دو مرکز در جاسک و چابهار در حال انجام است.

وی گفت: تمام این پنج مرکز تا ۲ سال آینده به روند این فعالیت ملحق می شوند که بخشی از نیاز خلیج فارس و دریای عمان تامین می شود ضمن اینکه در سفر به بوشهر و خوزستان نیز برنامه هایی در دست است.

وی یادآور شد: در راستای توسعه پرورش ماهیان خاویاری، تاکنون مراکز پرورش این گونه ارزشمند از آبزیان در ۲۲ استان کشور فعال شده است.

کرمی راد افزود: استانهای خراسان رضوی، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، یزد، کرمان، کرمانشاه، البرز، خوزستان و استان های شمالی از جمله مناطقی هستند که در زمینه مراکز پرورش ماهیان خاویاری فعالیت دارند.

برچسب‌ها