سبک‌ سازی ساختمان، یک روش بسیار کاربردی برای مقاوم کردن ساختمان در برابر حوادث طبیعی نظیر زلزله است که معمولا برای ساختمان‌های قدیمی انجام می‌شود و از طریق روش‌های مختلفی انجام می شود و هر کدام نیز نکات و جزئیات خاص خود را دارند. در این نوشته قصد داریم به صورت کلی به بررسی اینکه سبک سازی ساختمان چیست و چگونه انجام می‌شود بپردازیم؛ تا انتها همراه ما باشید.

تعریف سبک ‌سازی ساختمان

احتمالا از نام این روش مقاوم‌سازی بتوانید تصور کنید که هدف سبک سازی چیست؟ ساختمان‌های قدیمی اغلب از آجر و سنگ ساخته می‌شدند که مقاومت بسیار خوبی در برابر گرما و سرما و باران داشتند اما متاسفانه این مصالح در برابر عواملی همچون زلزله مقاومت زیادی ندارند و به راحتی تخریب می‌شوند. مهم‌ترین مشکل این مصالح وزن زیاد آنها است که باعث می‌شود در برابر زلزله بسیار آسیب‌پذیر بوده و همچنین در صورت تخریب، خسارات جانی و مالی بسیار بیشتری وارد کنند! از این رو تلاش می‌شود تا به روش‌های مختلف که در ادامه بررسی خواهیم کرد، وزن ساختمان را کاهش داده و به اصطلاح اقدام به سبک‌ سازی ساختمان کنیم.

اهمیت سبک ‌سازی ساختمان در ایران

سبک ‌سازی ساختمان می‌تواند به صرفه جویی در انرژی مصرفی ساختمان نیز کمک‌کننده باشد! اما موضوعی که در اینجا بسیار اهمیت دارد این است که در کشور ما ساختمان‌هایی با بافت قدیمی به وفور یافت می‌شوند و متاسفانه ایران هم یک کشور زلزله‌خیز است! این دو عامل زنگ خطرهایی هستند که باید به آنها توجه ویژه‌ای شود.

روش‌های سبک ‌سازی ساختمان

به صورت کلی، سبک ‌سازی ساختمان دارای دو روش است که این دو روش به شرح زیر هستند:

سبک کردن اجزای باربری ساختمان

اجزای باربری ساختمان نظیر دیوارها، ستون‌ها، بادگیرها و سایر موارد، تاثیرات چشم‌گیری در وزن نهایی سازه دارند؛ خصوصا اگر با متدهای قدیمی و با مصالح قدیمی ساخته شده باشند! در این روش تلاش می‌شود تا حد امکان اجزای باربری ساختمان را بهینه کرد.
این روش سبک ‌سازی ساختمان زمان‌بر است و هزینه‌های زیادی دارد چرا که قصد داریم تا آن تغییرات بنیادی‌ای را در سازه به وجود بیاوریم. همچنین مصالح یکی از عوامل بسیار مهم در تعیین قیمت نهایی این سیستم است و بنابراین در اجرای آن باید به قیمت روز محصولات مختلف مانند قیمت نبشی امروز و سایر مصالح کاربردی دقت کنید.

سبک کردن سازه ساختمان

سازه ساختمان بنیاد هر ساختمانی به شمار می‌رود و مهم‌ترین نقش را در مقاومت ساختمان دارد. در روش‌های نوین ساختمان‌سازی تلاش می‌شود تا با بهره‌گیری از مصالح سبک و برخی متدهای نقشه کشی، سازه ساختمان را به شکلی بهینه‌تر، یعنی با مقاومت بالاتر و وزن کمتر ساخت!
این روش سبک سازی ساختمان هم مانند روش قبلی پرهزینه است. تغییرات در این روش نیز تقریبا به شکل بنیادی هستند! البته لازم به ذکر است که در هر روش یک‌سری مصالح تاثیرگذار هستند و در این روش موضوعی مانند قیمت روز تیر آهن ۱۸ و برخی مصالح دیگر اهمیت بیشتری دارد.

معرفی مصالح سبک

در هر دو روش سبک ‌سازی ساختمان، بهره‌بری از مصالح سبک نقش بسیار مهمی دارد! مصالح سبک امروزه در سراسر دنیا چه برای سبک ‌سازی چه برای ساخت یک ساختمان بسیار مورد توجه قرار گرفته‌اند و از این رو انواع مختلفی از آن به تولید رسیده است. برخی از رایج‌ترین مصالح ساختمانی بک عبارت‌اند از:

  • بلوک سیمانی سبک
  • آجر سبک (گازی، لیکا، هبلکس، لیپر و ...)
  • ورق فولادی گالوانیزه (در ساخت اسکلت ساختمان کاربرد دارد)
  • انواع بتن سبک (بتن سبک دانه، بتن اسفنجی، بتن پلیمری، بتن بدون ریزدانه)

روش‌های نوین سبک ‌سازی ساختمان

سبک سازی ساختمان بحث خیلی جدیدی نیست و چندین سال است که از طریق روش‌های مختلف که بررسی کردیم صورت می‌گیرد. اما در سال‌های اخیر و با توجه به تحولات صنعت ساختمان‌سازی، روش‌های جدیدی برای این موضوع به وجود آمده است. روش‌های نوین سبک ‌سازی ساختمان عبارت‌اند از:

  • چینش دقیق المان‌ها
  • تغییر هندسه ساختمان
  • پایین آوردن میزان بارهای ثقلی
  • بررسی خطرات ناشی در منطقه عمرانی و آنالیز جغرافیایی

کلام آخر

برای ساختمان‌های قدیمی، خصوصا ساختمان‌هایی که در جغرافیای زلزله خیز مانند نقاط مختلف ایران قرار دارند، حتما باید اقدام به سبک ‌سازی ساختمان کرد! سبک سازی ساختمان فرایندی است که در آن تلاش می‌شود از طریق روش‌های مختلف وزن سازه را پایین آورد و ما در این نوشته کوشیدیم تا جزییات مختلف این فرایند را در اختیار شما قرار دهیم.
در صورتی‌که قصد خرید مصالح ساختمانی سبک و یا انواع دیگر مصالح ساختمانی را دارید، می‌توانید از طریق مجموعه آیرومارت اقدام کنید! آیرومارت یکی از بزرگ‌ترین فروشندگان مصالح ساختمانی فولادی مدرن با بهترین کیفیت و قیمت است که محصولات خود را از معتبرترین تامین‌کنندگان دریافت می‌کند. برای خرید و بررسی قیمت مصالح مختلف از قیمت قوطی ۴۰*۸۰ امروز گرفته تا انواع محصولات دیگر، می‌توانید به سایت آیرومارت به آدرس www.iromart.com مراجعه کرده و یا با شماره تلفن ۰۲۱۴۵۳۰۶ تماس حاصل کنید.

*** محتوای این مطلب تبلیغاتی است و ایرنا مسئولیتی درباره آن ندارد.