به گزارش ایرنا، «مظفر روستایی» روز دوشنبه در همایش علمی نخستین جشنواره ملی نخود ایران که در پردیس کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه برگزار شد افزود: این ارقام با عملکرد بالا، مقاومت نسبت به بیماری ها و تنش ها، دانه درشتی و کیفیت توسط محققان این موسسه معرفی شده است.
وی اضافه کرد: از این تعداد ارقام ۱۱ رقم نخود مناسب کشت پاییزه برای اقلیم سرد و فراسرد کشور است.
روستایی با بیان اهمیت استفاده از بذور مناسب و جدید برای کشت نخود یادآور شد: باید زنجیره تولید بذر را کامل کنیم و در این راستا به همکاری و مشارکت همه موسسات و شرکت های تحقیقاتی نیاز داریم.
وی راندمان تولید در هر هکتار از مزارع کشور را ۵۰۰ کیلوگرم دانست و تاکید کرد: برای آنکه محصولی با راندمان بالا و با کیفیت داشته باشیم نیازمند بذور مناسب هستیم از اینرو باید جایگاه مناسبی برای تولید بذر فایل شویم.
روستایی با بیان اینکه ۸۸ درصد نخود کشور در پنج استان تولید میشود، یادآور شد: چنانچه بتوان کشت نخود در کشور را توسعه داد می توان ایران را به یکی از تولیدکنندگان برتر در جهان مبدل کرد.
وی افزود: کشور ما هم اکنون با تولید ۳۶۴ هزار تن محصول در سال زراعی ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ که بیشترین میزان تولید در سال های اخیر است در رتبه ۳۹ تولید نخود در جهان قرار دارد.
روستایی با بیان اینکه کشت نخود در کشور باید از بهاره به پاییزه تغییر پیدا کند، یادآور شد: این امر با توجه به مزایای فراوان آن از جمله تثبیت نیتروژن در خاک می تواند نقش مهمی در عملکرد بهتر این محصول داشته باشد.
وی تاکید کرد: هم اکنون از ۵.۴ میلیون هکتار اراضی کشاورزی کشور، ۶۷ درصد به کشت گندم، ۱۷ درصد به جو و تنها ۹ درصد به کست نخود اختصاص یافته است.
وی با بیان اینکه زراعت دیم با توجه به خشکسالی های اخیر بهترین شیوه کشاورزی برای کشور است بیان کرد: کشور ما روز به روز در حال خشکشدن است و اهمیت زراعت در منطقه خشک باید به دستاوردهای علمی در این شرایط منجر شود.
روستایی ادامه داد: همانگونه که در خشکسالیهای اخیر به ویژه شرایط اقلیمی استثنایی و تحت تنش شدید خشکسالی امکان تولید محصول قابل قبول درسالهای زراعی گذشته به اثبات رسید، امکان تداوم تولید اقتصادی در شرایط دیم با استفاده از ارقام جدید و دستورالعملهای زراعی مورد توصیه این موسسه محرز است.
به گزارش ایرنا، برای شرکت در این همایش ۱۶۱ مقاله به دبیرخانه آن ارسال شد که ۱۱۹ مقاله مورد پذیرش قرار گفت که از این تعداد ۱۱ مقاله بصورت سخنرانی و سخنرانی کلیدی و مابقی بصورت پوستر ارائه می شود.
در حاشیه برگزاری جشنواره ملی نخود، علاوه بر همایش علمی نخود، جشنواره تخصصی نخود، برنامه های متنوعی از جمله برنامههای متنوع آموزشی ترویجی، مسابقات آشپزی و شیرینیپزی و عرضه غذاهای تهیه شده با نخود، نمایشگاه غذا و شیرینی، کارگاهها و مسابقات آموزشی در محل روستا بازار کرمانشاه نیز در حال برگزاری است.
برگزاری روز مزرعه ملی در مزارع الگویی و مکانیزه نخود شهرستان روانسر در روستای مرادآباد (ویژه کشاورزان و کارشناسان) از دیگر برنامه های جشنواره دو روزه نخود در کرمانشاه است.
نخود سرشار از پروتئین، فیبر و کربوهیدرات بوده و مواد مغذی بسیاری را در خود جای داده است، این ماده غذایی در غذاهای مدیترانهای، هندی و ایرانی کاربرد بسیاری دارد و یک پیمانه آن (۱۵۲ گرم) حاوی ۲۱۰ کاری ، ۳.۸ گرم چربی،۳۲۲ میلی گرم سدیم، ۳۵ گرم کربوهیدرات، ۹.۶ گرم فیبر، ۶ گرم قند، و ۱۰.۷ گرم پروتیین است.
در نخود همچنین ویتامینهایی از قبیل ویتامین B۶ ، C ، اسید فولیک و مواد معدنی نظیر منگنز، فسفر، مس، آهن و منیزیم را به وفور وجود دارد.
این محصول جایگزین بسیار مناسبی برای گوشت می تواند باشد و تولید آن در کشور ما که یک اقلیم گرم و خشک است بسیار مقرون به صرفه است به عنوان مثال برای تولید هر کیلوگرم گوشت گاو به ۱۵ هزار لیتر آب نیاز است درحالیکه تولید هر کیلوگرم نخود نیازمند کمتر از هزار لیتر آب است.
از مجموع اراضی کشاورزی استان حدود ۱۶۶ هزار هکتار سالانه زیر پوشش نخود می رود و هر سال حدود ۱۲۰ هزار تن نخود از این راضی برداشت می شود.
هم اکنون یک سوم نخود کشور در کرمانشاه تولید میشود و رتبه نخست کشوری در تولید و سطح زیرکشت نخود از آن استان است.